Kako postaviti svoje računalo za igranje na 4K TV

Monitori za igre su izvrsni, ali teško je nadmašiti onaj prekrasni 4K televizor koji imate u dnevnoj sobi. S dobrim kontrolerom i Steam Big Picture načinom, možete imati sjajno iskustvo igranja PC igara izravno na TV-u. Ali većina današnjih televizora je 4K, a to predstavlja nekoliko izazova—posebno ako nemate novca za 4K opremu za igranje.

Noviji televizori dolazit će s HDMI 2.1 značajkama koje su više nego ikad usmjerene na igranje, kao što su promjenjiva stopa osvježavanja i automatski način rada niske latencije. Međutim, čak i bez jednog od tih kompleta, možete učiniti da vaše igre izgledaju (i rade) sjajno uz nekoliko jednostavnih podešavanja.

Índice
 1. Uključite u ispravne priključke
 2. Uključite način igre
 3. Podesite ulazne postavke TV-a
 4. Koristite skaliranje rezolucije, ako je dostupno
 5. Stvorite prilagođene rezolucije
  1. Preporuka naših urednika
  2. Nvidia
  3. AMD
 6. Uslužni program prilagođene rezolucije
 7. Rješavanje problema i eksperimentiranje

Uključite u ispravne priključke

luke

Prije nego što učinite bilo što drugo, provjerite jeste li svoje računalo spojili na ispravan HDMI priključak. Neki televizori podržavaju samo 4K pri 60Hz na određenim ulazima, pa čak i ako vaše računalo ne podržava 4K igranje pri 60fps, ipak ćete željeti što veću propusnost koju možete dobiti. Stoga provjerite priručnik za televizor ili oznake ulaza na poleđini i priključite svoje računalo u priključak koji podržava 4K rezolucije na 60Hz, idealno putem HDMI 2.0 ili (ako je dostupno) 2.1.

Ako imate problema, možda ćete htjeti isprobati drugi kabel—po mogućnosti onaj s oznakom Premium High Speed ​​​​ili 18Gbps za HDMI 2.0 i Ultra Premium High Speed ​​​​ili 48Gbps za HDMI 2.1, kao što je opisano u našem vodiču za kabele.

Uključite način igre

mod igre

Preporučujem da televizor postavite na način igre. Ovo može ozbiljno smanjiti kašnjenje pri unosu, tako da vaše kontrole djeluju fluidno i brzo reagiraju umjesto da gube kroz melasu. Možda ćete morati kopati po postavkama svog TV-a da biste ga pronašli, budući da je drugačiji za svaki TV (a neki jeftiniji setovi možda čak i nemaju tu opciju), ali Game Mode općenito je vrijedan truda.

Ako imate noviji TV, on može imati opciju automatskog prebacivanja u način igre, ali ako nemate, postoji nekoliko načina na koje možete oponašati ovu značajku. Na primjer, ako su vaše računalo i konzole spojeni na prijemnik s dva izlaza, možete uključiti oba ta izlaza u svoj TV – s jednim od ulaza vašeg TV-a postavljenim na Game Mode, a drugi na Classic Movie Mode.

Ako imate univerzalni daljinski upravljač, možda ćete moći programirati slijed pritisaka gumba koji uključuje i isključuje način igre kada pokrenete aktivnost za svoje uređaje za igru. Oponašanje načina automatske reprodukcije razlikovat će se od postavke do postavke, ali vrijedi truda ako je ne želite svaki put ručno uključiti.

Podesite ulazne postavke TV-a

TV postavke

(Zasluge: Jason Cohen)

Svaki ulaz na vašem TV-u ima svoje posebne postavke i možda ćete morati prilagoditi nekoliko za optimalan izlaz. Na primjer, ako označite ulaz kao "PC" umjesto "Game Console", možda ćete dobiti bolju kvalitetu slike (iako se to implementira razlikuje od paketa do paketa, pa isprobajte i isključite da vidite što vam se više sviđa).

