Kako preuzeti mape i datoteke koristeći Windows Quick Access

Tražite Microsoft Word dokument koji ste izradili neki dan ili mapu Excel proračunske tablice koju ste otvorili prošli tjedan? Možete ih preuzeti u File Exploreru pristupom pravoj lokaciji i razvrstavanjem datoteka i mapa prema datumu izmjene. Ali u sustavima Windows 10 i Windows 11 postoji lakši način koji se zove Brzi pristup.

meni za brzi pristup

Jednostavno pokrenite File Explorer i odjeljak za brzi pristup pojavit će se na lijevoj bočnoj traci. Ovdje ćete vidjeti često korištene mape i nedavno korištene datoteke. Prema zadanim postavkama, odjeljak za brzi pristup uvijek je na ovoj lokaciji, tako da možete skočiti na vrh da biste ga vidjeli. Ovisno o tome s koliko ste mapa i datoteka u posljednje vrijeme radili, velike su šanse da ćete pronaći ono što tražite.

Prema zadanim postavkama trebali biste naići na mape Dokumenti, Radna površina, Preuzimanja i Slike. Sve datoteke koje ste koristili u proteklih nekoliko dana, ako ne i duže, također bi trebale biti navedene ovdje. Windows prikazuje do 20 često korištenih mapa i do 20 nedavnih datoteka. Kako radite s više mapa i datoteka, starije se nadjačavaju u korist novijih.

igla za brzi pristup

Da biste promijenili ono što se pojavljuje u ovom odjeljku, možete ručno dodati ili ukloniti mape. U sustavu Windows 10 desnom tipkom miša kliknite mapu koju želite dodati u Quick Access. U skočnom izborniku kliknite Prikvači za brzi pristup, a ta se karta sada pojavljuje na popisu najčešće korištenih. U sustavu Windows 11 desnom tipkom miša kliknite mapu i odaberite Prikaži više opcija > Prikvači za brzi pristup.

otkvači s brzog pristupa

Da biste uklonili mapu iz brzog pristupa, desnom tipkom miša kliknite stavku. U skočnom izborniku kliknite Otkažite pretplatu na Quick Accessi mapa se briše s popisa.

uklonite datoteku

Što je s vašim omiljenim datotekama? Dok bočna traka prikazuje samo mape, kliknite Brzi pristup da vidite pojedinačne nedavne datoteke. Ako želite ukloniti datoteku iz brzog pristupa, desnom tipkom miša kliknite datoteku i kliknite na Ukloni iz brzog pristupa naredba iz skočnog izbornika.

Imajte na umu da je brzi pristup samo odjeljak prečaca koji vodi do mapa i datoteka pohranjenih drugdje. Sve stavke koje uklonite iz Brzog pristupa ostat će netaknute na izvornom mjestu.

sakriti brzi pristup

Ako vam se ne sviđa odjeljak za brzi pristup, možete ga ukloniti. U Windows 10 File Exploreru kliknite na Pogled karticu na vrhu za prikaz vrpce Pogled. Odatle kliknite na Mogućnosti dugme. Korisnici sustava Windows 11 trebali bi kliknuti ikonu s tri točke u File Exploreru, a zatim odabrati Mogućnosti.

Otvorit će se mali skočni prozor s opcijama mape. Iz Općenito karticu, trebali biste vidjeti da jest Otvorite File Explorer za: padajući izbornik postavljen je na Brzi pristup. Kliknite na izbornik i promijenite unos u Ovo računaloa zatim kliknite u redu. Odjeljak za brzi pristup i dalje je tu, ali svaki put kad pokrenete File Explorer, vidjet ćete odjeljak Ovo računalo na vrhu umjesto njega.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up