Kako se kretati u Android Pieu pomoću pokreta

S izdavanjem Android Pie (Otvara se u novom prozoru) dolazi novi način kretanja zaslonima i pristupa aplikacijama na vašem Android telefonu.

Umjesto upotrebe fizičkih navigacijskih tipki koje se nalaze na većini Android uređaja, možete prelaziti prstom i dodirivati ​​pokretima. Virtualni gumb vodi vas kući. Klizanje na određeni način vodi vas do ladice s aplikacijama ili do prikaza svih otvorenih aplikacija. Tada možete otvoriti ili ukloniti bilo koju prethodnu aplikaciju. Također možete dodirnuti određene tipke i okrenuti telefon kako biste aktivirali određene funkcije.

Android Pie trenutno je dostupan samo za Googleove Pixel telefone (otvara se u novom prozoru) i Essential Phone (otvara se u novom prozoru). Drugi Android telefoni su na listi čekanja, neki će ga dobiti kasnije ove godine, a drugi tek sljedeće godine. Ali ako posjedujete Pixel telefon ili Essential telefon s nadogradnjom Android Pie, možete isprobati ove geste odmah.

Oglas

Índice
 1. Pogledajte pokrete ruku
 2. Omogući geste rukama
 3. Idite kući pomoću gumba Početna
 4. Vratite se natrag tipkom za povratak
 5. Pogledajte pregled svojih nedavnih prijava
 6. Pregledajte nedavne aplikacije putem gumba Home
 7. Prebacivanje između dvije aplikacije
 8. Pristup ladici aplikacija
 9. Pogledajte radnje unutar aplikacije
 10. Uđite u prikaz podijeljenog zaslona
 11. Promjena orijentacije podijeljenog zaslona
 12. Izađite iz prikaza podijeljenog zaslona
 13. Nazovite Google pomoćnika
 14. Pristupite kameri
 15. Promijenite orijentaciju kamere

Pogledajte pokrete ruku

Pogledajte pokrete ruku

Prvo morate omogućiti određene geste. Da biste to učinili, idite na Postavke > Sustav > Pokretanje.

Omogući geste rukama

Omogući geste rukama

Dodirnite bilo koju gestu koju želite koristiti da biste je uključili. Preporučujem da ih sve uključite u ovom trenutku da vidite što nova verzija Androida može. Ali barem uključite opciju za povlačenje prema gore na početnoj tipki.

Nakon što to učinite, primijetite da tri ikone na dnu za Natrag, Početna i Pregled nestaju, s gumbom Natrag transformiranom u virtualnu strelicu lijevo, a gumbom Početna sada je pravokutna ikona tablete.

Idite kući pomoću gumba Početna

Idite kući pomoću gumba Početna

Da biste otišli na početni zaslon, samo dodirnite novi pravokutni gumb početnog zaslona tableta. Nastavite je dodirivati ​​dok se ne vratite na glavni početni zaslon.

Vratite se natrag tipkom za povratak

Vratite se natrag tipkom za povratak

Ako ste u aplikaciji i želite se vratiti na prethodni zaslon, dodirnite novi gumb Natrag. Svaki put kada ga dodirnete, vraćate se na prethodni zaslon.

Pogledajte pregled svojih nedavnih prijava

Pogledajte pregled svojih nedavnih prijava

Da biste vidjeli pregled svih otvorenih aplikacija, prijeđite prstom od dna zaslona prema gore, ali ne previše; dovoljno dugo da vidite svoju posljednju karticu aplikacije. Prijeđite prstom udesno za kruženje kroz kartice svih prethodnih aplikacija. Prijeđite prstom ulijevo da biste išli u drugom smjeru. Da biste uklonili aplikaciju iz ovog prikaza, samo je povucite gore i dalje. Za otvaranje aplikacije na cijelom zaslonu dodirnite njezinu karticu.

Pregledajte nedavne aplikacije putem gumba Home

Pregledajte nedavne aplikacije putem gumba Home

Evo još jednog načina za listanje kroz sve otvorene aplikacije. Lagano pritisnite gumb Home i povucite ga udesno. Sve dok držite prst na ekranu, svaka će se aplikacija brzo pojaviti. Kako biste zaustavili pomicanje, pomaknite prst lagano ulijevo. Da biste promijenili smjer, pomaknite prst dalje ulijevo. Podignite prst kada pronađete aplikaciju koju želite.

