Kako pretvoriti PDF u Word dokumente i slikovne datoteke

Ovo je čest problem. Netko vam pošalje PDF datoteku, a vi morate u nju unijeti velike promjene, vrstu veleprodajnog uređivanja koje je nemoguće učiniti u aplikacijama za uređivanje PDF-a poput onih koje možete koristiti za male izmjene u PDF-u. Kako pretvoriti PDF u dokument koji možete uređivati ​​da biste dodali ili uklonili odlomke, premjestili tekst iz jednog dijela dokumenta u drugi itd.?

Evo još jednog problema: trebate pretvoriti PDF u slikovnu datoteku da biste je prikazali na webu, umetnuli u dokument ili prenijeli na web mjesto koje prihvaća samo JPG. Ovaj problem je puno lakše riješiti nego prvi – odgovor je na kraju ove priče.

Jedini način opsežnog uređivanja PDF datoteke jest transformirati je u dokument za obradu teksta kako biste je mogli uređivati ​​u Wordu, Google dokumentima ili bilo kojoj drugoj aplikaciji za obradu teksta. Ono što otežava jest to što je standard PDF (Portable Document Format), otvoreni standard koji je stvorio Adobe 1990-ih, potpuno nekompatibilan s DOCX formatom za obradu teksta koji je sada standard u Microsoft Wordu i gotovo svemu ostalom. Ne vjerujte nijednom dobavljaču koji tvrdi da uređivanje PDF-a čini jednostavnim kao Word. Takvo uređivanje jednostavno je nemoguće u PDF datoteci. Prvo morate pretvoriti PDF u drugu vrstu dokumenta.

Ne postoji savršeno rješenje za ovaj problem, ali postoji mnogo dovoljno dobrih rješenja. Koje ćete rješenje koristiti ovisi o vrsti PDF-a koji trebate uređivati. Ako je PDF stvoren iz Windows, Mac ili Linux aplikacije izvozom iz aplikacije u PDF, rješenje je relativno jednostavno jer je PDF tekst ugrađen u PDF datoteku i može se izdvojiti. Međutim, ako je PDF stvoren skeniranjem ili fotografiranjem ispisanog teksta, tada je problem puno teži, jer morate koristiti OCR (optičko prepoznavanje znakova) na skeniranoj slici da biste izdvojili tekst, proces koji uvijek nosi rizik od uvođenje grešaka.

Índice
 1. Kako mogu znati je li PDF izrađen u aplikaciji ili skeniran?
 2. Kako pretvoriti PDF-ove s ugrađenim tekstom pomoću Worda
 3. Metode Acrobat, Adobe PDF Converter i Google Docs
  1. Preporuka naših urednika
 4. Kako pretvoriti skenirani dokument u Word format
 5. Kako izvesti PDF u JPG ili drugi format slike

Kako mogu znati je li PDF izrađen u aplikaciji ili skeniran?

Ako ne znate je li PDF izradila aplikacija ili kamera ili skener, evo kako to saznati.

Otvorite PDF u svojoj zadanoj PDF aplikaciji, kao što je Edge u Windows 11, Preview u macOS-u ili Adobe Acrobat Reader (otvara se u novom prozoru). Pokušajte odabrati neki tekst povlačenjem miša. Ako možete odabrati tekst, tada je PDF izvezen iz aplikacije – ili je na njega već primijenjen OCR, što je jednako dobro. Ako ne možete odabrati tekst, PDF se skenira i mora se primijeniti OCR prije nego što ga možete pretvoriti u Word dokument.

Kako pretvoriti PDF-ove s ugrađenim tekstom pomoću Worda

Počnimo s PDF-ovima koji ne trebaju OCR, drugim riječima, s PDF-ovima s ugrađenim tekstom. Najlakši način da pretvorite svoj PDF je da ga otvorite u Microsoft Wordu i pustite Word da pretvori sadržaj.

Otvorite je kao bilo koju drugu datoteku u Wordu. Pokrenite Word i idite na File > Open i odaberite svoj PDF. Ili desnom tipkom miša kliknite datoteku i odaberite Otvori pomoću > Microsoft Worda. Datoteci će vjerojatno trebati neko vrijeme da se obradi i zatim otvori kao Wordov dokument koji se može uređivati.

