Kako se riješiti pametnih telefona i društvenih mreža

Koliko često otvorite svoj pametni telefon i odjednom izgubite 30 minuta ili možda sati svog dana?

Lako se izgubiti na našim zaslonima dok tapkamo od aplikacije do aplikacije i listamo društvene mreže. Suvremeni uređaji i aplikacije za društveno umrežavanje osmišljeni su kako bi vas privukli i držali angažiranima, a u nekim slučajevima mogu dovesti do ovisnosti o tehnologiji. Ali postoje načini da ponovno uvježbate svoj um kako biste vratili kontrolu nad svojom tehnologijom.

Osim ako niste spremni napustiti mrežu i preseliti se u kolibu u divljini, potpuno izbacivanje tehnologije iz vašeg života je nerealno. Ono što možete učiniti je pokušati pažljivije koristiti tehnologiju.

Bilo da mislite da provodite previše vremena na društvenim mrežama, osjećate da postajete previše vezani za svoj pametni telefon ili patite od ozbiljnije ovisnosti o tehnologiji, svi bismo mogli biti malo manje povezani. Evo nekoliko savjeta kako se riješiti kompulzivnih navika pametnih telefona i društvenih medija i vratiti kontrolu nad načinom na koji koristite tehnologiju.

Oglas

Índice
  1. Promijenite postavke obavijesti
  2. Koristite ugrađene Android i iOS aplikacije
  3. Pratite korištenje svoje aplikacije
  4. Sivi tonovi
  5. Prestanite koristiti telefon kao budilicu
  6. Postavite društvene granice
  7. Prijeđite na raspored komunalnih usluga
  8. Pokretanje aplikacija upisivanjem
  9. Izbacite smetnje
  10. Brisanje aplikacija

Promijenite postavke obavijesti

Promijenite postavke obavijesti

Jesu li vaše push obavijesti još uvijek postavljene na zadane postavke? Dobivate li poplavu e-pošte, poruka i upozorenja s Facebooka, Twittera, Snapchata, Instagrama, Slacka i desetaka drugih aplikacija? Isključi buku.

Idite na postavke obavijesti na svim svojim uređajima – pametnim telefonima, tabletima, stolnim i prijenosnim računalima – i isključite sve što nije potrebno. Obavijesti koje se pojavljuju kao crvene točke pored ikona vaše aplikacije vizualni su znakovi koji od vas traže da ih provjerite. Dobro pravilo je da isključite sve obavijesti osim izravnih poruka i spominjanja, što znači da dolaze od stvarnih ljudi.

Koristite ugrađene Android i iOS aplikacije

Koristite ugrađene Android i iOS aplikacije

Proizvođači aplikacija i uređaja počeli su reagirati na reakciju ovisnosti o tehnologiji. Za korisnike iPhonea, iOS 12 uključuje značajku pod nazivom Screen Time, koja ne samo da prati vaše vrijeme pred ekranom i korištenje aplikacija, već vam omogućuje da zakažete ograničenja i "vremenska ograničenja" izvan određenih aplikacija i upozorenja. Evo kako ga koristiti.

Ako koristite najnoviju verziju Androida, isto možete učiniti s Googleovom aplikacijom Digital Wellbeing. Digitalno blagostanje daje vam nadzornu ploču koja prikazuje vašu upotrebu aplikacije, koliko često ste otključali telefon i koliko ste obavijesti primili. Također možete postaviti ograničenja aplikacije i isključiti obavijesti.

Pratite korištenje svoje aplikacije

Korištenje tehnologije i društvenih medija često može stvoriti osjećaj odvajanja od vremena koje provodite gledajući ekran. Praćenje vaše upotrebe od aplikacije do aplikacije izvrstan je način za prepoznavanje ponašanja koja želite promijeniti. Osim ugrađene funkcije iOS Screen Time i Android's Digital Wellbeing, aplikacije kao što su Moment za iOS (otvara se u novom prozoru) i RescueTime za Mac i Windows pomažu vam odrediti koliko vremena provodite na aplikacijama i uređajima koji nisu vaš pametni telefon . Thrive također ima nadzornu ploču aplikacija za praćenje vaše upotrebe i postavljanje ciljeva koliko koristite određene aplikacije.

Sivi tonovi

Sivi tonovi

Centar za humanu tehnologiju (Otvara se u novom prozoru) (Otvara se u novom prozoru) (CHT) kaže da "šarene ikone našem mozgu daju velike nagrade svaki put kada otključamo." Postavljanje telefona na sive tonove način je da uvježbate svoj um da manje provjerava telefon.

