Kako sigurno kupovati online na Crni petak i Cyber ​​​​ponedjeljak

Između Crnog petka, Cyber ​​​​ponedjeljka i radosti blagdana, vrijeme je za netizene da šetaju po divljoj strani, kupujući. Crni petak je dobio ime jer je tradicionalno prvi dan u godini kada su mnoge trgovine "u plusu", a pritisak na profitabilnost sada se prelio na cijeli tjedan ili više, uključujući Cyber ​​​​Monday. Trgovci na malo obično imaju puno rasprodaja, pa nude velike popuste kako bi privukli kupce. I kao svaki veliki internetski događaj, ova ludnica za hranjenjem privlači prevarante, prevarante i lopove. Tijekom sezone kupnje možete dobiti neke nevjerojatne ponude, ali također možete biti opljačkani naslijepo. No, uz malo pažnje i naše dobre savjete, možete dobiti povoljne cijene i preskočiti prijevare.

Índice
 1. Ako se čini predobro da bi bilo istinito…
 2. Koristite kreditnu karticu
 3. Možda mobitel, možda ne
 4. Poznavanje rađa zadovoljstvo
 5. Ali Lock? Trčanje!
 6. Postanite prerušeni tajni kupac
  1. Aplikacije koje mogu zaštititi vaš identitet
 7. Izbjegavajte prekomjerno dijeljenje
  1. Preporuka naših urednika
 8. Budite pametni sa svojom lozinkom
 9. Ostati kod kuće

Ako se čini predobro da bi bilo istinito…

Cijelu ste godinu tražili taj nevjerojatno veliki 8K TV, ali nemate tisuće da biste ga platili. Dok dokono gledate videozapise s mačkama, pojavi se oglas koji vam nudi nagradu za samo nekoliko stotina. Tako primamljivo! Ali nemojte još izbaciti svoju virtualnu kreditnu karticu.

Prvo istražite prodavatelja. Ako je moguće, provjerite recenzije drugih kupaca. Potražite tvrtku na web-mjestu Better Business Bureau (Otvara se u novom prozoru) i provjerite Scam Tracker te stranice za bilo kakva izvješća. Posjetite web stranice za pritužbe potrošača kao što su ComplaintsBoard (otvara se u novom prozoru) i RipoffReport (otvara se u novom prozoru).

Niste ništa pronašli? I to je crvena zastavica. Čak će i najhvaljenija online trgovina imati neke loše kritike, jer će mrzitelji mrziti. Potpuno odsustvo pritužbi i kritika sugerira letenje noću.

Ako se čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno nije. Pažljiva provjera ponude omogućuje vam da iskoristite tako rijetke, nevjerojatno sjajne ponude, a da vas ne zavare lažnjaci.

Koristite kreditnu karticu

Ako kupujete, a niste potpuno sigurni u prodavatelja, svakako koristite kreditnu karticu. Općenito, nemate nikakvu odgovornost (Otvara se u novom prozoru) za plaćanje lažne transakcije. Ako prodavatelj nikada ne isporuči ili odbije vaše pokušaje da dobijete povrat novca ili vrši nezakonite kupnje vašom karticom, prijevaru možete prijaviti davatelju kreditne kartice. Čak i ako pogodite jednu od rijetkih iznimaka ove politike, savezni zakon kaže da niste odgovorni za više od 50 USD.

Naravno, morate biti u toku. Odmah osporite sve lažne kupnje (Otvara se u novom prozoru) i kontaktirajte svog davatelja usluga čim postane jasno da nećete dobiti ono što ste kupili. Debitne kartice imaju određenu zaštitu, ali ona nije tako jaka ili univerzalna kao kreditna kartica bez odgovornosti. Koristite kreditnu karticu!

Možda mobitel, možda ne

Jeste li ikada primili SMS s nepoznatog broja s linkom na fantastičnu ponudu? Možda ugovor na određeno vrijeme? Nadam se da nisi kliknuo. SMS phishing (ponekad zvan smishing) vrlo je stvaran i potencijalno opasan. Klikanje na bilo koju vezu od nepoznatog pošiljatelja je loša ideja.

