Kako vratiti izbrisane datoteke u sustavu Windows

Izbrišite datoteku u sustavu Windows i često je možete oporaviti čak i ako više nije u košu za smeće. Dostupni su alati trećih strana za oporavak podataka, ali mogu biti skupi. Kao alternativu, Microsoft nudi uslužni program naredbenog retka pod nazivom Windows File Recovery koji oporavlja izbrisane datoteke. Dostupna u Microsoft Storeu, aplikacija podržava Windows 10 s ažuriranjem iz svibnja 2020. ili novijim, kao i Windows 11.

Windows File Recovery može obnoviti fotografije, dokumente, videozapise i druge vrste datoteka na mehaničkom tvrdom disku, SSD-u, USB pogonu ili memorijskoj kartici. Program podržava FAT, NTFS i exFAT datotečne sustave. FAT i exFAT koriste se za SD kartice, flash pogone i USB pogone s manje od 4 GB memorije. NTFS se obično koristi na mehaničkim pogonima, SSD-ovima, vanjskim tvrdim diskovima, flash pogonima i USB pogonima većim od 4 GB.

Índice
  1. Načini oporavka datoteka
  2. Instalirajte i otvorite Windows File Recovery
  3. Pokrenite pretragu u uobičajenom načinu rada
  4. Pokrenite pretragu u opširnom načinu rada

Načini oporavka datoteka

Početna verzija Windows File Recovery objavljena u ljeto 2020. nudila je tri različita načina oporavka: zadani, segmentirani i potpis, svaki prilagođen određenim okolnostima. Verzija pokrenuta tijekom zime 2021. suzila je vaše mogućnosti na dva načina kako bi pojednostavnila program:

  • Redovni način rada dizajniran je za oporavak nedavno izbrisanih datoteka. Podržava pogone formatirane s NTFS particijama – obično tvrde diskove, SSD-ove, vanjske tvrde diskove, USB pogone i flash pogone s više od 4 GB prostora. Ovaj je način brz, ali možda nećete pronaći datoteku koju želite.

  • Ekstenzivni način rada dizajniran je za oporavak datoteka koje su izbrisane prije nekog vremena, nakon što je pogon ponovno formatiran ili ako je sam pogon oštećen. Prošireni način rada podržava NTFS, FAT i exFAT particije. Ovom metodom potrebno je više vremena za skeniranje vašeg diska, ali ima bolje šanse da se uđe u trag izbrisanoj datoteci.

Ako niste sigurni koji način koristiti, Microsoft preporučuje da počnete s uobičajenim načinom rada. Sljedeća tablica također vam može pomoći u donošenju odluke:

Kao alat naredbenog retka, Windows File Recovery svakako je teže koristiti od tradicionalne GUI aplikacije. Ali ako znate korake i ugodno vam je raditi na naredbenom retku, možete upotrijebiti ovaj uslužni program za oživljavanje datoteke koja je izgleda trajno nestala.

Instalirajte i otvorite Windows File Recovery

Windows Update

Ako koristite Windows 10, provjerite koristite li ažuriranje iz svibnja 2020. (Windows 10 2004) ili novije. Za provjeru idite na Postavke > Sustav > O meni i pomaknite se do odjeljka sa specifikacijama sustava Windows. Ako broj verzije kaže 2004 ili noviji, spremni ste.

U suprotnom, prijeđite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost i kliknite Provjerite ima li ažuriranja za preuzimanje najnovijeg ažuriranja. Ako koristite Windows 11, već ste spremni za korištenje alata.

