Kako stvoriti i urediti video koristeći TechSmith Camtasia u Trivantis Lectora

Trivantis Lectora Inspire (počevši od 2595 USD za doživotnu licencu) vrlo je učinkovit alat za izradu e-učenja koji je vrlo jednostavan za korištenje i ima mnogo značajki koje vam pomažu u stvaranju učinkovitih lekcija. Platforma čak dolazi s TechSmith Camtasia 2018 (početna cijena od 249 USD), koju možete koristiti za izradu i ugradnju videozapisa za svoje interaktivne lekcije. Zajedno, ovi alati čine vaše lekcije privlačnijim i učinkovitijim za one koji pohađaju vaše tečajeve.

U ovom ćemo članku pogledati pet načina na koje možete koristiti svoj softver Trivantis Lectora Inspire (2.595,00 USD za doživotnu licencu od Trivantisa) (Otvara se u novom prozoru) za pokretanje vaših tečajeva eLearninga. Unutar ovih pet košarica, postoji gotovo neograničen broj stvari koje možete učiniti sa svojim softverom za uređivanje. Međutim, cilj ovog članka nije naučiti vas kako uređivati ​​video, već vam pokazati kako možete koristiti kombinaciju Trivantis Lectora Inspire i TechSmith Camtasia 2018 za umetanje videa u sadržaj vašeg eLearning tečaja.

Índice
  1. 1. Snimite svoj ekran
  2. 2. Uredite postojeći video
  3. 3. Samo uređivanje videa
  4. 4. Dodajte kviz
  5. 5. Dodajte SCORM kompatibilnost svom poslu

1. Snimite svoj ekran

TechSmith Camtasia - Snimite svoj zaslon

Ako vam je cilj demonstrirati softver ili voditi nekoga kroz više koraka na mreži, snimke zaslona mogu biti izvrstan izvor. U Trivantis Lectora Inspire, snimanje vašeg zaslona je vrlo jednostavan proces. Najprije kliknite na karticu "Umetni". Zatim kliknite na "Video" na padajućem izborniku. Zatim kliknite na "New Screen Capture".

Pokrenut će se TechSmith Camtasia 2018 (249,00 USD kod TechSmitha) (Otvara se u novom prozoru). Zatim ćete biti upitani da kliknete "Snimi" svaki put kada budete spremni pokrenuti demo. Nakon što završite sa snimanjem, možete urediti i primijeniti sve vrste efekata na svoju snimku zaslona. Možete dodati bilješke, titlove, video naraciju i oblačiće (poput onog na gornjoj slici). Također možete urediti kretanje pokazivača u svojim kvizovima, bilo tako da ih u potpunosti uklonite ili da se pojave tek nakon što polaznik tečaja ispuni svoje upite kursora.

Kada završite s uređivanjem, kliknite "Dijeli", a zatim kliknite "Lektora izlaz". Vaš će videozapis tada biti spremljen kao MP4 datoteka. Kliknite na "Video" iz padajućeg izbornika u Trivantis Lectora Inspire i odaberite svoj novi video.

2. Uredite postojeći video

TechSmith Camtasia - Uredite postojeći video

Ako već imate biblioteku videozapisa koje biste željeli dodati svojim tečajevima eLearninga, Trivantis Lectora Inspire i TechSmith Camtasia 2018 mogu vam pomoći urediti i dodati kvizove ovim tečajevima u samo nekoliko koraka. Najprije kliknite "Uredi". Ako imate video u Trivantis Lectora Inspire, on je i dalje na vašem tvrdom disku kao normalna datoteka. Ako odaberete opciju za uređivanje tog videozapisa iz korisničkog sučelja (UI) Trivantis Lectora Inspire, tada će se pokrenuti bilo koji uređivač videozapisa koji ste postavili u Trivantis Lectora Inspire. Ako potražite tu videodatoteku u mapi zaglavlja Trivantis Lectora Inspire na vašem tvrdom disku, ona će se pokrenuti s bilo kojim video uređivačem koji ste naveli u sustavu Windows. Ako je vaš video pohranjen na radnoj površini ili vanjskom disku, tada će se softver otvoriti izravno u TechSmith Camtasia 2018.

