Kako postaviti statičku IP adresu

Kada imate mnogo uređaja na svojoj mreži – računala, mrežnu pohranu i Raspberry Pis – može biti neugodno neprestano tražiti njihove IP adrese kada im trebate pristupiti s daljine. Olakšajte si život skupom nepromjenjivih, statičkih IP adresa za te strojeve.

Índice
  1. DHCP u odnosu na statičku IP adresu
  2. Kako postaviti DHCP rezervaciju

DHCP u odnosu na statičku IP adresu

IP adresa

Vaš usmjerivač dodjeljuje IP adrese uređajima na vašoj mreži koristeći DHCP ili Dynamic Host Configuration Protocol. Kako spajate nove uređaje na mrežu, njima će se dodijeliti sljedeća IP adresa u skupu, a ako uređaj nije spojen nekoliko dana, njegova IP adresa će "isteći" tako da se može dodijeliti nečemu drugom.

Za svakodnevnu upotrebu ovo je sasvim u redu i nikada nećete ni primijetiti da se događa u pozadini. Ali ako redovito koristite SSH na Raspberry Pi, koristite Wake-on-LAN za uključivanje računala s druge strane kuće ili obavljanje drugih naprednih mrežnih zadataka, DHCP može postati smetnja.

Teško je zapamtiti koja je IP adresa dodijeljena kojem uređaju, a ako ikada isteknu, morate je ponovno potražiti. Ovdje je statička IP adresa korisna.

IP adresa

Umjesto da dopustite svom usmjerivaču da dodijeli bilo koju IP adresu koja je slobodna u bilo kojem trenutku, možete dodijeliti određene IP adrese uređajima kojima često pristupate. Na primjer, moj kućni poslužitelj postavljen je na 192.168.1.10, moja glavna radna površina na 192.168.1.11 i tako dalje—lako za pamćenje, sekvencijalno i nepromjenjivo.

Ove statičke IP adrese možete dodijeliti samom uređaju—koristeći, recimo, mrežne postavke sustava Windows na svakom računalu—ili to možete učiniti na razini usmjerivača. Rad na razini usmjerivača naziva se dodjeljivanje DHCP rezervacije, iako mnogi ljudi (pa čak i neki usmjerivači) to još uvijek nazivaju "statička IP adresa".

Rezervacije DHCP-a omogućuju vam jednostavno postavljanje svega na jednom mjestu sa svim vašim računalima na njihovim zadanim postavkama. Vaše će računalo zatražiti IP adresu putem DHCP-a, a vaš usmjerivač će mu dodijeliti onu koju ste rezervirali, a vaše računalo neće biti ništa pametnije.

Kako postaviti DHCP rezervaciju

dhcp

Da biste postavili DHCP rezervaciju, idite na konfiguracijsku stranicu usmjerivača—obično upisivanjem IP adrese u navigacijsku traku preglednika—i prijavite se. (Ako upotrebljavate mrežni Wi-Fi sustav s aplikacijom umjesto konfiguracijskom stranicom, te ćete postavke pronaći u aplikaciji.)

Lokacija je drugačija za svaku konfiguracijsku stranicu, ali tražite nešto što se zove "DHCP rezervacije", "statičke IP adrese" ili nešto slično—na mom Asus usmjerivaču to je u kategoriji LAN postavki.

Za dodjelu rezervacije potrebna vam je MAC adresa dotičnog uređaja. Ovo je jedinstveni niz znakova koji identificira određeni mrežni adapter i obično ga možete pronaći na popisu povezanih uređaja vašeg usmjerivača. Provjerite jeste li dobili MAC adresu za ispravan mrežni adapter—ako na računalu imate i Ethernet i Wi-Fi, imat ćete jednu MAC adresu za svaki.

Na konfiguracijskoj stranici vašeg usmjerivača unesite lako pamtljivu oznaku za uređaj (kao što je "Whitson's Desktop PC"), MAC adresu i željenu IP adresu. Spremite promjene i ponovite postupak za sve druge IP adrese koje želite rezervirati.

Od tada bi tim uređajima trebale biti dodijeljene vaše rezervirane IP adrese i više ih nikada nećete morati tražiti.

PCMag logotip Trebam li dobiti Wi-Fi 6 na svom novom prijenosnom računalu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up