Kako produžiti trajanje baterije laptopa

Tko želi požuriti do utičnice kako bi sačuvao bateriju prijenosnog računala? To nije zabavno, pogotovo ako vaša obitelj ovih dana radi i uči od kuće u raznim kutovima kuće koji možda nemaju prikladnu utičnicu u blizini. Srećom, moderna prijenosna računala mnogo su učinkovitija od svojih prethodnika. U današnje vrijeme čak i jeftina prijenosna računala koja zamjenjuju stolno računalo i neki igrači mogu trajati više od osam sati s jednim punjenjem. Ultraprijenosna prijenosna računala često traju 14 sati ili više.

Međutim, nezgodna je istina da baterija u vašem računalu ili Mac prijenosnom računalu neće trajati onoliko dugo koliko proizvođač reklamira osim ako ne obratite pozornost na neke ključne čimbenike: postavke napajanja, koliko aplikacija pokrećete, čak i temperaturu soba u kojoj radiš. Dobra vijest je da ništa od ovoga ne zahtijeva puno truda da se popravi, nakon što znate koje postavke prilagoditi. Pogledajmo načine s najvećim učinkom i najmanje truda da izvučete najviše iz baterije prijenosnog računala.

Prva stanica u našem obilasku poboljšanja trajanja baterije je alat za upravljanje performansama vašeg prijenosnog računala. U sustavu Windows 10 to je klizač kojem se pristupa s ikone baterije na programskoj traci. Cilj mu je grupirati sve postavke koje utječu na trajanje baterije u nekoliko lako razumljivih kategorija.

Windows 10 klizač performansi baterije

(Zasluge: PCMag)

U sustavu Windows 11 pronaći ćete ga u Postavke > Sustav > Napajanje i baterija > Način rada.

Snimka zaslona postavki performansi sustava Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Tvrtka koja je proizvela vaše računalo određuje koje točno postavke kontrolira klizač baterije. Ali općenito, imajte na umu ove smjernice:

 • The Najbolji nastup Mod je za ljude koji su spremni žrtvovati trajanje baterije za brzinu i odziv. U ovom načinu rada Windows neće spriječiti aplikacije koje rade u pozadini da troše puno energije.

 • The Bolja izvedba (ili preporučena) način rada ograničava resurse za pozadinske aplikacije, ali inače daje prednost snazi ​​u odnosu na učinkovitost.

 • The Bolja baterija način pruža dulje trajanje baterije od zadanih postavki na prethodnim verzijama sustava Windows.

 • The Ušteda baterije način rada, opcija klizača koja će se pojaviti samo kada je vaše računalo isključeno, smanjuje svjetlinu zaslona za 30%, sprječava preuzimanje Windows Updatea, zaustavlja sinkronizaciju pošte i obustavlja većinu pozadinskih aplikacija.

Índice
 1. Za Mac računala: Koristite postavke baterije macOS-a
 2. Pojednostavite tijek rada: zatvorite aplikacije i koristite način rada u zrakoplovu
 3. Zatvorite određene aplikacije koje troše puno energije
 4. Prilagodite postavke grafike i prikaza
 5. Obratite pozornost na protok zraka
 6. Pazite na zdravlje svoje baterije
  1. Preporuka naših urednika
 7. Pregledajte postavke upravljanja baterijom
 8. Nosite rezervnu bateriju

Za Mac računala: Koristite postavke baterije macOS-a

Najnovija Mac prijenosna računala imaju opsežne postavke baterije i napajanja kojima možete upravljati. U macOS Monterey ili novijem, otvorite aplikaciju System Preferences i kliknite Battery.

Postavke baterije na macOS Monterey

(Zasluge: PCMag)

Provjerite je li označeno "Malo zatamni zaslon dok je na baterijsko napajanje" i nije li označeno "Omogući Power Nap dok je na baterijsko napajanje". (Kada je Power Nap omogućen i vaš MacBook je u stanju mirovanja, uređaj će se povremeno probuditi kako bi provjerio ima li ažuriranja. Ako ga onemogućite, vaš MacBook će biti potpuno u stanju mirovanja dok ga ne odlučite probuditi.) Na novijim MacBook Pro prijenosnim računalima, svjetlina zaslona prilagođava se na 75% kada isključite računalo ako imate uključenu opciju "Malo zatamni zaslon dok je na bateriji".

Ovisno o tome koje prijenosno računalo i koju verziju macOS-a imate, možda ćete vidjeti dodatne opcije u oknu postavki uštede energije. To uključuje "Optimiziraj video streaming dok je na bateriji" za onemogućavanje reprodukcije HDR videa i "Optimizirano punjenje baterije". Neka Mac računala također imaju postavku Energy Mode, koja je slična gore opisanom alatu za upravljanje performansama sustava Windows. Ako vidite Energetski način rada u odjeljku Baterija u postavkama sustava, imate sljedeće mogućnosti:

 • Mala snaga: Smanjite potrošnju energije kako biste produljili trajanje baterije.