Nakon što se video prenese, moći ćete urediti i dodati bilo koji kviz Trivantis Lectora Inspire i elemente interakcije u video datoteku (više o tome u odjeljku "Dodaj kviz" u nastavku). Kada završite s uređivanjem, kliknite "Dijeli", a zatim kliknite "Lektora izlaz". Vaš će videozapis tada biti spremljen kao MP4 datoteka. Kliknite na "Video" s padajućeg izbornika u alatu Trivantis Lectora Inspire i odaberite svoju snimku zaslona. Ako ste svoje uređivanje obavili izravno u Trivantis Lectora Inspireu, jednostavno spremite svoj video kada završite s uređivanjem.

3. Samo uređivanje videa

TechSmith Camtasia - Samo uređivanje videa

Ako vam je jedini cilj uređivanje videa, bez obzira na to hoćete li konačnu datoteku umetnuti u Trivantis Lectora Inspire, tada možete koristiti TechSmith Camtasia 2018 kao samostalni program. Da biste to učinili, otvorite TechSmith Camtasia 2018 na svom računalu. Učitajte video datoteku koju želite urediti. Unesite sve promjene koje želite, a zatim ponovite postupak izvoza opisan u prva dva odjeljka ovog članka.

4. Dodajte kviz

TechSmith Camtasia - Dodajte kviz

Čemu služi videotečaj ako ne možete testirati svoje učenike? Da biste dodali video kviz bilo kojem videozapisu unutar Trivantis Lectora Inspire, slijedite sljedeće korake. Prvo otvorite svoj video u TechSmith Camtasia 2018 i kliknite na karticu "Interaktivnost". Zatim kliknite "Dodaj kviz na vremensku traku". Ovdje ćete moći odabrati točnu lokaciju na video vremenskoj traci gdje će se kviz ili kvizovi nalaziti. Postoje dva načina za to. Prvi način je postaviti pokazivač na vremensku crtu videozapisa na mjesto gdje želite dodati kviz. Zatim idite na desnu stranu alata da biste stvorili pitanje, odgovor i kviz (ili naziv događaja). Drugi način da to učinite je da odete na Trivantis Lectora Inspire, kliknete "Umetni video", kliknite "Uredi", zatim kliknite "Događaj".

Odavde ćete moći imenovati događaj i odabrati točan vremenski kod na koji želite da se događaj postavi. Pritisnite "U redu". Ponovite onoliko puta koliko je potrebno. Zatim se vratite na upravljačku ploču. Kliknite na "Sinkroniziraj događaje". U prozoru upotrijebite padajući izbornik Akcija da biste odabrali Prikaži, a zatim odaberite pitanje kviza s cilja. Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno dok se ne dodaju sva pitanja. (Ovaj postupak pretpostavlja da već imate kviz pitanje na stranici koja je izvorno postavljena da bude skrivena).

5. Dodajte SCORM kompatibilnost svom poslu

Jeste li znali da postoji niz tehničkih standarda za platforme za eLearning? U osnovi, Sharing Content Object Reference Model (otvara se u novom prozoru) (SCORM) omogućuje dijeljenje videa ili kvizova među različitim vrstama softvera. Čak i ako trenutno ne planirate koristiti tečaj izvan platforme, to je još uvijek korisna značajka koju trebate znati u slučaju da se predomislite.

SCORM model je lako dodati. U izborniku Opcije naslova na traci dizajna u Trivantis Lectora označite okvir "AICC i SCORM za LMS" u izborniku. Odatle samo trebate ispuniti polja metapodataka na informacijskoj traci. Svakako uključite opciju Izlaz jer je to važno za kompatibilnost sa SCORM-om. Nakon toga nastavite koristiti platformu kao i obično. Nakon što objavite, moći ćete dijeliti svoj sadržaj na platformama koje nisu Trivantis Lectora Inspire.

Trivantis Lectora Inspire - dodajte SCORM kompatibilnost svom poslovanju

(Napomena urednika: Trivantis Lectora Inspire verzije 12 i 16 uključuju TechSmith Camtasia 2018. Trivantis Lectora Inspire verzija 17 uključuje TechSmith Camtasia 2018.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up