Kako pokrenuti Windows s USB pogona

Ako koristite računalo opremljeno starijom verzijom sustava Windows, ali želite ažurniji operativni sustav, možete pokrenuti Windows 10 ili 11 izravno s USB pogona.

Trebat će vam USB flash pogon s najmanje 16 GB slobodnog prostora, ali po mogućnosti 32 GB. Također ćete trebati licencu za aktivaciju Windows 10 ili Windows 11 na USB pogonu, što znači da ćete je morati kupiti ili koristiti postojeću povezanu s vašim digitalnim ID-om. Zatim možete koristiti Windows USB uslužni program za postavljanje USB pogona s bilo kojim OS-om. Kada završite, moći ćete se dignuti s diska da pokrenete Windows.

Glavni nedostatak dizanja s USB diska je taj što će Windows raditi sporije od dizanja s tvrdog diska. Ali ako ste u stisci, barem možete raditi s OS-om i pristupati različitim aplikacijama na ovaj način.

Microsoft je jednom ponudio vlastiti alat pod nazivom Windows to Go (Otvara se u novom prozoru), koji je mogao generirati Windows USB pogon za podizanje sustava s Enterprise i Education verzijama Windowsa 10. Međutim, tvrtka je zaustavila razvoj tog programa i više ga ne ažurira to. Umjesto toga, možete se obratiti dvama uslužnim programima, WinToUSB i Rufus, koji će stvoriti disk za podizanje sustava iz bilo koje verzije operativnog sustava i na bilo kojoj vrsti USB pogona.

Índice
  1. Preuzmite Windows 10 ISO datoteku
  2. Preuzmite Windows 11 ISO datoteku
  3. Stvorite pogon s WinToUSB
  4. Stvorite pogon s Rufusom
  5. Pokrenite Windows s flash pogona

Preuzmite Windows 10 ISO datoteku

preuzmi windows 10

Ako želite pokrenuti Windows 10 s USB diska, prvi korak je da se prijavite na svoje trenutno Windows 10 računalo i stvorite Windows 10 ISO datoteku koja će se koristiti za instalaciju operativnog sustava na pogon.

Da biste to učinili, idite na web mjesto Download Windows 10 (Otvara se u novom prozoru), koje nudi najnovije izdanje sustava Windows 10; u trenutku pisanja ovog teksta, to je ažuriranje Windows 10 za studeni 2021. ili Windows 10 verzija 21H2. Klik Preuzmite alat sada da biste datoteku MediaCreationTool.exe spremili na svoje računalo.

stvoriti instalacijski medij

Dvaput kliknite na ovu datoteku da biste instalirali program. Na prvom ekranu kliknite na Pristup dugme. Zatim kliknite na Stvorite instalacijski medij (USB flash pogon, DVD ili ISO datoteka) za drugo računalo gumb i kliknite Sljedeći. Potvrdite da su jezik, arhitektura i izdanje točni i kliknite Sljedeći.

iso datoteka

Zatim se od vas traži da odaberete koji medij želite koristiti. Iako u konačnici želite pokrenuti Windows s USB pogona, kliknite ISO datoteka (ne USB flash pogon), a zatim kliknite Sljedeći.

mjesto iso datoteke

Odaberite mjesto na tvrdom disku za pohranu Windows ISO datoteke i kliknite Uštedjeti. Windows 10 će zatim generirati potrebnu ISO datoteku. Kada je proces završen, kliknite Završi to.

Preuzmite Windows 11 ISO datoteku

windows 11 iso

Da biste pokrenuli Windows 11 s USB pogona, morat ćete nabaviti Windows 11 ISO datoteku za instalaciju operativnog sustava na pogon. Idite na web mjesto Download Windows 11 (otvara se u novom prozoru) i pomaknite se do odjeljka Download Windows 11 disk slike (ISO).

skini iso

Kliknite na Odaberite Preuzmi padajućeg izbornika i odaberite Windows 11 (više ISO izdanja) opcija. Zatim kliknite na Polijetanje dugme. Odaberite jezik proizvoda i kliknite Potvrdi. Zatim kliknite gumb za preuzimanje 64-bitne verzije i spremite ISO datoteku na svoj tvrdi disk.

