Kako spriječiti da se vaše Windows računalo nasumično budi iz stanja mirovanja

U kući imam dva računala koja, poput nezadovoljnog malog djeteta, ne spavaju. Kliknem gumb Sleep, pričekam da se svi ventilatori prestanu vrtjeti i probudim se uz zasljepljujuća svjetla matične ploče u 2 ujutro. Ako ovo zvuči kao poznata priča, evo nekoliko načina za dijagnosticiranje problema i održavanje vašeg računala u radu preko noći.

Índice
  1. Saznajte što je probudilo vaše računalo
  2. Postavite Windows Update, planirano održavanje
  3. Kopajte dublje s uređivačem pravila lokalne grupe
  4. Pronađite neispravan USB uređaj
  5. Ograničite mrežni adapter
    1. Preporuka naših urednika
  6. Onemogućite druge mjerače vremena za buđenje

Saznajte što je probudilo vaše računalo

naredbeni redak

Windows zna što je nedavno probudilo vaše računalo, pa sljedeći put kad se neočekivano probudi, otvorite izbornik Start i potražite "cmd", a zatim desnom tipkom miša kliknite na Command Prompt i odaberite Pokreni kao administrator. Upišite sljedeću naredbu i pritisnite Enter:

powercfg -posljednje buđenje

Ako imate sreće, dat će vam jasan odgovor. Na primjer, posljednji put kad se moja radna stanica probudila, to je bilo zato što je moj program za sigurnosno kopiranje u oblaku izvodio planirano sigurnosno kopiranje za večer. U tom slučaju vaša potraga je gotova i možete podesiti postavke tog programa ili ga deinstalirati kako biste zaustavili problem.

U drugim slučajevima, može specificirati određeni hardverski uređaj, a možete preskočiti do relevantnog odjeljka u ovom članku ili pretražiti web za postavke koje želite promijeniti na tom uređaju. Ako vam ta naredba nije dala korisne informacije, pokušajte ovu:

powercfg -waketimeri

Također sam imao sreće tražeći informacije u Windows pregledniku događaja. Pritisnite izbornik Start, potražite "Event Viewer" i pokrenite alat. Na bočnoj traci idite na Windows zapisnici > Sustava zatim kliknite Filtrirajte trenutni dnevnik na desnoj strani prozora. U sustavu Windows 11 zove se Stvorite prilagođeni prikaz.

preglednik događaja

Odaberite Alat za rješavanje problema s napajanjem s padajućeg izbornika Izvori događaja i kliknite u redu da vidite kada se vaše računalo nedavno probudilo i što ih je uzrokovalo. Filtrirati po Kernel-Power može pomoći, ali prema mom iskustvu, manje je vjerojatno da će uključiti korisne podatke.

Koristeći te informacije, možete isprobati neka od rješenja u nastavku kako biste spriječili da se vaše računalo sljedeći put nasumično probudi.

Postavite Windows Update, planirano održavanje

Windows Update

Windows Update je nestalna zvijer i u prošlosti je uzrokovao mnoga neželjena buđenja. Postoji nekoliko načina za rješavanje ovog problema. Najprije pokušajte upotrijebiti ugrađene alate za ažuriranje sustava Windows kako biste preciznije rasporedili ta ažuriranja i ponovna pokretanja.

Postavite svoje radno vrijeme i odgodite ažuriranja dok ne budete imali vremena da ih instalirate i možda ćete moći lako riješiti ovaj problem. U sustavu Windows 10 idite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Ažuriranje za pauziranje ažuriranja ili promjenu radnog vremena. Korisnici sustava Windows 11 mogu otvoriti Postavke > Windows Update za pauziranje ažuriranja. Za promjenu radnog vremena kliknite Napredne opcije > Aktivni sati.

Neke od ovih opcija možda vam neće biti dostupne ako ste računalo dobili s posla.

Kopajte dublje s uređivačem pravila lokalne grupe

pravila grupe

Ako trebate ići malo dublje u svoje postavke, trebat će vam Pro ili Enterprise verzija sustava Windows 10 ili 11 za pristup uređivaču grupnih pravila. Sve dok imate nešto drugo osim početnog izdanja, možete otvoriti izbornik Start i potražiti "Grupna pravila".

S otvorenim uređivačem pravila lokalne grupe idite na Konfiguracija računala > Administrativni predlošci > Komponente sustava Windows > Ažuriranje sustava Windowsa zatim dvokliknite Omogućivanje upravljanja napajanjem za Windows Update i postavite ga na Onemogućeno.

automatsko održavanje

Windows također pokreće niz automatskih zadataka održavanja jednom dnevno, za koje kaže da uključuju ažuriranja softvera, sigurnosna skeniranja i druge zadatke. Otvorite izbornik Start, potražite "Automatsko održavanje" i otvorite opciju unutar upravljačke ploče.

Možete ili promijeniti vrijeme kada ovo radi - ja sam postavio da radi u 17:00 - ili spriječiti potpuno buđenje računala poništavanjem potvrdnog okvira na dnu.

Pronađite neispravan USB uređaj

Upravitelj uređaja

Windows vam može reći da USB uređaj budi vaše računalo, ali morat ćete pronaći uređaj koji je uvredljiv. Kladio bih se u dolare za krafne da je to vaš miš ili tipkovnica – možda vaša mačka misli da je to zabavna igračka kada ne gledate – ali može biti bilo što.

