Kako zaštititi svoj Apple račun autentifikacijom u dva faktora

Sljedeći put kada budete koristili svoj Apple ID da kupite nešto iz App Storea ili se prijavite na iCloud pohranu, razmislite što bi se dogodilo da pogrešna osoba dobije vašu lozinku. To je zastrašujući scenarij, ali svoj Apple račun možete zaštititi dvofaktorskom autentifikacijom (2FA).

Pokrenut s iOS-om 9 2015. kao nadogradnja provjere u dva koraka koju je Apple uveo 2013., 2FA zahtijeva da se prijavite na svoj Apple račun koristeći svoju lozinku i numerički kod za provjeru koji se generira u hodu. Svoj kontrolni kod primate putem tekstualne poruke ili telefonskog poziva na autentificirani mobilni uređaj.

Proces stvara pouzdan odnos između Apple uređaja i vašeg Apple ID-a. Čak i ako je vaša zaporka ukradena ili ugrožena, svatko tko pokuša pristupiti vašem računu ne bi se mogao prijaviti bez poznavanja i autorizacije koda poslanog na vaš mobilni uređaj.

Možete postaviti 2FA na iPhone, iPad i iPod touch s iOS 9 ili novijim te na Mac računalima s OS X El Capitan ili novijim. Prije nego što to postavite, imajte na umu da više ne postoji način da onemogućite 2FA nakon što ga postavite. Apple je kao razlog naveo potrebu za jačim sigurnosnim mjerama. Prođimo kroz korake.

Índice
  1. Uključite 2FA autentifikaciju za iOS
  2. Uključite dvofaktorsku autentifikaciju za Mac
  3. Testirajte autentifikaciju u dva faktora
  4. Promijenite pouzdani uređaj

Uključite 2FA autentifikaciju za iOS

Prvo, pokušajmo ga postaviti na iPhone, iPad ili iPod touch. Otvorite Postavke na svom iOS uređaju. Dodirnite svoje ime na vrhu zaslona ako već nije istaknuto. Ako niste postavili 2FA, vjerojatno ćete dobiti upit od Applea da vas podsjeti da to učinite. Da biste pokrenuli ovu promjenu, dodirnite postavku prijedloga za Apple ID.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

U odjeljku Uključi dvofaktorsku autentifikaciju dodirnite vezu Uključi. Sigurnosna poruka Apple ID-a objašnjava kako funkcionira 2FA. Dodirnite Nastavi.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Alternativno, ako ne vidite dvofaktorsku autentifikaciju ispod prijedloga Apple ID-a, dodirnite unos za Password & Security. Dodirnite vezu za uključivanje dvofaktorske autentifikacije.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

U ovom trenutku, bez obzira jeste li prošli kroz zaslon Prijedlozi Apple ID-a ili zaslon Password & Security, pojavljuje se poruka Potrebna provjera. Dodirnite Nastavi.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Odgovorite na sigurnosna pitanja koja ste postavili kada ste prvi put kreirali svoj Apple račun. Ako već niste dodali telefonski broj koji se može koristiti za identifikaciju vašeg računa, unesite ga na sljedećem ekranu. Zatim odaberite želite li potvrdu putem tekstualne poruke ili telefonskog poziva.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Unesite kontrolni kod poslan na vaš telefon, zatim unesite zaporku za svoj Apple račun i prijavite se. Ako se to od vas zatraži, unesite šifru za svoj iOS uređaj.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Kako biste potvrdili da je 2FA omogućen, vratite se na svoje ime na vrhu zaslona postavki. Dodirnite unos za lozinku i sigurnost. Dvofaktorska autentifikacija trebala bi biti postavljena na Uključeno, s navedenim vašim pouzdanim telefonskim brojem.

Uključite dvofaktorsku autentifikaciju za Mac

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Sada, pokušajmo to postaviti na Macu. Možete omogućiti i postaviti 2FA na ovaj način sve dok vaš Mac koristi OS X El Capitan ili noviji. Ići Postavke sustava > iCloud > Pojedinosti računa > Sigurnost.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Odavde kliknite gumb za uključivanje dvofaktorske autentifikacije. U poruci za postavljanje dvofaktorske provjere autentičnosti kliknite Nastavi.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Morat ćete odgovoriti na svoja sigurnosna pitanja i unijeti telefonski broj koji se može koristiti za identifikaciju vašeg računa ako to već niste učinili. Odaberite način provjere - SMS ili telefonski poziv. Pritisnite Nastavi.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Unesite kontrolni kod poslan na vaš mobilni uređaj, a zatim kliknite Nastavi. Dvofaktorska provjera autentičnosti sada bi trebala biti omogućena sa zaslonom Sigurnost koji pokazuje da je uključena, zatim kliknite Gotovo.

Testirajte autentifikaciju u dva faktora

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Sada, pokušajmo ovo na djelu. Pokrenite preglednik i idite na stranicu svog Apple ID računa (otvara se u novom prozoru). Unesite svoju email adresu i lozinku. Kliknite gumb sa strelicom za prijavu.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Vaš iOS uređaj tada bi trebao bljeskati porukom koja vam govori da se vaš Apple ID koristi na određenoj lokaciji. (Ne brinite ako lokacija nije u vašoj blizini; više je određena IP adresom i čimbenicima mreže nego fizičkom lokacijom). Pritisnite Dopusti i pojavit će se šesteroznamenkasti brojčani kod za provjeru. Unesite taj kod u odgovarajuće polje za prijavu.

Promijenite pouzdani uređaj

Ne možete isključiti 2FA, ali možete napraviti određene promjene. Ako trebate dodati ili promijeniti telefonski broj, to možete učiniti sa svog mobilnog uređaja ili sa mrežne Apple ID stranice.

Na mobilnom uređaju idite na Postavke. Dodirnite svoje ime na vrhu zaslona i odaberite Password & Security. Dodirnite vezu Uredi pored Pouzdanog telefonskog broja. Dodirnite vezu za dodavanje pouzdanog telefonskog broja.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Unesite lozinku za svoj uređaj, a zatim dodirnite Gotovo. Unesite novi broj. Odaberite način potvrde—tekstualna poruka ili telefonski poziv—a zatim dodirnite Pošalji. Potvrdite kontrolni kod za novi broj.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Za uklanjanje izvornog broja dodirnite Uredi, što se nalazi pored Pouzdanih telefonskih brojeva. Dodirnite crvenu ikonu za broj koji želite ukloniti. Dodirnite Izbriši, zatim dodirnite Ukloni.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Za dodavanje ili promjenu telefonskog broja na stranici vašeg Apple ID računa (otvara se u novom prozoru), prijavite se na stranicu. Pritisnite gumb Uredi u odjeljku Sigurnost.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Kliknite vezu da biste dodali pouzdani telefonski broj. Unesite novi broj i odaberite Tekstualna poruka ili Telefonski poziv. Pritisnite Nastavi. Unesite kontrolni kod sa svog mobilnog uređaja. Pritisnite Potvrdi.

Dva faktora autentifikacije Apple računa

Kako biste uklonili broj dok ste u načinu uređivanja, kliknite X pokraj njega, zatim kliknite gumb Ukloni.

PCMag logotip Što je autentifikacija u dva faktora?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up