Kako vratiti vaš Mac na tvorničke postavke

Macovi su općenito pouzdani. Ali kao i sa svakim drugim računalom, ponekad stvari pođu po zlu. Prije nego što potrošite puno na novi Mac, pokušajte ga vratiti na tvorničke postavke, čime se briše vaše računalo i ponovno instalira čista verzija macOS-a. Vraćanje na tvorničke postavke također je najbolji način da pripremite svoje staro računalo za novog vlasnika kako biste bili sigurni da nijedan preostali podatak ne padne u pogrešne ruke.

Proces je godinama bio isti na Mac računalima temeljenim na Intelu, međutim, prelazak na Apple silicij malo je promijenio metodu brisanja i ponovne instalacije OS-a. A sa skokom na macOS Monterey, određena računala dobivaju novu opciju za brisanje svih sadržaja i postavki. Evo kako obrisati tvrdi disk i ponovno instalirati operativni sustav na vašem Macu, bilo da ima Apple M1 čip ili Intel komponente.

Imajte na umu da kada se vaše računalo resetira, više nećete moći oporaviti izbrisane podatke preostale na disku. Ako mislite da još uvijek trebate ono što se nalazi na vašem tvrdom disku, savjetujemo vam da prvo napravite sigurnosnu kopiju pomoću Time Machinea ili sinkronizacijom važnih datoteka na iCloud.

pomoćni alat za brisanje

Neki Macovi imaju novu opciju za brisanje podataka. Ako koristite macOS Monterey na Apple silikonskom Macu ili Macu baziranom na Intelu s Apple T2 čipom (Otvara se u novom prozoru), sada imate alat Erase Assistant. Otvori Postavke sustava > Obriši sav sadržaj i postavke na traci izbornika.

izbrisati sav sadržaj

Unesite svoju administratorsku lozinku u Pomoćnik za uklanjanje, zatim pregledajte stavke koje želite ukloniti. Uz brisanje svih postavki, medija, aplikacija i podataka za sve račune i volumene diskova, alat će vas također odjaviti s iClouda, izbrisati Touch ID otiske prstiju, onemogućiti usluge lokacije, raspariti Bluetooth uređaje i ukloniti stavke Apple novčanika.

U ovom trenutku imate posljednju priliku za izradu sigurnosne kopije Time Machinea prije nastavka. Klik Otvori vremeplov da ga stvorite, ako to već niste učinili.

pomoćnik za postavljanje

Unesite svoju lozinku da biste se odjavili sa svog Apple ID-a, a zatim pustite da proces brisanja završi. Kada završite, vaš Mac će se vratiti na tvorničke postavke. Ako ne planirate zadržati ovo računalo, gotovi ste. U suprotnom, možete proći kroz Setup Assistant kao da prvi put postavljate svoj Mac.

Índice
  1. Obrišite podatke i ponovno instalirajte macOS pomoću Disk Utility
    1. Preporuka naših urednika

Obrišite podatke i ponovno instalirajte macOS pomoću Disk Utility

izbornik za oporavak

Druga opcija za resetiranje vašeg Maca je Disk Utility, koji je dostupan svim korisnicima. Za pristup opcijama za brisanje podataka i ponovnu instalaciju operativnog sustava, morate ući u macOS Recovery. Kako ćete to učiniti ovisi o čipu u vašem računalu.

Ako imate M1 Mac ili Mac baziran na Intelu s T2 čipom, potpuno isključite računalo i držite tipku za napajanje dok Učitavanje opcija pokretanja pojavi se na ekranu. Odaberite Mogućnosti za ulazak u zaslon za oporavak.

Ako vaš Mac ima Intel procesor, a nema T2 čip, ponovno pokrenite računalo. Odavde, držite se Command + R dok se ne pojavi Apple logo. Otpustite tipke i dopustite Macu da se pokrene i uđe u oporavak.

Ako vam je računalo zamrznuto i uobičajeni načini resetiranja ne rade, pokušajte ovo Control + Command + Eject (ili gumb Power) prečac.

izbornik za oporavak

Bez obzira na to kako ste ovdje došli, morate odabrati korisnika s administrativnim ovlastima i unijeti vjerodajnice njegovog računa prije nego što možete pristupiti opcijama pokretanja računala. Nakon što ste u potpunosti u macOS Recovery, odaberite Disk Utility i odaberite volumen koji želite izbrisati.

Jeste li prethodno stvorili dodatne volumene na vašem tvrdom disku? Ako je tako, prvo ih uklonite. Odaberite particiju i odaberite minus (-) za uklanjanje zvuka. Zatim možete prijeći na glavni pogon. Odaberite Macintosh HD i kliknite Izbrisati na gornjoj alatnoj traci.

Preporuka naših urednika

Pojavit će se dijaloški okvir s upitom za naziv i format diska. Zadržite ime kao Macintosh HD i provjerite je li format postavljen na APFS ili Mac OS Extended (zapisano). Klik Brisanje grupe volumena (ili Izbrisati ako taj gumb nije prikazan) za brisanje diska.

obrišite disk

Također biste trebali provjeriti jesu li svi ostali interni pogoni također izbrisani kako biste u potpunosti izbrisali računalo i izbjegli pogreške tijekom postupka ponovne instalacije. Ići Disk Utility > Zatvori Disk Utility za izlaz iz prozora Disk Utility i povratak na ekran za oporavak.

Ako planirate prodati svoje računalo, možete stati ovdje i dopustiti novom vlasniku da instalira čistu verziju macOS-a. Za one koji planiraju zadržati svoj Mac, sljedeći korak trebao bi biti ponovna instalacija macOS-a na računalu.

Vaše računalo mora biti priključeno na izvor napajanja i spojeno na Internet. Vratite se na zaslon macOS Utilities, kliknite Ponovno instalirajte macOS i slijedite upute za preuzimanje nove verzije operativnog sustava.

asistent za migracije

Ako ste svoje datoteke spremili na vanjski uređaj za pohranu putem sigurnosne kopije Time Machinea, sada možete vratiti te datoteke putem pomoćnika za migraciju kao dio postupka ponovne instalacije. Bit ćete upitani želite li prenijeti podatke s drugog Maca ili sigurnosne kopije Time Machinea. Odaberite Vremeplov i nastavite s postupkom vraćanja datoteka.

Ako u ovom trenutku odlučite ne vratiti svoju sigurnosnu kopiju, uvijek se možete vratiti na zaslon za oporavak macOS-a i odabrati Vraćanje iz sigurnosne kopije Time Machine-a opcija. Odaberite odgovarajuću sigurnosnu kopiju s popisa kako biste ponovno instalirali spremljene datoteke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up