Kako urediti PDF

Ako ste ikada pokušali urediti prijenosnu datoteku dokumenta ili PDF, gotovo ste sigurno otkrili da je to puno više problema nego uređivanje Microsoft Office dokumenta. To je zato što PDF format nikada nije bio dizajniran za uređivanje. Kada je Adobe predstavio PDF specifikaciju 1993., cijela je ideja bila da možete raditi s PDF dokumentima na zaslonu na isti način na koji radite s papirnatim dokumentima. PDF je trebao biti virtualni ispis, ekranski ekvivalent tiskanoj kopiji. Kao i svaka tiskana kopija, nije bila namijenjena za izmjene.

Nije trebalo dugo prije nego što su korisnici poželjeli ispraviti pogreške pri upisu, zamijeniti stare logotipe proizvoda novima, pa čak i promijeniti fontove i izglede u svojim PDF-ovima. Stoga su proizvođači softvera za produktivnost počeli nuditi alate za uređivanje PDF-a. Čak i s ovim alatima još uvijek ne možete uređivati ​​PDF s istom lakoćom i fleksibilnošću kao, recimo, Word dokument ili Google Doc, i vjerojatno nikada nećete. Ali ne brini. Možete uređivati ​​PDF-ove, a mi ćemo vam reći kako.

Ali prvo, pomaže razumjeti izazove s kojima se suočavate.

Índice
  1. Zašto je PDF datoteke tako teško uređivati?
  2. Uređivanje PDF-ova s ​​Acrobat DC
  3. Formatiranje vaših PDF-ova
    1. Preporuka naših urednika
  4. Napredne značajke za uređivanje PDF-a
  5. Besplatno uređivanje PDF-a
  6. Ostali savjeti, trikovi i aplikacije za PDF-ove

Zašto je PDF datoteke tako teško uređivati?

PDF format je izmišljen prije nego što su svi počeli koristiti web preglednike i temelji se na ispisanoj stranici. To znači da ne možete dodati nekoliko redaka teksta u sredinu prve stranice, na primjer, a da preostali tekst glatko teče na drugu stranicu, kao što možete u programu za obradu teksta. Umjesto toga, trebate promijeniti veličinu fonta na prvoj stranici ili promijeniti veličinu okvira koji sadrži tekst. Ako želite dodati više teksta nego što stane na stranicu, nudimo nekoliko savjeta u kasnijem odjeljku, ali nemojte očekivati ​​savršene rezultate.

Iako se mnoge aplikacije nazivaju uređivačima PDF-a, one zapravo ne mogu uređivati ​​tekst i grafiku u PDF datoteci. Omogućuju vam samo dodavanje komentara PDF datoteci – bilo u okvirima za bilješke u stilu Post-It ili redcima i tekstnim okvirima koji se pojavljuju na vrhu stvarnog PDF sadržaja. Kada dodate komentar u PDF, to je slično stavljanju papira ispod stakla i pisanju komentara na staklu. Ne možete unositi nikakve trajne promjene u tekst, kao što je uklanjanje osjetljivih podataka, a svatko tko koristi besplatni preglednik PDF-a kao što je Adobe Acrobat Reader (Otvara se u novom prozoru) ili Preview na macOS-u može promijeniti ili ukloniti vaše komentare. Imajući to na umu, na kraju ovog članka detaljno opisujemo zaobilazno rješenje za trajno pretvaranje komentara u PDF datoteku.

Pravi uređivač PDF-a omogućuje vam da mijenjate, premještate, brišete i dodajete stvarni sadržaj u PDF-u, na način koji nikome neće dopustiti da promijeni vaša uređivanja osim ako ne koristi pravi uređivač PDF-a. Možete koristiti skuplji poput Adobe Acrobat DC (Otvara se u novom prozoru) (12,99 USD mjesečno), s jedinstvenim značajkama za podudaranje fontova na skeniranim slikama, ali za mnoge svrhe možete dobiti dobre rezultate s jeftinijim uređivačima poput EaseUS PDF Editora (otvara se u novom prozoru), PDF-Xchange Editor (otvara se u novom prozoru) (Windows), Nitro's PDFPen (otvara se u novom prozoru) (macOS) ili Wondershare PDFelement 8 (otvara se u novom prozoru) (macOS ili Windows). Osnovne tehnike iste su u svim PDF uređivačima.

Također možete pronaći mnoštvo web stranica koje vam omogućuju učitavanje PDF datoteka i njihovo uređivanje u pregledniku bez plaćanja. Možda ti nije stalo do sigurnosti kao meni, ali nisam spreman postavljati svoje dokumente na web stranice o kojima ne znam ništa, a koje misteriozno nude besplatne usluge u zamjenu za prikupljanje mojih podataka.

