Kako pronaći AMP web stranice koje nisu Googleove

Vjerojatno ste naišli na Google AMP web mjesto. Kao i Facebookovi Instant članci prije njega, ove lagane verzije web stranica dizajnirane su da se učitavaju brže od obične stranice, osobito na mobilnim uređajima.

Nažalost, ponekad mogu pokvariti značajke, ali ne morate se uvijek oslanjati na Google AMP verziju web stranice. Evo nekoliko načina za pristup normalnoj mobilnoj verziji stranice, koji bi trebali riješiti sve pogreške na koje možete naići.

Oglas

Índice
  1. Što je Google AMP?
  2. Što može poći po zlu
  3. Dodirnite naslov
  4. Pretražujte sa stranice Google Mobile
  5. Koristite drugu tražilicu
  6. Ručno izrežite URL

Što je Google AMP?

Accelerated Mobile Pages (Otvara se u novom prozoru) (ili skraćeno AMP) projekt je otvorenog koda koji vodi Google koji daje web-lokacijama alate za izradu iznimno laganih, standardiziranih verzija stranice. Ove AMP stranice učitavaju se brže i preuzimaju manje podataka, što u teoriji znači bolje iskustvo za vas. Google također rangira stranice koje se brzo učitavaju više u rezultatima pretraživanja, što znači da je vjerojatnije da ćete vidjeti AMP verziju stranice nego običnu mobilnu stranicu.

Što može poći po zlu

Kako pronaći AMP web stranice koje nisu Googleove

AMP također može pokvariti stvari. AMP verzija stranice možda nema odjeljak za komentare ili fotogalerija možda neće ispravno raditi. To se može dogoditi ako web-programer web-lokacije ne kodira ispravno određenu značajku u AMP-u ili ako alat koji koristi za automatsku pretvorbu stranica u AMP format ne pretvara ispravno određenu značajku.

U većini slučajeva, učitavanje obične mobilne verzije stranice riješit će sve probleme koje imate (ili će vam barem stvoriti različite probleme). Nažalost, Google vam ne daje uvijek gumb za izlaz iz AMP-a. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste izbjegli AMP kada ne radi.

Dodirnite naslov

Dodirnite naslov

Na nekim web stranicama, dodirom na naslov članka odvest ćete se na stranicu na kojoj se već nalazite. To je jednostavan trik koji je postojao mnogo prije nego što je izumljen Google AMP kako bi vam dao izravnu poveznicu na članak koji čitate. Možda se čini suvišnim povezivati ​​se sa stranicom na kojoj se već nalazite, ali AMP je izvrstan primjer kada je koristan.

Kada otvorite Google AMP stranicu, zapravo ste poslani na drugu poveznicu od one do koje biste došli da kliknete na naslov članka. Ako web-mjesto koje koristite to podržava, dodirom na naslov odvest ćete se na normalnu verziju stranice koja nije AMP. Nemaju sve stranice ovu značajku, ali ako je imaju, to je zgodan prečac.

Pretražujte sa stranice Google Mobile

Pretražujte sa stranice Google Mobile

Google vam povremeno daje gumb za isključivanje AMP-a, ali začudo pojavljuje se samo kada pretražujete određenim metodama. Na primjer, ako koristite Chromeovu traku za pretraživanje na Androidu, možete završiti na AMP stranici bez mogućnosti povratka. Međutim, korištenje mobilne verzije Googleove stranice može promijeniti stvari.

Otvorite svoj web preglednik i idite na Google.com. Odatle tražite kao i obično. Kada dođete na stranicu, vidjet ćete sivi natpis na vrhu stranice. Dodirnite ikonu veze i vidjet ćete uobičajeni URL koji nije AMP za članak koji čitate. Dodirnite taj URL i bit ćete preusmjereni na normalnu mobilnu verziju stranice. Nije jasno zašto Google ovaj gumb prikazuje samo ponekad, ali korisno je ako znate kako doći do njega.

Koristite drugu tražilicu

Koristite drugu tražilicu

Google daje prioritet AMP stranicama, ali druge tražilice im ne daju uvijek isti prioritet. Ako koristite drugu tražilicu kao što je Bing ili DuckDuckGo (Otvara se u novom prozoru), veća je vjerojatnost da ćete dobiti običnu mobilnu verziju web-mjesta, a ne AMP verziju.

Ručno izrežite URL

Ručno izrežite URL

Bez napuštanja AMP stranice na kojoj se nalazite, i dalje možete dobiti normalnu verziju web-mjesta uređivanjem URL-a na traci preglednika. Međutim, ovo se može malo zakomplicirati. URL-ovi su zbrkani nered. Međutim, uz malo pokušaja i pogrešaka, možete pronaći pravu vezu zakopanu u AMP-u.

U nekim će slučajevima URL na traci vašeg preglednika biti uglavnom normalan, ali s dijelom koji kaže "/amp/" u sredini ili možda "?amp=1" na kraju. Ako izbrišete ovaj dio i pritisnete enter, bit ćete preusmjereni na normalnu verziju stranice koja nije AMP.

U posljednje vrijeme sve je češće nešto poput ovoga što vidite na gornjoj slici. U ovoj vezi, URL počinje s onim što izgleda kao domena stranice na kojoj se nalazite, ali s "cdn.ampproject.org" na kraju domene. Ovaj je malo kompliciraniji, jer ima smeća za obrezivanje na oba kraja.

Kao što je gore navedeno, ako odaberete od www.(DOMAIN).com sve do prvog upitnika, zgrabit ćete poveznicu na običnu stranicu. Samo ga kopirajte i zalijepite u URL traku preglednika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up