Kako pokrenuti stare igre na vašem modernom računalu

Možete igrati nove igre na starom računalu, ali što ako želite igrati starije igre na trenutnom računalu za igranje?

Što je igra za Windows starija, manja je vjerojatnost da će raditi odmah nakon vađenja iz kutije. Operativni sustavi se mijenjaju i specifikacije postaju zastarjele. Moderne 64-bitne verzije sustava Windows ne podržavaju aplikacije dizajnirane za starije 16-bitne verzije kao što je Windows 95/98. Starije verzije Windowsa radile su na DOS-u, ali to nije bio slučaj od Windowsa XP. Mogu postojati i ovisnosti—stare softverske biblioteke ispod haube—koje trebaju starije igre, a nisu dostupne na novijim računalima.

Iako je svaka igra drugačija, postoji nekoliko uobičajenih opcija pomoću kojih možete pokušati vratiti staru igru. Ovi bi vam trikovi trebali pomoći pri pokretanju mnogih retro igara dizajniranih za stare operativne sustave, od DOS-a do Windows XP-a.

Oglas

Índice
  1. Pokreni kao administrator
  2. Koristite način rada kompatibilnosti
  3. Instalirajte nepotpisane upravljačke programe
  4. Koristite emulator
  5. Koristite virtualni stroj
  6. Kako napraviti retro konzolu za videoigre s Raspberry Pi pogonom

Pokreni kao administrator

Pokreni kao administrator

Starije verzije Windowsa nisu imale sustav kontrole korisničkih računa (Otvara se u novom prozoru) koji se nalazi u novijim verzijama OS-a. Ovaj sustav ograničava vaša dopuštenja u svakodnevnoj upotrebi, tako da ne možete slučajno izbrisati nešto važno ili se zlonamjerne datoteke ne mogu automatski instalirati. Mnoge starije igre napisane su pod pretpostavkom da se ne moraju brinuti o tim ograničenjima jer, pa, nisu.

Da biste to zaobišli, možete pokretati igre s administratorskim ovlastima. Najlakši način da to učinite je da desnom tipkom miša kliknete .exe datoteku koju koristite za pokretanje igre i odaberete "Pokreni kao administrator". Morat ćete to učiniti svaki put kada igrate igricu, ali možete koristiti upute u sljedećem odjeljku da to učinite trajnim.

Koristite način rada kompatibilnosti

Koristite način rada kompatibilnosti

Administratorski način rada rješava jedan problem, ali način rada kompatibilnosti može riješiti nekoliko odjednom. Ova značajka ugrađena u sustav Windows omogućuje vam simulaciju određenih uvjeta koji se nalaze u starijim verzijama sustava Windows. Da biste to uredili, pronađite .exe igru ​​koju želite pokrenuti, kliknite desnom tipkom miša i odaberite Svojstva. Na vrhu prozora koji se pojavi kliknite karticu Kompatibilnost.

Ovdje imate dvije mogućnosti. Možete kliknuti "Pokreni alat za rješavanje problema s kompatibilnošću" za automatsko otkrivanje problema za određenu igru, koji će se automatski primijeniti na kraju čarobnjaka. Alternativno, možete ručno promijeniti određene opcije.

U načinu kompatibilnosti možete odabrati verziju sustava Windows za koju je igra dizajnirana u padajućem izborniku—ili barem onu ​​za koju je najvjerojatnije da će raditi. Donji okvir u ovom prozoru također ima postavke za omogućavanje smanjenog načina rada u boji, stariju rezoluciju 640 x 480 ili — kao što je već spomenuto — opciju da se program uvijek pokreće kao administrator. Ovdje pronađite potpuno objašnjenje svih postavki koje možete podesiti (Otvara se u novom prozoru).

Instalirajte nepotpisane upravljačke programe

Instalirajte nepotpisane upravljačke programe

Kada je Windows postao 64-bitni, Microsoft je omogućio korištenje više od 4 GB memorije i učinio vaše računalo sigurnijim (Otvara se u novom prozoru), ali je također blokirao korištenje nepotpisanih upravljačkih programa. Vozači sada dolaze s digitalnim potpisom (Otvara se u novom prozoru) koji potvrđuje njihov integritet. Vozači koji nemaju ovaj potpis ne smiju startati. Nažalost, neke starije igre oslanjaju se na ove upravljačke programe, što može uzrokovati probleme kada ih pokušate pokrenuti.

Da biste instalirali nepotpisane upravljačke programe, morat ćete se pokrenuti u posebnom načinu rada koji to dopušta. Da biste to učinili, otvorite izbornik Start, kliknite ikonu napajanja u donjem lijevom kutu i držite Shift dok kliknete Restart. Ovo će vas odvesti do zasebnog izbornika za pokretanje.

U ovom izborniku kliknite Rješavanje problema > Napredne opcije > Postavke pokretanja > Ponovno pokretanje. Ovo će vas odvesti do izbornika za pokretanje koji navodi nekoliko opcija koje možete promijeniti. Sedma opcija trebala bi glasiti Onemogući provedbu potpisa upravljačkog programa, pa pritisnite F7 za pokretanje ovog izbornika. U ovom načinu rada trebali biste moći instalirati igru ​​ili bilo koje upravljačke programe koji igri trebaju.

Koristite emulator

Koristite emulator

Ako je igra prestara ili previše pokvarena za nativno pokretanje, emulator može pomoći. Jedan od najpopularnijih emulatora za Windows zove se DOSBox (otvara se u novom prozoru). To vam omogućuje pokretanje igara dizajniranih za pokretanje u DOS-u izravno u modernim verzijama sustava Windows.

DOSBox ima glavni popis igara koje su ovdje kompatibilne (Otvara se u novom prozoru). Ova metoda je malo kompliciranija od nekih gore navedenih opcija (potpune upute za korištenje DOSBoxa možete pronaći ovdje (Otvara se u novom prozoru)), ali ako vaša igra i dalje ne radi, ova metoda može pomoći.

Ako ste korisnik Maca, postoji izvrsna opcija za vas. OpenEmu je emulator igara za kućnu konzolu koji radi posebno na macOS-u. Prethodno smo detaljno opisali kako to postaviti i koje kontrolere je dobro koristiti s tim.

Koristite virtualni stroj

Koristite virtualni stroj

Kako napraviti retro konzolu za videoigre s Raspberry Pi pogonom

Kako napraviti retro konzolu za videoigre s Raspberry Pi pogonom

Možete izgraditi klasični sustav igre za manje od 100 dolara, a lakše je nego što mislite. Evo kako koristiti jeftinu Raspberry Pi ploču za igranje retro igara NES, SNES, Game Boy, Sega Genesis, PlayStation, Neo Geo, pa čak i Atari Jaguar i Virtual Boy.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up