Kako provjeriti brzinu interneta

Isporučuje li vaš ISP brzine podataka koje su vam obećane? Postoji li način da saznamo? Trebamo li im vjerovati na riječ? Odgovori na ova pitanja su, redom, "vidjet ćemo", "Da!" i "VRAGLO NE!" To možemo reći jer imate pristup besplatnim alatima koji će aktivirati vašu osobnu vezu.

Većina ISP-a nudi i test brzine, obično varijaciju nečega što ćete vidjeti u nastavku. Preskočite da biste ih upotrijebili. Ako je to vaš vlastiti ISP, ne možete sa sigurnošću znati da veza između vas i ISP poslužitelja neće biti optimizirana za bolje brzine. Držite se alata za testiranje treće strane.

Prije pokretanja bilo kojeg od ovih testova svakako:

 • Isključite sva preuzimanja ili prijenose koji se odvijaju na vašem sustavu. To uključuje streaming medija ili videosastanke uživo. Ponovno pokretanje sustava je dobar početak.

 • Odjavite se sa svog VPN softvera za vrijeme trajanja testa; dodaje mnogo režijskih troškova vezi.

 • Za istinsku točnost, priključite svoje računalo izravno u usmjerivač putem Etherneta. Imat ćete puno niže mrežne troškove nego s Wi-Fi vezom.

 • Preskočite testiranje tijekom vršnih sati, primjerice navečer kada svi kod kuće ili u cijelom susjedstvu puštaju glazbu ili filmove.

Pokrenite testove više puta. Uvjeti vaše internetske veze mogu biti vrlo različiti u različito doba dana. Što više podataka imate, to bolje.

Índice
 1. PCMag test brzine
 2. Ookla Speedtest
 3. TestMy.net
 4. Fast.com
  1. Preporuka naših urednika
 5. Speedof.Me
 6. Tražilice

PCMag test brzine

Imamo PCMag Speed ​​​​Test (otvara se u novom prozoru), koji možete koristiti bilo kada, čak i na mobilnom uređaju. Koristimo podatke koje prikuplja kako bismo odredili najbrže ISP-ove u SAD-u i Kanadi, kao i najbolje ISP-ove za igre. Kliknite ispod kako biste ga isprobali.

Ookla Speedtest

Ookla Speedtest (Otvara se u novom prozoru) mjeri vrijeme potrebno za prijenos podataka između vašeg računala i udaljenog poslužitelja putem veze vašeg lokalnog ISP-a. Određuje vašu lokaciju i povezuje vas s lokalnim Speedtest poslužiteljem. Sve što trebate učiniti je kliknuti gumb "Idi". Cijeli bi postupak trebao trajati manje od minute, a vi ga gledate u stvarnom vremenu. Pokrenite test nekoliko puta pritiskom na gumb "Idi" uvijek iznova—vidjet ćete fluktuacije u brzini prijenosa podataka od testa do testa, ovisno o zagušenju mreže u bilo kojem trenutku.

Ookla Speedtest

(Zasluge: PCMag)

Prava prednost korištenja Speedtest.net dolazi s kreiranjem računa. Osim toga, možete promijeniti postavke, kao što je odabir testnog poslužitelja, i učiniti ga postojanim tako da se sprema svaki put kada ga posjetite. Možete pregledati cijelu povijest testiranja kako biste vidjeli kako se vaša internetska veza mijenja tijekom vremena. Da biste te brojke stavili u kontekst, kliknite vezu "Rezultati" da biste svoje rezultate usporedili s globalnim prosječnim brzinama. Ako ste koristili više od jedne veze (recimo da ste otišli od svoje pristupne točke do svog doma i pokrenuli testove na obje lokacije na istom računalu) ili ste koristili više od jednog poslužitelja veze, kliknite "Filtriraj rezultate" da biste suzili koji testovi/poslužitelji želite vidjeti.

Upotrijebite mobilnu aplikaciju Speedtest za testiranje na svom pametnom telefonu (iOS, (Otvara se u novom prozoru) Android (Otvara se u novom prozoru)) koja uključuje integriranu VPN opciju koja košta 4,99 USD mjesečno. Možete ostati bez oglasa za 0,99 USD. Speedtest također ima izvorne aplikacije za Windows, Mac, Google Chrome preglednik, čak i Apple TV.

