Kako ukloniti zlonamjerni softver s računala

Do sada bi vam već trebalo probušiti: Koristite antivirusni softver. Ovi programi—od besplatnih alata i plaćenog antivirusnog softvera do velikih sigurnosnih paketa—nadziru vaše Windows računalo pomoću skeniranja, praćenja u stvarnom vremenu, pa čak i heurističke analize datoteka i procesa za prepoznavanje novih prijetnji. Neophodno je, posebno kod Windowsa, da imate instaliran antivirusni program.

Međutim, čak ni najbolji antivirusni program nije 100% siguran. Uređaj koji je već ugrožen zlonamjernim softverom mogao bi doći na vašu mrežu, ljudi mogu osobno instalirati zlonamjerni softver na sustav, a neki zlonamjerni softver stoji tamo, neaktivan, čekajući da oživi i napadne. Društveni inženjering i sheme krađe identiteta mogu prevariti ljude (vas) da kliknu ili preuzmu zaraženu vezu ili privitak. Dovraga, postoje čak i lažni programi za zastrašivanje koji izgledaju kao antivirusni ili antispyware, ali nakon što ih instalirate, zarazit ćete se! Uvijek preuzimajte s izvora—izbjegavajte stranice za preuzimanje trećih strana.

Ponekad je teško reći kada vas je pogodio zlonamjerni softver, a gotovo je nemoguće reći kakav (spyware, trojanski konj, ransomware, što god). Postoji mnogo znakova na koje biste trebali pripaziti – nevjerojatno spore performanse kada se vaše računalo brzo pokrene, skočni prozori preglednika kada nijedan preglednik nije otvoren, zastrašujuća upozorenja o sigurnosnim programima koje niste instalirali, čak i zahtjevi za otkupninom.

Ako sumnjate ili znate s apsolutnom sigurnošću da ste zaraženi zlonamjernim softverom, evo koraka koje morate odmah poduzeti kako biste uklonili zlonamjerni softver.

(Imajte na umu da ako primite zahtjev za otkupninom, uključeni ransomware možda je već kriptirao vaše datoteke. Rješenja u nastavku mogu iskorijeniti ransomware, ali nema jamstva da ćete dobiti natrag pristup svojim podacima. Stoga budite sigurni da ste stalno sigurnosno kopiranje vaših datoteka, u oblak ili na neki drugi način.)

Índice
  1. Ažurirajte antivirusni program
  2. Vraćanje, ponovno pokretanje, skeniranje i ponovno skeniranje
    1. Preporuka naših urednika
  3. nuklearna opcija(e)

Ažurirajte antivirusni program

Prvo provjerite je li vaš antivirusni softver u potpunosti ažuriran s najnovijim definicijama virusa – na taj način softver identificira zlonamjerni softver na temelju onoga što je bilo prije. Dobavljači antivirusnih programa neprestano ažuriraju ove popise kako se novi virusi i trojanci susreću u divljini iu laboratoriju. Ako je vaš softver zastario čak i dan, riskirate zarazu.

Ako imate Windows 10 ili 11, uvijek imate besplatnu zaštitu od virusa/prijetnji u obliku Microsoft Defender Antivirusa. Imao je ili ima druga imena kao što su Windows Security, Windows Defender i čak je nekoć bio Microsoft Windows Defender Security Center (Microsoft je stvarno užasan u imenovanju stvari). Microsoft Defender svakako je bolji od ničega i ažurira se putem Windows Updatea. Ali daleko je od savršenog. Predlažemo da odmah preuzmete jedan od naših najbolje ocijenjenih besplatnih antivirusnih programa: Kaspersky Security Cloud Free ili Avast One Essential.

Ako trebate popraviti zaraženo računalo za posao, vi ili vaš šef trebali biste potrošiti novac da dobijete puni sigurnosni paket. Naši današnji odabiri su Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Internet Security, Bitdefender Internet Security, Bitdefender Total Security i Norton 360 Deluxe. Sve gore navedeno su recenzije s 4,5 zvjezdice. Oni se kreću od barebone (ali potpunih) paketa, do mega paketa prepunih značajki, do paketa za više platformi koji štite sve vaše uređaje - ne samo Windows.

Uz ugrađeni programski paket, obavite duboko, temeljito skeniranje. Pustite ga da radi koliko god treba i nadajte se da će pronaći i riješiti problem. To ti je najbolji scenarij.

Problem je u tome što je zlonamjerni softver dobar u svom poslu, vjerojatno je onemogućio vaš antivirusni program da uopće dođe do njega.

Vraćanje, ponovno pokretanje, skeniranje i ponovno skeniranje

Ako imate postavljene točke vraćanja sustava u sustav Windows, iskoristite ovu priliku da resetirajte sustav kada zlonamjerni softver udari i ne može se popraviti, što bi moglo biti dobro ako imate sreće.

Ponovo pokrenite izravno na ugrađenu sigurnost sustava Windows koja dolazi sa sustavom Windows 10/11. Ići Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows sigurnost > Zaštita od virusa i prijetnji. Ako koristite antivirusni program treće strane, vidjet ćete ga ovdje, plus opciju da omogućite Microsoft Defender za "periodična skeniranja" koja neće ometati vaš instalirani antivirusni program u stvarnom vremenu. Ne može škoditi.

Nakon što se Microsoft Defender aktivira čak i samo za periodička skeniranja, potražite ga Opcije skeniranja. Kliknite na njega i potvrdite okvir pored njega Izvanmrežno skeniranje za Microsoft Defender. Nakon ponovnog pokretanja, izvršit će otprilike 15-minutno skeniranje u potrazi za "rootkitovima i drugim vrlo postojanim zlonamjernim softverom", prema Microsoftu.

