Kako raditi s poviješću revizija u Google dokumentima

Jedna od prednosti korištenja Google dokumenata je ta da uvijek automatski sprema vaš rad. Drugi je da Google čuva povijest svih promjena koje napravite na dokumentu. Budući da imate pristup povijesti verzija u Google dokumentima, možete vratiti stariju verziju datoteke ili napraviti kopiju starije verzije i odvojiti je u drugi projekt.

Organizirajte se Bug Art

Imajte na umu da možete pregledavati i preuzimati starije verzije datoteka samo ako imate dopuštenje za uređivanje. Ako netko podijeli datoteku s vama i da vam dozvolu samo za čitanje, nećete moći vidjeti njezinu povijest. Imajte na umu i da se poslovna verzija Google dokumenata zove G Suite; ovi bi savjeti trebali funkcionirati za obje verzije.

Evo kako to radi.

Índice
 1. Kako pregledati starije verzije Google dokumenta
 2. Kako vratiti verziju Google dokumenta
 3. Kako napraviti kopiju starije verzije Google dokumenta
 4. Savjeti za uređivanje i kontrolu verzija u Google dokumentima
  1. 1) Imenujte svoje građevine
  2. 2) Pratite promjene u Google dokumentima
  3. 3) Koristite alat za komentiranje za pitanja i rasprave
  4. 4) Koristite @ Messaging
  5. 5) Pišite i uređujte izvan mreže u Google dokumentima/Driveu
  6. 6) Onemogućite upozorenja e-poštom
 5. Još savjeta za G Suite

Kako pregledati starije verzije Google dokumenta

Popis povijesti revizija za bilo koji Google dokument možete vidjeti na tri načina.

1. Na izborniku odaberite Datoteka > Povijest verzija > Vidi povijest verzija.

2. Koristite Windows prečac Ctrl+Alt+Shift+H ili Command+Option+Shift+H na macOS-u.

3. Kliknite na grupu podcrtanih riječi desno od izbornika Pomoć. Ove se riječi mijenjaju ovisno o stanju datoteke. Kada aktivno radite na dokumentu, piše "Spremanje..." i to je jedino vrijeme kada ne možete kliknuti na njega. U suprotnom piše "Sve promjene spremljene na Disk" ili "Posljednja izmjena" nakon čega slijedi datum. Kliknite bilo koju od njih i pojavit će se vaša povijest verzija.

Promijenite svoju povijest verzija Google dokumenata

Popis povijesti vašeg dokumenta pojavljuje se u novom stupcu s desne strane. Pojedinačne verzije sažete su pod zaglavljem za svaki datum. Proširite bilo koju od njih da biste vidjeli više detalja u promjenama.

Za povratak na trenutnu verziju kliknite strelicu natrag u gornjem lijevom kutu prozora.

Međutim, imajte na umu da možda nećete imati savršenu povijest jer Google u svojoj dokumentaciji navodi da se "revizije vaše datoteke povremeno mogu spojiti radi uštede prostora za pohranu."

Kako vratiti verziju Google dokumenta

Nakon što dobijete pristup povijesti verzija vašeg Google dokumenta, možete vratiti bilo koju prethodnu verziju. Na popisu verzija koji se pojavi s desne strane jednostavno kliknite na datoteku koju želite otvoriti.

Verzija za vraćanje Google dokumenata

Na vrhu prozora pojavljuje se veliki plavi gumb koji kaže "Vrati ovu verziju". Ako vratite odabranu verziju, i dalje ćete zadržati sve ostale verzije, čak i one stvorene nakon trenutno odabrane verzije.

Kako napraviti kopiju starije verzije Google dokumenta

Osim vraćanja stare verzije datoteke, možete je i kopirati. Izrada kopije omogućuje vam brzo izbacivanje različitih verzija iste datoteke. Na primjer, to je sjajan trik kada se prijavljujete za posao i želite svaki životopis i propratno pismo učiniti jedinstvenim, ali ne želite svaki put krenuti ispočetka.

Kopiraj povijest verzija Google dokumenata

Da biste napravili kopiju, otvorite povijest datoteka, odaberite onu koju želite, kliknite ikonu s tri naslagane točke i odaberite Napravi kopiju.