Da biste usporedili svoje brzine s ostatkom svijeta, idite na Speedtest Global Index (Otvara se u novom prozoru), koji pruža prosječnu propusnost za mobilne i fiksne širokopojasne veze diljem svijeta. Mnogi ISP-ovi pokreću verziju Speedtesta na svojim poslužiteljima za testiranje korisničkih veza. Ti testovi postaju dio Speedtestovog skupa podataka koji se koristi za stvaranje Globalnog indeksa i drugih stvari.

TestMy.net

testmy.net

TestMy.net (Zasluge: PCMag)

TestMy.net (Otvara se u novom prozoru) pokušava se izdvojiti od konkurencije ne vezujući svoje testove širokopojasnog pristupa u stvarnom svijetu ni za jednog određenog ISP-a. Rezultati se također uvijek temelje na dovršenim testovima koji se izvode od početka do kraja, a ne na procjenama, što drugi testovi rade redovito. Ima poslužitelje u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji i Aziji.

Sve se temelji na pregledniku pomoću HTML5, tako da se isti test izvodi na mobilnim preglednicima kao i na stolnom računalu – nema zasebnih aplikacija za iOS ili Android. Međutim, web mjesto ima oglase pune oglasnih zamki—puno gumba "Start" osmišljenih da vas navedu da kliknete na oglas umjesto samog testa brzine. Budi oprezan.

Možete pokrenuti test samo za preuzimanje, test samo za učitavanje ili ga postaviti automatski da provjerava sve plus kašnjenje. Postoji mogućnost registracije računa za primanje rezultata izravno na vašu e-poštu.

Fast.com

Fast.com

Fast.com (Zasluge: PCMag)

Netflixu je u interesu osigurati da internet koji koriste njegovi korisnici bude munjevito brz. Dakle, ima svoj test brzine. Posjetite Fast.com (otvara se u novom prozoru) i ne morate čak ni kliknuti gumb. Pokreće trenutni test brzine preuzimanja. Možete kliknuti za više rezultata, dobiti odgodu i učitati rezultate testa te odmah podijeliti podatke na Facebooku ili Twitteru. S Fast.com, međutim, ne možete odabrati poslužitelj na kojem testirate. Tu je i aplikacija FAST Speed ​​​​Test za iOS (otvara se u novom prozoru) i Android (otvara se u novom prozoru).

Preporuka naših urednika

Speedof.Me

Brzina mene

Speedof.Me (Zasluge: PCMag)

Speedof.Me (Otvara se u novom prozoru) ima brzi mali test koji radi na mobilnom i stolnom računalu. Nudi povijest na dnu ako pokrenete više testova i pruža grafikon "trenutni izgled" dok test izvodi višestruke prolaze preuzimanja i učitavanja. Ima više od 100 poslužitelja u Sjevernoj Americi, Europi, Aziji, Južnoj Americi i par u Australiji - za vas bira najbrži (nasuprot najbližem).

Tražilice

Idi sam preglednik po izboru—ako su ti izbori Google ili Bing—i potražite "test brzine." Oba će prikazati test na vrhu rezultata pretraživanja.

Bingov (Otvara se u novom prozoru) test čak izgleda kao brzinomjer. Ali nejasno je tko ga napaja i nemate opciju promijeniti - samo dobivate brzi i prljavi ping (vrijeme latencije u milisekundama - vrijeme potrebno paketima da putuju od vas do poslužitelja), rezultate preuzimanja i učitavanja.

Google test brzine interneta

Googleov test brzine interneta (zasluge: PCMag)

Googleov test (Otvara se u novom prozoru) provodi Measurement Lab (M-Lab) (Otvara se u novom prozoru), ali rezultati su normalne brzine preuzimanja i učitavanja, bez praćenja ili prilagođavanja postavki.

Za još više, postoje mnogi testovi koje možete isprobati, kao što su Fireprobe (otvara se u novom prozoru), SpeedSmart (otvara se u novom prozoru), SpeedCheck (otvara se u novom prozoru) i Ubiquitijev WiFiman (otvara se u novom prozoru ). Ako imate favorita, javite nam u komentarima.

Otkrivanje: Ookla je u vlasništvu PCMagove matične tvrtke, Ziffa Davisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up