Kako saznati ima li vaš telefon malware

Vaš pametni telefon je poput malog računala koje stane u vaš džep, pa je – baš kao i vaše prijenosno računalo – također osjetljiv na zlonamjerni softver koji može biti u obliku špijunskog softvera, reklamnog softvera ili ransomwarea.

Nažalost, ponekad može biti teško utvrditi je li vaš uređaj zaražen. To je planirano jer oni koji stoje iza zlonamjernog softvera ne žele da pronađete njihov softver i uklonite ga, pa je na vama da pratite znakove zabrinjavajućih aktivnosti.

Índice
 1. iOS vs Android: Koji OS je ranjiviji?
 2. Ovotjedne najbolje telefonske ponude*
 3. Znakovi da je vaš telefon možda zaražen
  1. Skočni oglasi koji ne nestaju
  2. Neobjašnjivi troškovi na vašem računu
  3. Vaša baterija se prazni brže od očekivanog
  4. Vaš telefon se pregrijava
  5. Vaš telefon je sporiji nego inače
  6. Prekinuti pozivi i loše veze
  7. Pojavljuje se neočekivana aplikacija
 4. Uđite u Safe Mode na Androidu
  1. Preporuka naših urednika
 5. Skenirajte viruse
 6. Resetirajte svoj uređaj
 7. Kako izbjeći malware

iOS vs Android: Koji OS je ranjiviji?

iphone i android telefoni

Android je po dizajnu otvoreni ekosustav, što ima svoje prednosti, ali također čini OS ranjivijim na zlonamjerne aplikacije od Appleovog iOS-a. Google je tu napredovao; nedavno izvješće navodi da su loši akteri morali postati kreativniji kako bi svoje aplikacije pune zlonamjernog softvera postavili na Android uređaje. Ali isto izvješće pokazalo je da su trojanske dropper aplikacije nedavno postigle više od 300.000 preuzimanja na Google Playu kako bi dohvatile bankovne podatke ljudi.

Ako imate iPhone, možda mislite da se ništa od ovoga ne odnosi na vas. Uostalom, ideja da Macovi ne dobivaju viruse sigurno se proteže na sve druge Apple uređaje, zar ne? krivo Iako je istina (Otvara se u novom prozoru) da je manja vjerojatnost da će se iPhone zaraziti zlonamjernim softverom nego Android telefoni zahvaljujući Appleovom rigoroznom postupku odobravanja, to ne znači da su pametni telefoni imuni na infekciju.

Dakle, bez obzira koji mobilni OS koristite, važno je da ostanete oprezni. Nikada ne znate kada naizgled bezopasna aplikacija ima opasno opterećenje.

Ovotjedne najbolje telefonske ponude*

*Ponude koje je odabrao naš partner, TechBargains (Otvara se u novom prozoru)

Znakovi da je vaš telefon možda zaražen

pregrijavanje iphonea

Je li vaš telefon zaražen zlonamjernim softverom? Evo nekoliko stvari na koje treba pripaziti:

Skočni oglasi koji ne nestaju

Ako iznenada vidite puno oglasa u određenoj aplikaciji ili čak i kada nijedna aplikacija nije otvorena, možda ste zaraženi reklamnim softverom. Ovi dosadni skočni prozori mogu generirati novac od klikova na oglase, pokušati vas zaraziti gorim zlonamjernim softverom ili povezivati ​​na lažne ponude. Što god radili, nemojte klikati!

Neobjašnjivi troškovi na vašem računu

Pogledajte svoj telefonski račun ili izvode kreditne kartice i provjerite možete li obračunati svako terećenje. Ako ne, postoji mogućnost da postanete žrtva prijevare koja vašem telefonu dodaje neželjene usluge i naplaćuje telefonski račun, što je također poznato kao prekomjerno punjenje (Otvara se u novom prozoru). Bežični operateri su optuženi da su u nekim slučajevima skrenuli pažnju kako bi ukrali postotak mjesečne cijene, tako da je na vama da budete revni i uhvatite sve lažne troškove.

Vaša baterija se prazni brže od očekivanog

Iako se baterije prirodno degradiraju tijekom vremena, ne biste trebali primijetiti naglu promjenu trajanja baterije s normalnim trošenjem. Zlonamjerni softver može oteti komponente vašeg telefona za izvođenje pozadinskih zadataka, uzrokujući da se vaša baterija prazni brže od očekivanog.

Vaš telefon se pregrijava

U normalnim okolnostima vaš telefon nikada ne bi trebao biti vruć na dodir, ali određeni zlonamjerni softver može preopteretiti interni CPU ili mehanizam za punjenje. Ako se vaš telefon pregrijava, preporučujemo da ga odspojite iz bilo kojeg izvora napajanja i isključite. Ostavljen bez nadzora, vrući telefon može izazvati požar ili čak eksplodirati.

