Kako spriječiti aplikacije da vam zatrpaju prostor na disku Windows 11

Često instaliram i deinstaliram velike aplikacije za testiranje softvera za fotografije i video, tako da je prostor na disku nešto na što aktivno pazim. Siguran sam da isto vrijedi i za igrače ili druge ljude koji vole isprobavati najnovije programe. Ali smatram da neke aplikacije (i u sustavu Windows 11 i njegovom prethodniku Windows 10) gutaju ogromne količine prostora za pohranu dok ih koristite. Ovdje ću vam pokazati jednostavan način za vraćanje prostora na disku iz aplikacija Microsoft Storea.

Trebao bih odmah napomenuti da se ovaj trik odnosi samo na aplikacije povezane s oblakom, ali to uključuje mnoge od najčešće korištenih, uključujući Slack, Spotify, OneNote, klijente e-pošte i aplikacije za razmjenu poruka poput WhatsAppa i Facebook Messengera. Foto i video aplikacijama može se oprostiti što zahtijevaju puno prostora na disku jer je sadržaj s kojim se bave po prirodi velik. No usluge slanja poruka, pošte i strujanja ne moraju uvijek zauzimati sav prostor jer njihov sadržaj uglavnom živi online u oblaku.

Jednostavna opcija koja će vam uštedjeti hrpe prostora na disku je korištenje usluge Progressive Web App (PWA) umjesto instalirane aplikacije. To je dobra opcija za aplikacije za strujanje poput Spotifyja koje ne zauzimaju vašu pohranu. Pogledajte kako instalirati aplikaciju kao PWA—to je prilično jednostavno, a dobri PWA-ovi mogu raditi izvan mreže. Učinio sam to sa zadanom aplikacijom Windows Mail, prebacivši se umjesto toga na odličan web-bazirani Outlook, koji može rukovati Gmailom kao i računima Microsoftove pošte.

Ali za programe bez dobre PWA opcije, postoji još jedan put kroz koji ću vas ovdje provesti. Imajte na umu da su koraci u nastavku za računala sa sustavom Windows 11, ali ovo također funkcionira u sustavu Windows 10, s nekim malo drugačijim nazivima postavki.

1. Otvorite aplikaciju Postavke i idite na stranicu Aplikacije.

Brz način da tamo stignete je da desnom tipkom miša kliknete gumb Start i zatim odaberete najbolji izbor, instalirane aplikacije, što vas štedi potrebe za sljedećim korakom. (Imajte na umu da se u sustavu Windows 10 zove Aplikacije i značajke.)

Spriječite aplikacije da zauzimaju prostor na disku sustava Windows 11: Otvorite Postavke

(Zasluge: Microsoft/PCMag)

2. Pritisnite Instalirane aplikacije kako biste vidjeli popis svih instaliranih aplikacija.

Kad stignete tamo, preporučujem sortiranje po veličini, pri čemu je najveći prvi. Imajte na umu da također možete sortirati prema datumu instalacije ili nazivu. Sjajan način da uštedite prostor na disku je jednostavno deinstalirati sve s ovog popisa što ne koristite. Ali to je osim naše glavne misije. Zaboravite velike medijske aplikacije kao što su Ableton Live i Adobe Photoshop – one će zauzeti puno prostora i nema načina da ih zaobiđete. Ali primijetite nekoliko aplikacija Microsoft Store na donjem popisu koje zauzimaju više prostora na vašem disku nego što mislite da ima smisla, budući da se sve one bave pohranjivanjem podataka u oblaku: Mail, Slack i Spotify.

Spriječite aplikacije da zauzimaju prostor na disku sustava Windows 11: Navedite instalirane aplikacije

(Zasluge: Microsoft/PCMag)

3. Pritisnite tri točkice s desne strane aplikacije krivca.

Ovdje možete vidjeti da Slack zauzima 1.44GB, a ovo čak nije ni moje primarno radno računalo, gdje redovito prelazi 2GB. To je jako puno za aplikaciju koja prvenstveno radi u oblaku za spremanje na vaše lokalno računalo.

Zaustavite aplikacije da zauzimaju prostor na disku sustava Windows 11: dodatni izbornik u postavkama aplikacije

(Zasluge: Microsoft/PCMag)

4. Odaberite Napredne opcije.

Pomaknite se prema dolje do odjeljka Reset.

Spriječite aplikacije da zauzimaju prostor na disku sustava Windows 11: Reset

(Zasluge: Microsoft/PCMag)

5. Imajte na umu da postoje dva gumba, Repair i Reset. Pritisnite Reset.

Prvi ne dotiče podatke aplikacije — to nije ono što želimo, jer nam je cilj smanjiti podatke koje pohranjuje. Nemojte koristiti ovu opciju za aplikacije koje se ne temelje na oblaku.

Preporuka naših urednika

Evo! Smanjili ste otisak svoje aplikacije!

U ovom smo slučaju smanjili Slackov trag za više od jednog gigabajta. Ako pustite svoje aplikacije da samostoje i gomilaju prostor na disku, ostvarit ćete mnogo veće uštede. Ono što se uklanja su jednostavno predmemorirani podaci, koji mogu ubrzati otvaranje sadržaja aplikacije, ali koji se lako mogu ponovno učitati iz mrežnog izvora aplikacije.

Popravi aplikaciju u sustavu Windows 11

(Zasluge: Microsoft/PCMag)

Jedna mala mana ovog postupka je da ćete se možda morati ponovno prijaviti. Iskreno, nije ništa teže od prijave na web mjesto, a neke aplikacije poput Slacka to čine još lakšim korištenjem "čarobnih poveznica" koje vas vraćaju natrag.

Prijavite se u aplikaciju Slack na Windows 11

(Zasluge: Slack)

Nadam se da će vam ovaj savjet biti koristan. Čini se kao nešto čega mnogi korisnici aplikacije Windows 11 možda nisu svjesni, a meni je često pomoglo da povratim dragocjeni SSD prostor.

Imamo još mnogo savjeta za Windows 11 koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite Microsoftov najnoviji operativni sustav za stolna računala, a imamo i više savjeta za uštedu prostora na disku. Kako biste bili u tijeku sa svim najnovijim operativnim sustavima, prijeđite na našu stranicu serije Windows 11, a za potpuni pregled softvera u punom sjaju pročitajte našu punu recenziju sustava Windows 11.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up