Kako preuzeti web mjesto ili članak za čitanje izvan mreže

Preopterećenost informacijama je stvarna. Nemate uvijek vremena pročitati članak od 5000 riječi ili sočan intervju kad se pojavi na vašem Twitteru. Čak i kad imate vremena, možda ste pod zemljom između stanica podzemne željeznice, uhvaćeni u mrtvoj zoni ili nemate Wi-Fi vezu.

Najpouzdaniji način da nadoknadite svoje digitalno čitanje je da provjerite je li spremljeno i dostupno za izvanmrežno čitanje. Mnoge aplikacije i preglednici mogu vam pomoći da ga spremite za kasnije. Evo kako preuzeti ono što želite i održati to čitljivim, čak i bez internetske veze.

Índice
 1. Spremite web stranicu u Chrome
  1. Radna površina
  2. Android
  3. Chrome na iOS-u i iPadOS-u
 2. Spremite web stranicu u Microsoft Edge
 3. Spremite web stranicu u Safari
 4. Spremite web stranicu u Firefox
  1. Preporuka naših urednika
 5. Proširenja i aplikacije

Spremite web stranicu u Chrome

spremite datoteku na radnu površinu Chromea

Radna površina

Za korisnike stolnog računala Chrome, najlakši ugrađeni način spremanja web stranice za izvanmrežno čitanje je preuzimanje stranice kao datoteke. Otvorite izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu i odaberite Više alata > Spremi stranicu kao. Također možete desnom tipkom miša kliknuti bilo gdje na stranici i odabrati Spremi kao ili koristite tipkovni prečac Ctrl + S u Windowsima ili Command + S u macOS-u.

Chrome može spremiti cijelu web stranicu, uključujući tekst i medije ili samo HTML tekst. Preuzmite datoteku koju želite na svoje računalo i čitajte stranicu u bilo kojem trenutku, čak i bez internetske veze.

Android

preuzmite za kasnije na androidu

Spremite web stranicu u Android aplikaciji otvaranjem ikone izbornika s tri točke i dodirom ikone za preuzimanje na vrhu. Banner na dnu zaslona reći će vam kada je stranica dostupna za izvanmrežno čitanje. Klik Otvori da vidite statičnu verziju stranice. Kasnije pristupite preuzimanjima otvaranjem izbornika s tri točke i dodirom Preuzimanja.

Chrome na iOS-u i iPadOS-u

Chrome na iOS-u i iPadOS-u

Kako bi članak bio dostupan za izvanmrežno čitanje u aplikaciji Chrome na iPhoneu ili iPadu, dodirnite Udio ikonu (strelica gore) i odaberite Dodaj na popis za čitanje. Otvorite izbornik preglednika s tri točke i odaberite Popis lektire za prikaz svih spremljenih stranica. Dugo pritisnite spremljenu stavku dok se ne pojavi izbornik, zatim dodirnite Otvorite izvanmrežnu verziju i spremni ste za čitanje izvan mreže.

Spremite web stranicu u Microsoft Edge

Spremite web stranicu u Microsoft Edge

Microsoftov Edge preglednik pokreće isti Chromium mehanizam koji se nalazi u Google Chromeu, tako da će upute ovdje biti slične. Pritisnite izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu i odaberite Više alata > Spremi stranicu kao da preuzmete datoteku na svoje računalo.

Na Androidu, proces je također sličan Chromeu, ali se izbornik s tri točke nalazi u donjem središtu zaslona. Dodirnite ga, prijeđite prstom prema gore i odaberite stranicu za preuzimanje. Preuzimanje će se pojaviti na dnu zaslona; dodirnite Otvori za čitanje. Za kasnije čitanje dodirnite izbornik s tri točke i odaberite Preuzimanja. Web stranice koje ste spremili automatski će biti dostupne za izvanmrežno čitanje.

preuzimanje rubnog članka za android

Na Edgeu za iOS opcija popisa za čitanje pojavljuje se kada dodirnete izbornik s tri točke, iako je za nas bila siva. Bilo bi najbolje da dodirnete ikonu Share i Save to Pocket.

