Kako stvoriti vlastiti uspješan podcast

Moj omiljeni podcast, Svjež zrak s Terryjem Grossom, s Nacionalnog javnog radija WHYY iz Philadelphije, predstavio je mnoge poznate goste, od Hillary Clinton do legende komedije Mela Brooksa. Ali ono što me privlači je topao odnos Grossa s njezinim gostima. To me podsjeća, kao novinara, da pažljivo slušam one koje intervjuiram i postavljam im inteligentna, relevantna pitanja.

Cijeli žanr podcasta doživio je veliki potres 2021. kada je Only Murders in the Building, američka misteriozno-komedijska streaming televizijska serija koju su kreirali komičari Steve Martin i John Hoffman, postala veliki hit na Huluu. Jasno je da je sada pravo vrijeme za eksperimentiranje s ovim širim i potencijalno unosnim medijem, jer podcasti i dalje privlače veliku pozornost medijskih kompanija.

Želite li ući u to? Obavili smo posao kako bismo vam pomogli da počnete.

Índice
 1. Što je podcast?
 2. Formati i vrste podcasta
 3. Ono što će vam trebati
  1. Preporuka naših urednika
 4. Savjeti za stvaranje uspješnih podcasta

Što je podcast?

U svom najosnovnijem smislu, podcast je digitalni audio program ili snimka, slična radijskoj ili televizijskoj emisiji, koja se može preuzeti s interneta ili učiniti dostupnom i pristupiti joj s raznih mobilnih uređaja. Kao i kod većine medija u digitalnom dobu, format, struktura i sadržaj podcasta često nalikuju onima starijeg analognog medija: emitiranog programa. Podcasti, poput radija, često se stvaraju serijski i redovito objavljuju nove epizode.

Međutim, postoje važne razlike. Za početak, koncept vremena je drugačiji za podcaste: svaki slušatelj ima kontrolu nad time kada će (i na kojem uređaju) slušati podcast, za razliku od radija i televizije koji emisije prikazuju u određeno vrijeme. Također možete produljiti epizodu podcasta na bilo koju duljinu – pet minuta ili pet sati. Kao podcaster, vi imate kontrolu.

Nekoliko mrežnih medijskih formata koji sadrže zvuk izgledaju slično, ali nisu svi tehnički podcasti. A video podcast, koji se ponekad naziva "vidcast", sličan je podcastu, ali uključuje vizualnu komponentu, koja može biti dijaprojekcija fotografija ili stvarni video. A webcast općenito uključuje žive segmente. A vlog, ili video blog, koristi format bloga (najažurnija epizoda se prikazuje prva), ali predstavlja sadržaj u video formatu (na platformi kao što je YouTube). Za više pogledajte PCMagov pregled najboljih kamera i alata za vlogging.

Formati i vrste podcasta

Postoji nekoliko formata koje možete odabrati za svoj podcast. Razmislite koja je vrsta najbolja za predstavljanje vašeg sadržaja. Poput podcasta Fresh Air, an intervju je najčešći format. Najčešće je jedan domaćin koji goste predstavlja i intervjuira. Ogranak ove vrste je panel rasprava ili format okruglog stola, s domaćinom koji vodi razgovor. A monolog je podcast u stilu komentara izgrađen oko jedne osobnosti, dajući emisiji jedan glas ili točku gledišta. Lore (Otvara se u novom prozoru), koji se fokusira na zastrašujuću povijest iza uobičajenog folklora i ispričan je gotovo u stilu logorske vatre, prekrasan je primjer podcasta u solo stilu.

