Kako pokrenuti Windows 11 na virtualnom računalu

Ako želite provjeriti izdanje Insider Preview za Windows 11, imate nekoliko opcija kako i gdje ga instalirati. Možete ga staviti na namjensko ili rezervno računalo, postaviti ga kao dio sustava za dvostruko pokretanje da koegzistira s drugom verzijom Windowsa ili ga dodati kao virtualni stroj.

Na neki način, virtualni stroj je najučinkovitija opcija jer vam omogućuje da kontrolirate koliko prostora na disku, memorije i drugih resursa je dodijeljeno za pokretanje operativnog sustava. Glavni nedostatak je taj što, budući da ne koristi punu snagu vašeg računala, virtualni stroj može biti sporiji od vašeg uobičajenog OS-a. Međutim, ako imate dovoljno slobodnog prostora za pohranu i memoriju, performanse ne bi trebale predstavljati preveliki problem.

Pokušao sam stvoriti Windows 11 VM koristeći VMware Workstation Player i Oracle VM VirtualBox. VMware Workstation prihvatio je izdanje Windows 11 Preview bez problema. S Oracle VM VirtualBoxom morao sam podesiti određene postavke da bi radio. Vjerojatno će vam biti lakše koristiti VMware Workstation Player, ali ja ću pokriti oba programa.

Índice
  1. Preuzmite Windows 11 ISO datoteku
    1. Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag
  2. VMware Workstation Player
  3. Oracle VM VirtualBox
    1. Preporuka naših urednika

Preuzmite Windows 11 ISO datoteku

insajderski program

Vaš prvi korak je preuzimanje Microsoftove Windows 11 ISO datoteke, koju možete koristiti izravno za postavljanje vašeg VM-a. Da biste preuzeli ovu ISO datoteku, morate se registrirati za Microsoftov program Windows Insider, za koji je potreban Microsoftov račun. Ako se još niste pridružili programu Insider, idite na stranicu Windows Insider (Otvara se u novom prozoru) i prijavite se svojim Microsoft računom. Na stranici za registraciju potvrdite okvir za prihvaćanje uvjeta ovog ugovora i kliknite Registriraj se.

odaberite izdanje

Za preuzimanje stvarne ISO datoteke idite na stranicu za preuzimanje programa Windows Insider Preview (otvara se u novom prozoru) i prijavite se svojim Microsoft računom. Pomaknite se prema dolje do Odaberite izdanje odjeljak. Pritisnite padajući izbornik za Odaberite izdanje. Ovdje možete odabrati bilo koji Windows 11 Insider pregled (Dev kanal) ili Windows 11 Insider pregled (Beta kanal).

Beta kanal je stabilniji i sadržavat će samo značajke koje će se pojaviti u ovogodišnjem službenom izdanju Windowsa 11. Dev kanal je manje stabilan i sadržavat će najnovija ažuriranja i značajke osim onih predviđenih za Windows 11 kasnije ove godine. Odaberite kanal koji želite, a zatim kliknite Potvrdi.

preuzimanje datoteka

Zatim odaberite jezik proizvoda i kliknite Potvrdi. Kliknite na Polijetanje gumb za izradu i jezik koji ste odabrali i spremite datoteku na svoje računalo.

Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag

VMware Workstation Player

VMware player za radne stanice

VMware Workstation Player (Otvara se u novom prozoru) besplatan je za nekomercijalne, osobne i kućne korisnike, studente i neprofitne organizacije. Komercijalne organizacije moraju kupiti licencu (Otvara se u novom prozoru) za 149 USD.

Preuzmite program sa stranice za preuzimanje (otvara se u novom prozoru) klikom na Preuzeti sada odnos. Dvaput kliknite preuzetu datoteku i slijedite korake za instalaciju. Nakon instalacije otvorite program i kliknite na Stvorite novi virtualni stroj dugme.

instalacijski disk

U čarobnjaku za novi virtualni stroj kliknite na Datoteka slike instalacijskog diska (iso). opciju, zatim potražite i odaberite preuzetu Windows 11 ISO datoteku. Klik Sljedeći.

Windows verzija

Zatim trebate odabrati operativni sustav za goste. Odaberite Microsoft Windows i postavite verziju na Windows 10 x64. Klik Sljedeći.