Također ćete vjerojatno htjeti uključiti HDR mod za taj ulaz (koji se može zvati HDMI UHD Color, HDMI Deep Colour ili nešto slično), čak i ako ne planirate igrati HDR igre. Za više informacija o HDR igranju na računalu pogledajte naš vodič za korištenje HDR-a na Windowsima.

Ako ustanovite da je programska traka prekinuta uz dno zaslona, ​​također biste trebali isključiti sve postavke prekomjernog prikaza na televizoru. Možda ćete morati potražiti na mreži svoj model televizora kako biste otkrili njegove najbolje postavke računala, ali rezultati su vrijedni toga. Omjer slike i veličina slike također mogu biti krivci; postavite TV na Samo skeniranje, 1:1 ili Kako jest.

Koristite skaliranje rezolucije, ako je dostupno

skaliranje rezolucije

Ovdje stvari postaju zanimljive. Nema svatko računalo dovoljno snažno za 4K igranje, ali ako je vaš TV 4K, ne želite samo postaviti razlučivost računala na 1080p, jer će određene stvari izgledati mutno. Umjesto toga, željet ćete da vaše računalo u svakom trenutku emitira 4K rezoluciju, nakon čega možemo upotrijebiti nekoliko trikova za povećanje kvalitete vaših igara s nižih rezolucija—slično supersamplingu na monitoru za igranje. Dobit ćete bolju ukupnu sliku od korištenja računala pri 1080p, ali sa sličnim performansama.

Najprije desnom tipkom miša kliknite radnu površinu sustava Windows i odaberite Postavke zaslona. Postavite razlučivost zaslona na 3840 puta 2160 (pored njega bi u zagradama trebalo pisati "Preporučeno"). Ovo će osigurati da vaše računalo šalje 4K signal. Sada pokrenite igru ​​i unesite postavke zaslona. U idealnom slučaju, imat će postavku koja se zove Skaliranje razlučivosti (ponekad se naziva Skala renderiranja ili nešto slično).

Ova je postavka obično vrijednost u postotku i prikazat će grafiku igre u nižoj razlučivosti, a ostatak korisničkog sučelja zadržati na superoštroj 4K. Na primjer, postavili biste razlučivost svoje igre na 3840 x 2160, a zatim promijenili skaliranje razlučivosti na 70%, što bi vam dalo izvedbu pokretanja igre od 2688 x 1512 s oštrijim mini kartama i HUD elementima.

Neke igre čak mogu imati više opcija za premošćivanje ovog jaza, poput Temporal Filteringa Watch Dogs 2 ili Adaptive Resolution Doom Eternala, koje mogu prilagoditi rezoluciju u hodu kako bi vas zadržale na određenoj brzini sličica u sekundi. Eksperimentirajte s ovim opcijama dok ih pronađete kako biste vidjeli što vam se najviše sviđa. Samo provjerite jesu li Windows i igra postavljeni na 3.840 x 2.160 prije nego što počnete podešavati druge stvari.

Stvorite prilagođene rezolucije

prilagođena rezolucija

Za igre koje nemaju značajke skaliranja, možete se osloniti na nešto složeniji trik. Prema zadanim postavkama, vaš televizor vjerojatno prepoznaje samo nekoliko rezolucija 16:9: 1920 x 1080 (aka 1080p), 2560 x 1440 (aka 1440p) i 3840 x 2160 (4K). Međutim, stvaranjem nekoliko prilagođenih razlučivosti između ovih standarda, možete učiniti da vaša grafika izgleda ljepše bez štete na vašoj izvedbi.

Preporučam da odaberete nekoliko rezolucija s ovog popisa (otvara se u novom prozoru). Ako vaša grafička kartica može podnijeti 1080p igranje, ali se muči s 1440p, na primjer, možete odabrati dodavanje 2176 x 1224 ili 2432 x 1368. Ako vaše računalo može podnijeti 1440p, ali 4K je jednostavno previše, 2.944 x 1.656 i 3.200 x 1.800 su popularne opcije koje izgledaju gotovo jednako dobro kao 4K bez tako velikog pada performansi.