Ako imate problema s otkrivanjem koji je uređaj problem, uklonite sve USB uređaje sljedeći put kada stavite računalo u stanje mirovanja i pogledajte hoće li se samo probuditi. Ako se ne dogodi, ostavite jedan uređaj uključen sljedeći put kada ga stavite u stanje mirovanja. Nastavite to raditi dok ne pronađete uređaj koji je uvredljiv.

Nakon što pronađete problematični hardver, otvorite izbornik Start i potražite "Upravitelj uređaja". Pronađite uređaj na rezultirajućem popisu—recimo, svoju tipkovnicu—i desnom tipkom miša kliknite na njega. Odaberite Svojstva i Upravljanje napajanjem karticu, a zatim poništite odabir Dopustite ovom uređaju da probudi računalo opciju i kliknite u redu.

Ako vaše računalo ne spava nakon ovoga, možete pokušati otići u BIOS i tamo onemogućiti USB buđenje, ako vidite opciju za to. (Uđite u postavke BIOS-a pritiskom na tipku kada se računalo prvi put pokrene, obično nešto poput Delete ili F2 - zaslon za pokretanje će vam reći.)

Ograničite mrežni adapter

mrežni adapter

Jedno od mojih nesaničkih računala reklo mi je da se budi zahvaljujući Intel(R) I211 gigabitnoj mrežnoj vezi. To je Ethernet priključak koji povezuje moje računalo s internetom, što znači da neka vrsta mrežne aktivnosti redovito budi računalo. To možete popraviti u upravitelju uređaja.

Preporuka naših urednika

Otvorite izbornik Start, potražite "Upravitelj uređaja" i pronađite dotični Ethernet ili Wi-Fi adapter pod Mrežni adapteri. Kliknite desnom tipkom miša na njega, odaberite Svojstvai otvoriti Upravljanje napajanjem tab. Ukloni oznaku Dopustite ovom uređaju da probudi računalo opcija, i trebao bi biti zlatan. Također možete pronaći opcije buđenja mreže u BIOS-u, kao što je gore opisano.

Alternativno, taj okvir možete ostaviti označenim i odabrati Dopustite samo čarobnom paketu da probudi računalo. Ovo je korisno ako koristite Wake-On-LAN za daljinski pristup računalima u stanju mirovanja. Ovo će osigurati da Wake-On-LAN nastavi raditi, bez dopuštanja da mrežni promet probudi vaše računalo iz stanja mirovanja. Ovaj okvir nije označen prema zadanim postavkama, iz nekog bezbožnog razloga, a njegovo označavanje je savršeno riješilo moj problem.

Onemogućite druge mjerače vremena za buđenje

uredi plan napajanja

Ako ništa od navedenog ne riješi vaš problem, možda ćete se morati zadubiti u mjerače vremena za buđenje postavljene na vašem računalu - to jest, zakazane događaje kojima je dopušteno probuditi vaš stroj. Otvorite izbornik Start, potražite "Edit power plan" i kliknite Promjena naprednih postavki u prozoru Uredi postavke plana.

Ići Spavanje > Dopusti mjerač vremena za buđenje i promijeni oboje Baterija i Na da Onemogućeno. Htjet ćete ponoviti ovaj postupak za sve svoje planove napajanja u padajućem izborniku na vrhu, a ne samo za onaj koji trenutno koristite.

No, ovo je stvar: ovo je opća postavka osmišljena da utječe na sve mjerače vremena za buđenje, što može značiti da je za vas pretjerana (ako imate određene mjerače vremena za buđenje koje želite uključiti). Također je čudno neučinkovit, što znači da čak i ako želite biti nuklearni na mjeračima vremena za buđenje, možda ih neće sve zaustaviti, ali slobodno ga svejedno podesite.

Powershell

Imajući to na umu, također preporučujem otvaranje PowerShell-a. Učinite to desnim klikom na izbornik Start i odabirom Windows PowerShell (Windows 10) ili Windows terminal (Windows 11). Zatim možete pokrenuti sljedeću naredbu:

Get-ScheduledTask | gdje je {$_.settings.waketorun}

To vam može pomoći u pronalaženju zakazanih zadataka osmišljenih za buđenje vašeg računala. Ako nađete bilo koji koji želite isključiti, otvorite izbornik Start i potražite "Task Scheduler", zatim dođite do dotičnog zadatka pomoću bočne trake i dvaput kliknite da biste ga uredili. Odaberite Uvjeti karticu i poništite odabir Probudite računalo da pokrenete ovaj zadatak kutija.

mjerači vremena za buđenje

Nasumična buđenja mogu biti nevjerojatno izbirljiva za rješavanje i možda ćete otkriti da je potrebno još više kopanja da biste pronašli svoj specifični problem. Ali nadamo se da su vas gore navedene opcije barem uputile u pravom smjeru.

Imajte na umu da ćete se možda morati vratiti i učiniti to za nekoliko mjeseci ako se ponovno pokrene - novi programi, novi hardver i ažuriranja sustava Windows uvijek mogu uzrokovati ponovno pojavljivanje problema. To je prokletstvo, ali sada ga barem možeš držati pod kontrolom.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up