VM naziv

Tada možete imenovati virtualni stroj. Preporučujemo da mu date naziv koji je lako prepoznati, kao što je "Windows 11 Preview". Odaberite mjesto na koje želite pohraniti virtualni stroj i sve povezane datoteke, a zatim kliknite Sljedeći.

kapacitet diska

U sljedećem prozoru prihvatite preporučenu veličinu diska za vaše Windows 11 okruženje. Ako planirate zadržati VM na svom trenutnom računalu umjesto da ga premjestite na drugu lokaciju, provjerite to Mogućnost spremanja virtualnog diska kao jedne datoteke i kliknite Sljedeći.

podesite hardver

Sljedeći prozor prikazuje postavke za vaš VM. Ako želite nešto promijeniti kliknite Prilagodite hardver. Na primjer, možda ćete htjeti povećati memoriju na 8 GB ili više ako je imate slobodnog prostora. Klik Zatvoriti u prozoru Hardver, a zatim kliknite Završi to u glavnom prozoru čarobnjaka.

igrati virtualni stroj

Na početnom zaslonu provjerite je li odabran novi VM. Kliknite na Igrajte virtualni stroj vezu za pokretanje postupka postavljanja sustava Windows.

instalirati windowse

Potvrdite jezik i druge zadane postavke na prvom zaslonu, a zatim kliknite Sljedeći i odaberite Sada instalirati dugme. Zaslon Aktiviraj sustav Windows od vas traži ključ proizvoda. Ako trenutno nemate dostupnu, kliknite na Nemam ključ proizvoda opcija. Uvijek možete naknadno unijeti ključ kako biste aktivirali Windows. Na sljedećem zaslonu odaberite verziju sustava Windows 11 koju želite instalirati, poput Windows 11 Pro, a zatim kliknite Sljedeći.

prilagođena instalacija

Prihvatite licencne uvjete. U prozoru koji vas pita koju vrstu instalacije želite, odaberite je Prilagođeno: instalirajte samo Windows (napredno) opcija.

instalirati windowse

Na zaslonu koji vas pita gdje želite instalirati Windows, vaša bi jedina opcija trebala biti Pogon 0 Nedodijeljeni prostor. Klik Sljedeći i Windows će se instalirati. Nakon instalacije započinje postupak postavljanja sustava Windows 11. Zatim ćete moći u potpunosti testirati i isprobati Windows 11.

insajderski program

Također biste trebali prijaviti svoj VM u program Windows Insider kako biste nastavili primati nove verzije Insidera. Učinite ovo iz Postavke > Windows Update > Windows Insider program. Kliknite na Otvorite Dijagnostiku i povratne informacije povezati i uključiti Pošaljite neobavezne dijagnostičke podatke sklopka. Vratite se na prethodni ekran i kliknite na Započnite dugme.

odaberite kanal

U sljedećem prozoru kliknite Povežite svoj račun i odaberite Microsoftov račun koji koristite za Insiders program. Klik Nastavitizatim odaberite željeni kanal—Dev Channel ili Beta kanal. Klik Nastavitipregledajte ugovor, a zatim kliknite Nastaviti. Odaberite Ponovno pokreni sada gumb za ponovno pokretanje sustava Windows i zatim se ponovno prijavite.

instalirati VMware alate

Zadnji korak je instaliranje VMware alata, koji poboljšavaju performanse i druge funkcije vašeg VM-a. Trebali biste vidjeti upit na dnu ekrana koji od vas traži da instalirate VMware Tools; klik Instalirajte alate. Ako nije, otvorite File Explorer, odaberite DVD pogon (D:)i dvaput kliknite na setup.exe datoteka.

Slijedite korake instalacije, a zatim ponovno pokrenite računalo kada završite i ponovno se prijavite u Windows 11. S instaliranim VMware Tools, sada možete promijeniti veličinu prozora VM-a, a Windows 11 će ga promijeniti u skladu s tim.

Oracle VM VirtualBox

oracle vm virtualbox

Oracle VM VirtualBox je program otvorenog koda koji svatko može besplatno preuzeti i koristiti. Idite na stranicu za preuzimanje programa (otvara se u novom prozoru) i kliknite vezu za operativni sustav vašeg domaćina, kao što je Windows. Pokrenite preuzetu datoteku, instalirajte alat, a zatim pokrenite program. Kliknite na Novi ikonu na početnom zaslonu.

ime vm

U prvom prozoru za naziv i operativni sustav unesite naziv koji želite koristiti za VM, kao što je Windows 11 Preview. Odaberite mapu u koju želite pohraniti VM i pridružene datoteke. Odaberite ili potvrdite Windows kao operativni sustav, a zatim promijenite verziju na Windows 10 (64-bitni) i kliknite Sljedeći.

skladišni prostor

Zatim trebate odabrati količinu memorije koju želite dodijeliti Windows 11 VM-u. Trebat će vam najmanje 4 GB, ali to možete povećati ako imate više. Klik Sljedeći.

stvoriti VM

Prihvatite preporučenu veličinu tvrdog diska i kliknite Sada stvorite virtualni tvrdi disk opcija. Zatim kliknite Stvoriti.

