Kako redom gledati svaki film i TV emisiju Zvjezdane staze

Zvjezdane staze su višegeneracijska franšiza i kulturni eksperiment koji je pretvoren u streaming. Davno ste mogli strujati klasične emisije i filmove na Netflixu ili Prime Videou, ali to više nije tako jednostavno. Ako želite gledati većinu serija i filmova Zvjezdanih staza, morate se pretplatiti na Paramount+.

U jednom trenutku Paramount+ je imao samo nove emisije, kao što su Discovery, Picard i Prodigy. Međutim, kako su ugovori o streamingu s Netflixom i Huluom istekli, to je postalo glavno odredište za većinu klasičnih TV emisija i filmova. (Strange New Worlds debitira 5. svibnja.)

Ako ste već pretplatnik, gotovo sav sadržaj Zvjezdanih staza dostupan je na jednom središnjem mjestu. Pitanje je dakle: kojim redoslijedom trebate gledati svaku epizodu i film? Prođimo kroz redoslijed puštanja i kronološki red.

Índice
 1. Redoslijed otpuštanja
  1. Preporuka naših urednika
 2. Originalna serija
 3. Sljedeća generacija
 4. Ponovno pokretanje filmova
 5. Svemir Zvjezdanih staza
 6. Kronološkim redom
 7. Star Trek Origins
 8. 23. stoljeća
 9. 24. stoljeće

Redoslijed otpuštanja

Zvjezdane staze

Zvjezdane staze: Duboki svemir devet (Foto: ViacomCBS)

Ovo je standardni redoslijed gledanja i preporučuje se svima koji su tek upoznali Zvjezdane staze. Gledajući redoslijedom objavljivanja, možete vidjeti Williama Shatnera kao Jamesa T. Kirka u Originalnoj seriji prije nego prijeđete na Patricka Stewarta kao Jean-Luca Picarda u Sljedećoj generaciji. Od tamo ćete gledati Deep Space Nine, Voyager i Enterprise prije nego što prijeđete na Discovery, Picard i druge streaming emisije.

Budući da su originalni filmovi objavljeni nakon završetka povezanih TV emisija, lako ih je smjestiti u red čekanja za gledanje. TNG i DS9 preklapaju se do određenog stupnja, ali možda ćete htjeti završiti prvu seriju i njezine filmove prije nego što potpuno skočite u Deep Space Nine, iako to ovisi o vama. Evo našeg preporučenog redoslijeda gledanja:

Preporuka naših urednika

Originalna serija

Sljedeća generacija

Ponovno pokretanje filmova

 • Zvjezdane staze (2009.)

 • Zvjezdane staze u tamu (2013.)

 • Star Trek Beyond (2016)

Svemir Zvjezdanih staza

Kronološkim redom

Zvjezdane staze

Zvjezdane staze: Picard (Foto: ViacomCBS)

Sada, ako ste iskusni veteran i želite stvari gledati malo drugačije, pokušajte sve gledati kronološkim redoslijedom na temelju toga kada se događaji odvijaju u svemiru. Gledajući stvari na ovaj način, počinjete s Enterpriseom, a zatim prve dvije sezone Discoveryja. Nova emisija Strange New Worlds vjerojatno će biti ovdje. Tada imate opciju pogledati filmove ponovnog pokretanja ili ih u potpunosti preskočiti i otići ravno na originalnu seriju.

Kad dođete do The Next Generation, stvari se malo zakompliciraju. Možete gledati cijeli TNG ili se isključiti iz DS9 počevši od šeste sezone. Do treće sezone DS9 tada možete početi prekidati vezu s Voyagerom prije nego što završite s Nemesisom. Međutim, s obzirom na složenost, sasvim je u redu odvojiti svaku emisiju prije nego što krenete dalje. Zatim biste nastavili s Lower Decks, Prodigy i Picard prije nego što biste se vratili na Discovery za treću sezonu. Evo kako to izgleda:

Star Trek Origins

 • Star Trek Beyond (2263) - izborno

23. stoljeća

24. stoljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up