Kako spriječiti 23andMe da podijeli vašu DNK za istraživanje

Usluga pribora za DNK testiranje 23andMe ovaj je tjedan najavila četverogodišnji ugovor s farmaceutskim divom GlaxoSmithKline (GSK), dajući mu ekskluzivna prava na podatke 23andMe — odnosno vaš DNK — u pokušaju razvoja novih lijekova.

23andMe (79,00 USD na Amazonu) (Otvara se u novom prozoru) uokviruje dogovor kao jedinstveni način da se pomogne farmaceutskim kompanijama u stvaranju novih lijekova za borbu protiv stvari poput Parkinsonove bolesti. I dok bi to vama moglo odgovarati, drugima se možda neće svidjeti da im Big Pharma čačka po DNK-u.

Podaci će se dijeliti samo ako korisnici 23andMe pristanu sudjelovati u znanstvenom istraživanju. Ako niste sigurni jeste li se prijavili za sudjelovanje ili želite promijeniti svoj status, čitajte dalje.

Oglas

Índice
  1. postavke
  2. Postavke
  3. Dokument o suglasnosti za istraživanje
  4. Dati/odbiti pristanak

postavke

postavke

Na web stranici 23andMe kliknite naziv svog računa u gornjem desnom kutu i odaberite Postavke.

Postavke

Postavke

Pomaknite se prema dolje do Preferences i potražite odjeljak Istraživanje. Tamo ćete vidjeti bilješku o tome jeste li pristali ili niste na dokument o pristanku za istraživanje 23andMe. (Otvara se u novom prozoru) Za promjenu kliknite na "Promijeni privolu".

Dokument o suglasnosti za istraživanje

Dokument o suglasnosti za istraživanje

Ovo vas vodi na stranicu na kojoj možete u cijelosti pročitati dokument o suglasnosti za istraživanje. Objašnjava da se "vaši genetski podaci i svi drugi osobni podaci koje unesete na web stranicu, osim podataka o registraciji (ime, podaci za kontakt i podaci o kreditnoj kartici), mogu analizirati u istraživanju." Kada se dijele s vanjskim partnerima kao što je GSK, vaši podaci "bit će sažeti za dovoljno kupaca kako bi se smanjila mogućnost da će vaši osobni podaci biti izloženi", kaže 23andMe.

Dati/odbiti pristanak

Dati/odbiti pristanak

Na dnu ove stranice postavlja se pitanje želite li ili ne pristati na dijeljenje vaših podataka. Kliknite "Ja sam ova osoba, pročitao sam ovaj dokument i NE PRISTAJEM" da biste odbili i pritisnite Pošalji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up