Kako spriječiti nasumično paljenje ili gašenje televizora

Probudio vas je zvuk glasova koji su razgovarali u dnevnoj sobi. Zgrabite svoju najtežu tavu i ušuljate se unutra, samo da vidite uključen TV - ali nitko ne gleda! Ne brini, to nije duh. (Pa, vjerojatno nije duh.) Ako se vaš TV nasumično uključuje ili isključuje, vjerojatno još jedan komad tehnologije ometa stanje mirovanja Vašeg TV-a. Evo kako riješiti problem.

Índice
 1. 1. Isključite TV (i uključite ga u zid)
 2. 2. Isključite HDMI-CEC
 3. 3. Prekinite vezu s Wi-Fi mrežom
 4. 4. Provjerite mjerač vremena na TV-u
 5. 5. Promijenite baterije u daljinskom upravljaču
 6. 6. Potražite televizore u blizini
 7. 7. Postavite ekološki način rada vašeg TV-a
  1. Preporuka naših urednika
 8. 8. Ažurirajte firmware
 9. 9. Izvršite vraćanje na tvorničke postavke

1. Isključite TV (i uključite ga u zid)

Kao i kod svake druge tehnologije, pokušajte je isključiti i ponovno uključiti prije nego što učinite bilo što drugo. Osim u ovom slučaju, potpuno isključite TV, držite tipku za uključivanje/isključivanje 10 sekundi, a zatim ga ponovno uključite da vidite je li problem i dalje prisutan.

Ako koristite zaštitu od prenapona, pokušajte je uključiti izravno u zidnu utičnicu kako biste je uklonili kao potencijalnu varijablu. Ako je već bio priključen na zid, pokušajte s drugom utičnicom — idealno onom koja nije spojena na prekidač. U ovom slučaju možete ga priključiti na prenaponsku zaštitu.

2. Isključite HDMI-CEC

TV CEC funkcija

(Zasluge: PCMag)

Da sam kladioničar, stavio bih novac na HDMI-CEC kao krivca za vaše probleme s napajanjem. Kontrola potrošačke elektronike (Otvara se u novom prozoru) (CEC) značajka je koja omogućuje vašim uređajima da međusobno upravljaju preko HDMI-ja. Na primjer, kada uključite svoj PlayStation, CEC može automatski uključiti vaš TV i prebaciti ga na ispravan ulaz, a da ne morate posegnuti za drugim daljinskim upravljačem.

To može biti vrlo zgodna značajka kada radi kako treba. Međutim, kada se loše ponaša, to znači da će se vaš TV uključiti i isključiti zbog pogrešno protumačenih signala. Otvorite izbornik postavki TV-a i onemogućite CEC da vidite rješava li to problem. Ako jest, ali i dalje želite koristiti CEC, morat ćete početi onemogućavati CEC na drugim uređajima dok ne pronađete onaj koji šalje nasumični signal.

Može se zvati drugačije, ovisno o proizvođaču vašeg TV-a. Sony ga zove Bravia Sync, Samsung Anynet+, a LG SimpLink. Možda ćete morati pretraživati ​​kako biste vidjeli kako se postavka zove na vašem TV-u.

3. Prekinite vezu s Wi-Fi mrežom

Ironično, "pametne" značajke mnogih televizora često mogu učiniti da izgledaju pomalo smiješno. Ako je vaš TV povezan s drugim pametnim kućnim uređajima, kao što su SmartThings, Alexa, Google Home ili Logitech Harmony, moguće je da neka rutina ili automatizacija slučajno uključi ili isključi vaš TV. Ako vaš TV ima ugrađenu mogućnost strujanja, vaš bi je telefon mogao čak uključiti svaki put kada pokušate gledati YouTube videozapis.

Prije nego što počnete kopati po svakoj od ovih aplikacija, otvorite postavke svog TV-a i odspojite ga s Wi-Fi mreže na nekoliko dana—ako se pametne usluge ne mogu povezati, ne mogu slati te nasumične signale. Ako isključivanje Wi-Fi-ja riješi problem, možda ćete morati početi kopati po drugim pametnim aplikacijama i uređajima kako biste vidjeli petlja li netko redovito s vašim televizorom.