Otvorite datoteku u programu Word tako da desnom tipkom miša kliknete ikonu datoteke i odaberete Otvori pomoću > Microsoft Word

Ovo rješenje radi prilično dobro, ali sadržaj vjerojatno neće izgledati baš kako treba. Sadržaj u PDF-u je "fiksni" na jednom mjestu na stranici, a PDF vam ne dopušta umetanje ili uklanjanje odlomaka dok održava tijek dokumenta kao što možete u programu za obradu teksta.

Evo Microsoftovog popisa onoga što se možda neće dobro pretvoriti:

 • tablice s razmakom ćelija

 • boje stranice i rubovi stranice

 • praćene promjene

 • okviri

 • fusnote na više od jedne stranice

 • krajnje bilješke

 • audio, video i PDF aktivni elementi

 • PDF oznake

 • PDF oznake

 • PDF komentari

 • efekti fonta, poput sjaja ili sjene (u Word datoteci efekti su predstavljeni grafikom)

Kada otvorite PDF u Wordu, možda ćete vidjeti upozorenje:

Microsoft Word upozorenje koje se pojavljuje prilikom otvaranja PDF-a

"Word će sada pretvoriti vaš PDF u Word dokument koji se može uređivati"kaže. "Ovo može potrajati neko vrijeme. Rezultirajući Word dokument bit će optimiziran kako bi vam omogućio uređivanje teksta, tako da možda neće izgledati točno kao izvorni PDF, osobito ako je izvorna datoteka sadržavala mnogo grafike."

Osim toga, grafika će biti uvučena, ali možda neće biti točno tamo gdje želite. Vaš tekst može završiti u tekstnim okvirima umjesto da slobodno teče po stranici. Ali barem ćete imati dokument s kojim ćete raditi.

Ako ga želite izvesti kao PDF kada završite s uređivanjem, jednostavno upotrijebite Wordove izbornike Izvoz ili Spremi i izvezite dokument u PDF format.

Usput, ova konverzija radi ne samo u aplikaciji Word za stolna računala, već iu besplatnoj verziji web aplikacije Word (koja se nalazi na office.com). Otvorite PDF u Wordu Online i on je vidljiv, ali kliknite na poveznicu "Uredi u Wordu" i možda ćete vidjeti upozorenje o konverziji datoteke:

Upozorenje o pretvorbi datoteke koje se vidi u programu Microsoft Word pri pretvorbi PDF-ova u dokumente koji se mogu uređivati

Slijedi još jedno upozorenje o promjenama izgleda i sl. No sadržaj će biti tu i moći će se uređivati, čak i ako je izgled loš. Pokušati.

Metode Acrobat, Adobe PDF Converter i Google Docs

Otvaranje PDF-a u Wordu samo je jedan od načina pretvaranja PDF datoteka u DOCX format. Možete postići bolje rezultate korištenjem aplikacija za uređivanje PDF-a kao što je Adobe Acrobat DC. Po mom iskustvu, Acrobat obavlja bolji posao izvoza PDF-ova u Word format nego bilo što drugo.

Otvorite PDF u Acrobatu, odaberite Datoteka/Izvezi u... iz izbornika i izvezite u Word format. Acrobat obavlja daleko bolji posao od Worda u razvrstavanju formatiranja stranice poput zaglavlja i podnožja. Word ponekad pobrka tekst zaglavlja s tekstom dokumenta, ali Acrobat gotovo uvijek to ispravno shvati.

Problem s Acrobatom je taj što košta—ali Adobe nudi besplatni online pretvarač PDF-a (Otvara se u novom prozoru) koji možete koristiti za postizanje istih rezultata koje dobivate od Acrobata.

Adobeovi besplatni mrežni alati, uključujući onaj za pretvaranje PDF-ova u Word dokumente koji se mogu uređivati

Pretvorite PDF s Adobeovim besplatnim mrežnim alatom

Možete pronaći jeftiniji PDF softver koji pretvara PDF-ove stvorene u aplikaciji u DOCX format, ali nisam našao nijedan koji to radi tako dobro kao Acrobat.

Deseci drugih web-mjesta za besplatnu pretvorbu u PDF obećavaju izlaz teksta koji je moguće uređivati, ali ne preporučujem nijednu od njih kao mjesto za pouzdano postavljanje vaših podataka. Adobe je, međutim, dovoljno dobro etabliran da mu vjerujem s jednostavnim dokumentima, iako neću učitavati ništa što ozbiljno moram držati u tajnosti.