Možda ste pronašli poveznicu na zanimljivu ponudu legitimnijim putem, kao što je web oglas ili web stranica s ponudom. Čak ni tada vaš telefon možda nije najbolje mjesto za pregled te ponude. Na malom zaslonu telefona ne možete dobiti puni prikaz koji imate na stolnom ili prijenosnom računalu. Može biti teže uočiti lažnu web stranicu kada je na mobilnom uređaju. Za bolji pregled te ponude pošaljite vezu sebi e-poštom ili je na neki drugi način prenesite na uređaj koji će vam omogućiti veliki i jasan pregled.

S druge strane, ako posjećujete poznatog trgovca, možda koristeći njihovu namjensku mobilnu aplikaciju, kupnja na mobilnom uređaju može biti bez muke. Samo nemojte koristiti svoj telefon za te nepoznate internetske trgovine.

Poznavanje rađa zadovoljstvo

Za najsigurnije iskustvo kupnje, držite se velikih, poznatih trgovaca. Ako kupujete od Amazona ili Walmarta, možda pridonosite njihovim planovima za svjetsku dominaciju, ali ne želite da vas prevare. Da, mogli biste propustiti nove ponude, ali također ćete izbjeći prijevare i lopove.

Pazite na tipfelere. Prevaranti vole postavljati stranice koje izgledaju kao neki veliki trgovci, ali s malo drugačijim URL-om. Možda URL završava na .biz, a prava je stranica .com. Možda je to uobičajena pravopisna pogreška. Osim toga, najveće internetske trgovine jednostavno kupuju uobičajene domene s greškom pri upisu i preusmjeravaju ih na pravo mjesto. Probao sam Amazno, Amazon, Ammazon, Amazoon, čak i Azamon, i svi su preusmjeravali na pravu Amazonovu stranicu.

Ali Lock? Trčanje!

Za svaku web stranicu postoji pravi poticaj da koristi sigurnu HTTPS vezu. Pritom mislim na svaku lokaciju, bilo da je riječ o klubu knjiga, krugu pletenja ili internetskim tamnicama i zmajevim jazbinama. Naravno, svaka komercijalna stranica mora koristiti HTTPS. Vidjet ćete malu ikonu lokota u adresnoj traci kada ste na sigurnoj stranici. Neki preglednici idu dalje; Chrome aktivno označava nezaključana mjesta kao "nesigurna". Ako ne vidiš tu bravu, gubi se odande!

Postanite prerušeni tajni kupac

Kada kupujete nešto na internetu, prodavačima nužno dajete puno osobnih podataka. Primaju vašu e-poštu, telefon ili oboje za obavijesti, podatke o vašoj kreditnoj kartici za plaćanje i vašu adresu kako bi znali kamo poslati artikl. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da se možete maskirati, kupujući bez da platite više od minimuma.

Pomoćni programi za jednokratnu adresu e-pošte (DEA) kao što su ManyMe i Burner Mail omogućuju vam komunikaciju putem e-pošte bez davanja vaše stvarne adrese e-pošte. Trgovac umjesto toga dobiva jedinstveni DEA. Pošta poslana na takvu adresu pojavljuje se u vašoj pristigloj pošti, a čini se da vaši odgovori dolaze od DEA-e. Ako jedna od vaših adresa počne primati neželjenu poštu, možete je jednostavno otkazati, a budući da je svaka jedinstvena, znate kojeg trgovca kriviti.

Abine Blur nadilazi koncept. Osim maskiranja vaše adrese e-pošte, omogućuje vam maskiranje vašeg telefonskog broja i podataka o kreditnoj kartici. Trgovac i dalje mora znati kamo poslati paket, ali što se ostalih osobnih podataka tiče, vi ste prerušeni tajni kupac.

Aplikacije koje mogu zaštititi vaš identitet

Logotip Abine Blur

Izbjegavajte prekomjerno dijeljenje

Kad već govorimo o osobnim podacima, budite oprezni kada internetske trgovine traže više nego što im je potrebno. Oni sigurno ne trebaju znati vaš broj socijalnog osiguranja - trgovac koji ga čak i traži nije onaj kojem biste trebali biti pokrovitelj. Ako obrazac za naplatu web-mjesta uključuje podatkovna polja koja ni na koji način nisu potrebna za transakciju, to je znak da možda želite ponovno razmotriti svoju kupnju. Ako su ta polja označena kao obavezna, još je gore. Ali ako želite nastaviti, samo lažite! Ispunite nerelevantna obvezna polja fiktivnim podacima.

