Kako se zaštititi od AirTaga i tile stakinga

Bluetooth uređaji za praćenje, uključujući Appleov AirTag i sve oznake, izvrsni su mali alati koji vam pomažu pronaći izgubljene ključeve ili daljinski upravljač. Nažalost, lako ih se može staviti u torbu ili zalijepiti za automobil u svrhu uhođenja. Apple je izdao brojna ažuriranja za AirTag kako bi ograničio ovu mogućnost, kao i aplikaciju za korisnike Androida koja im omogućuje ručno traženje lažnih AirTagova, ali to ne mijenja činjenicu da se ti maleni uređaji za praćenje od 30 dolara još uvijek mogu koristiti na opake načine.

Srećom, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od uhođenja Bluetooth uređaja za praćenje. Napravili smo osnovni vodič koji će vam pomoći procijeniti rizik, znati što tražiti i onemogućiti sve strane Bluetooth tragače koje pronađete.

Índice
 1. Razmotrite svoj profil rizika i izradite sigurnosni plan
 2. Redovito provjeravajte svoje stvari
  1. Torbe, prtljaga i torbice
  2. pošta
  3. Bicikli i automobili
  4. Preporuka naših urednika
 3. Kako tražiti Bluetooth Trackere
 4. Kako onemogućiti Bluetooth tracker

Razmotrite svoj profil rizika i izradite sigurnosni plan

Tehnološki potpomognuto zlostavljanje (Otvara se u novom prozoru) je upotreba bilo kojeg tehnološkog sredstva za prisiljavanje, uhođenje ili uznemiravanje druge osobe. Prema posljednjim podacima CDC-a (Otvara se u novom prozoru), 16% žena i 3,7% muškaraca bili su žrtve uhođenja tijekom života. Ipak, ovdje postoje upozorenja: ovo izvješće ne odvaja fizičko uhođenje od kibernetičkog uhođenja, a objavljeno je mnogo prije nego što je Appleov popularni AirTag stigao na tržište. Nepotrebno je reći da se tehnologija od tada znatno promijenila, pa postoji velika vjerojatnost da ove brojke ne odražavaju točno trenutno stanje cyberstalkinga.

Iako bilo tko može biti meta cyber uhoda putem AirTaga, Tilea ili stotina različitih aplikacija za praćenje (Otvara se u novom prozoru), čini se da su određene skupine ranjivije od drugih. Malo je podataka vezanih uz uhođenje pomoću Bluetooth uređaja za praćenje, ali možemo ekstrapolirati na temelju postojećeg uhođenja i zlostavljanja pomoću tehnologije. Iako ovaj popis nipošto nije sveobuhvatan, možda biste trebali poduzeti dodatne mjere opreza ako spadate u jednu od sljedećih skupina:

Žene u dobi između 18 i 24 godine (Otvara se u novom prozoru) i osobe koje su preživjele nasilje od strane intimnog partnera daleko su sklonije biti uhođene.

LGBTQ+ osobe ranjivije su (Otvara se u novom prozoru) na uhođenje od opće populacije, prema SPARC-u, Resursnom centru za prevenciju uhođenja i podizanje svijesti. BIPOC tinejdžeri i mlađe odrasle osobe, kao i aktivni vojnici koji se identificiraju kao LGBT imaju veći faktor rizika u ovoj skupini.

Novinari, osobito reporteri lokalnih TV vijesti (Otvara se u novom prozoru), vjerojatnije će biti žrtve zlostavljanja i uhođenja pomoću tehnologije. Amanda Hess, kritičarka The New York Timesa, govori o vlastitom iskustvu (Otvara se u novom prozoru) s uznemiravanjem i uhođenjem od strane muškarca osuđenog za ubojstvo i kako policija nije ozbiljno shvatila stvar. Hess piše: “Ništa od ovoga me ne čini izuzetnim. To me čini ženom s internetskom vezom,” prije nego što nastavi govoriti o iskustvima drugih novinarki i blogerica.

