Kako uključiti računalo s druge strane kuće s Wake-on-LAN

Jeste li ikada poželjeli da možete probuditi svoje računalo iz stanja mirovanja bez da mu priđete i pritisnete gumb za napajanje? Wake-on-LAN vam omogućuje da uključite svoje računalo pomoću mrežne veze, tako da ga možete pokrenuti s bilo kojeg mjesta u kući pritiskom na gumb.

Na primjer, često koristim Chrome Remote Desktop za pristup svojoj radnoj stanici na katu. Ali ako moja radna stanica spava, ne moram ići gore i uključiti je. Wake-on-LAN mi omogućuje da probudim to računalo s "čarobnim paketom" poslanim s mog telefona ili prijenosnog računala, tako da se mogu uključiti bez muke.

Índice
  1. Podržava li vaše računalo Wake-on-LAN?
  2. Omogućite Wake-on-LAN u BIOS-u
  3. Omogućite Wake-on-LAN u sustavu Windows
  4. Probudite svoje računalo s pravom aplikacijom
  5. Wake-on-WAN
    1. Preporuka naših urednika
  6. Alternativno rješenje: Uvijek na računalu

Podržava li vaše računalo Wake-on-LAN?

ruter

(Foto: Cristian Gutu/Shutterstock)

Wake-on-LAN ima nekoliko upozorenja kada je podrška u pitanju. Prvo, mrežna kartica računala u stanju mirovanja trebala bi podržavati ovu funkciju. Gotovo svaki moderni Ethernet adapter podržava Wake-on-LAN, ali bežični adapteri to rijetko podržavaju.

To znači da uređaj koji šalje čarobni paket može biti na Wi-Fi mreži, ali onaj koji ga prima vjerojatno će morati biti povezan putem Etherneta da bi ovo funkcioniralo. Morat ćete provjeriti dokumentaciju računala ili BIOS kako biste vidjeli podržava li Wake-on-Wireless-LAN (ili Wake-on-WLAN).

Drugo, Wake-on-LAN je dizajniran da probudi drugo računalo na vašoj mreži, tako da neće moći probuditi računala na drugoj mreži—recimo, ako ste u Starbucksu i želite probuditi svoju radnu površinu kod kuće . Postoje načini da ovo funkcionira, ali malo je izvan okvira ovog vodiča, pa ćemo vas uputiti u pravom smjeru najbolje što možemo.

Omogućite Wake-on-LAN u BIOS-u

bios

Prvo ćete morati omogućiti Wake-on-LAN na hardverskoj razini u BIOS-u vašeg računala. Da biste to učinili, ponovno pokrenite računalo i pritisnite tipku na početnom zaslonu — obično Delete, F2 ili neku drugu funkcijsku tipku (obično će pisati na zaslonu). Kada uđete u BIOS izbornik, morat ćete potražiti opciju Wake-on-LAN.

Na nekim strojevima to će biti vrlo jasno označeno u postavkama stanja mirovanja i buđenja. U drugim slučajevima, kao na mojoj MSI matičnoj ploči, to je dio nje Nastavite putem PCI-E uređaja plasman. Na gornjoj slici možete vidjeti da se u opisu ove postavke spominju "integrirani LAN kontroleri", što je upravo ono što tražimo. Uključi tu postavku Omogućeno.

To je sve što sam trebao učiniti na svom računalu, ali možda postoje druge postavke mirovanja ili hibernacije koje trebate podesiti ovdje. Razlikuje se od računala do računala, tako da ćete morati napraviti malo pokušaja i pogrešaka ako naiđete na probleme.

Omogućite Wake-on-LAN u sustavu Windows

Upravitelj uređaja

Kada ponovno pokrenete Windows, kliknite izbornik Start i potražite "Upravitelj uređaja". Pokrenite Upravitelj uređaja, pronađite Mrežni adapteri odjeljak i proširite ga kako biste otkrili svoja mrežna sučelja. Desnom tipkom miša kliknite svoj Ethernet adapter—moj se zove "Intel(R) l211 Gigabit Network Connection"—i odaberite Svojstva.