 • Automatski: Neka vaš Mac automatski koristi najbolju razinu performansi.

 • Velika moć: Povećajte potrošnju energije za poboljšanje performansi tijekom dugotrajnih radnih opterećenja.

Pojednostavite tijek rada: zatvorite aplikacije i koristite način rada u zrakoplovu

Ako provodite puno vremena radeći s utičnicom, dobra je navika prilagoditi korištenje prijenosnog računala na načine koji više štede bateriju, poput držanja jedne po jedne aplikacije i zatvaranja svih ostalih kada je ne koristite. To je kao da gasiš svjetla kad je soba prazna. Ako se stalno krećete između kuhinje i smočnice, ili između Firefoxa i Microsoft Worda, pazite da oba skupa svjetala (i aplikacija) budu uključena (i otvorena). Ali ako samo kuhate ili samo gledate YouTube video, najbolje je isključiti i isključiti sve ostalo.

Način rada u zrakoplovu u sustavu Windows 10

(Zasluge: PCMag)

Uz gašenje drugih programa dok obavljate samo jedan zadatak, razmislite o omogućavanju načina rada u zrakoplovu u sustavu Windows ili isključivanju Wi-Fi-ja i Bluetootha u sustavu macOS ako znate da ćete uređivati ​​dokument bez potrebe za pristupom webu. Osim što smanjuje smetnje, način rada u zrakoplovu eliminira značajan izvor pražnjenja baterije: ne samo bežični radio, već i pozadinske aplikacije i procese koji ih stalno koriste, kao što su ažuriranja i push obavijesti.

Zatvorite određene aplikacije koje troše puno energije

Imati više aplikacija i procesa koji se izvode na vašem sustavu u isto vrijeme brže će vam potrošiti bateriju, a velike su šanse da vjerojatno ne koristite aktivno sve što je trenutno pokrenuto na vašem računalu. U sustavu Windows, aplikacija Postavke prvi je korak za pronalaženje programa koji troše energiju.

Popis aplikacija koje troše energiju u sustavu Windows 10

(Zasluge: PCMag)

Upišite "Pogledajte koje aplikacije utječu na trajanje baterije" u traku za pretraživanje sustava Windows 10 za popis aplikacija koje troše najviše energije. U sustavu Windows 11 ovom popisu možete pristupiti u oknu postavki napajanja i baterije u odjeljku Upotreba baterije. Ako vidite aplikaciju koju rijetko koristite i koja troši puno energije, svakako je zatvorite. To su često aplikacije koje ste otvorili u pozadini i zaboravili na njih, kao što su Spotify ili Adobe Reader.

Zatim upišite "Pogledajte koji se procesi automatski pokreću kada pokrenete Windows" u traku za pretraživanje ili otvorite aplikaciju Task Manager. Na kartici Startup vidjet ćete sve uslužne programe koji se pokreću čim pokrenete računalo. Sve s nazivom poput "Pomoćnik za preuzimanje" ili "Pomoćnik" obično je sigurno onemogućiti. Na primjer, osim ako često otvarate Spotify popise pjesama, pjesme ili albume s poveznica u web pregledniku, možete onemogućiti Spotify Web Helper.

Da biste očistili slične aplikacije u macOS-u, potražite Korisnici i grupe, a zatim kliknite karticu Stavke za prijavu, gdje ćete pronaći popis aplikacija koje su određene za rad u pozadini kada pokrenete svoj Mac.

Prilagodite postavke grafike i prikaza

Ako imate snažan grafički procesor (diskretni GPU) u svom prijenosnom računalu, možete osigurati da ga koriste samo igre ili druge grafički intenzivne aplikacije, dok sve ostalo možete dobiti korištenjem učinkovitijeg silicija na CPU-u za obradu grafike. U sustavu Windows 11 idite na Postavke > Sustav > Zaslon > Grafika, gdje možete postaviti koji GPU koristi svaka aplikacija ili pustiti Windows da automatski odluči koji je najbolji. Ova opcija možda nije dostupna na svim prijenosnim računalima sa sustavom Windows 11 s namjenskim grafičkim procesorima.

Snimka zaslona postavki GPU-a u sustavu Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Za obavljanje sličnog zadatka na Macu otvorite isto okno s postavkama baterije spomenuto ranije i provjerite je li označeno "Automatsko prebacivanje grafike", kao na snimci zaslona u nastavku iz macOS Big Sur. Nemate istu vrstu fino podešene kontrole nad svakim programom kao u sustavu Windows 11, tako da ćete morati vjerovati procjeni macOS-a kada se radi o tome koja bi aplikacija trebala koristiti koji grafički akcelerator.

postavke grafike i zaslona macOS-a

(Zasluge: PCMag)

Obratite pozornost na protok zraka

Većina prijenosnih računala sada dolazi s litij-polimerskim baterijama koje zahtijevaju mnogo manje održavanja nego baterije prije deset godina, zahvaljujući poboljšanjima u softveru i firmveru, kao i inovacijama u samoj tehnologiji baterija. Više ne morate redovito prazniti bateriju da biste je kalibrirali, niti se morate brinuti da će potpuno pražnjenje baterije oštetiti vaše prijenosno računalo.

