Kako prilagoditi pokrete dodirne podloge na prijenosnom računalu

Podloge za prijenosna računala u biti su zamijenile miš kao alat za sučelje za mnoge korisnike, ali nikada nisam sreo podlogu osjetljivu na dodir koja mi se stvarno svidjela. Radije bih koristio miša od 10 dolara bilo koji dan u tjednu. Puno su lakši za korištenje i daleko precizniji.

Međutim, touchpad vašeg prijenosnog računala ima jednu veliku prednost: geste. Prelaskom prstiju možete se prebacivati ​​između prozora, podešavati zvuk i raditi gotovo sve što vam srce poželi. Evo kako prilagoditi prečace pokreta dodirne podloge u sustavu Windows.

Oglas

Índice
  1. Preciznost u usporedbi sa standardnim touch padovima
  2. Precizna dodirna podloga Ugrađene postavke
  3. Konfiguracija pokreta
  4. Neprecizne mogućnosti prilagodbe
  5. Dobijte još više detalja uz MultiSwipe
  6. Kako svoju iOS tipkovnicu pretvoriti u trackpad

Preciznost u usporedbi sa standardnim touch padovima

Preciznost u usporedbi sa standardnim touch padovima

Ako vaše prijenosno računalo ima "Precision Touchpad" izgrađen za rad s Microsoftovim upravljačkim programima, Windows 10 ima brojne ugrađene prilagodbe koje možete istražiti. Mnoga moderna prijenosna računala sa sustavom Windows trebala bi imati precizne dodirne podloge, iako neki još uvijek mogu koristiti starije dodirne podloge za koje su potrebni posebni upravljački programi. Možete saznati ima li vaše prijenosno računalo precizni touchpad tako da odete na Postavke > Uređaji > Touchpad— na vrhu bi trebalo pisati "Vaše računalo ima preciznu dodirnu podlogu".

Precizna dodirna podloga Ugrađene postavke

Precizna dodirna podloga Ugrađene postavke

Ako vaše prijenosno računalo ima preciznu podlogu osjetljivu na dodir, možete se pomicati prema dolje u ovom izborniku kako biste podesili osjetljivost i brzinu kursora, ali ono što mi zapravo tražimo su pokreti s više dodira. Možete postaviti pomicanje s dva prsta, zumiranje hvatanjem prstiju i dodati prevlačenje i dodirivanje s tri i četiri prsta. Opcije su malo ograničene u ovom izborniku, omogućujući vam da mijenjate aplikacije, mijenjate radnu površinu ili prilagođavate zvuk povlačenjem. Također možete koristiti dodirivanje s više prstiju za pokretanje Akcijskog centra, reprodukciju i pauziranje zvuka ili oponašanje virtualne srednje tipke miša. Korisno je, ali moglo bi biti bolje.

Konfiguracija pokreta

Konfiguracija pokreta

Stvari možete dodatno prilagoditi ako se pomaknete do dna ove stranice i kliknete na "Napredna konfiguracija kretanja". Odavde možete konfigurirati svaki pojedinačni prelazak na radnju po svom izboru, uključujući one koje nisu dostupne u osnovnijem prikazu—kao što je pomicanje naprijed i nazad u vašem pregledniku ili prikvačivanje prozora na rub zaslona. Ili se možete pomaknuti sve do "Custom Shortcuts" i snimiti pritiske tipki, što vam omogućuje da dodijelite gestu tipkovničkom prečacu po vašem izboru.

Neprecizne mogućnosti prilagodbe

Neprecizne mogućnosti prilagodbe

Nažalost, ako nemate preciznu dodirnu podlogu, nećete vidjeti ove opcije u postavkama sustava Windows 10. Postoji mali hack (Otvara se u novom prozoru) koji uključuje instaliranje nekih Lenovo upravljačkih programa na vaše prijenosno računalo koje nije Lenovo, čineći njegovi Synaptics i Elan touchpadovi rade kao precizni touchpadi. Neće raditi na svakom računalu i definitivno nije službeno podržan, ali budući da precizne dodirne podloge imaju bolju preciznost i pokretljivost od svojih starijih suparnika – uz gore spomenute višedodirne geste – možda bi vrijedilo pokušati ako imate čelične živce (i USB miš za obrnuti proces u slučaju da nešto pođe po zlu).

