Kako provjeriti stanje baterije prijenosnog računala u sustavu Windows

Baterije napajaju naše omiljene elektroničke uređaje, ali nisu zamišljene da traju vječno. Dobra vijest je da prijenosna računala sa sustavom Windows imaju značajku izvješća o bateriji koja se ruši bez obzira radi li baterija ili je prazna. Sve što trebate učiniti je unijeti jednu jednostavnu liniju koda na pravo mjesto.

Izvješće će biti u obliku HTML datoteke spremljene na vašem pogonu koja će vam pokazati podatke o korištenju baterije, povijest kapaciteta i procjene životnog vijeka. Treba li ga zamijeniti, ovo će vam izvješće reći, puno prije nego što ima priliku otkazati.

Pribor za Windows preporučuje PCMag

Índice
 1. Pribor za Windows preporučuje PCMag
 • Generirajte izvješće o bateriji u sustavu Windows 10
 • Generirajte izvješće o bateriji u sustavu Windows 11
 • Pogledajte izvješće o bateriji
  1. Preporuka naših urednika
 • Generirajte izvješće o bateriji u sustavu Windows 10

  desni klik na izbornik

  Za ovaj zadatak trebat će vam Windows PowerShell, ugrađeni alat naredbenog retka koji možda nikada prije niste koristili. Najlakši način da mu pristupite je da desnom tipkom miša kliknete ikonu Start i odaberete Windows PowerShell (Administrator) iz izbornika koji se pojavi. Skočni prozor može tražiti dopuštenje za izmjene na vašem uređaju; reci da

  Powershell

  Pojavit će se plavi PowerShell naredbeni prozor koji vam omogućuje unos naredbi za automatizaciju određenih zadataka unutar sustava Windows 10. Unesite powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html" u prozoru i pritisnite Unesi za pokretanje naredbe.

  powershell naredba

  PowerShell će vam tada reći naziv generirane HTML datoteke izvješća o trajanju baterije i gdje je spremljena na vašem računalu. U ovom slučaju se zove battery-report.html i sprema se na C disk. Sada možete sigurno zatvoriti PowerShell.

  c pogon

  Otvorite File Explorer i pristupite pogonu C. Tamo biste trebali pronaći izvješće o trajanju baterije spremljeno kao HTML datoteka. Dvaput kliknite datoteku da je otvorite u zadanom web pregledniku.

  Generirajte izvješće o bateriji u sustavu Windows 11

  prozorski izbornik

  Proces slično funkcionira u sustavu Windows 11. Kliknite desnom tipkom miša na ikonu Start, ali sada ćete odabrati Windows terminal (Administrator) umjesto toga. Klik Da kada skočni prozor zatraži dopuštenje za izmjene na vašem uređaju.

  Powershell

  Ovo će otvoriti Windows terminal, emulator terminala s karticama koji može pokretati PowerShell, naredbeni redak i druge programe naredbenog retka. PowerShell će se otvoriti prema zadanim postavkama, pa unesite powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html" u prozoru i pritisnite Unesi za pokretanje naredbe.

  powershell naredba

  Kada unesete naredbu, PowerShell će vam reći naziv generiranog izvješća o trajanju baterije i gdje je pohranjeno na vašem računalu. Ovdje možete vidjeti da se zove battery-report.html i da je spremljen na C disku. Sada možete zatvoriti Windows terminal.

  File explorer win 11

  Otvorite File Explorer i kliknite na OS (C:) unos pod Ovo računalo. Izvješće o bateriji bit će spremljeno u ovoj mapi kao HTML datoteka. Dvaput kliknite da biste otvorili datoteku u zadanom web pregledniku.

  Pogledajte izvješće o bateriji

  Izvješće će pokazati zdravlje baterije vašeg prijenosnog računala, koliko je dobro radila i koliko bi još mogla trajati. Na vrhu izvješća o bateriji vidjet ćete osnovne informacije o vašem računalu, nakon čega slijede specifikacije baterije.

  Preporuka naših urednika

  izvješće o bateriji

  U odjeljku Nedavna uporaba, zabilježite svaki put kada je prijenosno računalo radilo na baterijsko napajanje ili bilo uključeno u izmjeničnu struju. Svako pražnjenje u posljednja tri dana prati se u odjeljku Potrošnja baterije. Također možete dobiti potpunu povijest korištenja baterije pod Povijest korištenja odjeljak.

  Odjeljci o nedavnoj upotrebi i potrošnji baterije

  Odjeljak Povijest kapaciteta baterije pokazuje kako se kapacitet mijenjao tijekom vremena. Na desnoj strani nalazi se Design Capacity, odnosno koliko je baterija predviđena da podnese. Na lijevoj strani možete vidjeti trenutni puni kapacitet baterije vašeg prijenosnog računala, koji će se vjerojatno smanjivati ​​s vremenom što više budete koristili uređaj.

  povijest baterije

  Ovo nas dovodi do procjene trajanja baterije odjeljak. Na desnoj strani vidjet ćete koliko bi trebao trajati na temelju predviđenog kapaciteta; na lijevoj strani, vidjet ćete koliko je potrebno. Trenutačna, konačna procjena trajanja baterije nalazi se na dnu izvješća. U ovom slučaju, moje računalo bi podnijelo 6:02:03 projektiranog kapaciteta, ali trenutno će podnijeti 4:52:44.

  život baterije

  Ako vam se ne sviđa ono što piše u izvješću o bateriji, ovi jednostavni savjeti mogu vam pomoći da produljite trajanje baterije vašeg trenutnog prijenosnog računala.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up