Kako pretvoriti svoju iPhone ili iPad tipkovnicu u trackpad

Ponekad morate pomaknuti pokazivač na iPhoneu ili iPadu na određeno mjesto kako biste ispravili pogrešku ili dodali ili izbrisali tekst. Međutim, to nije uvijek lako, pogotovo ako trebate postaviti kursor usred riječi.

Bez brige. Kursor možete lakše pomicati po zaslonu dodirivanjem iPhone ili iPad načina praćenja. Ova magija radi na bilo kojem iPadu ili iPhoneu koji podržava 3D Touch (iPhone 6s ili noviji) i pokreće iOS 9+. U ovom načinu možete lakše odabrati tekst pokretima desnog prsta. Evo kako.

Oglas

Índice
  1. Uđite u način dodirne podloge na iPhoneu
  2. Odaberite tekst na iPhoneu
  3. Odaberite riječ, redak ili odlomak
  4. Uđite u način rada dodirne pločice na iPadu
  5. Odabir teksta na iPadu
  6. Jednostavan način odabira teksta

Uđite u način dodirne podloge na iPhoneu

Otvorite aplikaciju na svom iPhoneu koja automatski prikazuje tipkovnicu. To može biti Mail, Notes, iMessage ili bilo koja druga aplikacija u koju unosite tekst. Na svom iPhoneu pritisnite tipkovnicu kao što biste to inače činili da aktivirate 3D Touch. Primijetite da znakovi na tipkama nestaju, što znači da je vaša tipkovnica sada u načinu rada dodirne podloge.

Pomičite prstom po dodirnoj podlozi i vidjet ćete da se pokazivač pomiče u skladu s tim. Zaustavite se kada je pokazivač na pravom mjestu, na primjer u sredini pogrešno napisane riječi koju trebate ispraviti. Podignite prst i touchpad će se vratiti na tipkovnicu. Sada možete ponovno početi tipkati kako biste ispravili pogrešku.

Odaberite tekst na iPhoneu

Sada, recimo da želite odabrati tekst za rezanje, kopiranje ili formatiranje. Na svom iPhoneu vratite se u način rada TouchPad. Pomaknite kursor na pravo mjesto, na primjer ispred riječi ili retka koji želite odabrati. Čvrsto pritisnite touchpad bez podizanja prsta, a zatim pomaknite prst kako biste odabrali cijelu riječ ili redak. Ovaj potez može biti nezgodan jer morate primijeniti pravu količinu pritiska da odaberete tekst. Pustite prst kada je tekst odabran.

Odaberite riječ, redak ili odlomak

Također možete odabrati trenutnu riječ pritiskom prema dolje jednom, trenutni redak pritiskom prema dolje dva puta, a trenutni odlomak pritiskom prema dolje tri puta. Pritisnite odabir za prikaz alatne trake na kojoj možete izrezati, kopirati, zalijepiti ili oblikovati svoj tekst. Dodirnite desnu strelicu na kraju alatne trake za pristup drugim opcijama.

Uđite u način rada dodirne pločice na iPadu

Uđite u način rada dodirne pločice na iPadu

Na iPadu je početni manevar drugačiji. Otvorite aplikaciju koja poziva tipkovnicu. Lagano pritisnite tipkovnicu s dva prsta za prebacivanje u način rada dodirne podloge. Sada se možete kretati po zaslonu pomicanjem oba prsta po dodirnoj podlozi. Kada je pokazivač na pravom mjestu, podignite prste za povratak u način rada tipkovnice.

Odabir teksta na iPadu

Odabir teksta na iPadu

Za odabir teksta u načinu praćenja na vašem iPadu, postavite kursor, zatim pričekajte sekundu dok ne vidite točku umetanja teksta. Sada pomičite prste po ekranu i tekst preko kojeg prelazite bi trebao biti odabran. Otpustite prste nakon što odaberete sav željeni tekst. Ovaj potez je također težak, pa ćete ga možda morati isprobati više puta prije nego što uspijete.

Jednostavan način odabira teksta

Jednostavan način odabira teksta

Evo lakšeg i pouzdanijeg načina odabira teksta. Nakon što pozicionirate pokazivač, otpustite prste za povratak u način rada tipkovnice. Dodirnite dva prsta jednom da odaberete trenutnu riječ, dva prsta dvaput da odaberete cijelu rečenicu i dva prsta tri puta da odaberete cijeli odlomak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up