Kako učiniti grafiku vašeg računala manje mutnom uz Radeon izoštravanje slike

PC igrači dugo su se suočavali s jednom ključnom dilemom kada je u pitanju izvlačenje maksimuma iz svojih igara i hardvera: kvaliteta nasuprot performansama. To je rasprava koja se čak proširila na najnoviju generaciju kućnih konzola, koja je u prošlosti zahtijevala od PC entuzijasta da ulože hrpu novca u svoje uređaje kako bi se riješila na zadovoljavajući način.

Na našu sreću, budućnost je sada. AMD-ovo Radeon Image Sharpening (Otvara se u novom prozoru) (RIS) pruža vrhunske performanse bez žrtvovanja broja sličica u sekundi ili grafike. Ne morate čak ni potrošiti tisuće dolara na sjajni novi GPU.

Índice
  1. Što je Radeon izoštravanje slike?
  2. Radeon izoštravanje slike vs. Nvidia DLSS
  3. Kako omogućiti Radeon Image Sharpening
    1. Preporuka naših urednika

Što je Radeon izoštravanje slike?

Radeon Image Sharpening je AMD-ova vlastita tehnologija naknadne obrade koja izoštrava izgled igara bez utjecaja na performanse. Slično je AMD-ovom rješenju za prilagodljivo izoštravanje kontrasta (Otvara se u novom prozoru) koje se nalazi u njegovom FidelityFX alatu. Oba koriste algoritam za dinamičko izoštravanje unutarnjih detalja objekata na točkama kontrasta, bez utjecaja na rubove visokog kontrasta (što može dovesti do pretjeranog izoštravanja). Razlika između RIS-a i CAS-a je u tome što je RIS globalan i neovisan o igri, dok CAS podrška mora biti ugrađena u pojedinačne igre na strani programera.

Dinamičko izoštravanje slike na ovaj način znači da možete pokrenuti igru ​​na nižoj razlučivosti, ali dobiti konačnu sliku koja izgleda bliže mnogo višoj razlučivosti bez žrtvovanja performansi. Slika sa smanjenim uzorkom renderira se normalno, ali zatim prolazi kroz RIS algoritam prije nego što se prikaže, izoštravajući detalje i teksture kako bi izgledali više kao slika više rezolucije.

Međutim, to nije isključivo primjenjivo pri smanjivanju uzorkovanja. Slike visoke razlučivosti također se mogu izoštriti pomoću RIS-a, tako da čak i igre koje rade na 4K (ili više) mogu biti poboljšane u vizualnoj vjernosti. Ovo je posebno vidljivo u igrama koje imaju mekšu estetiku ili koje koriste Temporal Anti-Aliasing, koje je poznato po pojavljivanju duhova i zamućenju zbog načina na koji stapa prošle i sadašnje piksele u glatke nazubljene rubove. Prema AMD-u, RIS može izoštriti bez mnogih vizualnih artefakata ili pogrešaka povezanih s drugim tehnikama izoštravanja.

U početku je RIS bio kompatibilan samo s DirectX 9, DirectX 12 i Vulkan, isključujući veliku većinu igara koje su koristile DirectX 11 za komunikaciju s GPU-om vašeg računala, ali AMD je otad ispravio taj problem uključivanjem podrške za DirectX 11.

Radeon izoštravanje slike vs. Nvidia DLSS

RIS se uključuje i isključuje tijekom igre

RIS se uključuje i isključuje u Strange Brigade Zasluge: AMD

AMD nije jedina tvrtka koja nudi značajku poput RIS-a; konkurent Nvidia ima Deep Learning Super Sampling (DLSS). Raison d'être DLSS-a je sličan: Isporuka visokokvalitetne grafike smanjenjem uzorkovanja slike i poboljšanjem naknadnog renderiranja u naknadnoj obradi. Međutim, Nvidijin pristup poboljšanju kvalitete slike je vrlo različit.