Preporuka naših urednika

Još jedna besplatna aplikacija za koju ponekad čujem da se preporučuje za pretvaranje PDF-a u Word je Google Dokumenti. Upute su slične onima za korištenje programa Acrobat: otvorite datoteku za uređivanje, zatim je preuzmite u Word formatu. Međutim, svaki put kad sam ga probala, rezultati su bili užasni. Vaša bi sreća mogla biti bolja.

Kako pretvoriti skenirani dokument u Word format

Sve što sam do sada napisao usredotočeno je na PDF-ove koji se izvoze iz aplikacije tako da je tekst ugrađen u PDF. Što možete učiniti s pretvaranjem PDF-ova stvorenih skenerom ili kamerom?

Ovisno o kvaliteti skenirane slike, možda ćete je moći otvoriti u Wordu, a Wordov ugrađeni OCR može stvoriti tekst koji se može uređivati. Imao sam uspjeha s jasnim slikama na jednoj stranici, ali Word jednostavno ne može podnijeti ništa složeno, kao što je skeniranje knjige, i nastoji proizvesti neupotrebljivu mješavinu teksta i slika.

U pretvaranju skeniranih slika u tekst koji se može uređivati, Acrobat radi pristojan posao stvaranja PDF-ova, ali ništa nije ni blizu snazi ​​našeg pobjednika izbora urednika za OCR alate, ABBYY FineReader PDF 15 (199 USD). FineReaderov OCR mehanizam precizniji je od bilo čega drugog što sam isprobao, a dolazi s jedinstvenom značajkom provjere pogrešaka koja radi poput provjere pravopisa u programu za obradu teksta, tako da možete ispraviti OCR pogreške prije izvoza rezultata. FineReader izvozi rezultate u Word, PDF i druge formate, a dobivene datoteke mnogo su upotrebljivije od svega što sam pronašao.

Ako još uvijek imate izvorni dokument koji je skeniran ili pretvoren u slikovnu datoteku, možete koristiti aplikaciju za mobilni skener s OCR-om za snimanje i izdvajanje teksta.

Kako izvesti PDF u JPG ili drugi format slike

Ako trebate pretvoriti PDF u slikovnu datoteku, to je puno lakše na Macu nego na PC-u.

Na Macu jednostavno otvorite PDF u pregledu. Upotrijebite izbornik File > Export i odaberite format slike koji želite i opcije koje preferirate i imate svoju slikovnu datoteku.

U sustavu Windows najbolja besplatna metoda je stvoriti besplatni Adobe račun (Otvara se u novom prozoru) s Adobeom, a zatim otići na cloud.acrobat.com/exportpdf (Otvara se u novom prozoru). Povucite PDF na prozor. Idite na Pretvori u > Slika > Format slike (JPEG, PNG ili TIFF) i pomoću klizača odaberite kvalitetu slike. PDF-ovi s više stranica pretvaraju se u zasebne slikovne datoteke. Zatim možete preuzeti ZIP sa slikovnim datotekama.

Ako ste zabrinuti za privatnost i ne želite dijeliti svoje podatke s Adobeom, možete koristiti mnoge uređivače slika za izvoz PDF-ova u slikovne datoteke. Moj favorit je XnViewMP (Otvara se u novom prozoru), koji je besplatan za osobnu i obrazovnu upotrebu. Kada otvorite PDF u XnViewMP-u, vjerojatno ćete morati slijediti upute za instaliranje aplikacije GhostScript otvorenog koda za rad s PDF i PostScript datotekama, ali tada možete koristiti XnViewMP za izvoz PDF-a u bilo koji standardni format slike. Imajte na umu da će svi fontovi biti pretvoreni iz skalabilnog TrueType formata u bitmapu, a mali tekst će izgledati blokova.

Ako želite fino podešene mogućnosti izvoza, bilo koji komercijalni PDF uređivač može izvesti u slikovne datoteke. FineReader, Acrobat i PDF-Xchange Editor (otvara se u novom prozoru) rade s izvrsnim rezultatima i uključuju opcije za stvaranje malih datoteka pogodnih za pregledavanje na webu, umetanje u dokumente ili korištenje bilo gdje drugdje gdje PDF-ovi nisu podržani ili prikladni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up