Kako popraviti zamućenje pokreta u PC igrama

Motion blur jedna je od vizualnih postavki koje izazivaju najveće podjele u PC igrama i odličan je primjer rasprave "značajka protiv buga". U nekim je igrama privlačnost očita. Trkaće igre i sportski naslovi dobro iskorištavaju zamućenje kretanja kako bi poboljšali dojam nevjerojatne brzine, a kada se vješto koriste, mogu poboljšati dramu i intenzitet nekih od najživopisnijih trenutaka igranja.

Problem je kad se zamućenje pri pokretu nenamjerno pojavi. Zamućenje može učiniti teksture mutnim, smanjiti razinu detalja, pa čak i učiniti određene elemente svijeta igre ili sučelja težim za analizu. U najgorim slučajevima, zamućenje kretanja smanjuje ukupnu vizualnu vjernost igre i može negativno utjecati na uranjanje. Srećom, postoje brojni načini za učinkovitu borbu protiv zamućenja kretanja i njegovo smanjenje ili potpuno uklanjanje.

Índice
  1. Onemogući zamućenje pokreta u igri
  2. Poboljšajte broj sličica u sekundi
  3. Povećajte brzinu osvježavanja
  4. Omogući umetanje crnog okvira
    1. Preporuka naših urednika
  5. Omogućite postavke vremena odgovora

Onemogući zamućenje pokreta u igri

izbornik postavki zamućenja pokreta u igri

Gears of War 4 (zasluga: Alan Bradley)

Prvi i najlakši korak za smanjenje zamućenja pri pokretu je pogledati izbornik postavki u igri. Ispod zaslona ili grafike provjerite postavku zamućenja pokreta (neke igre mogu zahtijevati da pogledate u podizborniku Napredne postavke). Mnoge moderne igre također nude korak-po-korak opcije zamućenja pokreta umjesto binarnog prebacivanja.

Također možete naići na povezane postavke koje mogu proizvesti efekte slične zamućenju pokreta. Dubina polja, na primjer, može stvoriti zamućenje u bližem ili daljem polju slike slično zamućenju koje dobivate od kretanja velikom brzinom. Uvijek je dobra ideja zaviriti u izbornike postavki zaslona i grafike u računalnim igrama kako biste fino podesili sliku i pomogli pronaći optimalnu ravnotežu vjernosti i performansi.

Poboljšajte broj sličica u sekundi

fps brojač preko snimke igre

(Zasluge: Whitson Gordon)

Govoreći o performansama, povećanje broja okvira u igri također može pomoći u borbi protiv zamućenja pokreta. Veći broj sličica u sekundi ima brojne prednosti, od smanjenog naprezanja očiju do glatkije prezentacije, a srećom jedan od tih učinaka je smanjenje nenamjernog zamućenja pokreta.

Ako je vaš hardver sposoban za to, trebali biste koristiti maksimalnu stopu osvježavanja vašeg monitora za igre kao cilj. To može zahtijevati da smanjite neke od grafičkih postavki, posebno u zahtjevnim AAA naslovima ili ako koristite stariji GPU.

Najbolji pristup je proći kroz postavke jednu po jednu i vidjeti koliko utječu na stvarni izgled vaše igre. Odbacite postavke na kojima ne primjećujete veliku vizualnu razliku ili one koje imaju najveći utjecaj na performanse. Većina postavki, kao što su kvaliteta teksture, udaljenost iscrtavanja ili anti-aliasing, pružit će nekoliko opcija, stoga jednostavno pronađite najnižu s kojom možete živjeti u svakoj kategoriji.

Imajte na umu da ako završite s povećanjem broja sličica u sekundi iznad stope osvježavanja za vaš zaslon, možete završiti s trganjem ili artefaktom. U tom slučaju svakako omogućite i V-sync dok se igrate s grafičkim opcijama igre.

Povećajte brzinu osvježavanja

napredne postavke prikaza

(Zasluge: Alan Bradley)

Suprotno od postizanja višeg broja sličica u igri je osiguravanje usklađenosti sa zaslonom. Ploča s visokom stopom osvježavanja neće pokazati veliku razliku od zaslona s nižom stopom osvježavanja osim ako ne omogućite tu višu stopu u sustavu Windows.

Postavku brzine osvježavanja za svoj monitor ili TV možete pronaći tako da desnom tipkom miša kliknete radnu površinu i odaberete Postavke zaslonazatim odaberite Napredne postavke prikaza na dnu izbornika. Zatim možete postaviti brzinu osvježavanja s padajućeg izbornika na dnu.

Omogući umetanje crnog okvira

Demo zamućenja pokreta

(Zasluge: Nvidia)

Jedan od glavnih krivaca za zamućenje pri pokretu je način na koji moderni paneli prikazuju okvire. Zasloni s ravnim zaslonom savršeno crtaju i zadržavaju sliku dok sljedeći okvir ne bude spreman, tehnika koja se naziva "uzorak i zadržavanje", koja zbunjuje naše oči kada očekujemo prirodniji prijelaz.

Neki monitori i televizori pokušavaju se suprotstaviti ovom nedostatku tehnologijom koja se zove Black Frame Insertion. BFI dodaje čvrsti crni okvir između normalnih okvira i vara vaš mozak da uoči fluidno kretanje. Često je dostupna kao diskretna postavka na zaslonima koji je podržavaju; provjerite ugrađene postavke za vaš TV ili monitor.

Preporuka naših urednika

Imajte na umu da BFI može imati štetan učinak na svjetlinu slike, pa ćete možda morati promijeniti postavke svjetline kako biste to uzeli u obzir. Neki će zasloni uzeti u obzir gubitak svjetline i nadoknaditi ga u skladu s tim kada uključite BFI, pa prvo pokušajte to prije nego počnete podešavati druge postavke.

Ako svoje računalo povežete s TV-om, možda ćete imati pristup opciji izglađivanja kretanja (koja se naziva TruMotion, Action Smoothing itd., ovisno o proizvođaču). Zaslon će pokušati povećati broj okvira umetanjem novih okvira na temelju onih koji dolaze prije i poslije, što može pomoći u smanjenju zamućenja.

Ipak, budite oprezni jer izglađivanje pokreta može dodati neodrživu količinu kašnjenja unosa ili stvoriti efekt "sapunice", posebno u videu, gdje slike izgledaju previše stvarno i prekidaju uranjanje. Stoga biste mogli isključiti ovu postavku ako samo gledate TV.

Omogućite postavke vremena odgovora

Aorus KD25F postavke fps

Kao što se vidi na Aorus KD25F (Zasluga: Tony Hoffman)

Još jedan čest uzrok zamućenja pri kretanju je slabo vrijeme odziva, što je vrijeme koje je potrebno pikselu da promijeni boju (obično se mjeri kao vrijeme potrebno da se boja promijeni iz crne u bijelu). Dulje vrijeme odziva znači dulju latenciju jer piksel mijenja nijansu, što može rezultirati pojavom duhova, artefaktima i višim razinama zamućenja.

Neki će zasloni uključivati ​​postavku Overdrive kako bi se poboljšalo vrijeme odziva, iako njezino uključivanje također može uvesti mogućnost inverznog ghostinga. To se događa kada piksel premaši željenu nijansu i mora se povući, ostavljajući iza sebe svijetlu sliku "duha". Ako je dostupno, pokušajte eksperimentirati s različitim razinama Overdrivea kako biste pronašli najbolji kompromis između smanjenog zamućenja i obrnutog duha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up