Kako postati profesionalac u ispisu: Ovladajte svojim upravljačkim programom pisača

Índice
  1. Intenzivni tečaj upravljačkih programa pisača
  2. Pristupite svom upravljačkom programu pisača
  3. Što on radi?
  4. Mogu li koristiti univerzalni upravljački program?
  5. Pristupite postavkama pisača na Macu
  6. Što je s višenamjenskim pisačima?
  7. Umnožite svoje izbore

Intenzivni tečaj upravljačkih programa pisača

Naravno, najlakši način da obavite jednostavan zadatak ispisa je da pritisnete Ctrl-P (ili Command-P za korisnike Maca). No odvojite nekoliko minuta da istražite svoj upravljački program pisača i otkrit ćete potpuno novu razinu kontrole nad procesima ispisa. Ukratko, upravljački program pisača je uslužni program koji vašem računalu omogućuje komunikaciju s pisačem i omogućuje vam kontrolu niza funkcija u vašim zadacima ispisa. Iako možete promijeniti nekoliko postavki kada pokrenete naredbu za ispis iz Windows aplikacije, možete pristupiti brojnim značajkama sljedeće razine putem sučelja upravljačkog programa. Vjerojatno ćete pronaći i korisne mogućnosti ispisa za koje niste ni znali.

Upravljački programi dolaze na instalacijskom disku koji ste dobili s pisačem ili ih preuzimate s web stranice proizvođača kao dio postupka postavljanja. Jedan od glavnih zadataka upravljačkog programa je prevođenje datoteka poslanih s računala na jezik pisača za izlaz. Stoga u nekim vrhunskim pisačima možete imati više od jednog upravljačkog programa pisača, po jedan za svaki jezik pisača, najčešće PCL i PostScript. Upravljački program koji preporučuje proizvođač obično se instalira kao zadani upravljački program, a ponekad morate označiti okvir tijekom postupka postavljanja da biste instalirali dodatne upravljačke programe. Za većinu poslovnih ispisa preferira se PCL – svestrani jezik pisača koji je stvorio HP – koji nudi brži ispis uz manju potrošnju memorije tijekom ispisa.

PostScript je Adobeov jezik pisača, a Adobe programi kao što su Illustrator, Photoshop i Acrobat optimizirani su za korištenje s njim. Kao takav, obično ga koriste grafički dizajneri. Iako se PostScript uglavnom koristi na Mac računalima, kompatibilan je i sa sustavom Windows. Ali osim ako vam ne treba za ispis grafičkih datoteka (ili za ispis tone PDF-ova), bolje je da se držite PCL-a. Uvijek se možete prebacivati ​​između njih ako je potrebno.

Pristupite svom upravljačkom programu pisača

Da biste pristupili sučelju upravljačkog programa pisača u sustavu Windows 10, upišite Control Panel u okvir za pretraživanje na alatnoj traci i pritisnite Enter. Padajući izbornik u gornjem desnom kutu zaslona nadzorne ploče omogućuje vam pregledavanje stranice prema kategoriji, velikim ikonama ili malim ikonama. Ako ste u prikazu kategorije, morate se prebaciti na bilo koji od prikaza ikona. Odatle kliknite na Uređaji i pisači i trebali biste doći do zaslona sličnog onome koji vidite ispod, s nizom ikona koje identificiraju pisače za koje ste instalirali upravljačke programe i zadani pisač označen zelenom kvačicom.

Uređaji i pisači

Desnim klikom na ikonu pisača kojem želite pristupiti otvorit će se izbornik. Dva izbora unutar tog izbornika koji sadrže većinu funkcija upravljačkog programa su Postavke ispisa i Svojstva pisača. Svojstva pisača vam omogućuju odabir priključaka i kontrolu sigurnosnih značajki, dok postavke ispisa—daleko najvažnije od njih dvije za svakodnevnu upotrebu—sadrže niz postavki za izgled, kvalitetu ispisa, unaprijed postavljene profile i više.

Također možete pristupiti postavkama upravljačkog programa iz mnogih Windows programa dok se pripremate za ispis. Kada kliknete Datoteka u gornjem lijevom kutu ekrana i zatim Ispis iz padajućeg izbornika, vidjet ćete ekran za ispis koji nudi nekoliko osnovnih opcija: broj kopija, veličina papira, jednostrani ili dvostrani ispis, i tako dalje. Neki programi (uključujući Word) pružaju vezu za postavke ispisa s ove stranice; drugi, poput preglednika Chrome, nemaju.

Svojstva

Što on radi?

Praktično bilo kojom funkcijom pisača koju želite promijeniti može se upravljati putem upravljačkog programa. A s obzirom na veliku raznolikost pisača na današnjem tržištu, oni se mogu uvelike razlikovati ovisno o namjeni pisača. Na primjer, upravljački program za profesionalni foto pisač bit će sasvim drugačiji od uredskog jednobojnog lasera.

Međutim, oni imaju zajedničke elemente. Kada otvorite upravljački program, trebali biste vidjeti dijaloški okvir s nizom kartica u gornjem lijevom kutu; krajnja lijeva kartica—koja se često naziva Izgled ili Postavljanje—sadrži podatke kao što su broj kopija za ispis, jednostrani ili obostrani ispis (ako vaš pisač podržava automatski obostrani ispis), vrstu papira i unaprijed postavljene načine ispisa (kao kao ispis fotografija, poslovni dokument i žive boje). Mnogi jednostavni pisači za opću potrošnju imaju samo nekoliko kartica koje okupljaju važne funkcije ispisa, dok poslovni modeli više klase mogu imati pola tuceta ili više kartica, ističući značajke koje mogu uključivati ​​neke kojih niste ni bili svjesni.