U Napredna karticu, pomaknite se dolje do Wake On Magic Packet i provjerite je li omogućen pomoću padajućeg okvira s desne strane. (Ova opcija nije bila dostupna na svim mojim testnim strojevima, ali je Wake-on-LAN i dalje radio na svakom od njih, stoga ne brinite ako je ne vidite.)

Zatim kliknite na Upravljanje napajanjem karticu u istom prozoru i označite dva polja: Dopustite ovom uređaju da probudi računaloi Dopustite samo čarobnom paketu da probudi računalo. Klik u redu i izađite iz upravitelja uređaja.

Neka računala mogu podržavati samo Wake-on-LAN iz stanja mirovanja, dok vam druga mogu dopustiti da se probudite iz stanja isključenosti, tako da ćete možda morati prilagoditi postavke u BIOS-u ili na upravljačkoj ploči sustava Windows pod Hardver i zvuk > Mogućnosti napajanja > Postavke sustava.

Neki ljudi smatraju da bi trebali biti onesposobljeni Brzo pokretanje s ove stranice, iako je meni dobro funkcioniralo. Opet, možda ćete se morati poigrati s postavkama ako ustanovite da Wake-on-LAN ne radi ispravno.

Probudite svoje računalo s pravom aplikacijom

wakemeonlan

Konačno, da biste probudili svoje računalo preko mreže, trebat će vam aplikacija Wake-on-LAN na drugom uređaju, poput telefona ili prijenosnog računala. Neki programi već dolaze s ugrađenim Wake-on-LAN, uključujući one koje već posjedujete. U drugim slučajevima, možda će vam trebati poseban program za buđenje računala.

U TeamVieweru kliknite na Probudi se gumb za buđenje bilo kojeg računala u hibernaciji povezanog s vašim TeamViewer računom. Morat ćete provjeriti dokumentaciju za svoj alat za daljinski pristup kako biste vidjeli podržava li Wake-on-LAN i koje postavke morate omogućiti da bi radio.

Ako pokušavate probuditi svoje računalo s drugog Windows stroja, preporučujem WakeMeOnLan tvrtke NirSoft (otvara se u novom prozoru). Skenirati će vašu mrežu i dati popis uređaja, tako da ne morate svaki put zapamtiti točnu IP adresu. Samo kliknite na stroj koji želite i pritisnite ga Probudi se dugme.

Depicus (Otvara se u novom prozoru) je još jedan dobar alat, ali je malo napredniji. Morate unijeti IP adresu, MAC adresu, podmrežnu masku i broj porta za udaljeno računalo.

Ako nemate računalo pri ruci, možete koristiti mobilnu aplikaciju kao što je Wake On Lan (Otvara se u novom prozoru) (Android) ili Mocha WOL (Otvara se u novom prozoru) (iOS). Rade na isti način kao i gornje aplikacije za stolna računala: možete skenirati mrežu u potrazi za uređajima ili unijeti IP i MAC adresu računala koje želite probuditi.

Ako je sve u redu, vaše bi se računalo trebalo probuditi čim pritisnete gumb Wake Up. Ako nije, provjerite postavke BIOS-a, postavke sustava Windows i konfiguraciju vaše aplikacije Wake-on-LAN kako biste bili sigurni da je sve ispravno postavljeno za vaš određeni hardver.

Ako želite brzo probuditi svoje računalo bez skeniranja svaki put, vjerojatno je dobra ideja postaviti statičku IP adresu za svoje računalo na usmjerivaču kako se ne bi mijenjala.

Wake-on-WAN

firmware usmjerivača

Ako samo pokušavate probuditi računalo na drugoj strani kuće, možete stati ovdje - gotovi ste! Ali postoje trenuci kada možda želite probuditi svoje računalo kada niste kod kuće, primjerice kada ste na odmoru ili radite u kafiću. Ovo je poznato kao Wake-on-WAN i puno je složenije.