Prebacivanje između dvije aplikacije

Prebacivanje između dvije aplikacije

Možete se prebacivati ​​između zadnje dvije aplikacije ili bilo koje dvije aplikacije koje su jedna pored druge u prikazu nedavnih aplikacija. Držite tipku Home i prijeđite prstom udesno da vidite jednu aplikaciju. Ponovno prijeđite prstom da biste vidjeli drugu aplikaciju. Nastavite prelaziti prstom kako biste se prebacivali naprijed-natrag.

Pristup ladici aplikacija

Pristup ladici aplikacija

Da biste vidjeli ladicu aplikacija sa svim svojim instaliranim aplikacijama, prijeđite prstom od dna zaslona prema gore do kraja. Zatim možete prijeći prstom gore i dolje da vidite sve aplikacije i dodirnuti onu koju želite otvoriti.

Pogledajte radnje unutar aplikacije

Pogledajte radnje unutar aplikacije

App Actions je značajka u Android Pie gdje OS uči koje aplikacije i značajke aplikacija koristite i kada, a zatim predlaže određene radnje koje treba poduzeti na temelju vašeg ponašanja i doba dana. Gumbi za radnje aplikacije nalaze se na vrhu ladice aplikacije. Prijeđite prstom od dna zaslona prema gore. Ako značajka App Actions radi, vidjet ćete dva široka gumba na vrhu ladice aplikacija odmah ispod predloženih aplikacija. Dodirnite jedan od akcijskih gumba aplikacije za pristup toj značajci.

Uđite u prikaz podijeljenog zaslona

Uđite u prikaz podijeljenog zaslona

Možete gledati dvije aplikacije istovremeno. Prijeđite prstom od dna prema gore da biste vidjeli otvorene aplikacije. Dodirnite gornju ikonu za prvu aplikaciju koju želite dodati na podijeljeni zaslon. Dodirnite unos Podijeljeni zaslon. Zatim prijeđite prstom preko kartica i dodirnite drugu aplikaciju koju želite dodati. Prva aplikacija pojavljuje se na vrhu druge aplikacije. Sada možete samostalno raditi sa svakom aplikacijom.

Promjena orijentacije podijeljenog zaslona

Promjena orijentacije podijeljenog zaslona

Još bolje, okrenite telefon u pejzažni način i dvije će se aplikacije pojaviti jedna pored druge.

Izađite iz prikaza podijeljenog zaslona

Izađite iz prikaza podijeljenog zaslona

Za izlaz iz prikaza podijeljenog zaslona, ​​prijeđite prstom od dna dok ne vidite karticu za drugu aplikaciju. Povucite prema dolje razdjelnu traku između dvije aplikacije dok se prva aplikacija ne vrati na cijeli zaslon.

Nazovite Google pomoćnika

Nazovite Google pomoćnika

Google Assistant je prikladan način za obavljanje zadataka izdavanjem glasovnih naredbi. Da biste pozvali pomoćnika, dugo pritisnite tipku Home. Zatim samo recite Google asistentu što želite da radi.

Pristupite kameri

Pristupite kameri

Osim što nudi geste za navigaciju zaslonom i otvaranje aplikacija, Android Pie pokreće različite radnje gdje dodirujete određene tipke ili manevrirate telefonom na određeni način. Pod pretpostavkom da ste omogućili sve pokrete na zaslonu Pokreti u postavkama, evo nekoliko stvari koje možete isprobati.

Ako želite brzo pristupiti kameri, dvaput pritisnite tipku Home kako biste pozvali kameru i snimili fotografiju.

Promijenite orijentaciju kamere

Promijenite orijentaciju kamere

U načinu rada kamere možete se brzo prebacivati ​​između stražnje i prednje kamere. Pod pretpostavkom da stražnja kamera radi, držite telefon u portretnom načinu rada i okrenite ga vodoravno dok ne čujete zujanje i osjetite vibraciju. Prikaz će se prebaciti na prednju kameru. Također možete držati telefon u pejzažnom načinu; za ovo samo okrenite telefon okomito. Svaki put kad okrenete telefon, prikaz će se prebacivati ​​između stražnje i prednje kamere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up