Kako spriječiti pokretanje Windows aplikacija pri pokretanju

Jedan od najfrustrirajućih aspekata Windowsa je lakoća s kojom se mnoge aplikacije poput Adobe Acrobat, iTunes i Spotify automatski pokreću čim se prijavite u Windows, bez obzira trebate li ih ili ne.

Postoje određene vrste programa koje želite pokrenuti automatski, poput antivirusnog softvera i softvera za web kameru. Međutim, mnoge aplikacije nepotrebno ulaze u vašu rutinu pokretanja, žvačući memoriju i resurse i potencijalno ometajući rad vašeg računala. Ipak, ne brinite, jer možete uzvratiti.

Windows već dugo nudi način za pregled i onemogućavanje pokretanja programa. Oni koji su koristili starije verzije sustava Windows možda se sjećaju otvaranja alata za konfiguraciju sustava (msconfig) za pregled i poništavanje odabira svih programa za koje želite da se prestanu automatski učitavati. U sustavima Windows 10 i Windows 11 umjesto toga prolazite kroz zaslon postavki ili upravitelj zadataka. Evo kako se nositi s neželjenim aplikacijama za pokretanje.

Pribor za Windows preporučuje PCMag

Índice
 1. Pribor za Windows preporučuje PCMag
 • Onemogućite aplikacije za pokretanje u postavkama sustava Windows
 • Onemogućite aplikacije za pokretanje u Upravitelju zadataka
  1. Preporuka naših urednika
 • Upravitelji pokretanja trećih strana
 • AutoRuns
 • Starter
 • Odgoda pokretanja
 • Onemogućite aplikacije za pokretanje u postavkama sustava Windows

  osvojite 10 postavki pokretanja

  Postavke pokretanja u sustavu Windows 10

  Ići Postavke > Aplikacije > Pokretanje kako biste vidjeli popis svih aplikacija koje se mogu pokrenuti automatski i odredili koje od njih onemogućiti. Popis možete sortirati prema nazivu, statusu ili utjecaju pokretanja. Prekidač pored svake aplikacije označava uključeno ili isključeno stanje kako bi vam rekao je li ta aplikacija trenutno u vašoj rutini pokretanja. Da biste onemogućili aplikaciju, isključite njen prekidač.

  Ispod prekidača je indikator udara. Aplikacija se može označiti s jednim od četiri različita indikatora utjecaja: Bez utjecaja, Slab utjecaj, Srednji utjecaj ili Visok utjecaj. Ovi pokazatelji mjere utjecaj pokrenutih programa na CPU i diskovni pogon vašeg računala pri pokretanju.

  postavke pokretanja win 11

  Postavke pokretanja u sustavu Windows 11

  Što je veći indikator utjecaja, to je dulje potrebno da se program učita, čime se povećava vrijeme potrebno da se Windows potpuno pokrene. Zahtjev sa statusom Nije mjereno znači da njegov učinak još nije utvrđen.

  Kada gledate koje aplikacije želite ukloniti iz rutine pokretanja, pogledajte one s visokom i srednjom ocjenom, budući da će njihovo onemogućavanje imati najveći učinak na ubrzanje vašeg sustava pri pokretanju. Onemogućavanje onih ocijenjenih kao Low Impact ili No Impact imat će mali ili nikakav utjecaj na vrijeme podizanja sustava, no to bi se ipak moglo isplatiti jer njihovo onemogućavanje može osloboditi dragocjeni RAM.

  Onemogućite aplikacije za pokretanje u Upravitelju zadataka

  upravitelj zadataka

  Pregledavanje vaših pokretačkih aplikacija putem upravitelja zadataka omogućuje vam da lakše istražite svaku od njih kako biste bolje procijenili trebate li je onemogućiti ili ne.

  • U sustavu Windows 10 desnom tipkom miša kliknite bilo koje prazno područje programske trake u sustavu Windows 10. U skočnom izborniku kliknite naredbu Upravitelj zadataka.

  • U sustavu Windows 11 kliknite ikonu Traži, upišite Upravitelj zadataka, a zatim odaberite Upravitelj zadataka od rezultata.

