Kako svoj pametni telefon pretvoriti u bežičnu web kameru

Ako radite od kuće i trebate komunicirati sa svojim timom, pomoći će vam mali videochat. Dok većina prijenosnih računala dolazi s ugrađenim web kamerama, stolna računala nemaju, a kamere prijenosnih računala mogu se pokvariti u bilo kojem trenutku.

Možete otići i kupiti novu web kameru, ali ako ne želite potrošiti novac ili vam neće trebati dugoročno, malo besplatnog softvera može pomoći. Ako ste voljni pokušati, možete pretvoriti svoj telefon—ili bilo koji rezervni pametni telefon—u web kameru za svoje računalo.

Índice
  1. Za Android telefone: DroidCam
  2. Za korisnike iPhonea: EpocCam
    1. Preporuka naših urednika
  3. Alternativna rješenja

Za Android telefone: DroidCam

Droidcam

Korisnici Androida mogu isprobati besplatnu aplikaciju DroidCam (Otvara se u novom prozoru) kako bi je pretvorili u web kameru. Besplatna verzija ima sve što vam je potrebno za početak, iako nadogradnja na DroidCamX od 5,49 USD (otvara se u novom prozoru) dodaje 720p/1080p video s HD načinom rada, plus rješava se malih reklamnih bannera. Ako ga planirate često koristiti, to je dostojna nadogradnja, ali smatram da je iskustvo s besplatnom verzijom prilično solidno.

Za početak, trebat će vam dva dijela softvera: Android aplikacija DroidCam (otvara se u novom prozoru) iz Trgovine Play i Windows klijent (otvara se u novom prozoru) iz Dev47Apps. Nakon što su oba instalirana, provjerite jesu li vaše računalo i telefon na istoj Wi-Fi mreži. Aplikacija DroidCam za Android trebala bi imati navedenu IP adresu—nešto poput 192.168.1.91—koju možete unijeti u aplikaciju za stolna računala kako biste ih povezali.

Svakako provjerite Audio okvir ako nemate mikrofon na računalu. Kliknite na Početak i trebali biste biti povezani. Većina aplikacija za video chat trebala bi prepoznati DroidCam kao valjanu web-kameru, iako ćete ih možda morati ponovno pokrenuti ako su bile pokrenute kad je DroidCam instaliran. (Skype je iznimka, što može biti malo zahtjevno – možda ćete morati upotrijebiti staru verziju koja nije Microsoft Store (otvara se u novom prozoru).)

Prema mom iskustvu, DroidCam je radio dovoljno dobro. Prijatelji s druge strane rekli su da je SD kvaliteta videa dobra, ali bi moglo doći do kašnjenja. Neki su imali problema sa zvukom koji je dolazio iz mog telefona, pa mi je mikrofon računala i dalje bio idealan.

Možete podesiti nekoliko stvari u postavkama, primjerice koju kameru koristiti (prednju ili stražnju), koji mikrofon koristiti (kameru ili zvučnik) i nekoliko značajki za uštedu baterije, ali samo znajte da to vjerojatno neće biti kao dobar kao tradicionalna web kamera.

Ako se radije povezujete putem USB-a nego Wi-Fi-ja, DroidCam može i to učiniti, iako zahtijeva malo naprednije postavke s nekim upravljačkim programima specifičnim za telefon—ovdje možete pogledati upute za DroidCam (Otvara se u novom prozoru). Čak i ako se držite Wi-Fi-ja, možda ćete htjeti napuniti svoj telefon tijekom videochata jer će to prilično brzo isprazniti bateriju.

Za korisnike iPhonea: EpocCam

EpocCam

Ako imate iPhone, EpocCam (Otvara se u novom prozoru) je aplikacija koju bih preporučio da ga pretvorite u web kameru. Međutim, besplatna verzija (Otvara se u novom prozoru) uključuje nametljive oglase i vrlo malo značajki, gotovo zahtijeva plaćenu nadogradnju od 7,99 USD (Otvara se u novom prozoru). S nadogradnjom dobivate podršku za mikrofon, HD video, USB veze i podešavanja zumiranja/fokusa.

Kako biste koristili EpocCam, preuzmite aplikaciju EpocCam na svoj iPhone i preuzmite upravljačke programe za Windows ili macOS (otvara se u novom prozoru). Možda ćete morati ponovno pokrenuti računalo nakon instalacije softvera za stolno računalo. Nakon što ponovno pokrenete sustav, možete pokrenuti aplikaciju EpocCam Viewer na računalu zajedno s aplikacijom EpocCam na telefonu da vidite radi li.

Sve dok su dva uređaja na istoj Wi-Fi mreži ili povezani putem USB-a, trebali bi se povezati bez dodatnih koraka. EpocCam bi se trebao pojaviti kao web kamera za Zoom, Hangouts ili bilo koju drugu aplikaciju za video chat koju možda koristite.

Preporuka naših urednika

U mom testiranju radio je prema očekivanjima, unatoč dosadnim oglasima na cijelom zaslonu i vodenom žigu na vašem videozapisu, ali ako niste voljni nadograditi, DroidCam bi općenito mogao biti bolja opcija. Vaša kilometraža može varirati.

Alternativna rješenja

video konferencija

Ako gore navedene aplikacije ne zadovoljavaju vaše standarde ili radije ne biste koristili softver trećih strana, možete jednostavno koristiti svoj telefon bez računala. Većina aplikacija za videokonferencije, uključujući Zoom, Skype, Hangouts i druge, ima mobilne aplikacije koje možete koristiti za razgovor izravno sa svog telefona. Nećete moći tako lako vidjeti svoje prijatelje ili suradnike na malom ekranu, ali poslužit će kada vam ne treba računalo. (Ako imate iPad ili Android tablet s prednjom kamerom, još bolje.)

Ako volite vidjeti ljude na većem ekranu ili trebate koristiti dijeljenje zaslona sa svog računala, evo zgodnog rješenja: povežite se na videokonferenciju koristeći svoje računalo i telefon (opet, koristeći mobilnu aplikaciju za Zoom, Skype ili bilo koju drugu aplikaciju vaši sunarodnjaci traže ). Možete koristiti svoj telefon za strujanje videa, ali koristite svoje računalo da vidite i čujete sve ostale. Sve dok imate dovoljno propusnosti da upravljate s oba chata odjednom, to će raditi u kratkom roku.

Koju god od ovih opcija koristili, pobrinite se da imate dobar način da podignete telefon kako ne biste morali držati ispruženu ruku sat vremena. Koristio sam fleksibilni Gorillapod (Otvara se u novom prozoru) koji sam već imao, ali gotovo svaki stalak za telefon ili tablet trebao bi raditi. Možda ćete ga samo trebati osloniti na neke knjige kako biste ga podigli u razinu očiju kako biste izbjegli da ikome date pogled okrenut prema gore.

PCMag logotip Najbolji savjeti kako ostati produktivan kada radite od kuće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up