Kako pristupiti skrivenim datotekama vašeg Maca

Vaše računalo ima pozadinske direktorije, biblioteke i datoteke koje pomažu neometanom radu operativnog sustava. Ako biste izbrisali ili premjestili bilo koju od ovih datoteka, nešto bi moglo ozbiljno poći po zlu. Zato vam ne preporučujemo da se igrate s njima ako ne znate što radite.

Korisnici Windowsa mogu pronaći ove datoteke u File Exploreru, gdje je lako unijeti promjene i napraviti pogreške. Kako bi spriječio Mac korisnike da učine isto, Apple skriva mnoge od ovih datoteka prema zadanim postavkama u macOS-u. To znači da se ne morate brinuti da ćete uništiti svoje računalo, ali otežava stvari kada trebate pristup.

Možete vidjeti ove skrivene datoteke na vašem Macu putem Findera ili putem aplikacije Terminal na vašem Macu. Imajte na umu da postoji nekoliko razloga zašto se petljati s ovim datotekama - poput premještanja programskih direktorija ili rješavanja problema s upravljačkim programima - a ako želite osloboditi prostor na tvrdom disku, postoje drugi načini da to učinite.

Índice
  1. Pogledajte skrivene datoteke u Finderu
  2. Pogledajte skrivene datoteke u terminalu

Pogledajte skrivene datoteke u Finderu

Skrivene datoteke u mapi Macintosh HD

U Finderu možete kliknuti na svoj tvrdi disk pod Locations i zatim otvoriti svoj Macintosh HD mapa. Pritisnite Command + Shift + . (razdoblje) kako bi se pojavile skrivene datoteke. Isto možete učiniti iz mapa Dokumenti, Aplikacije i Radna površina.

Sve s čim vaše računalo ne želi da se petljate bit će zasivljeno, ali svejedno možete zaviriti unutra. Kad završiš, udri Command + Shift + . (razdoblje) kako biste ponovno učinili mape nevidljivima. To će osigurati da slučajno nešto ne promijenite u budućnosti.

Također možete brzo pristupiti mapi ~/Library iz glavnog izbornika Findera. Klik Ići da biste vidjeli sve prečace za pristup različitim mapama na vašem tvrdom disku. Međutim, ako držite Opcija ključ, pojavit će se nova opcija knjižnice bez vidljivog prečaca. Klik Knjižnica za pregled sadržaja mape ~/Library.

Pogledajte skrivene datoteke u terminalu

kod mac terminala za prikaz skrivenih datoteka

Drugi način za obavljanje ovog zadatka je korištenje aplikacije macOS Terminal, koja vam daje tekstualni pristup operativnom sustavu vašeg računala. Pronađite terminal ispod Launchpad > Ostalo > Terminalzatim pokrenite sljedeće naredbe:

Nakon što se pokrenu oba retka koda, trebali biste vidjeti svoje skrivene datoteke u Finderu i sve privremene datoteke spremljene na radnoj površini. Kada ponovno želite sakriti te datoteke, zamijenite true vrijednost s false, što bi izgledalo ovako:

Ova se metoda može činiti manje korisnom od prolaska kroz Finder, ali Terminal vam također može pomoći sakriti pojedinačne datoteke i mape na vašem računalu. Ovo bi bilo od velike pomoći ako imate datoteke zaštićene lozinkom ili samo želite spriječiti bilo koga tko koristi vaš Mac da petlja s bilo čim što već nije skriveno. Otvorite terminal i upišite sljedeće:

  • chflags skrivene (pritisnite razmaknicu)

  • Povucite datoteku koju želite sakriti u prozor terminala da biste prikazali njen put

  • Pritisnite Enter da biste sakrili datoteku iz pogleda

Naravno, svatko može pronaći te datoteke pomoću gore navedenih metoda, tako da ovo nije prava zamjena za šifriranje datoteka ili bilo koje druge legitimne sigurnosne mjere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up