Kako prilagoditi Waze, snimiti vlastiti glas za navigaciju

Imate Waze. Koristite Waze. Volite Waze. Aplikacija za promet u vlasništvu Googlea nudi prednosti u odnosu na standardne, ugrađene aplikacije za navigaciju na vašem Android ili iOS uređaju, ali može biti teško pokrenuti je ako ne otvorite aplikaciju izravno.

Kada tražite upute ili kliknete vezu do lokacije na svom Android telefonu, iskočit će Google Maps. Kada učinite isto na iPhoneu, Apple Maps obično preuzme volan. Možete promijeniti svoju zadanu navigacijsku aplikaciju u Waze, iako će vaši rezultati varirati ovisno o tome kako i gdje aktivirate upute za vožnju.

Na Android uređaju možete zatražiti upute razgovarajući s Google pomoćnikom ili klikom na adresu u pregledniku, kao što je Chrome. Zadanu navigaciju u Wazeu možete promijeniti tako da potražite upute putem Google pomoćnika. Međutim, ako pitate za upute ili dodirnete vezu u svom pregledniku, možda ćete i dalje zaglaviti s Google kartama ili jednostavno nećete moći koristiti Waze. Dakle, ako želite koristiti aplikaciju, najbolje je da upute preuzmete putem Google Asistenta.

Na iPhoneu su vam mogućnosti ograničenije; Apple Maps želi imati kontrolu. Dodirom veze u pregledniku pokrenut ćete Google karte interno, ali možete promijeniti zadanu postavku na Waze ako umjesto toga prođete kroz Googleovu aplikaciju za pretraživanje.

Kad sjednete za volan, jeste li znali da možete dobiti upute za vožnju vlastitim glasom? U nastavku ću opisati postupak na iPhoneu, ali koraci su slični za Android telefone, samo s nekim vizualnim razlikama.

Ako ste obožavatelj Wazea, pretpostavljam da ga već imate na svom telefonu. Ako nije, preuzmite ga s Google Playa (otvara se u novom prozoru) ili Apple App Storea (otvara se u novom prozoru).

Oglas

Índice
 1. Postavite Waze kao zadani na Androidu
 2. Obrišite zadanu aplikaciju za navigaciju
 3. Postavite Waze kao novu zadanu postavku na starijim telefonima
 4. Postavite Waze kao novu zadanu postavku na novijim telefonima
 5. Onemogući Google karte
 6. Omogući Waze prema zadanim postavkama
 7. Otvorite veze u Wazeu
 8. Vratite Google karte
 9. Omogućite Waze prema zadanim postavkama na iOS-u
 10. Korištenje vlastitog glasa
 11. Postavljanje vašeg novog glasa
 12. Pregledajte i spremite fraze
 13. Izbrišite i ponovite fraze
 14. Postavi zadani glas
 15. Testirajte svoj novi glas
 16. Dijeljenje glasa
 17. Primanje glasa

Postavite Waze kao zadani na Androidu

Postavite Waze kao zadani na Androidu

Ako još niste postavili zadanu aplikaciju za navigaciju, svaki put kada tražite upute ili dodirnete poveznicu do odredišta, bit ćete upitani koju aplikaciju želite koristiti. Ako ste još uvijek u ovoj situaciji, možete jednostavno dodirnuti Waze. Od tog trenutka nadalje, Waze se automatski otvara kada prođete kroz Google Assistant da pitate za upute, a zatim dodirnete vezu do adrese.

Obrišite zadanu aplikaciju za navigaciju

Obrišite zadanu aplikaciju za navigaciju

Što ako ste već postavili Google karte kao zadane? Proces postavljanja Wazea kao nove zadane aplikacije malo se razlikuje ovisno o vašoj verziji Androida. Na Androidu od 4.0 do 6.0 prijeđite prstom od vrha zaslona prema dolje i dodirnite ikonu Postavke. U Postavkama dodirnite unos za Aplikacije ili Aplikacije. Ako je potrebno, dodirnite unos za Upravitelj aplikacija. Prijeđite prstom prema dolje na zaslonu da vidite sve aplikacije i dodirnite onu za Karte. Prijeđite prstom prema dolje na zaslonu Karte i dodirnite gumb Obriši zadane postavke.