Ventilatori za prijenosna računala MSI GE76

(Zasluge: Molly Flores)

No, morate biti oprezni s toplinom jer će se baterija brže prazniti. Najveći problemi nastaju zbog fizičkog začepljenja ventilacijskih otvora i rešetki. Nakupljanje prašine jedan je od problema koji možete riješiti čišćenjem ventilacijskih otvora i ventilatora prijenosnog računala. (Povremeno upotrijebite limenku komprimiranog zraka da otpuhnete prašinu.) Međutim, češći problem je korištenje prijenosnog računala na jastuku ili deki, što može začepiti unutarnji ventilator ili ventilatore i zadržati toplinu koja izlazi iz sustava. Izbjegnite ovo korištenjem prijenosnog računala samo na čvrstim površinama kao što je stol ili stol koji se neće savijati i blokirati protok zraka ili hlađenje.

Pazite na zdravlje svoje baterije

Sve baterije s vremenom gube svoj kapacitet punjenja i na kraju će ih trebati zamijeniti. Uvijek je dobra ideja s vremena na vrijeme provjeriti status baterije.

Preporuka naših urednika

Na prijenosnom računalu Apple MacBook, da vidite je li baterija pri kraju svog životnog vijeka, držite pritisnutu tipku Option i kliknite ikonu baterije na traci izbornika da biste otkrili status baterije. Ako vidite poruku "Zamijenite sada" ili "Servisna baterija", vaša baterija vjerojatno radi znatno ispod svog izvornog kapaciteta.

Možete pronaći detaljnije informacije o tome koliko je ciklusa punjenja trajala vaša baterija otvaranjem aplikacije Informacije o sustavu i odlaskom na karticu Napajanje. Provjerite vrijednost broja ciklusa u odnosu na nominalne maksimume na Appleovom popisu (Otvara se u novom prozoru) kako biste saznali koliko vam je ciklusa preostalo.

Izvješće o bateriji sustava Windows

(Zasluge: PCMag)

Za ekvivalentni indikator stanja baterije u sustavu Windows 10 ili Windows 11 morat ćete zasukati rukave i uroniti u svijet naredbenog retka. Evo našeg cjelovitog vodiča za generiranje izvješća o bateriji sustava Windows.

Pregledajte postavke upravljanja baterijom

Neka novija prijenosna računala sada mogu automatski pratiti povijest temperature i uzorke punjenja baterije. Putem softvera proizvođača, ove se informacije mogu koristiti za postavljanje "pune" napunjenosti da ostane ispod 100% kapaciteta baterije ako je ne koristite redovito. (Smanjenje broja ciklusa punjenja može produžiti vijek trajanja baterije.)

Snimka zaslona upravljanja baterijom na macOS-u

(Zasluge: PCMag)

Dobro je koristiti ovaj nadzor, ali ako biste radije onemogućili ovaj softver za upravljanje kako biste bili sigurni da uvijek punite bateriju kako biste povećali kapacitet, mnogi vam proizvođači to dopuštaju. Na MacBooku s Intelovim procesorom koji pokreće macOS 10.5.5 ili noviji, odaberite System Preferences iz Apple izbornika, zatim idite na Baterija > Stanje baterije. Poništite odabir opcije "Upravljanje trajanjem baterije", a zatim kliknite OK. Macovi s Apple Siliconom imaju trajno omogućeno upravljanje baterijom.

U međuvremenu, na prijenosnim računalima sa sustavom Windows upute se razlikuju ovisno o proizvođaču; ovdje je (Otvara se u novom prozoru) Dellov vodič s uputama.

Nosite rezervnu bateriju

Konačno, najlakši način da uvijek imate dovoljno snage baterije je da sa sobom nosite vanjsku bateriju.

Ovi vanjski izvori napajanja uključuju se u vaše prijenosno računalo na isti način kao i vaš punjač. Općenito koštaju između 100 i 200 USD, ali dolaze s adapterima za korištenje s mnogo različitih modela prijenosnih računala. Mogu se koristiti na više sustava, pa čak i na drugim uređajima, poput telefona ili tableta.

Prijenosna baterija

(Zasluge: Anker)

Ove strategije pomoći će vam da maksimalno iskoristite bateriju koju imate. Međutim, ako ste na tržištu za novim prijenosnim računalom i trajanje baterije je jedna od vaših ključnih briga, pogledajte naš pregled prijenosnih računala koja smo testirali s najboljim trajanjem baterije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up