Kako postaviti Oculus Rift

Upravo ste kupili jednu od najatraktivnijih dostupnih slušalica za virtualnu stvarnost, ali ne znate odakle početi. Ovaj vodič će vas provesti kroz konfiguraciju vaših Oculus Rift slušalica i Touch motion kontrolera kako biste započeli s VR-om.

Índice
 1. Provjerite imate li hardver
 2. Preuzmite i instalirajte softver Oculus Rift
 3. Napravite Oculus račun
 4. Pogledajte videozapis o sigurnosti
 5. Počnite konfigurirati slušalice
 6. Fizički spojite slušalice i senzore
 7. Povežite kontrolere bežično
 8. Ažurirajte firmware
 9. Postavite svoje senzore
 10. Nacrtajte svoje područje za igru
 11. Podesite slušalice
 12. Počnite koristiti VR!

Provjerite imate li hardver

Prvo trebate nabaviti Oculus Rift, koji je dostupan za 399 USD i uključuje sve što vam je potrebno u slušalicama i kontroleru: same Rift slušalice, dva senzora, dva Touch motion kontrolera i Oculus Remote.

To je ipak samo pola hardvera. Također vam je potrebno računalo koje može upravljati virtualnom stvarnošću. Oculus preporučuje sustav s najmanje Intel Core i5-4950/AMD Ryzen 5 1500X CPU-om, Nvidia GTX 970/1060 ili AMD Radeon R9 290/RX 480, 8 GB RAM-a, tri USB 3.0 porta i HDMI 1.3 port. Ako ga nemate, vrijeme je da ga kupite. Također možete potražiti Oculus Ready gaming računala ili pročitati naše popise najboljih stolnih i prijenosnih računala za VR.

Preuzmite i instalirajte softver Oculus Rift

Oculus Rift

Idite na u novom prozoru) i kliknite Preuzmi softver Oculus Rift. Ako poveznica ne radi, idite na Oculusovo mjesto, kliknite Rift, zatim kliknite Postavljanje kako biste pronašli mjesto. Instalirajte softver, što će potrajati neko vrijeme; instalater mora preuzeti nekoliko gigabajta dodatnih podataka kako bi vaš sustav bio spreman za Rift.

Napravite Oculus račun

Kada se softver Oculus instalira i pokrene, od vas će se tražiti da napravite ili se prijavite s Oculus računom. Ne brinite, ovo je besplatan račun bez naknade za pretplatu ili bilo čega iznad cijene koju ste već platili za Rift. Međutim, nudi pristup Oculus Storeu, koji vam omogućuje kupnju i preuzimanje Oculus Rift softvera. Zamislite to kao Steam račun (što će biti još jedan korak i još jedan način da dobijete VR igre).

Pogledajte videozapis o sigurnosti

Oculus Rift

Softver će reproducirati kratki video koji govori o osnovnim sigurnosnim pitanjima Oculus Rifta, kao što je prikladna dob za korištenje i svjesnost okoline. Ne možete preskočiti ovo.

Počnite konfigurirati slušalice

Ako vas softver Oculus odmah ne počne voditi kroz povezivanje Rifta i raznih senzora, možete ručno pokrenuti ovaj proces na glavnom zaslonu koji će se pojaviti. Pritisnite Devices, zatim kliknite Configure Rift, a zatim kliknite Full Setup da uključite proces u više koraka koji zapravo omogućuje da vaše slušalice rade s vašim računalom.

Fizički spojite slušalice i senzore

Oculus Rift

Ovo je tehnički najzahtjevniji dio procesa. Morate uključiti četiri kabela u svoje računalo. Spojite dva senzora poput web kamere na USB 3.0 priključke, zatim priključite kabel slušalica u drugi USB priključak i HDMI izlaz vašeg računala. Kada je sve povezano, softver će svaki uređaj prikazati zelenom kvačicom i OK.

Povežite kontrolere bežično

Oculus Rift

Sljedeći zaslon od vas će tražiti da postavite svoje ulazne uređaje. Oculus Rift dolazi s Oculus Touch kontrolerima pokreta i Oculus Remote, a uz slušalice možete koristiti i Xbox One gamepad. Provjerite barem prve dvije stavke i Xbox kontroler ako ga imate i kliknite Dalje.