Spremite web stranicu u Safari

datoteke za preuzimanje safarija

Spremite web stranicu u Safari tako da je otvorite Datoteka > Spremi kao. Zatim možete birati između formata datoteka Web arhiva (svi tekstovi i mediji) ili Izvor stranice (samo izvorni tekst). Odaberite Datoteka > Izvezi kao PDF ako vam je potrebna PDF verzija članka.

popis za čitanje safarija

Safari također ima značajku popisa za čitanje koja vam omogućuje spremanje članaka za izvanmrežno čitanje. Korisnici stolnih računala mogu kliknuti na Udio ikonu i odaberite Dodaj na popis za čitanje. Druga mogućnost je Oznake > Dodaj na popis za čitanje. Nakon dodavanja kliknite na Prikaži bočnu traku na Safari alatnoj traci i provjerite je li odabrana ikona naočala. Kliknite desnim klikom na unos i odaberite Spremi izvan mreže.

Provjerite jesu li spremljeni članci prema zadanim postavkama dostupni za izvanmrežno čitanje pod Safari > Postavke > Napredno. Označite okvir pored Automatski spremajte članke za izvanmrežno čitanje.

Proces radi slično na iOS-u i iPadOS-u. Dodir Udio okno i odaberite Dodaj na popis za čitanje. Dodir Knjižna oznaka i odaberite ikonu naočala da vidite svoj popis za čitanje. Dugo pritisnite članak i odaberite Spremi izvan mreže iz skočnog izbornika za spremanje članka.

popis čitanja ios

Postavite spremljene članke da budu dostupni izvan mreže prema zadanim postavkama Postavke > Safari. Pomaknite se do dna i uključite prekidač pokraj njega Automatsko spremanje izvan mreže.

Spremite web stranicu u Firefox

preuzimanje firefoxa

Za izvanmrežno čitanje s Firefoxom otvorite izbornik hamburgera i odaberite Spremi stranicu kao za preuzimanje stranice kao datoteke. Imat ćete izbor preuzeti cijelu stranicu, samo HTML ili jednostavnu tekstualnu datoteku.

Preporuka naših urednika

Inače, desktop preglednik uvelike se oslanja na integraciju s Pocketom, uslugom spremanja za kasnije koju je Mozilla kupila 2017. godine. Desni klik i odaberite Spremite stranicu u svoj džep da učinite upravo to ili kliknite ikonu džepa u gornjem desnom kutu. Sadržaju pohranjenom u Pocketu možete pristupiti putem GetPocket.com (Otvara se u novom prozoru) ili putem mobilnih aplikacija Pocket. Osvježite Pocket kako biste bili sigurni da se ono što ste spremili pojavljuje na vašem računu, a zatim je dostupno za čitanje izvan mreže.

firefox ios lista za čitanje

iOS verzija Firefoxa ima značajku popisa za čitanje koja omogućuje izvanmrežno čitanje. Otvorite izbornik s tri točke u traci za pretraživanje i odaberite Dodaj na popis za čitanje. Nakon što je članak spremljen, dodirnite izbornik hamburgera i odaberite Popis lektire. Odaberite članak koji želite otvoriti i on će automatski biti dostupan izvan mreže.

U međuvremenu, također možete odabrati Spremi u Pocket u iOS i Android Firefox aplikacijama.

Proširenja i aplikacije

spremite proširenje stranice

Iako je usluga save-it-later Pocket u vlasništvu Mozille, nije ograničena na Firefox. Dostupno je kao službeno proširenje preglednika za Chrome (otvara se u novom prozoru) i Safari (otvara se u novom prozoru) za spremanje jednim klikom na mobitel (otvara se u novom prozoru).

Ostale opcije uključuju proširenje Save Page WE za Chrome (otvara se u novom prozoru) i Firefox (otvara se u novom prozoru), koje jednim klikom sprema web stranice na vaše računalo; podesite postavke kako biste odredili koliko se informacija sprema.

Za snažnija rješenja pogledajte uslužne programe HTTrack (otvara se u novom prozoru) (za Windows, Linux i Android) ili SiteSucker (otvara se u novom prozoru) (za macOS i iOS). Ovi programi mogu preuzeti čitave direktorije web stranica s URL-a, omogućujući vam navigaciju web stranicom dok ste izvan mreže.

PCMag logotip Ovdje je vodič za preuzimanje web stranica, članaka za čitanje izvan mreže

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up