Kako snimiti potpunu pomrčinu Mjeseca

Potpuna pomrčina Mjeseca je spektakularan događaj, koji se događa dovoljno rijetko da se isplati izaći van gledati ga. Od 20. do 21. siječnja Sjeverna Amerika ima jedno mjesto pored ringa (Otvara se u novom prozoru). Istok Sjedinjenih Država vidjet će pomrčinu (ako vremenski uvjeti dopuste) na ponoćnom nebu, dok je za zapadnu obalu to događaj rano navečer. Dok ste vani gledati pomrčinu, također možete ponijeti fotoaparat i tronožac.

Kada biste trebali gledati? Na istoku, djelomična (umbralna) pomrčina počinje u 22:34 ET, potpuna faza pomrčine počinje u 23:41 ET, sredina totalne pomrčine događa se 12 minuta iza ponoći, totalna završava u 12:43 PM ET , a djelomična umbralna pomrčina završava u 1:51 ujutro ET. Na zapadnoj obali djelomična faza počinje u 19:34 PT, totalna pomrčina počinje u 20:41 PT, sredina pomrčine je u 21:12 PT, totalna faza završava u 21:43 PT, a djelomična pomrčina završava u 22:51 PT. Ostatak Sjeverne Amerike (Otvara se u novom prozoru) također će vidjeti potpunu pomrčinu; na Havajima će pomrčina biti u tijeku već pri izlasku Mjeseca.

Iako može biti izazovno dobiti dobre fotografije pomrčine zbog velikog smanjenja mjesečine tijekom totalne, uz malo pripreme to se može učiniti. Evo nekoliko savjeta za snimanje dobrih fotografija kamerom na stativu.

Pomrčina Mjeseca nastaje kada se Zemlja nađe između Sunca i Mjeseca, a Mjesec prijeđe u Zemljinu sjenu. U potpunoj pomrčini Mjeseca cijeli je Mjesec uronjen u Zemljinu umbru, tamni, unutarnji dio sjene. Za razliku od pomrčine Sunca, koja je tijekom svojih djelomičnih faza presvijetla za gledanje osim kroz naočale za pomrčinu ili slične filtere bez opasnosti od sljepoće, savršeno je sigurno gledati sve faze pomrčine Mjeseca bez zaštite za oči.

Índice
  1. Foto izazov pomrčine Mjeseca
  2. Faze potpune pomrčine Mjeseca
  3. Fotoaparat
    1. Preporuka naših urednika
  4. Tronožac
  5. Protiv umiranja svjetla
  6. Snimanje potpuno pomračenog mjeseca

Foto izazov pomrčine Mjeseca

Fotografiranje ranih djelomičnih faza potpune pomrčine Mjeseca slično je fotografiranju nepomračenog Mjeseca. Kako se pomrčina Mjeseca događa u vrijeme punog Mjeseca, fotografiranje početka djelomičnih faza je kao fotografiranje bilo kojeg punog Mjeseca. Međutim, uskoro ćete morati kompenzirati smanjenje svjetla jer sve više Mjeseca ulazi u Zemljinu sjenu. To se postiže promjenom ISO-a, f/omjera i/ili vremena ekspozicije dok se osigurava da fotoaparat ostane u fokusu. Oko početka totaliteta, smanjenje svjetla je posebno dramatično.

Kako snimiti potpunu pomrčinu Mjeseca

Faze potpune pomrčine Mjeseca

Pomrčina Mjeseca počinje kada Mjesec prijeđe u polusjenu, slabeći vanjski dio Zemljine sjene. Da ste promatrač na Mjesecu, iz polusjene, vidjeli biste da Zemlja djelomično prekriva Sunce. Međutim, gledano sa Zemlje, faza polusjene pomrčine jedva je primjetna, ako je uopće možete vidjeti.

Tek kada počne djelomična pomrčina, a Mjesec počne kliziti u umbru, tamni, središnji dio Zemljine sjene, tada prava akcija počinje. Činit će se kao da je tamni zalogaj uzet s ruba Mjeseca. (Da ste bili na Mjesecu, unutar "zone ugriza", Sunce bi bilo potpuno zaklonjeno Zemljom.) Ugriz postaje veći, i unutar pola sata ili tako nešto, pola Mjeseca je u sjeni. Svjetlost brzo blijedi i uskoro će Suncem obasjan dio Mjeseca biti samo tanak polumjesec, dok će ostatak Mjeseca sada biti slabo vidljiv kao blijed, rumen sjaj. Tada će se polumjesec smanjiti na nulu dok puni Mjesec sklizne u Zemljinu sumbru, a pomrčina je potpuna.

Potpuna faza pomrčine Mjeseca može trajati do 1 sat i 45 minuta. Iako direktna sunčeva svjetlost ne dodiruje Mjesec tijekom totaliteta, još uvijek možete vidjeti Mjesec okupan slabim crvenkastim sjajem dok Zemljina atmosfera lomi sunčevu svjetlost i savija svjetlost Zemljinih izlazaka i zalazaka sunca oko udova našeg svijeta. Potpune pomrčine Mjeseca mogu jako varirati u svjetlini, pri čemu su neke svijetle i bakrenaste ili narančaste, a druge toliko tamne da su jedva vidljive. (Pomrčine su obično mračne nakon što velike vulkanske erupcije izbace mnogo pepela i prašine u zrak. Tijekom pomrčine, Mjesec se možda neće činiti jednolično svijetlim; često će jedan krak biti znatno svjetliji (ili tamniji) od ostatka Mjeseca, i to se može pomaknuti kako pomrčina napreduje.