Na iOS uređajima idite na Postavke > Općenito > Pristupačnost i pomaknite se prema dolje do Prečac pristupačnosti. Ako označite opciju Filtri boja, otključava se značajka koja vam omogućuje da triput dodirnete bočnu tipku ili početnu tipku, ovisno o vašem iPhoneu, za uključivanje i isključivanje sivih tonova. Uz iOS Screen Time, aplikacije koje ste odabrali ignorirati tijekom vremena mirovanja također će biti zasivljene.

Na Androidu postupak se može razlikovati (otvara se u novom prozoru), ali provjerite u nastavku Postavke > O telefonu. Uz Digital Wellbeing u Android Pieu, aplikacije su zasivljene kada dosegnete svoj dnevni limit.

Pročitajte više o CHT-u u našoj priči o odgovornosti Silicijske doline za ovisnost o tehnologiji.

Prestanite koristiti telefon kao budilicu

Kako se odviknuti od pametnih telefona i društvenih mreža – spavaj

Ne držite svoj pametni telefon noću nadohvat ruke. Umjesto da ga punite na noćnom ormariću, svoj bi telefon trebao puniti izvan kreveta ili u idealnom slučaju ostaviti ga u drugoj sobi kako ne biste bili u iskušenju da ga uzmete ako se probudite usred noći. Najbolji način da to učinite je nabaviti zasebnu budilicu tako da vaše buđenje ne bude vezano za vaš uređaj.

Drugi dobri savjeti uključuju ne korištenje pametnih telefona u zadnji sat prije spavanja i korištenje aplikacija kao što je f.lux (Otvara se u novom prozoru) ili Night Shift na iOS uređajima kako biste smanjili plavu svjetlost koja stimulira vaš um prije spavanja. Ali najbolji lijek za probleme sa spavanjem izazvane tehnologijom je držati svoj pametni telefon noću što dalje od njega.

Postavite društvene granice

Jedna ključna stvar koja nedostaje u načinu na koji mnogi od nas koriste tehnologiju je bonton. Kada je primjereno izbaciti pametni telefon, a kada se to smatra nepristojnim? Ako s nekim razgovarate licem u lice, odupiranje porivu da izvadite svoj uređaj prvi je korak prema uklanjanju nezdravog ili nepristojnog ponašanja. Dobro pravilo je da nemate nikakvih uređaja na stolu tijekom obroka, bilo u restoranu ili kod kuće. Pogotovo ako su za stolom djeca koja još nemaju vlastite uređaje, skrolanje po Instagramu jednom rukom, jelo drugom i jedva se pretvarajući da slušaju razgovor predstavlja loš presedan.

Prijeđite na raspored komunalnih usluga

Prijeđite na raspored komunalnih usluga

Koje su prve aplikacije na vašem početnom zaslonu? Pojavljuje li se Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat ili Reddit u prvih nekoliko redaka aplikacija? Najprije stavite sve svoje društvene aplikacije u mapu i protjerajte ih u najudaljenije dijelove svog pametnog telefona; posljednji od početnih zaslona. Ako ih želite provjeriti, vaš će um morati poraditi na tome.

Umjesto toga, pretvorite svoj pametni telefon natrag u alat. Postavite pomoćne aplikacije na početni zaslon: kameru, kalendar, karte, bilješke, aplikacije za vožnju, vremensku prognozu itd. Za sve ostalo—igre, društvene aplikacije, pa čak i aplikacije za razmjenu poruka ako nisu bitne—vaš bi se um trebao svjesno potruditi da ih otvori.

Pokretanje aplikacija upisivanjem

Pokretanje aplikacija upisivanjem

Sučelja modernih pametnih telefona dizajnirana su što je moguće intuitivnije kako biste ih mogli koristiti bez razmišljanja. Lako je dodirnuti aplikaciju i početi se pomicati, a da se ne pitate jeste li je otvorili s razlogom. Čak i ta mala promjena u arhitekturi ponašanja tjera vas da na trenutak zastanete i razmislite otvarate li aplikaciju s razlogom.

Na iOS-u prijeđite prstom prema dolje s početnog zaslona kako biste otvorili traku za pretraživanje i upišite aplikaciju koju želite. Još jedan dobar savjet je da isključite Siri prijedloge tako da odete na Siri & Search iz izbornika Postavke i isključite dvije opcije. Na Androidu možete koristiti okvir za pretraživanje na početnom zaslonu.

Izbacite smetnje

Izbacite smetnje

Brisanje aplikacija

Brisanje aplikacija

Ako ništa drugo ne uspije, uvijek možete odabrati nuklearnu opciju i izbrisati neke društvene aplikacije sa svog telefona. Osobito za društvene mreže poput Facebooka, još uvijek se možete prijaviti s weba ako postoji nešto što stvarno trebate provjeriti, a da ne morate odmah dodirnuti i otvoriti aplikaciju i izgubiti se u svom News Feedu. Vi kontrolirate svoju tehniku. Ne dopustite da vas kontrolira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up