Postavite Waze kao novu zadanu postavku na starijim telefonima

Postavite Waze kao novu zadanu postavku na starijim telefonima

Sada idite kroz Google Assistant i dodirnite odredišnu vezu. Pitate se koju aplikaciju koristiti. Dodirnite Waze. Aplikacija Waze prikazuje upute i pojavit će se svaki put kada dodirnete poveznicu na adresu pronađenu putem Google pomoćnika.

Postavite Waze kao novu zadanu postavku na novijim telefonima

Postavite Waze kao novu zadanu postavku na novijim telefonima

Postavljanje Waze-a kao zadane aplikacije za navigaciju na Androidu 6.0 ili novijem je malo drugačije. Otvorite Postavke > Aplikacije. Povucite prema dolje zaslon Sve aplikacije i dodirnite unos za Waze. Dodirnite opciju Otvori prema zadanim postavkama. Dodirnite Otvori podržane veze i promijenite postavku na Otvori u ovoj aplikaciji. Ograničenja su ista kao i kod prethodnih verzija Androida. Zatražite upute i dodirnite adresu koristeći Google Assistant i Waze će se pojaviti. Uzmite adresu u Chromeu ili nekom drugom pregledniku, a Google Maps i dalje preuzima.

Onemogući Google karte

Onemogući Google karte

Ako ste stvarno ludi za Wazeom i uopće ne trebate ili želite Google Maps, druga opcija je da onemogućite Google Maps. Dobra strana je da ovaj manevar rezultira univerzalnijom promjenom, čineći Waze zadanom navigacijskom aplikacijom u više situacija nego samo pri dobivanju uputa putem Google Asistenta. Nedostatak je to što bi ova radnja mogla uznemiriti neke aplikacije koje se povezuju s Google kartama, ali uvijek možete ponovno omogućiti karte ako naiđete na probleme ili se predomislite.

Da biste to učinili, otvorite Postavke > Aplikacije. Povucite prema dolje zaslon Sve aplikacije i dodirnite unos za Karte. Dodirnite gumb Onemogući. Rečeno vam je da ako onemogućite ovu aplikaciju, druge aplikacije možda više neće raditi kako je predviđeno. Dodirnite Onemogući aplikaciju. Pitali ste želite li da Android ovu aplikaciju zamijeni standardnom verzijom, što znači početnom verzijom koja je došla s vašim uređajem bez svih ažuriranja i prilagodbi od tada. Dodirnite OK. Karte su deinstalirane.

Omogući Waze prema zadanim postavkama

Omogući Waze prema zadanim postavkama

Dodirnite lijevu strelicu na vrhu zaslona za povratak na zaslon Sve aplikacije. Prijeđite prstom prema dolje i dodirnite unos za Waze. Dodirnite opciju Otvori prema zadanim postavkama. Dodirnite Otvori podržane veze i promijenite postavku na Otvori u ovoj aplikaciji.

Otvorite veze u Wazeu

Otvorite veze u Wazeu

Dodirnite vezu lokacije putem Google pomoćnika ili na drugi način i Waze bi se sada trebao otvoriti.

Vratite Google karte

Vratite Google karte

Ako ikada poželite vratiti Google karte, otvorite njihov unos na zaslonu Sve aplikacije i dodirnite Omogući. Zatim morate ažurirati aplikaciju Karte, što možete učiniti u Trgovini Google Play tako da potražite Google Karte i zatim dodirnete gumb Ažuriraj za aplikaciju.

Omogućite Waze prema zadanim postavkama na iOS-u

Omogućite Waze prema zadanim postavkama na iOS-u

Ne postoji način za promjenu zadane aplikacije za navigaciju u trenutnoj verziji iOS-a. Ako kliknete na vezu u Safariju, Google karte se interno otvaraju u pregledniku. Pitanjem Siri za upute pokreće se Apple Maps. Ne možete čak ni izbrisati aplikaciju jer joj Siri treba dati upute. Ono što možete učiniti je upotrijebiti drugu aplikaciju za preuzimanje Wazea.