Na primjer, upravljački program Lexmark Universal v2 na mom poslovnom pisaču ima karticu s oznakom Watermark, na koju nikada nisam obraćao pozornost. Dodirom kartice pokreće se dijaloški okvir iz kojeg možete dodati vodeni žig (kao što je povjerljivo, skica ili vremenska oznaka) jednoj ili svim stranicama koje ispisujete. Druga kartica na upravljačkom programu Lexmark i na upravljačkim programima za druge pisače koji podržavaju ispis zaštićen lozinkom zove se Ispis i zadržavanje. Omogućuje vam da unesete PIN broj za ispis i zatim pošaljete zadatak na pisač; namjeravani bi primatelj morao unijeti PIN na tipkovnici pisača da bi se zadatak ispisao.

Vodeni žig

Mogu li koristiti univerzalni upravljački program?

Većina velikih proizvođača, uključujući ali ne ograničavajući se na Brother, Canon, Epson, HP, Lexmark i OKI, nude ono što nazivaju univerzalnim upravljačkim programima za pisače. Kao što možda pretpostavljate, oni nisu baš univerzalni - općenito rade samo za pisače tog proizvođača, a neki će raditi samo za ne-PostScript ili jednobojni ispis, na primjer. Međutim, mogu biti zgodni ako ste umreženi s, recimo, flotom crno-bijelih Brother pisača: ne morate instalirati poseban upravljački program za svaki novi pisač koji dodate. Microsoft ima univerzalni upravljački program za ne-PostScript pisače, iako njegovo postavljanje može biti prilično složeno. U većini slučajeva, bolje je koristiti upravljački program specifičan za model koji nudi proizvođač, a ne univerzalni upravljački program.

Različiti tipovi

Pristupite postavkama pisača na Macu

Mac računala imaju modernije i dosljednije sučelje za ispis od Windows sustava, a vi imate opsežnu kontrolu nad ispisom iz pojedinačnih programa. Osim toga, možete vidjeti osnovne informacije o vašem pisaču, kao i promijeniti vaš zadani pisač, iz dijaloškog okvira Pisači i skeneri na vašem Macu. S Mac računalom s High Sierra ili drugim novijim verzijama macOS-a, idite na System Preferences u mapi Applications i kliknite Printers & Scanners. (Na starijim verzijama macOS-a, postavka se zove Ispis i faksiranje.) Ovo otvara ploču s popisom instaliranih pisača, s označenim zadanim pisačem — posljednji korišteni pisač, osim ako ste naveli drugi pisač. Možete vidjeti popis dostupnih pisača, dijeliti svoj pisač na mreži, promijeniti veličinu papira i provjeriti red čekanja za ispis. Pritiskom na gumb Options & Supplies pokreće se dijaloški okvir s karticom Driver, koja vam omogućuje kontrolu ograničenog broja postavki.

Mac upravljački program pisača

Međutim, prava akcija je kada ispisujete iz programa. Kada kliknete Ispis na izborniku Datoteka, pojavljuje se dijaloški okvir Ispis koji nudi neke osnovne postavke (na primjer, broj kopija i vrstu medija) i gumb s oznakom Presets, koji pokreće padajući izbornik s puno postavki. za izgled, boju, rukovanje papirom, kvalitetu ispisa i dvostrani ispis. Možete ih koristiti onakvima kakvi jesu ili ih prilagoditi i spremiti.

Što je s višenamjenskim pisačima?

Kao uređaji koji rade više od samog ispisa, višenamjenski pisači (MFP)—poznati i kao sve-u-jednom ili AIO—nude veliku svestranost, spajajući u jedan stroj ono što je nekad zahtijevalo tri ili četiri uređaja. Gotovo svi osim ispisa skeniraju i kopiraju, a neki dodaju i mogućnost faksiranja. Svi imaju upravljački program za pisač, a mnogi imaju i upravljački program za faks kojem također možete pristupiti, ali rijetko ćete vidjeti odvojeno sučelje upravljačkog programa za skener s MFP-ovima.

Općenito, funkcijama skenera upravlja se putem pomoćnih programa za skeniranje proizvođača, koji imaju korisničko sučelje, ili sa zaslona MFP-a, bilo da ima zaslon osjetljiv na dodir ili zaslon bez dodira s tipkama za funkciju skeniranja. Za razliku od ispisa, gdje ispis možete započeti iz udobnosti svog stola, morate prići skeneru kako biste umetnuli original. Stoga ima smisla da se većinom funkcija skeniranja upravlja s MFP-a, koji čak neće morati biti povezan s računalom ako može skenirati na USB flash pogon ili memorijsku karticu.

Umnožite svoje izbore

Mnogi korisnici će dobro koristiti sučelje za ispis u određenoj aplikaciji i raditi s njegovim skupom opcija. Međutim, ti su izbori često prilično ograničeni. Pristup upravljačkom programu pisača — bilo putem "Svojstva pisača" ili poveznice sličnog naziva u aplikaciji, ili putem uređaja i pisača na upravljačkoj ploči — pružit će vam mnogo više mogućnosti. Detaljan pregled postavki upravljačkog programa može otkriti značajke za koje niste znali da vaš pisač može podnijeti.

Nakon što svladate svoj upravljački program pisača, odaberite svoj sljedeći pisač čitajući naše najnovije recenzije. Također možete pogledati naš primjer o tome kako uštedjeti novac na tinti za pisač.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up