Kako pronaći svoju IP adresu

Mreže i internet ne identificiraju računala (bilo koje veličine, čak ni vaš pametni telefon) po imenu koje im date. Računala preferiraju brojeve, a brojevi koje koriste kao identifikatore nazivaju se IP adresama.

"IP" je kratica za "Internet Protocol", koji je dio Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TPC/IP). Sve se to skraćeno naziva IP, a TCP/IP je jezik koji se koristi za komunikaciju u većini mreža.

Kada je u pitanju vaše računalo(a), zapravo je uključeno nekoliko IP adresa. Jedan od načina na koji vaše računalo komunicira s internetom u cjelini je IP adresa vašeg usmjerivača. Ovu IP adresu usmjerivaču obično dodjeljuje vaš davatelj internetskih usluga (ISP); usmjerivač pak usmjerava sav promet s vaših računala i drugih uređaja na internet. Dakle, iako web-mjesto vidi samo zahtjev koji dolazi s IP adrese na usmjerivaču, usmjerivač zna kako usmjeriti informacije na/od računala. (Zato se i zove ruter.)

Računala na internim mrežama, bilo Wi-Fi ili Ethernet, kod kuće ili u uredu, imaju vlastite IP adrese dodijeljene (obično usmjerivač). Na taj način svi čvorovi unutarnje mreže mogu komunicirati. Protokol koji usmjerivač koristi za dodjelu IP adresa naziva se Dynamic Host Control Protocol (DHCP).

Ako vam je dodijeljena IP adresa, ona se obično smatra "dinamičkom IP" jer može biti privremena; usmjerivač bi kasnije mogao dotičnom čvoru dati drugu IP adresu (istu kao IP adresu koju vaš ISP daje vašem usmjerivaču). Međutim, možete postaviti "statičke IP adrese" na računala tako da se nikada ne mijenjaju - to može biti važno za neke vrste mrežnih komunikacija, posebno ako je kritično da se isti čvor uvijek iznova nalazi. Također možete dobiti statičku IP adresu za svoj usmjerivač—što je zgodno ako, na primjer, koristite web poslužitelj, ali očekujete da će vaš ISP dodatno naplatiti.

IP adrese obično su u istom formatu kao 32-bitni broj, predstavljene kao četiri decimalna broja od 0 do 255, odvojena točkama—svaki skup od tri broja naziva se oktet. Ovaj format koristi IP verzija 4 (ili IPv4). Osim toga, teoretski biste mogli imati 0.0.0.0 do 255.255.255.255. Međutim, ovo je ograničilo svijet na mogućih 4+ milijarde IP adresa, što nije dovoljno.

Dakle, postoji IPv6, koji je 128-bitni, s osam grupa od četiri heksadecimalne znamenke (mješoviti brojevi i mala slova), sve odvojene dvotočkom (na primjer: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e: 0370:7334). Nudi mnogo više od 4 milijarde adresa. Stvarni broj je 34 sa 37 nula iza sebe (ili 2 na 128. potenciju), što je tehnički 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,455. To je puno adresa.

Sve je to dobro znati, ali kako pronaći svoju IP adresu?

Índice
  1. Pronađite svoju internetsku/javnu IP adresu
  2. Pronađite svoju internu IP adresu
    1. Preporuka naših urednika

Pronađite svoju internetsku/javnu IP adresu

Možda će doći trenutak kada ćete trebati znati IP adresu vašeg usmjerivača, koju vam je dodijelio vaš ISP. Ovo može biti posebno zgodno za stvari kao što su VoIP pozivi ili softver za daljinsko upravljanje.

Ono što ćete također pronaći jest da postoji mnogo informacija o vama povezanih s tom IP adresom, posebno ime vašeg ISP-a i vaša opća lokacija (zvana GeoIP). To je zato što ISP-ovi dijele niz IP adresa. Pronalaženje vašeg pružatelja usluga i općenite lokacije prema IP adresi jednostavno je poput pregledavanja javnog popisa.

Najlakši način da provjerite javnu IP adresu vašeg usmjerivača je pretraživanje "koja je moja IP adresa?" na pregledniku.

Google: Koji je moj IP?

(Zasluge: PCMag)

Uz Google, to je sve što vidite. Postoje mnoge stranice koje će vam pokazati potpuno istu stvar. Oni to vide jednostavno zato što je posjetom web-mjesta vaš router podnio zahtjev i tako otkrio IP adresu. Stranice poput WhatIsMyIP.com (otvara se u novom prozoru) i IPLocation (otvara se u novom prozoru) idu dalje, prikazujući imena vašeg ISP-a, vaš grad, pa čak i kartu.

