Kako sigurno prodati svoj Android telefon

Svaki mjesec, čini se, novi Android telefon izlazi na tržište. Samo ovog proljeća dobili smo Samsung Galaxy S10, Pixel 3a i 3a XL (189,00 USD na Amazonu) (Otvara se u novom prozoru), OnePlus 7 Pro i Moto Z4 (499,99 USD na Amazonu) (Otvara se u novom prozoru ). A Pixel 4 i Galaxy Note 10 su na vidiku.

Pjesma sirene koja vas poziva na nadogradnju može se oglasiti u bilo koje doba godine. I kad god vaš stari telefon počne pokazivati ​​svoje godine, bit će nešto novo za kupiti. Ali prije nego što to možete učiniti, morate smisliti što ćete učiniti sa svojim trenutnim Android telefonom.

Većina operatera rado će vam uzeti vaš stari uređaj u zamjenu za mali popust na vaš novi telefon. Ipak, češće nego ne, promjena operatera nije najbolja opcija. Možete dobiti puno više novca ako sami prodate svoj stari telefon, što može ići na otplatu vašeg novog telefona.

Međutim, prodaja vašeg starog telefona može biti riskantna ako niste pažljivi. Na vašem uređaju postoje osobne fotografije, podaci za kontakt i brojne osobne aplikacije za koje ne želite da itko drugi pristupa. Iako se mnogo informacija sinkronizira s oblakom, također biste trebali osigurati sigurnosnu kopiju svojih podataka za svaki slučaj.

U nastavku ćete pronaći naš vodič korak po korak za pripremu telefona za prodaju na mreži. Također navodimo nekoliko idealnih lokacija za pronalazak kupca.

Oglas

Índice
 1. Sigurnosno kopirajte svoje podatke
 2. Odjavite se sa svojih računa
 3. Razdvojite uređaj
 4. Vraćanje na tvorničke postavke
 5. Izvadite SIM karticu
 6. Onemogućite značajke Find My Phone
 7. Prodajte svoj telefon na Swappa
 8. Prodajte svoj telefon na eBayu
 9. Prodajte svoj telefon u Best Buyu
 10. Prodajte svoj telefon na GameStopu
 11. Prodajte svoj telefon na Gazeli
 12. Prodajte svoj telefon na NextWorth-u

Sigurnosno kopirajte svoje podatke

Sigurnosno kopirajte svoje podatke

Loša vijest je da je sigurnosno kopiranje podataka na Androidu malo kompliciranije nego što bi bilo na iPhoneu. Dobra vijest je da je većina vaših podataka možda već pohranjena u oblaku.

Ako koristite usluge kao što su Google fotografije, Gmail ili Google kontakti, tada su vaši podaci u tim aplikacijama možda već sinkronizirani s oblakom. Ako nije, idite na postavke za svaku aplikaciju i provjerite jesu li sigurnosne kopije u oblaku uključene.

Također možete sigurnosno kopirati sve svoje podatke putem Google diska. U suprotnom, postoje aplikacije trećih strana kao što je G Cloud Backup (Otvara se u novom prozoru) za sigurnosno kopiranje ili migraciju vaših podataka. Također možete povezati svoj telefon s računalom i ručno kopirati datoteke na grub način.

Odjavite se sa svojih računa

Odjavite se sa svojih računa

Ne želite slučajno ostaviti svoj Google, Facebook ili Dropbox račun prijavljen na svoj uređaj i dopustiti da netko drugi njuška po vašim stvarima. Na telefonu idite na Postavke, zatim pogledajte pod Računi. Ovdje ćete pronaći popis svih računa na koje ste prijavljeni na uređaju. Dodirnite svaki od njih i odaberite Ukloni račun. Možda ćete morati spremiti svoj glavni Google račun za kraj.

Razdvojite uređaj

Razdvojite uređaj

Bluetooth uređaji kao što su bežične slušalice i pametni satovi prestat će raditi s vašim starim telefonom nakon što je izvan dometa. Međutim, kako biste bili sigurni da nema problema s njihovim uparivanjem s vašim novim uređajem, poništite ih uparivanje sa svojim starim.

Idite na postavke svog uređaja, obično pod Postavke > Povezani uređaji. Ovdje ćete vidjeti popis uparenih uređaja. Dodirnite ikonu zupčanika Postavke pored svake od njih, zatim dodirnite Zaboravi.

Vraćanje na tvorničke postavke

Vraćanje na tvorničke postavke

Nakon što dovršite sve gore navedene korake, vrijeme je da obrišete svoj telefon. Na standardnim Android telefonima poput serije Pixel idite na Postavke > Sustav > Napredno > Opcije resetiranja > Izbriši sve podatke (vraćanje na tvorničke postavke). Ova opcija može biti na drugom mjestu na telefonima nekih proizvođača.

Nakon što odaberete ovu opciju, ona će trajno izbrisati sve na vašem telefonu i vratiti softver na način na koji je bio kada ste ga kupili. Pazite da to učinite tek nakon što kopirate sve što želite sa svog telefona.

Izvadite SIM karticu

Izvadite SIM karticu

Vaš operater vam može pomoći da onemogućite telefonsku uslugu na postojećem telefonu, ali u nekim slučajevima možete dobiti novu SIM karticu. Stari možda još uvijek sadrži vaš broj telefona, kontakte i druge osnovne informacije. Svaki novi kupac može jednostavno dobiti vlastitu SIM karticu tako da mu vi ne morate dati svoju.

