Kako rade slušalice za suzbijanje buke (i kako ih testiramo)

Bose je prvi put predstavio svoje slušalice QuietComfort 2000. godine, a od tada je svijet aktivnog uklanjanja buke (ANC) na razini potrošača eksponencijalno rastao. Svake godine testiramo mnoštvo slušalica koje obećavaju da će blokirati zvukove svijeta oko vas, bilo da se radi o tutnjavi aviona koji uzlijeće ili brbljavom kolegi s klimavom mehaničkom tipkovnicom. Ali što je zapravo poništavanje buke i kako ga testiramo? Ovdje smo da vam pomognemo razumjeti što ANC može, a što ne može i što tražimo u testiranju kako bismo odredili najbolje modele koje možete kupiti.

Índice
  1. Pasivno poništavanje buke (ili izolacija buke)
  2. Ključ aktivnog uklanjanja buke: Inverzni zvuk
  3. Aktivno poništavanje buke, prilagodljivo poništavanje buke i hibridni ANC
  4. Uobičajeni problemi s poništavanjem buke
    1. Preporuka naših urednika
  5. Kako testiramo poništavanje buke

Pasivno poništavanje buke (ili izolacija buke)

Slušalice su gotovo uvijek dizajnirane da u nekom obliku blokiraju vanjsku buku. Aktivno poništavanje buke koristi komplicirani sklop (što ćemo objasniti u nastavku), ali to nije jedini način da se to postigne.

Pasivno poništavanje buke ili izolacija buke koristi materijale i fizički inženjering za ručnu izolaciju vaših ušiju od vanjskih zvukova. Čepići za uši omogućuju pasivnu izolaciju od buke, kao i većina slušalica u kanalu, zahvaljujući načinu na koji njihovi silikonski ili pjenasti vrhovi leže u ušima. Nad-ušne (cirkumauralne) slušalice također mogu pružiti pasivnu izolaciju buke, koristeći slušalice za stvaranje pouzdane brtve oko uha za blokiranje pristojne količine okolne buke, dodatno poboljšane materijalima poput memorijske pjene. ANC slušalice se često oslanjaju na te elemente za blokiranje buke uz strujni krug koji koriste.

Bose QuietComfort 45

Slušalice Bose QuietComfort 45 nude najbolje aktivno poništavanje buke koje trenutno možete dobiti (Zasluge: Tim Gideon)

Dakle, govorimo li o slušalicama za brtvljenje kanala ili cirkumauralnim slušalicama, počinje s izolacijom buke prije nego što složeniji ANC sklop uopće uđe u igru.

Ključ aktivnog uklanjanja buke: Inverzni zvuk

Osnovni koncept rada aktivnog uklanjanja buke je jednostavan. Zamislite sinusni val na grafikonu, čija je visina luka u pozitivnom području. Sada zamislite točan obrat toga, s najnižom točkom poravnatom s vrhom pozitivnog sinusnog vala. Baš kao što dodavanje 1 na -1 rezultira 0, ova dva vala se međusobno poništavaju. Dakle, ako valovi predstavljaju audio signale, oni se međusobno poništavaju, stvarajući tišinu.

Sinusni valovi na grafu

Zamislite poništavanje buke kao mjesto gdje se plavi i zeleni sinusni val susreću na ovom grafikonu, poništavajući jedan drugog

To je ono što je ANC. Mikrofoni ugrađeni u ANC slušalice hvataju okolnu buku i strujni krug za obradu zvuka, zatim uzimaju te buke i generiraju njihovu inverziju kako bi ih poništili u stvarnom vremenu.

Kad bi svi zvukovi oko nas bili jednostavni i predvidljivi kao sinusni valovi, aktivno poništavanje buke bilo bi lako implementirati, jeftinije za proizvodnju i vrlo učinkovito gotovo cijelo vrijeme. Ali zvuk je rijetko tako stabilan, a njegova složenost može otežati sklopovima za poništavanje šuma generiranje točnog inverza. ANC obično radi prilično dobro za stalne zvukove, poput mehaničkog zujanja AC jedinice ili tutnjave zrakoplova. Teže je točno stvoriti inverzije za zvukove koji jako variraju u visini i glasnoći, kao što je neko pjevanje, ili perkusivni zvuk, kao što je neko pljeskanje rukama.