Uređivanje PDF-ova s ​​Acrobat DC

Adobe Acrobat DC, vrhunski PDF editor, nudi prostrano sučelje s fino podešenim kontrolama za uređivanje teksta i slika.

Dok je vaš PDF otvoren u prozoru programa Acrobat, odaberite Uredi PDF iz izbornika Alati. Oko svakog PDF elementa — teksta ili grafike — pojavljuju se plavi okviri. Da biste ispravili grešku u tekstu, jednostavno kliknite na tekstni okvir i počnite tipkati. Ispod je primjer korištenja programa Acrobat DC za promjenu teksta zaglavlja.

Uređivanje PDF-ova s ​​Adobe Acrobat Pro DC

Ista osnovna načela vrijede za proračunski prihvatljivije aplikacije poput PDF-XChange Editora (46,50 USD).

Dok je PDF otvoren u aplikaciji, kliknite Uredi na početnoj alatnoj traci, zatim odaberite vrstu sadržaja koji želite urediti—bilo da se radi o cijelom sadržaju na stranici, tekstu, slikama ili oblicima.

Ispod je primjer kako izgleda zamjena ili izmjena slika u PDF-u pomoću uređivača PDF-XChange.

Uređivanje PDF-ova u PDF-XChange Editoru

Imajte na umu da zadana opcija omogućuje uređivanje tekstualnih elemenata kao blokova. Ako isključite ovu postavku, aplikacija će vam dopustiti samo izmjenu blokova od nekoliko riječi, a možda ćete imati neugodne razmake između riječi.

Jednostavno kliknite na tekst i napravite promjene. Možete odabrati Properties Pane iz ikone zupčanika u donjem lijevom kutu kako biste dobili izbornik opcija za fontove i poravnanje odlomaka, ali nećete pronaći kontrole za fino podešavanje koje Acrobat nudi.

Jedan suptilni problem s ovom vrstom uređivanja uključuje fontove. Ako font korišten u izvornom PDF-u nije također instaliran na vašem sustavu, uređivač PDF-a može koristiti drugi font kada umetnete ili promijenite tekst. Acrobat DC je dovoljno pametan da koristi sličan font, ali oštrook će čitatelj uočiti razliku, možda će primijetiti činjenicu da ste promijenili izvorni PDF.

Većina ostalih uređivača PDF-a radi lošije s usklađivanjem fontova, a mnogi se niti ne trude uskladiti okolni font prilikom umetanja teksta. Jedina aplikacija za koju sam otkrio da savršeno odgovara fontovima bila je macOS (i iOS) PDF Expert (otvara se u novom prozoru) (79,99 USD). Kad sam umetnuo tekst u PDF, aplikacija je koristila font koji je već ugrađen u PDF datoteku pa je rezultat izgledao besprijekorno i bilo je nemoguće otkriti moje promjene.

Jedini Windows uređivači PDF-a koje sam pronašao, a koji su blizu PDF Expert-a samo za Apple su EaseUS PDF Editor (79 USD) i PDFelement 8 (69,99 USD). Kao i PDF Expert, ove dvije aplikacije pokušavaju koristiti font koji je već ugrađen u PDF kada mijenjate ili umećete tekst, ali u barem jednom PDF-u koji sam testirao, kada sam pokušao umetnuti tekst između redovitih riječi malim slovima, obje su aplikacije formatirale i dodale je tekst malim slovima i nije ponudio opcije izbornika koje bi mi omogućile da umjesto toga odaberem mala slova. Moglo je biti i gore. Na primjer, kada sam pokušao dodati tekst istoj datoteci u Qoppa Software PDF Studio Pro 2021 (Otvara se u novom prozoru), pretvorio je cijelu stranicu u mala slova. Možda ćete morati eksperimentirati kako biste pronašli aplikaciju koja vam najbolje odgovara.

Formatiranje vaših PDF-ova

Bez obzira na to koji uređivač PDF-a koristite, ne očekujte istu jednostavnost korištenja koju dobivate s programom za obradu teksta. Neke aplikacije za uređivanje PDF-a tvrde da vam omogućuju što jednostavnije uređivanje u programu Microsoft Word. To jednostavno nije istina. (Morate pretvoriti svoj PDF u datoteku za obradu teksta da biste ga zapravo ponovno uredili—više o tome za koji trenutak.) Ako dodate riječ ili dvije koje čine trenutni odlomak dužim za jedan redak, odlomak će se vjerojatno preklapati s sljedeći odlomak, i morat ćete premjestiti odlomak ispod onog na kojem radite — i možda neće biti dovoljno mjesta na stranici da stane u vaše promjene. Prilikom uređivanja retka u poravnatom (punom širinom) odlomku, tekst će se vjerojatno pomaknuti ulijevo, ostavljajući prazan prostor između kraja retka i desne margine. To možete popraviti tako da desnom tipkom miša kliknete redak, odaberete Paragraph iz skočnog izbornika i postavite poravnanje na Justify.