U više domaćina formatu, podcast se dijeli između nekoliko različitih ljudi ili dva ili više voditelja dijele vođenje emisije. Na primjer, Pardon My Take (Otvara se u novom prozoru) je buran komični sportski podcast s dva suvoditelja, Danom "Big Cat" Katzom i PFT Commenterom (Pro Football Talk). Za razliku od prva tri tipa, a pripovijesti, ili podcast stil pripovijedanja, usredotočuje se na način na koji je sadržaj predstavljen. Na mnoge je načine to potaknulo nedavnu popularnost podcastinga. I dok bi se neki od prethodno spomenutih podcastova, poput Lorea, također mogli uklopiti ovdje, mnogi narativni podcastovi imaju izrazito linearnu kvalitetu i općenito se ne mijenjaju na drugu temu ili segment. Može biti ili nefikcionalna, kao što je Ovaj američki život (otvara se u novom prozoru) i serijski (otvara se u novom prozoru), ili izmišljena, kao što je Vuk 359 (otvara se u novom prozoru) i Flash Forward (otvara se u novi prozor). konačno, mješoviti ili podcastovi u hibridnom formatu koriste različite elemente preostale četiri vrste sadržaja. Hibridni podcast također može prenamijeniti sadržaj iz drugih medija, poput radija ili televizije.

Ono što će vam trebati

Poboljšanja hardverske i softverske tehnologije dramatično su promijenila način na koji se podcastovi razvijaju, stvaraju, proizvode i objavljuju. Osim toga, prijenosna, stolna računala, tableti, telefoni i drugi uređaji opremljeni su snažnijim procesorima i drugim značajkama koje olakšavaju stvaranje podcasta. Postoje čak i novi, jeftini načini da osigurate da vam vaše okruženje pomaže u postizanju najbolje kvalitete zvuka.

Vaš će proračun biti najveći faktor u određivanju opreme koju ćete kupiti. Također ćete morati utvrditi koliko opsežan treba biti vaš uređaj za snimanje: ako niste vezani za snimanje na određenoj lokaciji, možete izraditi postavke koje vam omogućuju snimanje i uređivanje u jednoj prostoriji ili čak dijelu soba. Ali ako planirate pucati na terenu, vjerojatno ćete poželjeti dodatnu opremu. Za detaljnu raščlambu hardvera koji će vam trebati, pročitajte naš puni vodič za najbolju opremu za podcaste dostupnu danas.

Da biste ispravno snimili svoj podcast na računalu, trebat će vam softver za uređivanje zvuka (ili DAW, za digitalnu audio radnu stanicu), kao što je Propellerhead's Reason ili Avid Pro Tools, koji može koštati od oko 100 USD do više od 600 USD. Adobe Audition zahtijeva pretplatu koja može stajati 20,99 USD mjesečno (iako Adobe često nudi posebne ponude). Za početnike u podcastu, dobra je ideja preuzeti jednu od najpopularnijih (besplatnih) audio aplikacija: Audacity, svestrani dvokanalni uređivač koji uključuje mnoge online upute. Softver GarageBand, koji je besplatan na svim Macovima, također je odlična opcija. Možete snimati zvuk, uređivati ​​ga, podešavati kvalitetu tona, dodavati efekte kako biste ga učinili punijim i obavljati mnoge druge podcast zadatke. Također možete uvesti audioisječke, uključujući zvuk koji ste snimili na vanjskom audio snimaču, tabletu ili telefonu.

Cast nudi sve alate koje ambiciozni ili profesionalni podcasteri trebaju za snimanje, uređivanje i objavljivanje podcasta. Ova sveobuhvatna usluga jednostavna za korištenje osvaja izbor urednika za softver za podcasting unatoč nekim problemima sa zvukom tijekom testiranja. A Zencastr je izvrsna platforma za snimanje podcasta, ali morat ćete potražiti negdje drugdje kada je u pitanju uređivanje, hosting i objavljivanje vašeg sadržaja. Dodatni softver za uređivanje ili poboljšanje kvalitete zvuka vašeg podcasta uključuje Auphonic (Otvara se u novom prozoru), uslugu s nizom alata koji vam pomažu u niveliranju i balansiranju vaših intervjua, predavanja i drugih vrsta zvuka koji se koriste u podcastima; i Temi (otvara se u novom prozoru), usluga koja vam pomaže generirati transkripte audio segmenata (po cijeni od 0,25 USD po minuti), bilo da se radi o intervjuima, razgovorima ili monolozima.

Druga je mogućnost korištenje aplikacije za stvaranje podcasta. Vlasnici Apple iPhonea i iPada dobivaju GarageBand besplatno, kao i vlasnici Maca. Na Androidu, Pocket Casts (Otvara se u novom prozoru) dobar je izbor za korištenje telefona za izradu podcasta. (A za slušanje podcasta pogledajte The Best Podcast Player Apps.)