Preuzmite aplikaciju Google iOS (otvara se u novom prozoru) ako je već nemate. Otvorite aplikaciju i dodirnite ikonu Postavke u gornjem lijevom kutu. Dodirnite postavke aplikacije Google. Na vrhu zaslona s postavkama aplikacije Google primijetite odjeljak Karte. Ovdje možete promijeniti zadanu aplikaciju za karte u Waze. Dodirnite Waze, zatim dodirnite Gotovo. Sada kad god dodirnete lokaciju u Google aplikaciji, Waze će iskočiti da vas vodi do vašeg odredišta.

Korištenje vlastitog glasa

Korištenje vlastitog glasa

Nakon što postavite Waze kao svoju zadanu aplikaciju za navigaciju, možete dodatno prilagoditi svoje korisničko iskustvo dajući mu vlastiti glas. Nakon što otvorite aplikaciju Waze, možete dodirnuti ikonu zvučnika u donjem desnom kutu zaslona. Dodirnite unos za glasovne upute, zatim dodirnite naredbu za snimanje novog glasa.

Postavljanje vašeg novog glasa

Postavljanje vašeg novog glasa

Pojavit će se poruka s upozorenjem da će se vaše snimke koristiti za navođenje na cesti, pa biste trebali provjeriti jesu li točne. Dodirnite Imam ga. Na zaslonu Novi glas dodirnite unos za Imenujte svoj glas. Upišite ime koje želite dodijeliti svom glasu, poput vlastitog imena, zatim dodirnite Gotovo. Sada dodirnite crveni gumb za snimanje za prvi smjer. Pojavljuje se mali prozor koji vam prikazuje izraz. Dodirnite gumb Snimi u manjem prozoru i izgovorite frazu.

Pregledajte i spremite fraze

Pregledajte i spremite fraze

Nakon što snimite frazu, dodirnite gumb Reproduciraj da je čujete. Ako vam se ne sviđa, dodirnite gumb Spremi i pokušajte ponovno. Ako ste zadovoljni svojom izvedbom, dodirnite Spremi. Dodirnite sljedeći izraz na popisu i ponavljajte postupak dok ne snimite sve izraze.

Izbrišite i ponovite fraze

Izbrišite i ponovite fraze

Nakon što snimite sve fraze, dodirnite gumb Reproduciraj pored svih fraza koje želite čuti. Ako želite ponovno snimiti bilo koji od njih, dodirnite ikonu Izbriši i ponovno snimite svoj glas.

Postavi zadani glas

Postavi zadani glas

Kada završite, prijeđite prstom do vrha i dodirnite Spremi. Zaslon glasovnog navođenja prikazuje vaš novi glas i postavlja ga kao zadani. Ako želite nastaviti koristiti neki od drugih glasova kao zadani, samo ga dodirnite. U suprotnom, ostavite svoj novi glas kao zadani.

Testirajte svoj novi glas

Testirajte svoj novi glas

Sada je vrijeme da se provozate sa svojim glasom kao vodičem. Vratite se na glavni Waze ekran i upišite ili izgovorite svoje odredište. Kada počnete, trebali biste čuti svoj glas koji vam govori kamo da idete.

Dijeljenje glasa

Dijeljenje glasa

Želite li podijeliti svoje melodične tonove s drugim ljudima? Nema problema. Vratite se na zaslon glasovnog navođenja (ali ne tijekom vožnje!). Dodirnite ikonu Dijeli pored svog glasa. U prozoru za dijeljenje glasovne upute dodirnite gumb Dijeli. U oknu za dijeljenje dodirnite ikonu za aplikaciju ili uslugu koju želite koristiti za dijeljenje glasa, kao što su Poruke, Pošta, Gmail, Facebook ili Twitter.

Primanje glasa

Primanje glasa

Vaš primatelj zatim koristi svoj mobilni telefon da otvori e-poštu i dodirne vezu za vaš glas. Veza pokreće Waze, a glas koji ste podijelili trebao bi se pojaviti na zaslonu glasovnog navođenja. Osoba dodirne vezu kako bi preuzela vaš glas, a zatim ga može dodirnuti kako bi ga postavila kao zadani. Druga osoba može podijeliti svoj Waze glas s vama kroz iste korake.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up