Koju karticu imate promijenit će način na koji postavljate prilagođene rezolucije:

Preporuka naših urednika

Nvidia

Ako koristite Nvidia karticu, desnom tipkom miša kliknite ikonu Nvidia u programskoj traci i kliknite na Nvidia upravljačka ploča opcija. U odjeljku Podešavanje veličine i položaja radne površine promijenite padajući izbornik Skala u GPUpostavite način skaliranja na Omjeri provjerite Zaobiđite način skaliranja kutija. Zatim idite na prozor Promjena rezolucije na bočnoj traci i kliknite na Prilagodite kutija. Provjerite Omogućite rezolucije koje zaslon ne prikazuje okvir i kliknite Stvorite prilagođenu rezoluciju za dodavanje novih razlučivosti vašoj grafičkoj kartici.

AMD

Ako koristite AMD karticu, desnom tipkom miša kliknite AMD ikonu u programskoj traci i kliknite na Otvorite Radeon Software opcija. Kliknite na Prikaz karticu i, ispod TV-a, okrenuti GPU skaliranje on. Zatim kliknite pokraj Prilagođene razlučivosti na desnoj strani prozora Stvoriti. Unesite željenu rezoluciju u gornja polja i spremite novu rezoluciju.

Uslužni program prilagođene rezolucije

Uslužni program prilagođene rezolucije

Ako gore navedene opcije ne rade za vas—jesu na nekim od mojih testnih strojeva, ali ne i na drugima— morat ćete upotrijebiti alat treće strane pod nazivom Custom Resolution Utility (Otvara se u novom prozoru) (CRU) . Omogućite GPU skaliranje kao što je gore opisano, zatim preuzmite i pokrenite CRU.

Odaberite svoj TV s padajućeg izbornika pri vrhu, a zatim pod Detaljnom rezolucijom kliknite Dodati da biste dodali svoje prilagođene rezolucije. (Ako imate problema, možete pročitati više o tome kako koristiti CRU u ovoj temi foruma na monitortests.com (Otvara se u novom prozoru).) Kada završite s dodavanjem rezolucija, ponovno pokrenite računalo.

Možda ćete se morati poigrati s vremenskim rasporedom i drugim naprednim opcijama u ovim alatima kako bi vaše prilagođene rezolucije radile. Na primjer, morao sam promijeniti svoj vremenski standard na CVT - smanjeno prigušivanje u AMD postavkama ili Automatski - LCD Standard u CRU.

Ako naiđete na probleme i ne možete natjerati televizor da prikaže radnu površinu, ponovno pokrenite sustav u sigurnom načinu rada, izbrišite sve prilagođene rezolucije koje ste stvorili i pokušajte ponovno. Vaša kilometraža može varirati s ovom metodom ovisno o vašem TV-u i računalu. Otkrio sam da je moje stolno računalo odlično radilo s mojim LG TV-om koristeći i Nvidia i AMD video kartice, ali prijenosno računalo opremljeno Nvidijom ne bi radilo s istim prilagođenim postavkama rezolucije na istom TV-u. Život je misterij.

Rješavanje problema i eksperimentiranje

grafičke postavke

Nakon što su vaše prilagođene razlučivosti postavljene i rade, pokrenite igru ​​i idite na njezine video postavke - u izborniku bi se trebale pojaviti vaše nove prilagođene razlučivosti. Isprobajte nekoliko od njih i vidite koji vam daje najbolju ravnotežu performansi i grafičke vjernosti u toj igri i krenite na utrke.

Opet, za sve ovo će biti potrebno malo eksperimentiranja, a ono što odgovara mom televizoru možda neće odgovarati vašem jer svi imaju različite značajke i poboljšanja. Probajte različite stvari i vidite što vam najbolje stoji. Nadajmo se da ćete na kraju dobiti sliku koja izgleda bolje od 1080p, čak i ako ne možete postići pravi 4K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up