Kako postaviti i koristiti ugrađeni generator 2FA koda u iOS-u 15

Hakiranje i curenje podataka danas su prečesti. Jedan od najsigurnijih načina za zaključavanje privatnih podataka pohranjenih na vašim omiljenim uslugama i web stranicama je omogućavanje dvofaktorske autentifikacije.

Većina stranica nudi 2FA slanjem jednokratnog koda putem tekstualne poruke ili e-pošte za potvrdu vašeg identiteta prije odobravanja pristupa. Još jača metoda je korištenje aplikacije za autentifikaciju, koja obično stvara rotirajuće kodove koji se mijenjaju svakih 30-ak sekundi.

Apple već godinama nudi dvofaktorsku autentifikaciju za Apple ID-ove, ali iOS 15, iPadOS 15 i macOS Monterey omogućuju Appleu da generira kontrolne kodove na vašem iPhoneu, iPadu ili Macu za bilo koje web mjesto ili aplikaciju koja podržava tu značajku.

To nije samostalna aplikacija za autentifikaciju kakvu nude Google i Microsoft, ali vrijedi je koristiti ako ste do koljena u Appleovom ekosustavu. Siguran je kao i bilo koji drugi Appleov proizvod, ima sigurnosnu kopiju putem iClouda i radi na svim uređajima. Evo kako to postaviti na svoj iPhone.

Índice
  1. Omogući dvofaktorsku autentifikaciju
  2. Povežite 2FA na iOS-u
    1. Preporuka naših urednika
  3. Potvrdite kontrolne kodove

Omogući dvofaktorsku autentifikaciju

qr kod

Prije nego što možete koristiti značajku dvofaktorske provjere autentičnosti na svom uređaju, najprije ćete morati omogućiti korištenje 2FA na web stranicama i uslugama koje želite zaštititi. Mnoga mjesta mogu imati dvofaktorsku autentifikaciju za tekstualne poruke omogućenu prema zadanim postavkama. U većini slučajeva morat ćete dublje proučiti postavke sigurnosti ili privatnosti web stranice kako biste omogućili upotrebu aplikacije za autentifikaciju.

Način na koji dodajete ili mijenjate autentifikaciju može se razlikovati od stranice do stranice. Za ovaj primjer, otišao sam na Dropbox.com na svom računalu i prijavio se na svoj račun. Zatim sam kliknuo na ikonu svog profila i otišao na Postavke > Sigurnost i omogućio prekidač pored Provjera u dva koraka.

Odatle sam izabrao Koristite mobilnu aplikaciju kao moj preferirani način provjere autentičnosti. Dropbox je zatim prikazao QR kod s uputama kako konfigurirati svoju aplikaciju za autentifikaciju.

Povežite 2FA na iOS-u

postavka provjere

Sada kada je QR kod generiran, ostavite ga otvorenim i postavite dvofaktorsku autentifikaciju na svom iPhoneu. Nakon što nadogradite na iOS 15, otvorite Postavke > Lozinke, a zatim potvrdite svoj identitet. Ponovno koristeći naš primjer Dropboxa, odaberite Dropbox s popisa zaporki spremljenih na uređaju. Ako nemate spremljenu stranicu kliknite na + i dodajte URL stranice kao i svoje korisničko ime i lozinku.

Pod opcijama računa dodirnite Postavite kontrolni kod. Odaberite Ključ za podešavanjeako vam web stranica nudi numerički kod, ili Skenirajte QR kod, da otvorite kameru svog uređaja i skenirate QR kod na zaslonu računala. Ovo će potvrditi vjerodajnice web-mjesta i dodati šesteroznamenkasti kontrolni kod ispod informacija o web-mjestu pohranjenih na vašem uređaju.

Preporuka naših urednika

Potvrdite kontrolne kodove

provjera dropboxa

Sada kada je kontrolni kod dodan na moj uređaj, najbolje je potvrditi da kôd stvarno radi. Za Dropbox sam morao kliknuti Sljedeći na zaslonu računala da prijeđem pokraj QR koda. Web-mjesto me zatim zamolilo da omogućim provjeru u dva koraka unosom šesteroznamenkastog koda za provjeru navedenog na mom uređaju. Nakon provjere, Dropbox je ponudio i opciju korištenja mog broja mobitela kao pričuve.

Prije nego što prekinete, možda ćete se htjeti odjaviti s web-mjesta i ponovno prijaviti kako biste bili sigurni da sve radi. Kako bih se prijavio na Dropbox, unio sam svoje korisničko ime i zaporku, a zatim mi se prikazao zahtjev za provjeru identiteta unosom koda.

Kada se na svom telefonu pokušate prijaviti na web mjesto ili aplikaciju s omogućenom 2FA tehnologijom, kontrolni kod bi se trebao automatski pojaviti iznad tipkovnice tijekom procesa prijave. Dodirnite kod kako biste potvrdili svoju identifikaciju. Ako se to ne dogodi ili se prijavite na web-mjesto ili aplikaciju na drugom uređaju, kontrolni kodovi pohranjuju se pod Postavke > Lozinke na vašem uređaju.

Odaberite web mjesto na koje se pokušavate prijaviti, što bi u ovom slučaju bio Dropbox. Unesite šesteroznamenkasti kod prikazan na uređaju u ekran za potvrdu na računalu kako biste potvrdili svoj identitet i dobili pristup svom računu.

PCMag logotip Što je autentifikacija u dva faktora?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up