Savjeti za uređivanje i kontrolu verzija u Google dokumentima

1) Imenujte svoje građevine

Sada kada znate kako pronaći svoju povijest izmjena u Google dokumentima, možete je bolje iskoristiti imenovanjem različitih verzija. Njihovim imenovanjem možete lako prepoznati verzije koje biste kasnije mogli vratiti ili odbaciti za drugu svrhu. Ako ih ne preimenujete, zadani naziv bit će vrijeme i datum. Možete ih preimenovati pomoću jedne od ovih metoda:

 • Otvorite svoju povijest verzija, kliknite ikonu s tri točke i odaberite Naziv ove verzije.
 • Na izborniku odaberite Datoteka > Povijest verzija > Naziv trenutne verzije.

2) Pratite promjene u Google dokumentima

U gornjem desnom kutu trake izbornika nalazi se gumb izbornika na kojem piše Uredi prema zadanim postavkama. Kliknite na nju i pojavit će se dvije nove opcije: Suggesting i Viewing.

Google dokumenti predlažu

Kada se prebacite na Suggesting, to vam u biti omogućuje praćenje promjena u dokumentu. Kada ga vi i vaši suradnici koristite, Google dokumenti spremaju sav vaš novi materijal i promjene kao prijedloge. Oni se pojavljuju u različitim bojama kako bi bili lako vidljivi. Možete ih prihvatiti ili odbiti jednu po jednu ili skupno.

3) Koristite alat za komentiranje za pitanja i rasprave

Pisci i urednici često na teži način nauče da stavljanje komentara u skladu s materijalom koji se proizvodi znači da se on može slučajno objaviti s konačnim primjerkom. Google Dokumenti imaju alat za komentiranje koji omogućuje autorima i urednicima da raspravljaju o sadržaju bez stavljanja nepotrebnih riječi na stranicu. Bit ćete zahvalni što ste ga upotrijebili.

4) Koristite @ Messaging

Skrenite nečiju pozornost na uređivanje ili komentar koristeći @messaging—ili bih možda trebao reći +messaging, jer Google koristi drugačiji simbol od većine drugih aplikacija. Zapravo, ako upišete @ umjesto +, Google to mijenja umjesto vas.

Google dokumenti u razmjeni poruka

Da biste označili nečiju pozornost, kreirajte komentar, zatim upišite znak plus (+) nakon kojeg slijedi ime ili adresa e-pošte osobe. Google automatski predlaže najbliže podudaranje iz vaših kontakata. Ako osoba još nije u vašim kontaktima, jednostavno unesite njezinu adresu e-pošte. Uzmite si vremena i riješite to prije nego što pritisnete enter. Sve što unesete odmah se šalje e-poštom toj osobi, zajedno s vezom na dokument. Ako promijenite komentar, osoba će također primiti upozorenja o tome. Stoga ih poštedite neželjene pošte i razmislite o svojim komentarima prije nego što pritisnete enter.

5) Pišite i uređujte izvan mreže u Google dokumentima/Driveu

Jeste li znali da možete koristiti Google dokumente čak i kada vaše računalo ili mobilni uređaj nisu spojeni na internet? Možeš. Moj kolega Eric Ravenscraft napisao je cijeli članak o tome kako postaviti Google Drive izvan mreže, zajedno s uputama korak po korak.

6) Onemogućite upozorenja e-poštom

Ako koristite G Suite za puno pisanja i uređivanja, primanje e-pošte za svaku promjenu dokumenta može biti neugodno. Evo kako onemogućiti te obavijesti. Idite na Google disk. Kliknite ikonu zupčanika u gornjem desnom kutu i otvorite svoje postavke. S lijeve strane odaberite Obavijesti, zatim poništite potvrdni okvir E-pošta.

Google dokumenti onemogućuju obavijesti

Kratke upute su: Google disk > Postavke > Obavijesti > E-pošta

Još savjeta za G Suite

Ako svakodnevno koristite Google dokumente, učenje nekih od naših korisnih savjeta za G Suite pomoći će vam da uštedite vrijeme i budete učinkovitiji s programom. Kada znate što vaš softver može učiniti, on također može otvoriti nove ideje o tome što možete učiniti sa svojim radom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up