Pronađite SIM ladicu na svom telefonu i umetnite spajalicu u mali otvor kako biste izbacili ladicu. Izvadite karticu, vratite ladicu natrag u telefon i stavite SIM u novi telefon ili ga uništite ako vam više ne treba.

Onemogućite značajke Find My Phone

Onemogućite značajke Find My Phone

Google nudi uslugu pod nazivom Upravitelj Android uređaja (Otvara se u novom prozoru), koja vam omogućuje da locirate svoj telefon, zaključate ga na daljinu ili čak izbrišete svoje podatke. Ovo nije vrsta ovlasti koju želite slučajno predati nekom drugom, ali je povezana s vašim Google računom. Budući da vam je ovo potrebno za sigurnosno kopiranje i premještanje podataka na novi uređaj, bilo bi dobro da ostanete povezani dok ne postavite novi telefon.

Nakon što to učinite, idite na ovu stranicu (Otvara se u novom prozoru) i kliknite Sigurnost. Ispod naslova Vaši uređaji kliknite Upravljanje uređajima. Na popisu uređaja na koje ste prijavljeni dodirnite svoj stari telefon i odaberite Ukloni.

Upravitelj Android uređaja radi na svim Android telefonima, ali neki proizvođači imaju svoje. Samsungov Find My Mobile (Otvara se u novom prozoru), na primjer, također može pronaći ili daljinski zaključati vaš telefon. Ako ste za svoj telefon omogućili značajke specifične za proizvođača, onemogućite ih prije nego što svoj stari telefon date nekom drugom.

Nakon što ste napravili sigurnosnu kopiju svega što želite zadržati i obrisali svoj telefon, vrijeme je da pronađete mjesto za prodaju. Imate mnogo opcija, pa ćemo izdvojiti neke od najpopularnijih.

Prodajte svoj telefon na Swappa

Prodajte svoj telefon na Swappa

Prodajte svoj telefon na eBayu

Prodajte svoj telefon na eBayu

Na eBayu možete prodavati bilo što, ali stranica ima posebne alate (Otvara se u novom prozoru) koji vam pomažu u prodaji rabljenih telefona. Unesite model svog telefona, operatera, kapacitet i stanje, a eBayev alat za prodaju pametnih telefona dat će vam procjenu onoga što biste mogli dobiti za svoj telefon na temelju sličnih oglasa koji su nedavno prodani.

Ako želite maksimalno povećati svoju zaradu, vjerojatno je dobra ideja provjeriti Swappa i eBay kako biste usporedili trenutne cijene na svakoj stranici. Imajte na umu da eBay naplaćuje naknadu na temelju cijene vašeg uređaja, pa uzmite to u obzir kada određujete cijenu svog telefona.

Prodajte svoj telefon u Best Buyu

Prodajte svoj telefon u Best Buyu

Ako planirate kupiti svoj sljedeći telefon od Best Buya i želite se uštedjeti muke posla sa strancem na Internetu, trgovina nudi program zamjene za većinu telefona. Malo je vjerojatno da ćete dobiti onoliko koliko biste dobili da ste sami prodali telefon, ali ako tražite određene nove telefone poput Samsung Galaxy S10 (Otvara se u novom prozoru), mogli biste dobiti dodatni promotivni kredit koji može nadoknaditi razliku. Idite na tradein.bestbuy.com (Otvara se u novom prozoru) i možete dobiti ponudu za otprilike koliko će vaš telefon koštati ako ga odnesete u Best Buy.

Prodajte svoj telefon na GameStopu

Prodajte svoj telefon na GameStopu

Kao i Best Buy, GameStop će također ponuditi određenu vrijednost zamjene (otvara se u novom prozoru) za vaš telefon. Taj novac možete uzeti u obliku gotovine ili kredita u trgovini. Još jednom, malo je vjerojatno da ćete za njega dobiti onoliko koliko biste dobili da ste ga odmah prodali. Međutim, ako želite nadogradnju na novu konzolu i imate stari telefon koji leži uokolo, možda bi bilo brže zamijeniti ga ovdje nego prodati preko drugog mjesta.

Prodajte svoj telefon na Gazeli

Prodajte svoj telefon na Gazeli

Ako želite gotovinu za svoj telefon brzo i ne želite imati posla s kreditima u trgovini ili promotivnim programima, Gazelle (Otvara se u novom prozoru) nudi jednostavnu zamjenu. Idite na Gazelle.com (otvara se u novom prozoru) i potražite ponudu; ako pristanete na to, dobit ćete naljepnicu za besplatnu dostavu i kutiju u kojoj ćete poslati telefon.

Nakon što ga Gazelle primi i potvrdi svoj saldo, poslat će vam novac putem čeka, PayPala ili Amazonove darovne kartice. Gazelle također vodi brojne trgovačke kioske diljem zemlje koji vam mogu odmah dati gotovinu. Provjerite ovaj alat (otvara se u novom prozoru) kako biste pronašli neki u svojoj blizini.

Prodajte svoj telefon na NextWorth-u

Prodajte svoj telefon na NextWorth-u

Kao i Gazelle, NextWorth (Otvara se u novom prozoru) omogućuje vam da dobijete zamjensku vrijednost online i pošaljete svoj telefon kako biste bili plaćeni. Nema istu mrežu kioska kao Gazelle, ali možda ćete pronaći bolju vrijednost zamjene na određenim uređajima, stoga provjerite oba prije nego što pošaljete svoj telefon.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up