Osim toga, dok je zvukove niže frekvencije relativno lako inverzirati valovima, više je frekvencije teže prilagoditi. Budući da ANC najbolje radi na niskim frekvencijama i stabilnim zvukovima, proizvođači koriste neke dodatne trikove za povlačenje visokih i prijelaznih pojava.

Jedan trik koji često vidimo, posebno na jeftinijim parovima slušalica za poništavanje buke, jest taj da će proizvođači u signal umetnuti šištanje nalik bijelom šumu koje učinkovito maskira frekvencije koje strujni krugovi ne mogu eliminirati. Međutim, ovo nije poništavanje buke, to je stvaranje buke, a mi to bilježimo u našim recenzijama kad god to čujemo.

Aktivno poništavanje buke, prilagodljivo poništavanje buke i hibridni ANC

Ove pojmove je lako zbuniti, ali oni imaju prilično različita značenja. Aktivno poništavanje buke (ANC) više je krovni izraz za sve slušalice ili tehnologiju za uši koja aktivno koristi snagu za smanjenje okolne buke, za razliku od čepića za uši ili debelih jastučića za uši koji to čine pasivno. Ali nemojte pogriješiti – svaki dobar par ANC slušalica također koristi pasivno smanjenje buke u svoju korist. Mnogi se modeli oslanjaju na jastučiće za uši ili brtve za uši za vraćanje viših frekvencija koje je često teško aktivno poništiti.

navodno, adaptivno poništavanje buke odnosi se na aktivno poništavanje buke koje se (u stvarnom vremenu) prilagođava okolnim zvukovima kako bi se stvorio najbolji mogući profil poništavanja buke.

Bose QuietComfort 45, Apple AirPods Max, Sony WH-1000XM4

Slijeva nadesno: Bose QuietComfort 45, Apple AirPods Max, Sony WH-1000XM4 (Zasluge: Tim Gideon)

Ako to zvuči kao osnovna definicija ANC-a, niste daleko. Uostalom, ANC mora biti prilagodljiv ili uopće ne bi funkcionirao. Ali sve više i više modela nudi visoko prilagodljivi ANC koji se prilagođava ne samo promjenama u okolnoj buci, već i pokretima vaše glave. Uz razne prilagodljive modele, doslovno možete čuti promjene u stvarnom vremenu kada malo okrenete glavu—ponekad čak možete osjetiti varijacije tlaka unutar ušnog kanala.

Za neke je korisnike ovaj pristup optimalan, iako ćete možda otkriti da vam zvučne promjene ANC-a odvlače pažnju od vaše glazbe. Brojne aplikacije sada nude mogućnost prebacivanja između adaptivnog i ručnog ANC načina rada. U nekim ručnim načinima rada čak možete koristiti klizač za podešavanje intenziteta ANC-a ili frekvencijskih pojaseva na koje bi se trebao fokusirati.

Još jedan pojam na koji možete naići je hibridni ANC, koji koristi kombinaciju feed-forward (na temelju vanjskog mikrofona) i povratne (na temelju internog mikrofona) tehnologije. Obično najučinkovitiji modeli koriste hibridnu tehnologiju (i često koštaju više), ali to nije striktno pravilo i njegova prisutnost u proizvodu ne jamči kvalitetu ANC-a. Čak i unutar hibridnog ANC sustava, broj mikrofona i položaj mikrofona (da spomenemo samo dva faktora) mogu imati veliki utjecaj na ukupnu učinkovitost uklanjanja buke. Hibridni ANC prisutan je u slušalicama i slušalicama – na primjer, tipične Jabra slušalice koriste dva mikrofona po slušalici (jedan unutarnji i jedan vanjski), dok Appleovi AirPods Max koriste razrađeni niz od osam mikrofona.