Alternativno, još uvijek možete napraviti neke prilagodbe putem upravljačkih programa koji dolaze s vašim nepreciznim touchpadom. Na primjer, ako imate instalirane upravljačke programe Elan ili Synaptic, trebali biste moći navigirati do Postavke > Uređaji > Miš > Napredne opcije miša i pronađite zasebnu karticu s pokretima s više prstiju koje je moguće prilagoditi (ovisno o vašem prijenosnom računalu).

Nećete dobiti poboljšano praćenje preciznih pokretača, ali se nećete morati nositi ni s nedostacima koji dolaze s metodom premosnice. Prošećite upravljačkom pločom i programskom trakom kako biste vidjeli koje softverske prilagodbe može ponuditi vaš touchpad—ili preskočite na sljedeći odjeljak za još veću kontrolu.

Dobijte još više detalja uz MultiSwipe

Dobijte još više detalja uz MultiSwipe

Ako ste manijak gestama, ugrađene postavke sustava Windows – iako su prilično moćne – možda vam neće biti dovoljne. U tom slučaju preporučujem da pogledate MultiSwipe (Otvara se u novom prozoru), program od 5 USD koji vam omogućuje stvaranje vlastitih pokreta s dva, tri, četiri, pa čak i pet prstiju za više od 90 različitih radnji (ili ih mapirajte na bilo koji tipkovni prečac koji želite).

Također može prihvatiti pokrete s više prstiju na dodirnom zaslonu, ako ga vaše prijenosno računalo ima. Osim toga, za razliku od postavki sustava Windows 10, Multiswipe radi s drajverima Synaptics, Elan i Precision, a da ne spominjemo starije verzije sustava Windows (za one koji još uvijek drže do Windows 7).

Da biste koristili MultiSwipe, preuzmite i instalirajte besplatnu probnu verziju (traje 15 dana i zahtijeva internetsku vezu, ali puna verzija od 5 USD radi izvan mreže). Desnom tipkom miša kliknite njegovu ikonu u programskoj traci i odaberite Svojstva da biste prilagodili svoje pokrete. Možete birati s padajućih popisa ili odrediti vlastite tipkovničke prečace.

Pritisnite gumb "1" ili "n" da odredite kako gesta funkcionira—"1" znači da će se radnja dogoditi jednom, dok "n" znači da će se gesta pokretati uvijek iznova dok pomičete prste. To može biti korisno za radnje poput podešavanja glasnoće, što vam omogućuje da pojačate glazbu što dulje prelazite prstom (umjesto da se povećava za jedan urez po potezu). Samo provjerite jeste li onemogućili ugrađene geste u sustavu Windows, inače ćete naići na probleme.

MultiSwipe također omogućuje više pokreta od Windowsa, uključujući štipanje, rotiranje i "tapkanje vrhom" (gdje stavite nekoliko prstiju na dodirnu podlogu i dodirnete prst). Također možete podesiti osjetljivost vašeg touchpada na kartici Postavke, što može biti potrebno ako se određene geste ne pokreću pravilno.

Svaka dodirna podloga je drugačija, pa ćete možda morati petljati kako bi stvari radile. Međutim, otkrio sam da MultiSwipe radi prilično dobro na mom proračunskom prijenosnom računalu Acer Aspire 5 (432,99 USD na Amazonu) (Otvara se u novom prozoru), a možete pogledati FAQ (Otvara se u novom prozoru) ako ste zbunjeni oko bilo čega značajki. Samo ga svakako isprobajte prije nego što dobijete 5 USD.

Kako svoju iOS tipkovnicu pretvoriti u trackpad

Kako svoju iOS tipkovnicu pretvoriti u trackpad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up