Svaki kontroler treba zasebno uključiti i postaviti za uparivanje, s posebnim zaslonom koji pokazuje kako to učiniti. Za daljinski upravljač, samo držite središnju tipku. Za lijevi Oculus Touch kontroler, držite tipke Izbornik i Y dvije sekunde. Za desni Oculus Touch kontroler, držite tipke Oculus i B dvije sekunde. U svim ovim slučajevima, softver bi trebao automatski otkriti kontrolere i bežično ih upariti s vašim računalom.

Ažurirajte firmware

Oculus Rift

Nakon što je sve upareno i povezano, softver će započeti ažuriranje firmvera na slušalicama, senzorima, Oculus Touch kontrolerima i daljinskom upravljaču. Ovo bi moglo potrajati nekoliko minuta. Pazite da ništa ne isključite dok ne završite.

Postavite svoje senzore

Oculus Rift

Dva senzora prate kontrolere Oculus Rift i Oculus Touch, prateći njihov položaj u 3D prostoru ispred vašeg stola (ili gdje god ga postavite). Da biste to učinili, morate ih pravilno postaviti da pokriju cijelo područje na kojem želite koristiti VR. Preporuča se otvoreni kvadrat od najmanje 10 x 10 stopa. Nakon što je područje očišćeno, možete instalirati senzore i provjeriti radi li sve kako treba.

Dva senzora trebaju biti postavljena na udaljenosti od tri do šest stopa, dakle najmanje stopu od obje strane monitora. Provjerite jesu li sjajne crne strane okrenute prema vama jer su to leće svakog senzora.

Kada mislite da ste pronašli dobro mjesto, kliknite na zaslon Pokreni praćenje senzora. Dobit ćete upute da držite Touch kontroler na mjestu gdje ćete koristiti Rift i povučete okidač. Ako imate sreće, na ekranu će se pojaviti zelena kvačica i dva plava polja, što znači da su senzori ispravno postavljeni. Vjerojatnije ćete vidjeti pogrešku i strelice koje vas upućuju da zakrenete senzore kako biste bolje pokrili područje za igru. Senzori imaju šire vidno polje nego što mislite, pa ih je najbolje usmjeriti ravno naprijed i podešavati odatle, umjesto da ih oba usmjeravate izravno prema sebi.

Nacrtajte svoje područje za igru

Oculus Rift

S čistim prostorom za igru ​​i ispravno postavljenim senzorima, možete postaviti granice gdje želite koristiti Rift. To se zove Guardian System i čini da se mreža pojavljuje kada se približite rubu prostora koji ste oslobodili za VR upotrebu. Držite jedan od Touch kontrolera ispred svog računala, u dometu senzora, i povucite okidač. Dok je okidač pritisnut, nacrtajte granicu oko rubova vašeg područja za igru, pazeći da je upravljač između vas i senzora kako ga ne biste blokirali. Nakon što nacrtate dovoljno veliko područje, pojavit će se zeleni okvir koji označava da imate odgovarajući prostor za korištenje VR-a.

Ako nemate dovoljno prostora, možete onemogućiti sustav Guardian i koristiti VR softver koji se fokusira na mirno stajanje, s ograničenim fizičkim kretanjem.

Podesite slušalice

Oculus Rift

Oculus Rift mora udobno pristajati na vašoj glavi da bi radio, a to će zahtijevati nekoliko prilagodbi. Saznajte gdje se spajaju trake za slušalice i kako se mogu zategnuti ili olabaviti pomoću kopči na kuku i petlju. Postavite slušalice preko glave i povucite trake dok ne budu dobro pripijene, ali ne prečvrsto. Trebao bi ostati na licu bez pomicanja kada pomičete glavu.

Nakon toga možete podesiti položaj leće kako biste sebi omogućili najbolji pogled kroz Rift. Klizač u donjem lijevom kutu Rifta pomiče leće ispred vaših očiju, tako da možete izvršiti podešavanja ako slika ne izgleda oštro.

Počnite koristiti VR!

Uz sve što je povezano, postavljeno i ažurirano, vaš Rift je sada spreman za korištenje. Oculus softver će vas uputiti da stavite Rift, zgrabite Oculus Touch kontrolere i počnete ga koristiti. Nakon što stavite slušalice, softver će vas voditi kroz vodič za navigaciju u VR-u. U tom su trenutku slušalice potpuno konfigurirane i možete ih isprobati. Nakon što shvatite stvari, predlažemo da pogledate neke od najboljih VR igara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up