Izvanmrežno skeniranje za Microsoft Defender

Još uvijek se osjećate zaraženo? Ako na svom računalu imate trojanca za daljinski pristup (aka RAT), potencijalno netko pristupa vašem računalu s daljine. To su loše vijesti. Isto tako, ako ste uhvatili neki ransomware, ne želite da automatski šifrira datoteke koje sigurnosno kopirate u oblak. Duboko udahnite i skini se s interneta. Povucite Ethernet na računalu, isključite Wi-Fi, isključite usmjerivač. Provjerite je li računalo isključeno. Uvjerite se da ne koristi Wi-Fi od susjeda ili obližnje tvrtke kako biste ostali na mreži sa strane. Zatim pokušajte s antivirusnim skeniranjem.

Nije upalilo? Ponovno pokrenite Windows, ali na način koji neće dopustiti ponovno pokretanje zlonamjernog softvera. Pokušajte ući u minimizirano Windows sučelje tzv Siguran način (Evo kako). Pokrenite skeniranje odatle i moglo bi uspjeti.

Dok ste u sigurnom načinu rada, izbrišite sve privremene datoteke. Prožimaju Windows čak i nakon kratkog vremena korištenja operativnog sustava i mogu sakriti zlonamjerni softver. Iz izbornika Start (dodirnite tipku Windows) upišite Čišćenje diska; provjerit će disk C: za ono što možete sigurno izbrisati među svim nitima.

Ako je Windows ugrožen izvan upotrebljivosti—možda vas čak neće pustiti unutra—zaobiđite OS izravnim pokretanjem antivirusnog softvera. Koristi program za pokretanje, koji se ponekad naziva "Live CD" ili "Rescue CD"—iako ovih dana to obično radite s USB flash pogonom. Radi sigurnosti montirajte taj pogon sada dok je vaše računalo ispravno.

Preporuka naših urednika

Što, još uvijek si viralan? Pokrenite antivirusni skener na zahtjev: preporučuje se Malwarebytes Free; dat će vam nekoliko tjedana da isprobate premium verziju za redovitu pozadinsku zaštitu, ali čak i ograničena besplatna verzija dobro funkcionira za jednokratno duboko skeniranje. Norton Power Eraser (također besplatan) je još jedna opcija.

Malwarebytes besplatno skeniranje

Te se opcije ponekad nazivaju "skener zlonamjernog softvera drugog mišljenja" jer su druga linija otkrivanja ako vaš početni antivirusni program ne može riješiti problem. Ne pružaju zaštitu u stvarnom vremenu - pokrećete ih ručno kao čišćenje. Držite jedan pri ruci na USB disku za dan kada vam zatreba. Norton Power Eraser, na primjer, dolazi u "prijenosnoj" verziji (otvara se u novom prozoru) koja ne zahtijeva potpuni Windows instalacijski postupak. Međutim, ponovno će pokrenuti vaš sustav dok uklanja rootkit. Postoje mnoge prijenosne sigurnosne aplikacije (Otvara se u novom prozoru) koje možete staviti na USB pogon bez izravne instalacije.

Želite biti detaljni? Isprobajte mješavinu! Nadamo se da će raditi i da će se vaše računalo vratiti u normalu nakon skeniranja u sigurnom načinu rada (između toga ponovo pokrenite računalo). Skeneri drugog mišljenja neće se sukobljavati kao antivirusni program u stvarnom vremenu ponekad ako instalirate više od jednog, budući da biste trebali pokrenuti skeniranje svakog prijenosnog programa pojedinačno.

nuklearna opcija(e)

Možda ste malo nervozni oko korištenja Norton Power Erasera, i to s dobrim razlogom. Dolazi s upozorenjem da je vraški agresivan kada se suoči s problemom, pa je rizik od kolateralne štete visok. Upozorenje izričito kaže: "Može označiti legitiman program za uklanjanje." Jipi.

Norton Power Eraser

Rizik s nekoliko programa se isplati u usporedbi s trčanjem Windows 10/11 potpuno vraćanje na tvorničke postavke. Ili provedba prave "nuklearne" opcije ponovno formatiranje tvrdog diska i ponovno instaliranje operativnog sustava i sve programe (imate sigurnosnu kopiju svoje čiste Windows instalacije koju možete koristiti za vraćanje, zar ne?). Sve je manje potreban, osobito u usporedbi s mračnim danima prije Windowsa 7, ali ostaje održiva metoda resetiranja sustava da bude bez zlonamjernog softvera.

Windows opcije oporavka olakšavaju resetiranje vašeg računala tako da se operativni sustav ponovno instalira bez gubitka podataka (morat ćete ponovo instalirati programe) ili Novi početak natrag u prvobitno stanje. Da budem iskren, novi početak ionako je dobra ideja svakih nekoliko godina.

Uspješno se nositi s infekcijom računala virusom je kao biti kod kuće nakon što su vas provalili; potrebno je neko vrijeme da se ponovno osjećate sigurno. Poduzmite korake koje biste učinili nakon pljačke: Povećajte svoju sigurnost. Nabavite najbolji, najbolje ocijenjeni sigurnosni paket koji si možete priuštiti, pročitajte kako izbjeći krađu identiteta, a zatim krenite na čišćenje: deinstalirajte sve programe koje ne koristite redovito ili kojima ne vjerujete. Budite nemilosrdni. Budimo oprezni vani.

PCMag logotip Što je autentifikacija u dva faktora?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up