Preporuka naših urednika

Postoji još jedan problem s TMI-jem koji nije izravno povezan s kupnjom, ali je ipak važan. Vjerojatno ste vidjeli one kvizove na društvenim mrežama koji vam obećavaju reći kojoj plemićkoj kući Westerosa pripadate ili koje ste boje među nama. Neki su očitiji. “Hej, upoznajmo se svi! Odgovorite na ova pitanja…” Možda će htjeti znati ime vašeg prvog ljubimca, vašu srednju školu ili marku vašeg prvog automobila. Objavljivanjem odgovora dajete odgovore za otključavanje uobičajenih sigurnosnih pitanja za provjeru. Ne nasjedajte na to!

Budite pametni sa svojom lozinkom

Neka mjesta za kupnju omogućuju vam da se odjavite kao gost, pružajući samo jednokratne podatke potrebne za vašu transakciju. Drugi zahtijevaju da izradite identitet za prijavu. Čak i kada registracija nije potrebna, možda ćete cijeniti pogodnost odabira adrese za dostavu i kreditne kartice s popisa koji održava stranica umjesto da morate svaki put upisivati ​​sve. Stvaranje računa je u redu, ali budite pametni pri odabiru lozinke.

Pamtiti lozinke je teško, pa biste mogli doći u iskušenje da uvijek iznova ponavljate istu lozinku. nemoj Čak i najistaknutiji online trgovac može biti hakiran. Hakeri znaju da se mnogi ljudi bave recikliranjem lozinki, pa kada dobiju pristup vjerodajnicama od jednog prodavatelja, brzo isprobavaju vjerodajnice na drugim, sličnim stranicama.

Rješenje je jednostavno. Upotrijebite upravitelja lozinkama koji će vam pomoći da stvorite i zapamtite jaku i jedinstvenu lozinku za svako sigurno mjesto. Kupnja takvog alata ne mora smanjiti vaš budžet za kupnju, budući da najbolji besplatni upravitelji zaporki mogu u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe.

Ostati kod kuće

U teoriji, možete kupovati elektronički bez obzira gdje se nalazite. U praksi je bolje ostati kod kuće i kupovati. Ako koristite javni Wi-Fi, postoji mogućnost da bi vaša transakcija mogla biti nanjušena. Čak i ako mislite da ste spojeni na poznatu, sigurnu Wi-Fi mrežu, možda živite u svijetu snova. Ništa ne sprječava prevaranta da postavi prijenosnu Wi-Fi pristupnu točku s istim SSID-om kao vaš omiljeni kafić. Što je još gore, vaš telefon ne može razlikovati, pa će se rado povezati s lažnim.

Ako ostanete kod kuće radi kupovine, ne morate nositi cipele. Ne moraš se ni obući. Što je još važnije, povezujete se na Wi-Fi mrežu koja je pod vašom kontrolom. Samo je sigurnije!

Postoji još jedna prednost kupnje od kuće – nema surfera! Kada izvadite svoju kreditnu karticu i počnete upisivati ​​broj na web stranicu, njuškali u blizini imaju dvostruku priliku vidjeti i zapamtiti broj. Vidjet će da okrenete karticu kako biste unijeli i CVV kod. Surfere na ramenu možete spriječiti tako da ostanete oprezni, sjedite leđima okrenuti zidu i zaštitite zaslon. Još bolje, upotrijebite svoj upravitelj lozinki za popunjavanje spremljenih podataka o kreditnoj kartici dok sama kartica ostaje na sigurnom u vašem novčaniku. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir u vezi s ostankom kod kuće: ako nikada ne provučete karticu u trgovini ili banci, nikada nećete postati žrtva skimera kreditne kartice!

Ponekad okolnosti mogu zahtijevati da kupujete dok ste vani. Možete poboljšati svoju sigurnost tako da isključite Wi-Fi i jednostavno koristite mobilne podatke dok kupujete. Također možete instalirati virtualnu privatnu mrežu ili VPN aplikaciju na svoj telefon, koja će šifrirati vašu komunikaciju i spriječiti svaku mogućnost njuškanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up