Uobičajeni problemi s poništavanjem buke

Kao što smo ranije spomenuli, šištanje je nešto na što treba paziti i čest je problem među jeftinijim slušalicama. Još jedna crvena zastavica je učinak poništavanja buke na audio izlaz određenog para slušalica. Uključivanje i isključivanje ANC-a ne bi trebalo promijeniti zvučni potpis, a na vrhunskim modelima ne mijenja. Ali testirali smo dosta ANC slušalica koje imaju problema s tim. Ponekad je promjena u zvučnom potpisu suptilna, ali mnogi jeftiniji parovi zvuče potpuno drugačije kada je ANC uključen, a te je modele najbolje izbjegavati.

Preporuka naših urednika

Pritisak u uhu je drugi problem. Opažene promjene tlaka uzrokovane ANC-om razlikuju se ne samo od slušalice do slušalice, već i od osobe do osobe. Jedan bi par mogao biti udoban za mene, ali vrlo neudoban na tvojoj glavi. Svi smo mi drugačije građeni, stoga je idealno da, kad god je to moguće, sami isprobate slušalice kako biste bili sigurni da vam pritisak u uhu neće smetati. Oslanjanje na ono što piše u recenziji je donekle korisno, ali na kraju dana, ne mogu znati hoće li vaše uši reagirati na isti način kao i moje na poništavanje buke određenog para slušalica.

Kako testiramo poništavanje buke

Za većinu naših testiranja koristimo iste zvučne datoteke, na istim razinama glasnoće, kroz iste zvučnike, u istoj prostoriji s akustički tretiranom bukom. Testiramo s niskofrekventnim zvučnim datotekama tutnjave, visokofrekventnim datotekama i snimkama bučnih restorana i uredskih okruženja. Također smo podvrgli stresnom testu slušalice, reproducirajući audio datoteke na visokoj glasnoći koju niti jedan par nije mogao potpuno poništiti, kako bismo utvrdili koliko su bile učinkovite u ekstremnim uvjetima.

Apple AirPods Pro

Apple AirPods Pro donose vrhunsko uklanjanje buke u istinski bežični dizajn Zasluge: Zlata Ivelva

Uspoređujući način na koji slušalice obrađuju te zvučne datoteke, kao i vanjski šum, možemo saznati koji su modeli učinkovitiji u uklanjanju šumova. Odgovor nije uvijek jednostavan: neki parovi su bolji od drugih u uklanjanju određenih frekvencijskih raspona, neki su nedosljedni, a neki su bolji na jednoj razini glasnoće, ali znatno lošiji na drugoj.

Tu je i gore spomenuti problem šištanja, koji testiramo u iznimno tihoj prostoriji. Naš polu-zvučno izolirani, akustički tretirani ispitni prostor idealan je za to, omogućujući nam da čujemo šištanje bez ikakve vanjske buke. Kada se audio signalu u super tihoj prostoriji doda zvučno šištanje, aktiviranje ANC-a zapravo će učiniti stvari glasnijima, a ne tišim.

Očito, sva ova testiranja provode se bez reprodukcije glazbe kroz slušalice, ali testiramo i audio performanse, kako bismo vidjeli kako slušalice zvuče i kako bismo vidjeli mijenja li ANC uopće zvučni potpis. Ovo su ipak slušalice, a kako zvuče jednako je važno kao i koliko dobro blokiraju vanjsku buku. Za više informacija o tome kako procjenjujemo audio performanse, pogledajte našu priču o tome kako testiramo slušalice.

Konačno, nakon što su sva naša testiranja dovršena, za određivanje ocjene uzimamo u obzir poništavanje buke i audio performanse zajedno s drugim čimbenicima kao što su cijena i korisničko iskustvo. Testiramo većinu glavnih (i manje) slušalica za suzbijanje buke na tržištu, a svaka naša recenzija duboko zaranja u sve aspekte njihove izvedbe.

Za pregled naših trenutnih favorita, pogledajte naše vodiče za najbolje slušalice za poništavanje buke, najbolje istinske bežične slušalice za poništavanje buke i usporedbu najboljih ANC modela trenutno na tržištu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up