4. Provjerite mjerač vremena na TV-u

Mnogi moderni televizori imaju ugrađenu funkciju koja vam omogućuje uključivanje ili isključivanje televizora u određeno doba dana. Ako ustanovite da se vaš TV uključuje ili gasi otprilike u isto vrijeme kad i sat, moguće je da je to slučajno podesilo dijete ili mačka koja sjedi na daljinskom upravljaču. Provjerite postavke televizora da vidite možete li pronaći značajku planiranja napajanja i provjerite je li onemogućena.

5. Promijenite baterije u daljinskom upravljaču

daljinske baterije

(Zasluge: PCMag)

Ako je baterija vašeg daljinskog upravljača slaba, možda šalje nestalne signale jer njegova snaga varira. Pokušajte zamijeniti novi par baterija u daljinskom upravljaču da vidite hoće li to riješiti problem. Kad ste već kod toga, dobro očistite gumbe. Ako je tipka za uključivanje ljepljiva od trenutka kada ste prolili gazirani sok po njoj, moglo bi biti jednostavno kao da se tipka zalijepi i isključi TV.

6. Potražite televizore u blizini

Iako većina televizora ne bi trebala smetati jedni drugima, televizori sličnih proizvođača mogu lako presresti daljinske upravljače jedni drugima ako su u neposrednoj blizini. Ako imate Vizio u dnevnoj sobi i Vizio u sobi prekoputa, na primjer, vaši daljinski signali iz jedne sobe mogu utjecati na TV u drugoj.

Možda čak imate susjeda koji koristi univerzalni daljinski upravljač koji šalje kompatibilne kodove na vaš susjedni TV — rijetko je, ali može se dogoditi. (Čak sam čuo priče o direktnoj sunčevoj svjetlosti koja struji kroz prozor zbunjujući infracrvene senzore i paljenje TV-a—iako to nikad nisam doživio.)

7. Postavite ekološki način rada vašeg TV-a

Mnogi se moderni televizori ne isključe u potpunosti kada pritisnete tu tipku za napajanje. Umjesto toga, oni prelaze u stanje mirovanja niske potrošnje, što im omogućuje korištenje mnogih gore opisanih značajki (kao što je uključivanje kada netko struji YouTube video sa svog telefona).

Preporuka naših urednika

Ako ne možete riješiti problem, možete pokušati omogućiti Eco način rada TV-a. Ovo može imati drugačiji naziv za svaku marku, ali u biti će potpuno isključiti vaš TV kada završite s gledanjem. Nekoliko ugrađenih značajki može biti izgubljeno, ali to bi vam barem trebalo dati malo mira dok istražujete problem.

Također biste trebali provjeriti Eco način rada na vašem soundbaru ili drugim uređajima jer oni mogu slati signale TV-u kada odu spavati.

8. Ažurirajte firmware

firmware za tv

(Zasluge: PCMag)

Opet, kao i kod svake druge tehnologije, ponekad su ovi problemi programske pogreške koje se mogu popraviti jednostavnim ažuriranjem. Međutim, ovo navodim na dnu jer ažuriranja firmvera televizora ponekad mogu uzrokovati vlastite probleme. Iz tog razloga preporučujem ažuriranje samo ako je apsolutno neophodno.

Ako niste pronašli izvor problema, idite na TV postavke i provjerite postoji li dostupno ažuriranje firmvera. Neki televizori mogu zahtijevati da ga instalirate ručno pomoću flash pogona, u kojem slučaju provjerite stranicu za podršku proizvođača da vidite jesu li izdali ažuriranja za vaš model.

9. Izvršite vraćanje na tvorničke postavke

Naposljetku, ako ništa drugo ne uspije, možda je vrijeme da prijeđete na nuklearni program i vratite televizor na tvorničke postavke. Koja god postavka uzrokovala problem, nadamo se da će se vratiti na zadanu vrijednost. Samo budite sigurni da ako planirate vratiti svoje postavke, promijenite ih jednu po jednu s nekoliko dana između. Na taj način, ako se problem ponovno pojavi, točno znate koja je postavka uzrok.

Ako vraćanje na tvorničke postavke ne uspije, kontaktirajte podršku proizvođača. Možda postoji poznata pogreška ili hardverski problem s vašim modelom televizora, a tehničar bi mogao riješiti problem jednom zauvijek.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up