  U prozoru Upravitelja zadataka kliknite karticu za Pokretanje (možda ćete morati kliknuti Više detalja prvi). Vidjet ćete popis svih aplikacija koje se automatski pokreću svaki put kada se Windows učita. Neke od programa koje ćete vjerojatno prepoznati; drugi mogu biti nepoznati. Ovdje je izazov pronaći one koji se ne moraju pokrenuti pri pokretanju bez ometanja onih koji moraju.

  Prema zadanim postavkama, popis bi trebao biti sortiran prema nazivu, ali možete kliknuti na bilo koje od naslova da sortirate popis prema izdavaču softvera, statusu pokretanja i utjecaju pokretanja. Za uklanjanje aplikacije iz redoslijeda pokretanja, desnom tipkom miša kliknite na nju i odaberite Onemogući. Sve što je onemogućeno bit će označeno kao takvo u stupcu Status.

  Najsigurnije je da onemogućite jednu po jednu aplikaciju, ponovno pokrenete računalo, a zatim provjerite možete li vi i Windows živjeti bez pokretanja programa pri pokretanju. Ako naiđete na probleme s programom koji ste onemogućili, vratite se na zaslon postavki ili Upravitelj zadataka i vratite ga u rutinu pokretanja.

  Svojstva

  Ako ne možete prepoznati određenu aplikaciju po nazivu ili izdavaču, desnom tipkom miša kliknite na nju i odaberite Svojstva. Ovo otvara prozor Svojstva datoteke, koji može otkriti više pojedinosti o datoteci, uključujući opis i broj verzije. Ako niste sigurni trebate li onemogućiti pokretanje određene aplikacije pri pokretanju, desnom tipkom miša kliknite na nju i odaberite Tražite online.

  Internet pretraga

  Windows pokreće Bing pretragu u vašem web pregledniku za taj program. Zatim možete pregledati rezultate kako biste pronašli informacije i savjete o tome treba li zabraniti pokretanje programa ili ne. Konačni cilj trebao bi biti korištenje statusa Startup Impact u kombinaciji s informacijama koje pronađete putem web pretraživanja za odabir pravih aplikacija za onemogućavanje.

  Preporuka naših urednika

  Upravitelji pokretanja trećih strana

  Ako smatrate da ugrađeni upravitelji pokretanja sustava Windows nisu dovoljno robusni ili učinkoviti, često možete iskopati još više stavki za pokretanje za pregledavanje uz pomoć raznih aplikacija trećih strana.

  AutoRuns

  autoruns

  AutoRuns (Otvara se u novom prozoru) besplatna je opcija za napredne korisnike koja vam prikazuje aplikacije za pokretanje, proširenja preglednika, zakazane zadatke, usluge, upravljačke programe i još mnogo toga. Pregledavanje ogromnog broja stavki isprva može biti zbunjujuće i zastrašujuće; ne želite onemogućiti potrebnu i važnu aplikaciju ili drugu komponentu. Međutim, ako razumijete sve ili većinu navedenih unosa, AutoRuns je moćan i koristan upravitelj pokretanja.

  Starter

  starter

  Besplatni uslužni program Starter (otvara se u novom prozoru) otkriva sve programe za pokretanje, procese i usluge. Možete vidjeti sve stavke ili suziti popis prema lokaciji mape ili unosu u registar. Prije nego pokušate onemogućiti stavku, možete urediti njezine parametre da biste kontrolirali kako i kada se pokreće. Također možete pokrenuti stavku pokretanja izravno iz Startera da vidite što točno radi. Starter vam čak omogućuje da prilagodite izgled, dojam i značajke uslužnog programa.

  Odgoda pokretanja

  odgoda pokretanja

  Besplatna verzija programa Startup Delayer (otvara se u novom prozoru) nudi uvid u uobičajene trikove upravljanja pokretanjem. Odgoda pokretanja počinje prikazivanjem svih vaših pokretačkih stavki, kao i svih pokrenutih zadataka i usluga. Desnom tipkom miša kliknite bilo koju stavku da biste vidjeli njezina svojstva, pokrenite je da vidite što radi, pretražite Google ili Process Library (Otvara se u novom prozoru) za više informacija, onemogućite je ili odgodite.

  Ako odlučite odgoditi program, možete kontrolirati koliko će dugo čekati dok se ne pokrene kako biste izbjegli učitavanje nekoliko aplikacija u isto vrijeme. Nadogradnjom na plaćenu verziju dobivate mogućnost zakazivanja točno kada se određene aplikacije trebaju otvoriti.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up