Kako sigurnosno kopirati i vratiti sliku u sustavu Windows

Ako vaše Windows okruženje postane nestabilno ili oštećeno, posebna Microsoftova značajka sigurnosnog kopiranja može priskočiti u pomoć—ako se pripremite unaprijed.

Sigurnosna kopija slike sustava stvara cijelu slikovnu datoteku sustava Windows 10 ili Windows 11, a ne samo odabrane datoteke i mape spremljene u Povijesti datoteka. Na ovaj način, ako se Windows ikad ošteti, sruši ili jednostavno prestane raditi, možete ga vratiti na noge uz potpuno vraćanje slike.

Ovo je bolja opcija od diska za oporavak, koji neće pohraniti vaše osobne datoteke, i točke vraćanja, koja ponekad može zakazati. Jedina mana je što ne možete vratiti pojedinačne datoteke putem System Image Backupa, već samo cijelu sliku. Stoga ćete htjeti prilično redovito snimati slike kako biste se prilagodili najnovijoj verziji vašeg Windows okruženja.

Prije nego počnete, morat ćete postaviti vanjski izvor na koji ćete pohraniti slikovnu datoteku. Sliku možete izraditi na DVD-u, ali najlakša opcija je korištenje vanjskog pogona, mrežnog pogona ili mrežno priključene pohrane (NAS). Započnimo.

Índice
  1. Postavite sigurnosnu kopiju
  2. Stvorite disk za popravak sustava
    1. Preporuka naših urednika
  3. Oporavak slike sustava

Postavite sigurnosnu kopiju

backup i vraćanje

Najbrži način da dođete do sigurnosne kopije slike sustava u sustavu Windows 10 ili 11 je putem upravljačke ploče. Upotrijebite funkciju pretraživanja programske trake sustava Windows da upišete Control Panel, a zatim je odaberite iz rezultata. Odaberite s upravljačke ploče u prikazu ikona Sigurnosno kopiranje i vraćanje (Windows 7). Da, još uvijek piše Windows 7, ali ova značajka sasvim dobro radi u Windowsima 10 i 11.

mjesto spremanja sigurnosne kopije

Kliknite na Stvorite sliku sustava vezu, a zatim odaberite gdje želite spremiti sigurnosnu kopiju - na pogon, DVD ili mrežnu lokaciju. Ako želite koristiti vanjski pogon, provjerite je li formatiran s NTFS-om za pohranu slike. Klik Sljedeći.

pokrenuti sigurnosno kopiranje

Potvrdite koja će područja ili particije vašeg tvrdog diska biti uključeni u slikovnu datoteku, zatim kliknite Pokrenite sigurnosno kopiranje dugme. Windows sada stvara slikovnu datoteku.

Stvorite disk za popravak sustava

disk za popravak

Zatim ćete htjeti izraditi disk za popravak sustava koji ćete koristiti ako se Windows ikada ne može sam pokrenuti. Trebat će vam disk jer ova opcija još ne podržava USB pogone za pokretanje vašeg računala. Ako vaše računalo nema odgovarajući pogon, uvijek možete kupiti i spojiti vanjski DVD pogon (Otvara se u novom prozoru).

Umetnite CD ili DVD u pogon. Kliknite na Stvorite disk za popravak sustava u prozoru Sigurnosno kopiranje i vraćanje (Windows 7). Potvrdite da se vaš DVD pogon pojavljuje, zatim kliknite na Stvorite disk dugme.

Preporuka naših urednika

Oporavak slike sustava

Resetiraj sad

U redu, recimo da ste jednog dana u škripcu jer se Windows loše ponaša. Vraćanje iz slikovne datoteke može biti jedina opcija. Provjerite je li rezervni medij dostupan. Ako još možete, pokrenite računalo.

U sustavu Windows 10 idite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Oporavak. U odjeljku Napredno pokretanje s desne strane kliknite na Ponovno pokreni sada gumb pod Napredno pokretanje. Korisnici sustava Windows 11 trebali bi otvoriti Postavke > Sustav > Oporavak a zatim kliknite na Ponovno pokretanje gumb sada pored Napredno pokretanje.

oporavak slike sustava

U prozoru Odaberite opciju idite na Rješavanje problema > Napredne opcije > Oporavak slike sustava > Pogledajte više opcija oporavka. Odaberite Oporavak slike sustava. Zatim slijedite upute za vraćanje slikovne datoteke.

Ako se Windows ne pokrene, pokrenite računalo s diskom za popravak sustava. Trebali bi te odvesti Odaberite opciju prozor, gdje možete slijediti iste korake za vraćanje sustava Windows u prethodno i (nadamo se zdravo) stanje.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up