Vaš telefon je sporiji nego inače

Baš kao i računalo, vaš pametni telefon sadrži procesor koji se koristi za obavljanje određenih računalnih zadataka. Ako je vaš uređaj otet, zlonamjerni softver možda preopterećuje komponente vašeg telefona i uzrokuje da jednostavni zadaci traju dulje nego što bi trebali. Ako vaš telefon pati od iznenadnih usporavanja, pa čak i padova, to može biti zbog zlonamjernog softvera.

Prekinuti pozivi i loše veze

Ako je vaš telefon zaražen zlonamjernim softverom, odlazna veza sa stranim poslužiteljem može ometati sposobnost vašeg telefona da održava stabilnu Wi-Fi ili mobilnu vezu, što rezultira lošom kvalitetom veze i čestim prekinutim pozivima. Ako drugi uređaji na istoj Wi-Fi vezi rade ispravno i oni u vašem kućanstvu ne doživljavaju prekinute pozive, zlonamjerni softver može biti krivac na vašem telefonu.

Pojavljuje se neočekivana aplikacija

Ponekad aplikacija koju preuzmete može biti puna zlonamjernog softvera koji instalira dodatne programe. Pogledajte svoj popis aplikacija i provjerite prepoznajete li i želite li sve na svom telefonu. Ako pronađete nešto neočekivano, nemojte otvarati aplikaciju.

Uđite u Safe Mode na Androidu

siguran način

Pregledali ste svoj telefon i pronašli nešto sumnjivo ili imate jedan ili više simptoma zlonamjernog softvera. Što sada? Ako koristite Android telefon, pokušajte sa sigurnim načinom rada.

Proces se može razlikovati ovisno o proizvođaču vašeg telefona, ali većina novih uređaja zahtijeva da držite pritisnutu tipku za uključivanje i isključivanje dok ne dobijete opciju za ulazak u siguran način rada. Time se onemogućuju aplikacije trećih strana na vašem telefonu tako da možete sigurno skenirati sve neuobičajene, ukloniti sve aplikacije za koje mislite da su zaražene, zatim se vratiti u normalni način rada i vidjeti je li problem riješen.

Preporuka naših urednika

Na iPhoneu, vaš telefon mora biti razbijen kako bi ušao u siguran način rada, tako da ovo neće biti održivo rješenje za većinu vlasnika Appleovih pametnih telefona.

Skenirajte viruse

norton antivirus

Android aplikacija Norton 360

Ako sami ništa ne možete pronaći, vrijeme je da uključite dobar antivirus, pogotovo ako koristite Android uređaj. Ali nemojte preuzimati nijednu besplatnu aplikaciju s "antivirus" u opisu. Idite s pouzdanim imenom u sigurnosnom prostoru, kao što su Bitdefender, Kaspersky, Norton i McAfee, koji svi imaju svoje vlastite Android antivirusne aplikacije. Preporučujemo da uložite u jedan, skenirate viruse i pustite programu da identificira i ukloni zlonamjerni softver koji pronađe.

Resetirajte svoj uređaj

obrišite iphone

Ako se ne može pronaći drugo rješenje za uklanjanje zlonamjernog softvera s vašeg uređaja, vaš jedini izbor može biti vraćanje na tvorničke postavke i početak ispočetka. Ovo će obrisati vaš telefon i, nadamo se, ukloniti sav zlonamjerni softver u procesu. Ako imate sigurnosnu kopiju svog telefona prije nego što se srušio (a trebali biste), možete se pokušati vratiti od tog trenutka.

Na iPhoneu idite na Postavke > Općenito > Reset i obrišite uređaj. Ako imate održivu sigurnosnu kopiju, možete slijediti naše upute. Vlasnici Androida možda će morati pronaći upute specifične za svog proizvođača telefona. Za Samsung uređaj otvorite Postavke > Opće upravljanje > Reset > Vraćanje na tvorničke postavke obaviti posao. Možete vratiti iz sigurnosne kopije Google diska slijedeći ove upute.

Kako izbjeći malware

znak upozorenja

(Slika: Jaiz Anuar / Shutterstock)

Malware nije šala. Izbjegnite da postanete žrtva napada pazite što preuzimate i obratite pozornost na dozvole koje dajete svojim aplikacijama.

Na primjer, prije nego što bilo što preuzmete, pažljivo pročitajte recenzije aplikacija kako biste bili sigurni da ljudi dobivaju ono što se reklamira, ali pripazite na sumnjivo visoke ocjene i ponavljajuće recenzije bezimena aplikacija. To bi mogla biti situacija plaćanja za igru. Ako vam aplikacija koju instalirate daje ponudu koju možda niste očekivali ili traži osobne podatke, dobro razmislite prije nego što je predate.

Kao opće pravilo, trebali biste odobriti pristup samo onim značajkama za koje očekujete da će aplikacija trebati. Ako je to, na primjer, aplikacija za slanje poruka i traži telefonske pozive ili pristup kameri, to bi mogao biti loš znak. Korisnici Androida i iPhonea mogu pristupiti upravitelju dozvola u svojim postavkama privatnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up