Preporuka naših urednika

Opća ideja funkcionira ovako: umjesto slanja čarobnog paketa na unutarnju IP adresu vašeg računala, šaljete ga na vanjsku IP adresu vašeg usmjerivača—onu prikazanu na whatismyipaddress.com (otvara se u novom prozoru). Zatim upotrijebite prosljeđivanje porta na vašem usmjerivaču kako biste proslijedili čarobni paket na odgovarajuće računalo.

Nažalost, Wake-on-LAN nije namijenjen za korištenje na ovaj način, tako da ne postoji jednostavan način da ga natjerate da radi - to uvelike ovisi o vašim mrežnim postavkama. Međutim, ako možete pristupiti konfiguracijskoj stranici svog usmjerivača, postoji nekoliko stvari koje možete isprobati.

Idite na odjeljak za prosljeđivanje porta vašeg usmjerivača—ako ga ne možete pronaći, portforward.com(Otvara se u novom prozoru) može vam pomoći—i proslijedite Wake-on-LAN port na adresu emitiranja vaše kućne mreže. Port je obično port 7 ili 9, a adresa emitiranja je obično nešto poput 192.168.1.255—u osnovi, IP adresa vašeg usmjerivača s ".255" kao zadnjim oktetom.

Ovo će odaslati čarobni paket cijeloj mreži, gdje će ga primiti MAC adresa koju ste naveli. Nažalost, većina usmjerivača ne dopušta prosljeđivanje porta na adresu emitiranja, pa postoji velika vjerojatnost da ovo neće raditi, ali vrijedi pokušati.

dd-wrt baza podataka

Ako vaš usmjerivač to ne dopušta, postoje neka rješenja. Na primjer, možete pokušati onemogućiti JavaScript na konfiguracijskoj stranici usmjerivača kako biste mogli unijeti adresu emitiranja u okvir za prosljeđivanje priključka. Također možete promijeniti masku podmreže kako biste stvorili novu adresu emitiranja. Pročitajte više o ovim zaobilaznim rješenjima na ovoj stranici (Otvara se u novom prozoru).

Ako imate usmjerivač s naprednijom konfiguracijom, kao što je onaj koji pokreće DD-WRT firmware (Otvara se u novom prozoru), možete upotrijebiti kombinaciju prosljeđivanja priključka i ARP tablica kako biste prevarili svoj usmjerivač da proslijedi priključak na adresu emitiranja . Ovaj DD-WRT wiki (otvara se u novom prozoru) opisuje ga detaljnije.

Alternativno rješenje: Uvijek na računalu

postavke snage

Možete vidjeti kako Wake-on-WAN postaje malo zeznut. Više volim lakše rješenje: stalno uključeno računalo unutar mreže na koje mogu daljinski slati čarobne pakete po kući.

Na primjer, imam kućni poslužitelj sa sustavom Windows 10 i radi 24/7. Dakle, kada sam daleko od kuće, samo koristim Chrome Remote Desktop (Otvara se u novom prozoru) za daljinsko upravljanje tim uvijek uključenim računalom, koristim WakeMeOnLan za slanje čarobnog paketa s tog stroja na moju radnu stanicu, a zatim daljinski na moj radna stanica kada se probudi. Malo je zaobilazno, ali radi.

Najbolje od svega, ovo rješenje možete koristiti s bilo kojim hardverom koji već imate. Imate stari laptop na kojem se skuplja prašina? Stavite ga u kut, namjestite da radi sa zatvorenim poklopcem i pristupite mu programom za udaljenu radnu površinu po vašem izboru.

Imate NAS uređaj koji radi cijelo vrijeme ili čak Raspberry Pi? SSH u njega i pomoću naredbenog retka (Otvara se u novom prozoru) pošaljite taj čarobni paket. Sve dok sam čarobni paket dolazi s mreže, Wake-on-LAN bi trebao raditi bez previše stresa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up