Vjerojatnije je da će aktivisti, disidenti i branitelji ljudskih prava (Otvara se u novom prozoru) biti meta tehnoloških zlostavljanja, posebno u zemljama s lošim stanjem ljudskih prava. Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava (Otvara se u novom prozoru) nudi resurse i pregled specifičnijih prijetnji (Otvara se u novom prozoru) za ljude u ovoj skupini.

Ako spadate u bilo koju od ovih skupina, idite na web mjesto za tehnološku sigurnost (Otvara se u novom prozoru) kako biste izradili sigurnosni plan i pronašli zagovornike i druge resurse.

Redovito provjeravajte svoje stvari

AirTag i Tile trackeri su mali, pa ih je lako sakriti. Evo nekih uobičajenih mjesta na koja morate potražiti kako biste bili sigurni da vas ne prate i načina da svoj život učinite malo zaštićenijim od praćenja.

Torbe, prtljaga i torbice

Svaki dan odvojite nekoliko minuta da ispraznite torbu i džepove. Provjerite dodiruju li se svi šavovi i ne osjećate li neugodne kvržice ili tvrde površine. Trakeri kao što je Tile Slim dovoljno su tanki da se lako mogu ugurati ispod podstave na dnu torbe gdje se koriste spajalice ili pjena da zadrže oblik, čineći tragač manje uočljivim.

Držite se torbi i torbica koje imaju patentne zatvarače ili magnetna kućišta. Ako nosite ruksak ili drugu torbu s mnogo bočnih džepova, razmislite o korištenju trake oko ruba kako biste ih trajno zatvorili ili upotrijebite jeftine gumbe za kopčanje kako biste ih teže otvorili. Ako imate kožnu torbu ili se jednostavno ne želite baviti pričvršćivanjem bočnih strana, kemijska čistionica može lako dodati kopče i sašiti džepove ili ih čak ukloniti.

Otvorena torba s Bluetooth trackerom ispod šava.

Bluetooth trackeri se lako mogu sakriti u torbi ispod podstave (Foto: Steven Winkelman)

Ako putujete, koristite bravu za prtljagu koju je odobrila FAA i pažljivo provjerite svoju torbu i sav njezin sadržaj kada polazite i dolazite. Držite svoju prtljagu zaključanu kada izlazite iz sobe i provjerite džepove svih predmeta koje šaljete na pranje ili glačanje.

pošta

Ako koristite poštanski sandučić ili ga iznajmljujete, otvorite svu svoju poštu prije nego se vratite kući. Budite posebno oprezni s kutijama ili nepoznatim kuvertama jer mogu sadržavati Bluetooth tragače. Uklonite i pregledajte sav materijal za pakiranje kutija i, ako je moguće, bacite svoje smeće prije napuštanja zgrade.

Kutija s Bluetooth trackerom skrivenom ispod materijala za pakiranje.

Ako koristite poštanski pretinac, uslugu poštanskog pretinca ili opću dostavu USPS-a, uvijek provjerite poštu prije nego što stignete kući (Foto: Steven Winkelman)

Ako živite u ruralnom području, nemate uslugu prijevoznika ili tražite uslugu Univerzalne dostave (Otvara se u novom prozoru), nikada ne napuštajte poštanski ured dok ne provjerite i pregledate svu svoju poštu. U takvim situacijama, stalker koji možda ima predodžbu o vašoj lokaciji može poslati paket putem Opće dostave i on će stići u vaš poštanski sandučić. Ako čekate da otvorite svoju poštu dok ne dođete kući, osoba će možda moći otkriti vašu kućnu adresu.

Bicikli i automobili

Ako vozite bicikl, odvojite trenutak i provjerite ispod sjedala kako biste bili sigurni da na njemu nije pričvršćen uređaj za praćenje.

Nažalost, postoji mnogo mjesta na kojima se tragači mogu sakriti na automobilima, ali vrijedi provjeriti iza registarskih pločica, otvora između haube i vjetrobranskog stakla, u otvorima za kotače te uz donju stranu prednjeg i stražnjeg branika.