Umjesto AMD-ovog algoritma za izoštravanje, DLSS radi pomoću umjetne inteligencije za analizu okvira niže rezolucije i dinamičko dodavanje piksela u njih kako bi se stvorila slika više rezolucije. To je neuronska grafička tehnologija koja iskorištava namjenske jezgre na Nvidijinoj RTX seriji grafičkih kartica. Nvidia također nudi značajku bližu RIS tehnologiji koja se zove Image Sharpening (Otvara se u novom prozoru), dok su AMD-ove Radeon Super Resolution i FidelityFX Super Resolution nešto bliže DLSS-u.

DLSS je u početku kritiziran zbog stvaranja zamućenja i generiranja slika koje su bile znatno niže kvalitete od izvornih razlučivosti koje su emulirali. Međutim, najnovija iteracija, DLSS 3.0, veliko je poboljšanje u odnosu na izvornik i može proizvesti slike koje se golim okom gotovo ne mogu razlikovati od viših razlučivosti.

Dok su ukupna poboljšanja kvalitete i performansi vidljivija s DLSS-om, RIS ima prednost što je mnogo šire kompatibilan s igrama. DLSS podržava samo biblioteku od oko 200 igara od ovog pisanja, dok je RIS kompatibilan sa bilo kojom igrom koja koristi DirectX 9, 11, 12 ili Vulcan.

Kako omogućiti Radeon Image Sharpening

Usporedba uključenog i isključenog RIS-a

RIS se uključuje i isključuje u Battlefield V (Zasluge: Whitson Gordon)

Da biste omogućili RIS, prvo morate osigurati da imate kompatibilnu video karticu. Broj podržanih kartica značajno se povećao od lansiranja, a RIS sada radi s bilo kojim od sljedećih GPU-a/APU-a:

Preporuka naših urednika

  • Radeon RX 5000 serija grafičkih kartica

  • Ryzen 2000 i noviji APU-ovi

  • Radeon RX Vega 56, Radeon RX Vega 64, Radeon Vega Frontier Edition, Radeon VII

  • Radeon RX 470, Radeon RX 480, Radeon RX 570, Radeon RX 580 i Radeon RX 590 grafičke kartice

  • Ryzen 2000 i noviji APU-ovi

Prvi korak za uključivanje RIS-a je otvaranje Radeon Adrenaline softvera (Otvara se u novom prozoru), što možete učiniti pritiskom na Alt + Rdesnim klikom na radnu površinu i odabirom AMD Radeon softverili desnim klikom na ikonu Radeon u programskoj traci i odabirom postavke.

Postavke za battlefield v radeon

Možete omogućiti RIS za određene igre (Zasluge: Whitson Gordon)

Birajte u Adrenalinu Igranje karticu na traci izbornika na vrhu. Ovdje možete kliknuti bilo koju igru ​​za koju želite omogućiti RIS, a zatim kliknite Radeon izoštravanje slike u grafičkom području da biste ga rotirali Omogućeno. Tu je i klizač koji vam omogućuje fino podešavanje oštrine koju želite primijeniti, od 0 do 100%.

Imajte na umu da AMD upozorava protiv omogućavanja RIS-a u igrama koje već izvorno podržavaju FidelityFX CAS kako bi se spriječilo prekomjerno izoštravanje, iako čak i te igre mogu imati koristi od niže razine RIS-a. Možda ćete htjeti malo eksperimentirati kako biste pronašli pravi postotak izoštravanja za primjenu ili se fokusirati na točnu kombinaciju CAS i RIS koju želite od igre do igre.

postavke radeon softvera

Možete omogućiti RIS za sve igre Kredit: AMD

Također možete omogućiti RIS globalno tako da se automatski primjenjuje u igrama bez potrebe da ga omogućite po narudžbi. Da biste to učinili, kliknite na ikonu zupčanika na gornjoj traci izbornika, odaberite Grafika u podizborniku i zatim omogućite Radeon izoštravanje slike i prema potrebi prilagodite klizač Oštrina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up