Kako spojiti Xbox kontroler na PC

Xbox Wireless Gamepad možda ima Xbox u svom nazivu, ali niste ograničeni na uparivanje samo s jednom konzolom. Upravljač se također uparuje sa sustavima Windows 10 i Windows 11, omogućujući vam da ga bežično koristite s bilo kojom kompatibilnom PC igrom. Evo što trebate učiniti kako biste počeli koristiti svoj Xbox gamepad sa svojim računalom.

Índice
 1. Saznajte koji Xbox kontroler posjedujete
 2. Spojite svoj Xbox kontroler na računalo pomoću kabela
 3. Povežite svoj Xbox kontroler s računalom pomoću Bluetootha
 4. Povežite svoj Xbox kontroler s računalom pomoću USB adaptera
  1. Preporuka naših urednika
 5. Kako spojiti druge kontrolere za igre na PC

Saznajte koji Xbox kontroler posjedujete

Xbox bežični gamepad

(Zasluge: Will Greenwald)

Ako ste upravo nabavili novi Xbox gamepad, možete preskočiti ovaj dio jer već imate najnoviju verziju. A, ako ste ga dobili u posljednjih nekoliko godina, vjerojatno ste dobri i u tome. Trenutačni Xbox Wireless Gamepad isti je onaj uključen u Xbox Series S/X i podržava Xbox Wireless i Bluetooth. Nakon početnog vala Xbox One konzola, većina Xbox bežičnih gamepada te generacije također je uključivala Bluetooth. Ako želite koristiti Bluetooth ili žičanu vezu, to je dobro mjesto za početak.

Izvorni Xbox One kontroleri nemaju Bluetooth vezu i oslanjaju se isključivo na standard bežične komunikacije Xboxa. Ovo je u redu za Xbox konzole, ali ne i za PC. I dalje ga možete koristiti sa svojim računalom, ali postupak je drugačiji; morate nabaviti bežični ključ.

Usporedba Xbox One kontrolera

Ako imate stariji Xbox One gamepad, provjerite područje oko gumba Guide. (Zasluge: Microsoft)

Ako imate stariji Xbox One gamepad, trebate pogledati plastiku koja okružuje gumb Guide. Ako je ista plastika kao i prednja strana kontrolera, bez ikakvih šavova, imate Bluetooth gamepad. Ako je ista plastika kao tipke na braniku, sa šavom između tipke Guide i prednje strane kontrolera, to je gamepad bez Bluetootha. Ako ima malu, pravokutnu tipku za snimanje između tipki Izbornik i Prikaz te USB-C priključak na vrhu umjesto mikro USB-a, to je trenutni kontroler serije Xbox, a ima i Bluetooth.

Spojite svoj Xbox kontroler na računalo pomoću kabela

Xbox bežični gamepad

(Zasluge: Will Greenwald)

Ovo je jednostavno, ali potreban vam je fizički kabel koji povezuje kontroler s vašim računalom. Evo kako ćete to učiniti.

 • Priključite jedan kraj USB-to-micro USB ili USB-to-USB-C (ovisno o verziji kontrolera) kabela u kontroler.

 • Uključite drugi kraj u računalo

 • To je to! Automatski će se konfigurirati pod Windows 10 i 11 i raditi s gotovo svim igrama na vašem računalu.

  Povežite svoj Xbox kontroler s računalom pomoću Bluetootha

  Bluetooth uparivanje

  (Zasluge: PCMag)

  Uparivanje Xbox kontrolera s računalom putem Bluetootha gotovo je isto kao uparivanje s Xbox One ili Xbox Series. Za aktiviranje kontrolera pritisnite i držite tipku Vodič, zatim držite tipku za uparivanje tri sekunde dok tipka Vodič ne počne treperiti. To znači da je u načinu uparivanja. Ako spajate kontroler na konzolu, držite tipku za uparivanje na samom sustavu. Ako povezujete kontroler s računalom sa sustavom Windows 10, morate proći kroz neke izbornike. Također vam je potreban Bluetooth USB ključ ako vaše računalo nema Bluetooth. Evo cjelovitog postupka korak po korak:

 • Držite gumb Vodič za uključivanje kontrolera.

 • Držite tipku za uparivanje tri sekunde dok tipka Vodič ne počne treperiti.

 • Desnom tipkom miša kliknite Bluetooth ikonu u programskoj traci.

 • Kliknite "Dodaj Bluetooth uređaj".

 • Kliknite "Dodaj Bluetooth ili drugi uređaj" i odaberite Bluetooth.

 • Kliknite na "Xbox Wireless Controller". Pričekajte dok tipka Vodič ne postane bijela, a Bluetooth izbornik kaže da je upravljač povezan.

 • Sada možete koristiti Xbox Wireless Gamepad sa svojim računalom i igrati veliku većinu modernih igara koje podržavaju kontrolere. Međutim, ne možete koristiti priključak za slušalice na gamepadu, baš kao kod Sony DualShock 4 i DualSense kontrolera. Iako možete koristiti žičane slušalice za igranje s gamepadom i povezanim sustavom za igranje, zvuk se ne šalje kroz utičnicu kada ste povezani s računalom putem Bluetootha.

  Povežite svoj Xbox kontroler s računalom pomoću USB adaptera

  Xbox bežični adapter za Windows 10

  Sretno u pronalaženju ovog jeftinog. (Zasluge: Microsoft)

  Ako imate stariji Xbox One kontroler ili samo želite koristiti svoj noviji s Microsoftovom zaštićenom bežičnom mrežom umjesto Bluetoothom (i dobiti vezu za slušalice), morate nabaviti Xbox bežični adapter za Windows 10. To je USB stick dizajniran za povezivanje izravno s vašim Xbox gamepadom bez ikakvog Bluetooth postavljanja ili uparivanja. Sve što trebate učiniti je uključiti dongle i upariti ga sa svojim kontrolerom kao što biste uparili svoj Xbox, pritiskom na gumb Pair na svakom uređaju.

  Preporuka naših urednika

  Nažalost, ovog adaptera već duže vrijeme nema na zalihama. Još uvijek ga možete pronaći na internetu za oko 40 do 75 USD umjesto izvorne cijene od 25 USD, ali sretno s pronalaskom. Ako ga možete nabaviti, omogućit će vam korištenje do osam gamepada s adapterom, dok Microsoft preporučuje korištenje samo jednog po jednog s Bluetoothom. Utičnica za slušalice također je omogućena ako koristite adapter, s podesivim postavkama u aplikaciji Xbox.

  Kako spojiti druge kontrolere za igre na PC

  Također imamo savjete za povezivanje Nintendo Switch i PS4/5 kontrolera s vašim računalom. Za više savjeta o kontroleru pogledajte naš vodič o tome kako odabrati pravi kontroler za svoje računalo.

  Kada budete spremni početi igrati, pogledajte naše omiljene PC igre. A ako ste PlayStation igrač, pročitajte kako koristiti PS4 DualShock 4 kontroler na računalu. Vodimo vas kroz iznenađujuće kompliciran proces.

  PCMag logotip Zašto biste trebali igrati na računalu

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up