Preporuka naših urednika

Vrsta datoteke

Pod Vrsta datoteke tvrdog diska odaberite drugu opciju, VHD (virtualni tvrdi disk)a zatim kliknite Sljedeći.

fiksna veličina

U sljedećem prozoru odaberite Fiksna veličina opciju ako imate dovoljno prostora na disku i želite brže performanse od VM-a. Klik Sljedeći.

potvrditi VM

Zatim trebate potvrditi put i naziv za VM, kao i dodijeljeni prostor na disku. Klik Stvoriti i pričekajte da se VM stvori.

VM postavke

Kada je VM spreman, odaberite ga na početnom zaslonu. Prije nego što pokušate instalirati Windows 11, postoji nekoliko postavki koje možete prilagoditi kako bi Oracle VM VirtualBox prihvatio Windows 11. Kliknite postavke ikonu i odaberite Sustav tab. U odjeljku Matična ploča poništite odabir disketa. Iz Procesor odjeljak, povećajte CPU na najmanje četiri.

datoteka diska

Sada kliknite na Prikaz tab. Ispod Zaslon odjeljak, povećajte video memoriju na 128 GB i promijenite grafički kontroler u VBoxSVGA. Odaberite Skladištenje i kliknite na unos koji kaže Prazan. Pritisnite plavu ikonu diska u gornjem desnom kutu prozora i odaberite Odaberite datoteku na disku. Pregledajte i odaberite svoju Windows 11 ISO datoteku. Klik u redu za zatvaranje prozora postavki.

postavljanje windowsa

Dok je vaš Windows 11 VM još uvijek odabran, kliknite Početak i pričekajte početak instalacije sustava Windows. U ovom trenutku, koraci i ekrani su isti kao za VMware Workstation Player: potvrdite jezik i druge zadane postavke, kliknite na Sada instalirati dugme.

Unesite ključ proizvoda ako ga imate; klik Nemam ključ proizvoda ako ne. Odaberite verziju sustava Windows 11 koju želite instalirati, a zatim prihvatite licencne uvjete. Odaberite Prilagođeno: instalirajte samo Windows (napredno) i izabrati Pogon 0 Nedodijeljeni prostor.

Zatim bi se trebao instalirati Windows. Nakon instalacije prođite kroz postupak postavljanja sustava Windows 11, a zatim se prijavite u sustav Windows.

insajderski program

U ovom trenutku želite prijaviti svoj VM u program Windows Insider. Ići Postavke > Windows Update > Windows Insider program. Provjerite jeste li omogućili prikupljanje potrebnih dijagnostičkih podataka. Kliknite na Započnite gumb, a zatim kliknite Povežite svoj račun i odaberite Microsoftov račun koji koristite za Insiders program. Klik Nastaviti.

insajderski kanal

Zatim morate odabrati željeni kanal. Odaberite Dev Channel ili Beta kanala zatim kliknite Nastaviti. Pregledajte ugovor, a zatim kliknite Nastaviti i odaberite Ponovno pokreni sada gumb za ponovno pokretanje VM-a.

dodaci za goste

Ponovno se prijavite u Windows 11, a zatim instalirajte Oracle VM VirtualBox dodatke za goste kako biste poboljšali njegovu izvedbu. Da biste to učinili, kliknite na Uređaji izbornik i odaberite Umetnite sliku CD-a s dodacima za goste. Pričekajte da instalacija počne. Ako se ništa ne dogodi, otvorite File Explorer, odaberite unos za CD pogon (D:)i dvaput kliknite na VBoxWindowsAdditions.exe datoteka.

kompletno postavljanje

Slijedite korake za instaliranje dodataka za goste. Ponovno pokrenite svoj Windows 11 VM kada završite i ponovno se prijavite. Nakon što se dodaci za goste instaliraju, promijenite veličinu prozora VM-a ako želite i Windows 11 će se prilagoditi novoj veličini.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up