Preporuka naših urednika

Bluetooth tracker skriven ispod haube automobila

Bluetooth tracker se lako može postaviti na vaš - možete li uočiti onaj skriven ovdje? (Foto: Steven Winkelman)

Kako tražiti Bluetooth Trackere

Ako AirTag putuje s neregistriranom osobom, počet će cvrkutati. Ako posjedujete iPhone sa sustavom iOS 14.5 ili novijim, također ćete dobiti upozorenje na svom telefonu (Otvara se u novom prozoru). AirTag će početi cvrčati između 8 i 24 sata nakon što se tracker odvoji od registriranog korisnika; u našim testovima, to se događa prije nego kasnije. Ako dodirnete telefon o AirTagu, dobit ćete njegov serijski broj i informacije o tome kako ga onemogućiti.

Ako pronađete AirTag koji vam ne pripada i ne posjedujete iPhone, možete ga dodirnuti NFC čitačem bilo kojeg telefona da biste dobili serijski broj i upute kako ga onemogućiti. Važno je pratiti serijski broj jer Apple surađuje s agencijama za provođenje zakona diljem svijeta kako bi pomogao u slučajevima internetskog uhođenja. Apple također ima aplikaciju Tracker Detect (Otvara se u novom prozoru) u Google Play trgovini koja vam omogućuje ručno pretraživanje AirTagova pomoću Android telefona.

Nažalost, lociranje zalutalog Tile tragača nije tako jednostavno. Nema zvučnih upozorenja za Tile koji su bili odvojeni od svojih vlasnika dulje vrijeme, a od pisanja ovog teksta, tvrtka ne nudi opciju ručnog skeniranja trackera—iako kaže da će Tile aplikacija biti ažurirana ranije 2022. uključiti značajku skeniranja.

Macworld(Otvara se u novom prozoru) preporučuje BLE Scanner(Otvara se u novom prozoru) za Android korisnike i Bluetooth BLE Device Finder(Otvara se u novom prozoru) na iOS-u za ručno skeniranje trackera. Vrijedno je napomenuti da ako živite u stanu, imate cimere ili jednostavno posjedujete mnogo tehnološke opreme, u dometu možete pronaći desetke Bluetooth uređaja s generičkim nazivima.

Kako onemogućiti Bluetooth tracker

Opet, s AirTagovima je malo lakše nositi se s njima jer ih možete dodirnuti uz telefon i dobiti upute kako ih onemogućiti. Ali ako vaš telefon nema NFC, onemogućavanje AirTaga je i dalje vrlo jednostavno. Samo stavite tracker među prste, lagano okrenite srebrni dio unazad da biste ga otvorili i izvadite bateriju.

AirTag s uklonjenom stražnjom stranom

AirTags je lako onemogućiti (Foto: Steven Winkelman)

S izuzetkom Tile Pro, nemoguće je izvaditi bateriju iz ostatka trenutne linije Tile trackera. Ne pokušavajte slomiti ili zgnječiti tracker jer bi baterija mogla prsnuti i uzrokovati ozbiljne ozljede.

Tragač u vreći vode

Ako pronađete uređaj za praćenje s baterijom koja se ne može ukloniti, uronite ga u vodu i odnesite lokalnim vlastima ili ga bacite izvan kuće (Foto: Steven Winkelman)

Tile trackeri oslanjaju se na ograničeni raspon Bluetootha i drugih korisnika na Tile mreži kako bi locirali uređaj. Ako u svojoj torbi pronađete neočekivani Tile tracker, možete znatno smanjiti njegov domet (Otvara se u novom prozoru) tako da ga stavite u vrećicu za zamrzavanje, staklenku ili vodu. Nakon što to učinite, možete ga odnijeti lokalnim vlastima i podnijeti policijsku prijavu ili ga jednostavno baciti u javni otpad koji nije blizu vašeg doma.

Bluetooth uređaji za praćenje neprestano se razvijaju, pa ćemo ovu priču redovito ažurirati kako nove sigurnosne metode budu postale dostupne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up