Kako totalnost završava, jedan od Mjesečevih krakova (suprotan od ranije) pojavit će se kao svijetli tanki polumjesec, a ranije opisane faze ponavljat će se, osim u obrnutom smjeru, sve dok se Mjesec ne vrati u normalu.

Fotoaparat

Idealno bi bilo da imate digitalni SLR ili fotoaparat bez zrcala s izmjenjivim objektivima i objektiv s relativno velikom žarišnom duljinom. (Većinu svojih fotografija pomrčine napravio sam na 200 ili 300 mm.) Trebali biste moći ručno podesiti postavke kao što su ravnoteža bijele boje, ISO, duljina ekspozicije ako/omjer i ručno fokusirati kameru. Korisno je imati LiveView način rada koji pomaže pri fokusiranju.

Međutim, još uvijek možete dobiti pristojne fotografije korištenjem kompaktnog usmjeri-i-snimi fotoaparata, pod uvjetom da ima nešto kapaciteta za ručne prilagodbe, posebice duljine ekspozicije. Nekoliko osnovnih funkcija usmjeri i snimaj omogućuju vam ručno fokusiranje, ali mnoge imaju postavku snimanja pejzaža na daljinu (označenu ikonom planine), koju ćete htjeti koristiti. Usmjeri i snimaj najbolji je za astroskeze, snimke širokog polja gdje je pomrčina uokvirena objektima u prednjem planu. Na primjer, fotografiju u nastavku snimio sam 3. ožujka 2007. Canon PowerShot SD630 usmjeri i snimaj. Usmjeri i snimaj također je dobar za snimanje scene neposredno prije sveukupnosti, kada se Mjesec pojavljuje kao tanak, jarko obasjan suncem obasjan polumjesec, s ostatkom diska osvijetljenim blijedocrvenkastom bojom.

Kako snimiti potpunu pomrčinu Mjeseca

Preporuka naših urednika

Tronožac

Budući da ćete koristiti relativno duge ekspozicije za snimanje potpune pomrčine, morat ćete postaviti kameru na tronožac kako biste je držali što stabilnijom. To bi trebao biti čvrst stativ koji može ostati stabilan protiv naleta vjetra i svakako zategnite sve njegove vijke.

Protiv umiranja svjetla

Kako počinje djelomična faza pomrčine, postavke bi trebale biti one koje biste inače koristili za fotografiranje punog Mjeseca. (Točne postavke značajno se razlikuju između fotoaparata; tipične postavke za moj Samsung NX300 s objektivom žarišne duljine postavljenim na 200 mm su ekspozicija od 1/250 sekunde pri f/7.1 i ISO od 200.) Trebali biste postaviti balans bijele boje na Dnevno svjetlo ( ikona sunce). U trenutku kada većina Mjeseca bude u sjeni i njegovo vidljivo lice postane polumjesec, trebali biste povećati ISO na 400 i produžiti ekspoziciju na 1/100 sekunde. Svjetlina slike mjeseca u tražilu ili LCD-u trebala bi vam biti vodič; kako slika tamni, trebali biste skratiti duljinu ekspozicije. Trebali biste se prebaciti na ručni fokus jer, s jedne strane, kada je pomrčina potpuna, njezino svjetlo može biti preslabo da bi pokrenulo vaš autofokus. Trebali biste smanjiti f/omjer na f/5,6 ili manje; ovo će pustiti više svjetla, ali će također smanjiti dubinsku oštrinu, zbog čega je još važnije precizno fokusiranje kamere.

Snimanje potpuno pomračenog mjeseca

Iako faza polumjeseca koja prethodi ukupnosti može izgledati blijeda u usporedbi s nepomračenim Mjesecom, potpuno pomračeni Mjesec još uvijek je puno tamniji. Do trenutka kada totalitet počne, trebali biste povećati svoj ISO na 1600 ili čak 3200, ako vaš fotoaparat može podnijeti tako visok ISO bez zamjetnog povećanja šuma. Trebali biste povećati vrijeme ekspozicije na najmanje pola sekunde i s vremena na vrijeme provjeriti fokus kako biste bili sigurni da ostaje oštar. Budući da potpuna faza pomrčine Mjeseca može trajati više od sat vremena, to vam daje dovoljno vremena za eksperimentiranje sa svojim postavkama, a vodič vam je kako slika mjeseca izgleda na vašim snimkama. Ako koristite leću s jako velikom žarišnom duljinom, to može ograničiti vašu duljinu ekspozicije jer će se mjesec kretati brže kroz vaše vidno polje. Stativ za praćenje kao što je Vixen Polarie može pratiti Mjesec i držati ga u središtu. Standardni tronožac koji koristi Astrotrac ili iOptron SkyTracker Pro priključak učinit će istu stvar.

Tijekom totaliteta, ne zaboravite povremeno skrenuti pogled s fotoaparata i pogledati pomrčinu golim očima. To je rijedak i lijep prizor, i iako je sjajno dobiti dobre fotografije pomrčine, to nije zamjena za to da je doživite iz prve ruke.

Kada totalitet završi, opet ćete vidjeti Suncem obasjani dio Mjeseca kao polumjesec, ali ovaj put će suprotna strana Mjeseca biti osvijetljena. Predpotpune faze pomrčine ponavljat će se, osim u obrnutom smjeru, sve dok se Mjesec ne oslobodi Zemljine sjene i dok pomrčina ne završi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up