Stvorite pogon s WinToUSB

wintousb

Da biste stavili ISO datoteku za pokretanje na svoj USB pogon, vrijeme je da zatražite pomoć programa treće strane kao što je WinToUSB (Otvara se u novom prozoru). Ovaj alat dolazi u tri verzije – besplatnoj, profesionalnoj i poslovnoj. Započnite s besplatnom verzijom, ali imajte na umu da ima neka ograničenja. Možete slobodno izraditi instalaciju Home verzije za Windows 10 ili Windows 11, ali ne i za Professional ili Enterprise. Ako trebate jedno od ovih izdanja, profesionalna verzija WinToUSB-a košta 29,95 USD, dok će opcija Enterprise koštati 199,95 USD. Preuzmite i instalirajte WinToUSB softver s namjenske web stranice (Otvara se u novom prozoru).

Windows verzije

Zatim spojite prazan USB flash pogon na računalo i pokrenite WinToUSB iz prečaca izbornika Start. Na početnom zaslonu kliknite gumb za pretraživanje pokraj polja slikovne datoteke i odaberite ISO datoteku koju ste izradili za Windows 10 ili 11.

Odaberite verziju sustava Windows koju želite klonirati na USB memoriju, a zatim kliknite Sljedeći. Ako koristite besplatnu verziju, vaš jedini izbor bit će Windows 10 Home ili Windows 11 Home.

shema podjele

Zatim ćete morati odabrati svoj odredišni pogon. Otvorite padajući izbornik i odaberite svoj USB pogon. Pojavit će se poruka s upitom da odaberete shemu particije. Za starija računala s naslijeđenim BIOS načinom, kliknite na MBR za BIOS opcija.

Za novija računala s omogućenim UEFI načinom rada kliknite GPT za UEFI. Također možete birati MBR za BIOS i UEFI ako ste kupili jednu od plaćenih verzija WinToUSB-a. Klik Da nastaviti.

način ugradnje

Na sljedećem zaslonu odaberite Naslijeđe opcija za način instalacije. Klik Sljedeći i sada će vaš Windows USB pogon biti kreiran. Kada proces instalacije dosegne 100%, što znači da je završen, zatvorite WinToUSB program i uklonite USB pogon.

Stvorite pogon s Rufusom

rufus

Još jedan solidan uslužni program je Rufus (otvara se u novom prozoru). Preuzmite, instalirajte i pokrenite program. U prozoru Drive Properties odaberite svoj USB pogon u polju Device, ako već nije odabran. Kliknite na Odaberite pokraj polja za odabir pokretanja i odaberite svoju Windows ISO datoteku.

Pritisnite okvir s opcijama Slika i promijenite ga u Windows to Go. Za starija računala s naslijeđenim BIOS načinom rada, promijenite shemu particije na MBR. Za novija računala s omogućenim UEFI načinom rada promijenite ga u GPT. Ostale opcije možete ostaviti na zadanim vrijednostima. Ako želite, promijenite oznaku Volume u nešto poput Windows 10 ili Windows 11. Zatim kliknite gumb Start.

Windows verzije

Na sljedećem zaslonu odaberite verziju sustava Windows koju želite pokrenuti na USB disku, a zatim kliknite u redu. Treperi poruka upozorenja da će svi podaci na vašem USB disku biti uništeni. Klik u redu nastaviti. Rufus će sada kopirati potrebne datoteke na disk. Kada je proces završen, zatvorite Rufus prozor.

Pokrenite Windows s flash pogona

izbornik za pokretanje

Kada želite pokrenuti Windows na drugom računalu, umetnite svoj USB pogon u to računalo. Pritisnite odgovarajuću tipku za marku i model vašeg računala za pristup izborniku za pokretanje i odaberite opciju za pokretanje s USB pogona.

pokretanje prozora

Kada prvi put pokrenete Windows s USB pogona, morat ćete proći kroz poznati postupak postavljanja sustava Windows. Također ćete morati aktivirati Windows (Otvara se u novom prozoru). Zatim možete instalirati Windows aplikacije na USB pogon i pristupiti svim datotekama ili dokumentima pohranjenim na mreži, približavajući iskustvo radu na jednom od vaših Windows računala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up