Kako postaviti zvučnike

Jeste li ikada ušli u nečiju dnevnu sobu i zadivili se, možda s dozom ljubomore, njihovom zvučnom sustavu koji izaziva strahopoštovanje? Da, dio toga ima veze sa samim zvučnicima. Ali način na koji su ti zvučnici smješteni u prostoriji i konfigurirani mogu napraviti razliku između zvuka koji vas oduševljava i zvuka koji je samo prosječan. Bez obzira na vaš budžet, postoji nekoliko načina da izvučete maksimum iz svojih zvučnika—čak i ako se vaš kućni audiosustav sastoji od jednog malog Bluetooth zvučnika ili stereo para za police za knjige. Slijedite ove savjete da biste čuli razliku.

Índice
  1. Pronalaženje slatke točke
  2. Sve o kutovima
  3. Party of One
  4. Što je s audio aplikacijama?
  5. Kupite najbolje zvučnike

Pronalaženje slatke točke

Bilo da imate posla sa stereo parom zvučnika, 2.1 postavom (dva zvučnika i subwoofer) ili čak 5.1 surround sustavom (pet zvučnika i sub), koncept postavljanja lijevog i desnog kanala važan je — i jednostavan -razumjeti.

Zamislite jednakostranični trokut: Vaša glava je jedna točka, lijevi govornik je druga, a desni govornik je treća. Udaljenost između vas i lijevog zvučnika trebala bi biti jednaka udaljenosti između vas i desnog zvučnika; lijevi i desni zvučnik također trebaju biti na istoj udaljenosti jedan od drugog. To osigurava preciznu stereo sliku i daje zvučnicima dovoljnu udaljenost između zvučnika i vaših ušiju za pravilno raspršivanje zvučnih valova. Gdje je vaša glava u ovom jednostavnom dijagramu često se naziva "slatka točka".

Subwooferi se mogu postaviti na različita mjesta ovisno o njihovoj izvedbi i snazi. Najdublje niske frekvencije, koje se sastoje od dužih zvučnih valova, percipiraju se kao manje usmjerene od visokih frekvencija, koje se sastoje od kraćih valova. Naše uši nemaju problema s osjetilom smjera većine visokih frekvencija i zapravo su prilično loše u lociranju izvora dubokih niskih frekvencija. Tako će položaj subwoofera više ovisiti o njegovoj glasnoći i, naravno, praktičnosti. Pokušajte ga postaviti na nekoliko različitih mjesta u sobi kako biste pronašli ono što najbolje funkcionira.

Središnji (ili "dijaloški") kanal u surround miksu trebao bi ići, što nije iznenađujuće, u mrtvoj sredini između lijevog i desnog zvučnika, a svi stražnji surround zvučnici bi idealno trebali biti jednako udaljeni od vaše glave, iako mogu biti na većoj ili manjoj udaljenosti od svakog osim što su od tebe. Opet, namještaj, kabeli koji prolaze po podu i drugi čimbenici igrat će ulogu u mnogim postavkama.

Edifier

Najvažniji dio slagalice je postavljanje lijevog i desnog zvučnika i približavanje što je moguće boljem mjestu. Očito, ako čak dvije osobe sjede jedna pokraj druge, nijedna ne može biti baš na teoretskom najboljem mjestu, ali ciljajte na savršeno okruženje i zvučat će bolje za sve, bez obzira gdje se nalazili.

I da, sobe stvarno mogu zabrljati sa zvukom. Soba u kojoj nema ništa osim reflektirajućih površina vjerojatno će zvučati živo i vedro (možda greškom), dok će soba prekrivena tepihom i namještajem od tkanine često apsorbirati te više frekvencije i donekle prigušiti zvučni potpis. Imajte to na umu kada odlučujete gdje ćete postaviti zvučnike.

Sve o kutovima

Kao što je spomenuto, naše uši hvataju više frekvencije na mnogo usmjereniji način nego niske frekvencije. Dakle, kada vidite zvučnik s visokotoncem postavljenim iznad woofera, proizvođač vam pokušava olakšati poravnavanje tog visokotonca s vašim ušima. Očito, visina kauča ili stolice ovdje igra ulogu i pomaže u određivanju visine potrebne za stalak za zvučnike ili hoće li stol ili polica biti prikladni.

Okretanje zvučnika u stranu također može pomoći da bolje uskladite visokotonce s vašim ušima u određenim scenarijima. U idealnom slučaju, možete povući liniju paralelnu s podom od sredine visokotonca do vaših ušiju. U tu svrhu, vidjet ćete mnoštvo zvučnika sve u jednom, često prijenosnih, koji imaju visokotonce koji strše gore, ali pod kutom. Namjera je pronaći površinu na koju ih možete postaviti, a koja radi pod kutom kako bi više ili manje usmjerila drajvere točno u vaše uši.

