Kako prenijeti naziv domene

Zamislite ovo: izgradili ste privlačno, funkcionalno web mjesto na poslužitelju u vlasništvu tvrtke za koju ste nekoć mislili da je pouzdan web host. Zatim, tjednima, mjesecima ili godinama kasnije, vaša usluga pada. To može biti stvar hakiranja, sporog vremena učitavanja, nedosljednog vremena rada, skupih cijena ili nepouzdane korisničke podrške. Bez obzira na to, poželjet ćete ga izvući odande na zelenije pašnjake. Da biste to učinili, trebate prenijeti naziv domene svoje web stranice na novog web hosta.

Ako već imate naziv domene, vjerojatno ste već imali posla s matičarem, tvrtkom za preuzimanje URL-ova. Registrar može biti samostalni preprodavač URL-ova kao što je NameCheap ili usluga web hostinga koja također nudi nazive domena, kao što je GoDaddy (2,99 $ mjesečno s besplatnom domenom u GoDaddyju) (otvara se u novom prozoru) . Ako je naziv vaše domene povezan s uslugom web hostinga, želja za njezinim premještanjem može biti iz jednog od gore navedenih razloga ili može biti posljedica superiornog vremena neprekidnog rada, vremena učitavanja ili skupa značajki suparničkih hostova.

Međutim, nemojte misliti da ljudi s NameCheap domenama nikada ne prenose svoje URL-ove. Na primjer, ako se slažete s prodajom svoje web stranice, možda ćete morati prenijeti domenu na željeni URL host novog vlasnika. Ili se možda prebacujete na novu uslugu hostinga koja nudi povoljne godišnje naknade za registraciju domene za nove registracije.

Ako ste dogurali dovde u članku i ne znate o čemu govorim, moj članak Kako registrirati naziv domene za svoju web stranicu sadrži sve zanimljive pojedinosti o podnošenju zahtjeva za URL. Također može biti zgodno osvježenje ako ste naziv domene registrirali tako davno da su detalji nejasni—ili ako je to netko drugi učinio umjesto vas.

Proces prijenosa domene nije težak, ali možda nije očit. Srećom, samo je nekoliko koraka koje morate poduzeti da biste započeli. Međutim, imajte na umu da prijenos naziva domene zahtijeva da dvije tvrtke odobre prijenos, što malo usporava stvari. Možete očekivati ​​da će vaš zahtjev za prijenos domene proći kroz nekoliko sati ili nekoliko dana, ovisno o uključenim tvrtkama. Ne brinite ako se domena ne pomakne u roku od nekoliko minuta od podnošenja vašeg zahtjeva, iako se proces ponekad može završiti prilično brzo.

Ovaj se članak bavi samo činom prijenosa naziva domene. Premještanje svih datoteka web-mjesta koje ste učitali na poslužitelje web-domaćina – to jest, premještanje vašeg stvarnog web-mjesta na novi web-host – sasvim je druga stvar i bit će tema drugog članka. Također, imajte na umu da su ovi savjeti napisani na najopćenitiji mogući način, jer će se navedeni dijelovi i ikone razlikovati od registra do registra. Proces je dovoljno sličan od pružatelja do pružatelja usluga da ga možete shvatiti uz pomoć vodiča u nastavku.

Započnimo.

Oglas

Índice
  1. 1. Onemogućite zaključavanje registratora
  2. 2. Nabavite autorizacijski kod
  3. 3. Pokrenite i potvrdite prijenos naziva domene
  4. 4. (Potencijalno) plaćanje
  5. 5. Više savjeta i preporuka za web hosting

1. Onemogućite zaključavanje registratora

Onemogući zaključavanje registratora

Prvo što morate učiniti prije prijenosa domene je onemogućiti zaključavanje registra. Većina registara drži vašu domenu pod strogom zaštitom kako bi spriječili neovlaštene prijenose. Uostalom, ne želite da netko drugi može preuzeti vlasništvo.

Da biste isključili zaključavanje, posjetite odjeljak za upravljanje domenom svog registrara, odaberite domenu koju želite prenijeti i kliknite ikonu da onemogućite zaključavanje (ili potvrdite okvir ili pritisnite gumb - shvatit ćete). To je to!

2. Nabavite autorizacijski kod

Dobijte autorizacijski kod

Dok čeprkate po stražnjoj strani, potražite ikonu koja, kada se pritisne, šalje autorizacijski kod na vašu registriranu adresu e-pošte. Trebat će vam ovaj kôd za početak sljedećeg koraka.

3. Pokrenite i potvrdite prijenos naziva domene

Pokrenite i potvrdite prijenos naziva domene

Prijavite se kod novog registrara koji će uskoro ugostiti naziv vaše domene. Mnogi hostovi imaju namjenski odjeljak za rješavanje problema povezanih s domenom. Potražite opciju koja vam omogućuje da unesete naziv domene koju želite premjestiti i autorizacijski kod koji ste dobili u prethodnom koraku. Pritisnite ikonu Prijenos.

Nakon što započnete prijenos naziva domene, trebali biste primiti e-poruku s pojedinostima o razmjeni. Daj informaciju još jednom. Ako je sve ispravno, kliknite na priloženu poveznicu za potvrdu i prihvatite uvjete prijenosa. Imajte na umu da nakon što potvrdite prijenos domene, nećete ga moći ponovno prenijeti 60 dana.

4. (Potencijalno) plaćanje

(Potencijalno) Platite

Ovisno o web hostu, možda ćete morati platiti naknadu za prijenos. Osim toga, vjerojatno ćete morati obnoviti naziv svoje domene s novim hostom domene. Google Domains, na primjer, ne naplaćuje naknadu za prijenos, ali zahtijeva da se prijavite za dodatnu godinu registracije.

5. Više savjeta i preporuka za web hosting

PCMag logotip 5 stvari koje morate znati o web hostingu Sada kada ste prenijeli naziv domene svoje web stranice, možda ćete biti gladni za više savjeta za web hosting. Ne brini, imamo te. Ček:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up