Preporuka naših urednika

Nakon što stvorite audio datoteku za svoj podcast, morat ćete je prenijeti na uslugu hostinga kako biste svoj podcast mogli staviti u razne direktorije (iTunes, Stitcher itd.). Ovo će također generirati RSS feed—važno kako bi vaš podcast bio primijećen. Postoji mnogo dostupnih usluga hostinga podcasta; mnogi nude besplatne probe ili besplatne opcije razine. Dobro poznate usluge uključuju Libsyn, SoundCloud, BuzzSprout i Fireside, ali vrijedi provjeriti i druge.

Savjeti za stvaranje uspješnih podcasta

Iako je sjajno vrijeme za početak podcastinga, trebali biste shvatiti da je krajolik konkurentan, bez obzira na vašu tržišnu nišu. Za podcaste je potrebno puno vremena i truda, pa se nemojte obeshrabriti ako ste stvorili podcast iz snova, ali ga još nitko ne sluša. Mnogo je stvari koje treba naučiti – a većina tih lekcija dolazi kroz pokušaje i pogreške.

Godine 2021. Apple je stvorio novu web stranicu, Apple Podcasts for Creators (Otvara se u novom prozoru), koja kreatorima može pomoći da saznaju više o podcastingu, budu informirani o najnovijim vijestima i značajkama te istraže detaljne vodiče s najboljim primjerima iz prakse. Oni koji koriste Appleovu podcast aplikaciju također se mogu prijaviti na ovu stranicu i pristupiti nadzornoj ploči Apple Podcasts Connect, koja je također redizajnirana s novim značajkama koje olakšavaju upravljanje emisijama na Apple Podcastima. To uključuje mogućnost uređivanja metapodataka, rasporeda i upravljanja dostupnošću emisija, organiziranja emisija u kanale, upravljanja višestrukim korisnicima i ulogama te saznanja o tome kako slušatelji stupaju u interakciju s njihovim emisijama kroz nove metrike izvedbe i alate za vizualizaciju.

Evo nekoliko konkretnih savjeta koji će vam pomoći da ostanete nadahnuti:

 • Držite svoj podcast usredotočen. Iako bi moglo biti primamljivo stvoriti podcast koji će zadovoljiti sve slušatelje, uspješne emisije obično imaju usku, fokusiranu temu.

 • Razmislite o svojoj ciljanoj publici. Kada pišete ili producirate sadržaj, korisno je razmisliti o vrsti publike koju pokušavate dosegnuti svojim podcastom. Mnogi trgovci postavljaju persone kupaca, koje su izmišljeni modeli idealnih kupaca. Možete razviti takve modele koji će vam pomoći u stvaranju vašeg sadržaja.

 • Budite dosljedni. Ako želite da vas shvaćaju ozbiljno, redovito i dosljedno objavljujte epizode svog podcasta.

 • Planirajte svoj tijek rada. Trebate li napisati detaljnu skriptu ili samo ad-lib? Najbolje bi bilo imati oboje, ali ovisi o podcastu. U svakom slučaju, trebat će vam neka vrsta tijeka rada kako biste razvili svoje ideje i doveli ih do ostvarenja. U najmanju ruku, svakako ocrtajte glavne teme svake emisije i dobro poznajte svoju temu. Kada imate više glasova u interakciji sa svakom epizodom, provjerite je li svima ugodan proces i koliko bi scenarij trebao biti ležeran ili detaljan. Za više savjeta pogledajte Planiranje skripte za podcast (otvara se u novom prozoru).

 • Koristite glazbene segmente, ali ne kršite autorska prava. Dodajte dobru uvodnu i krajnju glazbu svom podcastu, ali pazite da ne povrijedite ničija autorska prava.

 • Promovirajte svoj podcast. Nakon što objavite svoj podcast na svojoj usluzi hostinga, možda ćete misliti da je vaš posao gotov, ali imperativ je da promovirate svoj podcast. Za to provjerite 8 načina za privlačenje prometa na vaš podcast na društvenim mrežama (otvara se u novom prozoru).

Trebate više inspiracije? Pogledajte naš popis najboljih podcastova dostupnih danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up