GeoIP informacije su daleko od pouzdanih. Općenito, dobit ćete približnu lokaciju - gdje se nalazi pružatelj usluga, a ne stvarno računalo. Kad sam posjećivao te lokacije, rečeno mi je da sam bio u Ithaci, New York... i Syracuse, New York. Jedan je dao zemljopisnu širinu/dužinu koja me stavlja u Sjevernu Karolinu (što bi moglo biti mjesto gdje moj ISP ima podatkovni centar, koliko znam). Obavezno se odjavite i sa svoje VPN usluge. Za dobivanje ispravne adrese za javnu IP adresu obično je potrebno odnijeti nalog za pretragu ISP-u.

Pronađite svoju internu IP adresu

Svaki uređaj koji se spaja na vašu internu mrežu, bilo kod kuće ili u uredu, ima IP adresu (vaše računalo, vaš pametni telefon, vaš pametni TV, vaš mrežni pisač itd.) Nije važno koristi li Wi-Fi Fi ili Ethernet. Svi oni imaju IP adresu ako razgovaraju s internetom ili međusobno putem vašeg usmjerivača.

U najosnovnijoj mreži, vaš usmjerivač će imati IP adresu kao što je 192.168.0.1, a to će se zvati "gateway". Vidjet ćete da se često pojavljuje dok tražite IP adrese drugih uređaja. To obično znači da će vaš usmjerivač koristiti DHCP za dodjelu adresa uređajima, gdje se mijenja samo zadnji oktet. Dakle, 192.168.0.101 ili 192.168.0.102, na primjer. Ovisi o rasponu koji definira vaš usmjerivač.

Preporuka naših urednika

To je uglavnom isto na svim internim mrežama, jer su skrivene iza usmjerivača, koji svu tu komunikaciju usmjerava na odgovarajuća mjesta. Ako imate veliku internu mrežu, drugi broj koji se zove podmreža pomoći će vam da podijelite mrežu u grupe. Subnet maska ​​koju koristi većina kućnih mreža je 255.255.255.0.

Pa kako ga pronaći? Windows zahtijeva naredbeni redak. Traziti "cmd" (bez navodnika) koristeći Windows Search. Kliknite da biste dobili naredbeni redak. U skočnom prozoru koji se pojavi upišite "ipconfig" (bez navodnika), a zatim Return/Enter.

Naredbeni redak koristeći IPCONFIG

(Zasluge: PCMag)

Ono što je otkriveno nije samo IP adresa: vidjet ćete IPv4 adresu (i IPv6 ako je podržan), masku podmreže, plus zadani pristupnik (to je vaš usmjerivač). Pogledajte iznad retka podataka u sredini i prikazuje vrstu veze: "Wireless LAN adapter Wi-Fi." Da sam koristio žičanu vezu, imao bi informacije pod "Ethernet adapter".

Na Macu idite na Postavke sustavaizabrati Mreža, i trebao bi biti tamo. Kliknite vrstu veze na lijevoj strani kako biste vidjeli IP adrese za svaku vrstu. Možda ćete morati kliknuti na TCP/IP kartica na vrhu s malo starijim verzijama. Po želji, budite puni geek i otvorite Terminal i upišite "ipconfig" baš kao na Windowsima.

Na iOS/iPadOS idite na Postavke > Wi-Fii kliknite na "i" u krugu pored mreže na kojoj se nalazite. IP adresa, podmreža i pristupnik bit će u odjeljcima IPv4 i IPv6, kao što je prikazano u nastavku.

IP adresa u iOS-u

(Zasluge: PCMag)

Ako trebate IP adresu drugih uređaja na vašoj mreži, unesite usmjerivač. Način pristupa vašem usmjerivaču ovisi o marki i softveru koji pokreće. Općenito, trebali biste moći unijeti IP adresu pristupnika usmjerivača u web-preglednik na istoj mreži kako biste mu pristupili. Odatle morate prijeći na nešto poput "priključenih uređaja". Tada ćete dobiti potpuni popis svih uređaja koji su trenutno (ili nedavno) povezani na mrežu—a taj popis uključuje IP adrese dodijeljene svakom uređaju.

Ako imate sreće, imate moderan usmjerivač (ili skup usmjerivača, poput mesh sustava) kojim se može upravljati pomoću mobilnih aplikacija. Aplikacija može znatno olakšati pronalaženje IP adresa(a) koje želite. Pritisnite ikonu pored svakog uređaja za prikaz IP adrese i više informacija za svaki.

PCMag logotip Izbor čitatelja 2022.: bežični usmjerivači i mrežni uređaji za pohranu podataka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up