Umetanje navodnika također može uzrokovati probleme s oblikovanjem. PDF uređivači ne razumiju pametne navodnike (također poznate kao vitičasti navodnici ili obrnute kose crte) kao programi za obradu teksta, pa umjesto njih umeću ravne navodnike u stilu pisaćeg stroja. Da biste dobili pametne citate, trebate kopirati i zalijepiti znak navodnika u stilu koji želite iz drugog izvora u istom PDF-u ili drugom izvoru, kao što je web ili Word dokument.

Preporuka naših urednika

U bilo kojoj aplikaciji za uređivanje PDF-a s punim značajkama možete mijenjati veličinu tekstnih okvira i veličinu teksta kako bi odgovarao novoj veličini, ali zapamtite da ne možete mijenjati veličinu teksta od stranice do stranice. Kada trebate napraviti velike promjene u PDF datoteci, najbolje rješenje je pretvoriti je u dokument za obradu teksta. Najlakši način je uvesti PDF u Microsoft Word ili bilo koji drugi napredni program za obradu teksta, izvršiti promjene i zatim izvesti uređeni dokument kao novi PDF. Međutim, radi samo s određenim vrstama PDF-ova, a oblikovanje neće biti potpuno isto kao izvorni dokument, ali može biti dovoljno blizu.

Napredne značajke za uređivanje PDF-a

Adobe Acrobat DC nudi najnaprednije PDF uređivanje na planetu. Kao i svi PDF uređivači, Acrobat dobro radi s PDF-ovima stvorenim u aplikacijama kao što su Word i Excel. Nadalje, kada dodajete ili uređujete tekst u PDF-u, uređivači PDF-a mogu uskladiti font okolnog teksta, budući da je taj font instaliran na vašem Windows sustavu.

Acrobat, međutim, izvodi jedan nevjerojatan pothvat kojem nijedna druga aplikacija nije ni blizu. Ako koristite Acrobat za uređivanje slike skenirane iz stare knjige ili časopisa koji je koristio font vrućeg metala koji nije postojao stotinu godina, Acrobat vam omogućuje uređivanje teksta na skeniranoj slici koristeći taj isti stari font. Ovaj trik funkcionira tako da se na slici izvodi proces optičkog prepoznavanja znakova (OCR) i konstruira font od znakova koje pronađe. Kada uređujete tekst u PDF-u, Acrobat koristi ovaj novokonstruirani font kako bi odgovarao okolnom tekstu. Na slici ispod dodajemo "A" naslovu "Čajanka". Acrobat koristi isto slovo "A" koje se pojavljuje drugdje u zaglavlju.

Korištenje programa Acrobat Pro DC za generiranje fonta koji odgovara onom koji vidite u PDF-u, PDF-u

Besplatno uređivanje PDF-a

Sada pokrijmo kako napraviti trajne promjene u PDF-u koristeći samo besplatne alate kao što su Adobe Acrobat Reader i Preview.

U sustavu Windows morate instalirati BullZip PDF upravljački program pisača (otvara se u novom prozoru), koji je besplatan za osobnu upotrebu; drugi besplatni upravljački programi za PDF pisač mogu, ali i ne moraju raditi. (Microsoftov ugrađeni upravljački program pisača Microsoft Print to PDF nije koristan za ovu svrhu jer ne stvara PDF koji se može pretraživati, već samo sliku.)

U Acrobat Readeru dodajte svoje komentare (kao što su linije, tekstni okviri i istaknuti dijelovi) PDF datoteci, a zatim ispišite PDF u BullZip PDF upravljačkom programu pisača. Rezultirajući PDF imat će pretraživi tekst, baš kao i izvornik, ali će komentari biti pakirani u PDF i neće ih biti lako ukloniti.

Na macOS-u otvorite PDF u pregledu i ostavite sve svoje komentare. U izborniku Ispis kliknite gumb PDF, zatim kliknite Spremi kao postskriptum. Zatim otvorite tu .PS datoteku u pretpregledu i ponovno je izvezite u PDF format. Rezultirajući PDF moći će se pretraživati, ali će komentari biti zapečeni.

Ostali savjeti, trikovi i aplikacije za PDF-ove

Mnogi drugi uslužni programi omogućuju uređivanje PDF-ova, ali oni su izvan opsega ovog članka. Za dodatnu pomoć s PDF-ovima, možemo vam pokazati kako potpisati PDF-ove na Macu, kako potpisati PDF-ove s Acrobat Readerom i kako kombinirati PDF-ove u jednu datoteku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up