Party of One

Sve dok je vaš primarni cilj postaviti visokotonce, ako je moguće, uz vaše uši, vaša jedina glavna briga kod postavljanja mono zvučnika je sam položaj. Za početak pronađite odgovarajuću površinu: vibrira li previše – ili možda nedovoljno – s bas frekvencijama? Također provjerite da nije tako blizu zida ili druge reflektirajuće površine da mijenja zvuk. Blizina zidova može utjecati na niske i visoke tonove, a to će se razlikovati od zvučnika do zvučnika, stoga je eksperimentiranje s postavljanjem ključno.

Budući da će stereo sve-u-jednom općenito zvučati prilično blizu mono zvučnika (osim ako nisu dovoljno veliki da značajno odvoje kanale), vrijede slična pravila. Što je veći zvučnik, obično želite više prostora između njega i zida. Pogotovo ako zvučnik ima priključak za bas za zrak koji drajveri pomiču da bi izašli, jer će priključak za niskotonac biti učinkovitiji, a zvučnik će zvučati manje bučno ako nije naslonjen na zid.

JLab

Također je vrijedno napomenuti da se mnogi novi sve-u-jednom prijenosni bežični zvučnici mogu upariti s drugim identičnim zvučnicima kako bi se stvorio stereopar. Nekoliko proizvođača sada dopušta ovu opciju—a mnogi imaju vlastite aplikacije koje olakšavaju uparivanje zvučnika s zvučnicima. Važno je razumjeti jesu li zvučnici upareni kao stereo grupa, pri čemu jedan djeluje kao lijevi kanal, a drugi kao desni kanal, ili su oba u mono.

Naravno, već znate o pronalaženju najboljeg mjesta u stereo modu, a ista pravila vrijede i ovdje. Ali vjerovali ili ne, mono bi mogao biti bolji kada imate zabave, a zvučnici su daleko. U slučajevima kao što je ovaj, gdje je slatka točka prilično izbačena kroz prozor, bolje je pustiti da svaki zvučnik djeluje kao vlastiti mono izvor zvuka, što će učinkovitije i ravnomjernije širiti zvuk kroz zabavu.

Što je s audio aplikacijama?

Mnogi bežični zvučnici dolaze s vlastitim aplikacijama, a neki će imati posebne efekte koji navodno poboljšavaju stereo sliku ili čak pretvaraju stereo signal u doživljaj surround zvuka. Uglavnom su ti efekti slabi, a za slušanje glazbe preporučujemo da ih izostavite.

Međutim, ako vaše postavke uključuju soundbar, ponekad imaju mnogo učinkovitije surround efekte. Soundbar vas neće zavarati da mislite da je iza vas pravi zvučnik, ali može proširiti stereo sliku ili čak odbiti zvuk od zidova, dopuštajući refleksijama u prostoriji da pomognu stvoriti dojmljiviji osjećaj. Dakle, sa zvučnim zapisima (i uglavnom samo zvučnim zapisima) podržavamo barem isprobavanje ovih efekata.

Vizio SB4551-D5

EQ je, s druge strane, još jedno uobičajeno uključivanje u aplikacije koje u potpunosti podržavamo. Sve dok ne podivljate, EQ u aplikaciji može biti učinkovit način za ublažavanje (ili pojačavanje) odziva basa, postizanje oštrijeg zvučnog potpisa ili suzbijanje negativnih učinaka koje vaša soba može imati na zvuk.

Ako vaš zvučnik ne dolazi s aplikacijom ili njegova aplikacija ne uključuje postavke EQ-a, postoji nekoliko pristupačnih opcija za telefone i tablete koje vam omogućuju podešavanje zvuka koji dolazi s vašeg uređaja putem EQ aplikacije prije nego što stigne do vašeg zvučnika . Također nam se sviđaju EQ 10 (otvara se u novom prozoru) i Equalizer+ HD (otvara se u novom prozoru).

Kupite najbolje zvučnike

Naravno, najbolji način da osigurate dobru kvalitetu zvuka je započeti s visokokvalitetnim zvučnikom. Za savjete pri kupnji pogledajte naše vodiče za najbolje računalne zvučnike, bežične zvučnike i pametne zvučnike koje smo testirali. Ako kupujete s ograničenim budžetom, pogledajte naše omiljene Bluetooth zvučnike ispod 100 USD.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up