Microsoftova trgovina

Otvorite Microsoft Store i idite na stranicu za oporavak Windows datoteka (Otvara se u novom prozoru). Kliknite na Dobiti gumb za preuzimanje programa.

prečac za oporavak datoteke

Za oporavak izbrisane datoteke, otvorite Windows File Recovery iz prečaca izbornika Start. U sustavu Windows 11 možda ćete morati kliknuti na Sve aplikacije vezu u izborniku Start kako biste pronašli prečac.

naredbeni redak

Otvara se prozor naredbenog retka kako bi vam pokazao ispravnu sintaksu za korištenje s naredbom, kao i neke primjere. Osnovna sintaksa naredbe je sljedeća:

winfr izvorni pogon: odredišni pogon: (/mode) (/sklopke)

Pokrenite pretragu u uobičajenom načinu rada

Kao primjer, recimo da želite pronaći nedavno izbrisanu datoteku pod nazivom myresume.docx pohranjenu u vašoj mapi Dokumenti na vašem C pogonu i spremiti oporavljenu verziju na USB stick koji je postavljen kao vaš E pogon. Da ste koristili uobičajeni način rada, upisali biste sljedeću naredbu, zamjenjujući tvoje pravo korisničko ime:

winfr C: E: /obični /n korisnici\\documents\moj životopis.docx

Prije pokretanja takve naredbe postoji nekoliko uvjeta. Izvorni i odredišni diskovi moraju biti različiti. Ako vaše računalo nije opremljeno s dva pogona, samo priključite USB pogon i koristite ga kao odredište. Alat automatski stvara mapu pod nazivom Recovery_ na odredišnom pogonu, koji koristi za pohranu oporavljene datoteke.

Možete odrediti drugu mapu za datoteku, ali držimo se zadane opcije. Također, ako naziv mape ili datoteke sadrži razmake, morat ćete staviti cijeli put u navodnike, kao u:

winfr C: E: /regular /n "\korisnici\\documents\moj životopis.docx."

pokretanje naredbe

Nakon unosa naredbe, alat će od vas tražiti da nastavite. Decko Y, a Windows File Recovery skenira vaš disk u potrazi za izbrisanom datotekom. Ako je datoteka locirana, aplikacija će je pokušati oporaviti. Ako je uspješan, aplikacija ga stavlja u mapu Recovery_ na odredišnom disku. Naredba završava pitanjem želite li vidjeti oporavljene datoteke. Decko Y.

datoteka za oporavak

Tada ćete vidjeti mapu za oporavak i datoteku RecoveryLog.txt na odredišnom pogonu. Prođite kroz mape pod oporavkom dok ne pronađete oporavljenu datoteku. Otvorite datoteku da provjerite je li netaknuta i čitljiva.

pogledajte oporavljenu datoteku

Ako se datoteka ne pojavi u mapi za oporavak, imate nekoliko opcija. Možete pokušati ponovno i ovaj put odredite lokaciju bez naziva datoteke, kao u:

winfr C: E: /obični /n korisnici\\dokumenti\

Ova će opcija također prikazati sve druge izbrisane datoteke u toj mapi. Samo obavezno dodajte obrnutu kosu crtu na kraju naziva mape.

odredite mjesto

Također možete navesti naziv datoteke bez lokacije upisivanjem:

winfr C: E: /regular /n myresume.docx

Ova opcija pretražit će datoteku na cijelom tvrdom disku. Druga je mogućnost dodavanje zamjenskog znaka za zamjenu naziva datoteke ili ekstenzije, na primjer:

winfr C: E: /obični /n korisnici\\documents\moj životopis.*

winfr C: E: /obični /n korisnici\\dokumenti\*.docx

Pokrenite pretragu u opširnom načinu rada

ekstenzivan režim

Ako i dalje ne možete pronaći ili oporaviti datoteku, vrijeme je da isprobate opsežni način rada. Ovdje jednostavno zamijenite prekidač /regular s /extensive, ali i dalje koristite druge opcije za lokaciju i naziv datoteke, kao u:

winfr C: E: /opširno /n korisnika\\documents\moj životopis.docx

Nakon unosa naredbe, slijedite iste korake koje ste koristili u uobičajenom načinu rada za oporavak datoteke. Za više informacija i pojedinosti o korištenju aplikacije i njezinih različitih prekidača, pogledajte Microsoftovu stranicu za podršku o vraćanju izgubljenih datoteka (Otvara se u novom prozoru) sa sustavom Windows.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up